Str 36 z 204 |
|
---|---|
molka0510 | Post #1 Ocena: 0 2011-02-22 21:34:31 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-02-2011 Skąd: UK |
A ja ostatnio z nudow chwycilam ksiazke mojego meza, z serii since-fiction, space opera, saga "Starship" Mike Resnick. Seria 4 ksiazek (piata po angielsku), zgrabnie napisana opowiesc o przygodach kapitana Wilsona Cole, jego walce w obronie Republiki, a potem walce Republiki z nim. Polecam nawet tym ktorzy nie za bardzo trawia ten typ ksiazek.
|
defcon1 | Post #2 Ocena: 0 2011-03-24 19:59:00 (14 lat temu) |
Z nami od: 19-06-2010 Skąd: |
Kevin Poulsen - "Kingpin: How One Hacker Took Over the Billion-Dollar Cybercrime Underground"
Rewelacyjna ksiazka o przestepczosci komputerowej. Dla tych (i nie tylko), ktorzy postrzegaja hacking jako umieszczanie obrazkow i napisow "h4xi0rs" ![]() Na czym sie robi pieniadze i przekrety. Hacking, kradzieze informacji, tozsamosci i danych kart platniczych. No i napisana przez Kevina Poulsen. W przeszlosci w dzien white-hat w nocy black-hat. Zostal on skazany na 51 miesiecy wiezienia. Obecnie senior editor w www.wired.com Kto moglby byc bardziej odpowiednia osoba do napisania takiej ksiazki. "These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|
marcinb | Post #3 Ocena: 0 2011-03-24 22:40:51 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Civilization: The West and the Rest - Niall Ferguson
Zainspirowany programem TV: Civilization - is The West History? zaladowalem na Kindle'a ksiazka prowadzacego program. Ksiazka jest napisana przystepnie, jakkolwiek bogactwo uzytego jezyka moze przyprawic o bol glowy i zmeczenie palcow od stukania w klawiature komputerowego slownika. What was it about the civilization of Western Europe that allowed it to trump the outwardly superior empires of the Orient? The answer, Niall Ferguson argues, was that the West developed six “killer applications” that the Rest lacked: competition, science, democracy, medicine, consumerism and the work ethic. The key question today is whether or not the West has lost its monopoly on these six things. If so, Ferguson warns, we may be living through the end of Western ascendancy. Civilization takes readers on their own extraordinary journey around the world – from the Grand Canal at Nanjing to the Topkapi Palace in Istanbul; from Machu Picchu in the Andes to Shark Island, Namibia; from the proud towers of Prague to the secret churches of Wenzhou. It is the story of sailboats, missiles, land deeds, vaccines, blue jeans and Chinese Bibles. It is the defining narrative of modern world history. Jak i dlaczego Zachodnia Cywilizacja przyjela decydujaca i przewodnia role w rozwoju ludzkosci? Co spowodowalo, ze Zachod stal sie wzorem do nasladowania a inne Wielkie Cywilizacje upadly? Czy Zachod upadnie jak inne cywilizacje i jak to sie stalo w przeszlosci? Autor wyklada swoje teorie 6 Powodow Sukcesu Zachodniej Cywilizacji. Porownuje je z zachowaniem innych nacji czy grup etnicznych i probuje wycignac wnioski dlaczego Zachod rozwinal sie szybciej, intensywniej i aresywniej niz Cala Reszta. Temat intrygujacy jak i meczacy. Program jest wciagajacy i tak tez jest ksiazka, jesli tego typu dylematy kogos interesuja. Ni ejest to niestety literatura chwytajaca za serce. Cos bardziej jak akademicka dyskusja, co kto lubi. Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
Post #4 Ocena: 0 2011-03-24 22:50:41 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
andypolo | Post #5 Ocena: 0 2011-03-25 00:11:57 (14 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Cytat: 2011-02-22 20:56:59, Richmond napisał(a): Cytat: 2011-02-22 20:37:31, listeria napisał(a): Nie znam nikogo, komu nie spodobalo by sie ' The shadow of the wind', polecam. Potwierdzam, mi i 2 osobom, ktore czytaly ten sam egzemplarz tez podobala sie ta ksiazka. Tyle, ze ja jestem molem ksiazkowym i sam temat byl mi bliski. Poza tym Barcelona kojarzy mi sie teraz z ta ksiazka. Jak ja czytalam to wyobrazalam sobie te wszystkie miejsca. Potwierdzam. "The shadow of the wind" - bardzo dobra książka. A przed wyjazdem do Barcelony proponuje przeczytać "The Gaudi Key" (pol. "Tajemnica Gaudiego", coś w stylu "DaVinci code" ![]() Pamiętam, że jadna z tych książek wolno rozkręcała się. Po ok 200 stronie jak rozkręciła się to nawet na sikanie nie miałem czasu. Z lekkich, wesołych, z życia 30-to latków książek polecam Mike Gayle. Przeczytałem chyba jego wszystkie książki. Moim zdaniem najlepsze to: "Dinner for two" , "His'n'Hers" i "Wish you were here" ( bardziej dla chłopaków). Nawet moim nastoletnim dzieciom te książki przypadły do gustu. Jego bestseller "My legendary girlfrend" nie zachwycił mnie. Jeśli ktoś lubi książki historyczne, legendy o rycerzach związane z Anglią to polecam Bernarda Cornwella: - trylogie "The Winter King", "Enemy of God", "Excalibur". Jest to inne spojżenie na Króla Artura, Merlina i Lancelota, który w rzeczywistości był tchórzem, płacącym bardom, poetom by sławili jego imię. - Saxon stories "Last Kingdom", "The Pale Horseman", "Lords of the North", "Sword Song" i "The Burning Land" Akcja dzieje się w 9 wieku na terenach połódniowej i północno-wschodniej Anglii oraz Walii za czasów króla Alfreda Wielkiego. Podróżując po wyspie lubię odnajdować miejsca opisane w tych książkach. - "Azincourt" bardzo fajna opowieść o sławetnych angielskich łucznikach, ich przygodach na wrogim terenie zakończonych wielką bitwią stoczoną w okolicach Calais. Właśnie od tej książki radziłbym zacząć przygodę z Bernardem Cornwellem. Jeszcze jeden dobry, historyczny autor to Conn Iggulden. Proponuję jego pierwszą książkę "Wolf of the plains" z "Conqueror" serii. Jest to opowieść o przygodach młodego Mongoła - Temujina, który znany nam jest jako Genghis Khan. [ Ostatnio edytowany przez: andypolo 25-03-2011 00:22 ] |
|
|
andypolo | Post #6 Ocena: 0 2011-03-25 10:28:18 (14 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Przypomniałem sobie jeszcze jedną fajną książkę - "Samotność 12" Arsen Riewazow. To coś w stylu "DaVinci Code"
|
Hieena | Post #7 Ocena: 0 2011-03-25 10:38:04 (14 lat temu) |
Z nami od: 27-08-2010 Skąd: Londyn |
Cytat: 2011-03-25 10:28:18, andypolo napisał(a): Przypomniałem sobie jeszcze jedną fajną książkę - "Samotność 12" Arsen Riewazow. To coś w stylu "DaVinci Code" Mysle ze skorzystam z polecenia ![]() Ja wlasnie jestem w trakcie czytania " Anioly i Demony" Browna, nastepna w kolejce to "DaVinci Code". I jeszcze "Cyfrowa Twierdza"... ![]() Mam zajecie na kilkanascie nastepnych wieczorow ![]() Zemsta jest jak pożar...
Im więcej pochłonie, tym bardziej robi się zachłanna.
|
tom78london | Post #8 Ocena: 0 2011-03-25 12:36:01 (14 lat temu) |
Z nami od: 04-11-2010 Skąd: Watford |
W.E.B. Griffin i jego saga "Braterstwo Broni".
Właśnie kończę najnowszą część cyklu - "Lotnicy". Armia amerykańska przedstawiona w ujęciu nie tyle bojowym, co organizacyjnym - jako wielka machina, w której pojedynczy żołnierz jest nic nie znaczącym trybikiem. Majstersztyk. Jestem przekonany, że wciągnie każdego fana militariów - mnie cykl wciągnął po pachy... Oczywiście polecam ![]() |
marcinb | Post #9 Ocena: 0 2011-03-25 12:59:05 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
to polecam tez ksiazke ''Amerykanscy Chlopcy'' o interwencji USA w Wietnamie. Z punktu widzenia zwyklych zolnierzy wciagnietych w tryby wojennej machiny. Wciagajaca ksiazka na temat bezsensu wojny.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
agaciorka | Post #10 Ocena: 0 2011-03-27 02:06:12 (14 lat temu) |
Z nami od: 26-03-2011 Skąd: Londyn |
Lubie czytac kryminaly
![]() |