MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co czytacie? Czy w ogóle czytacie?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 33 z 204 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 32 | 33 | 34 ... 202 | 203 | 204 ] - Skocz do strony

Str 33 z 204

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

marcinb

Post #1 Ocena: 0

2010-10-25 20:52:14 (15 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

What Every Body Is Saying - An Ex-FBI Agent's Guide to Speed-reading People

Tytul tlumaczy wszystko - jesli 5-letnia corka znajomej klamie bez zmruzenia oka, patrzac ci prosto w twarz mozesz potrzebowac pomocy zawodowca
:-D:-D:-D

Zainspirowany serialem Lie to Me, zainteresowalem sie Lie Deception, stad tez ta ksiazka.

A dla przyjenosci i odprezenia, po obejrzeniu jeszcze raz Avatara, Deathworld Harry'ego Harrison'a.
Głównym bohaterem jest zawodowy hazardzista Jason dinAlt, który trafia na niegościnna planete, gdzie musi sobie radzić za pomocą sprytu i intelektu. Planeta Pyrrus jest skrajnie niebezpieczna dla zamieszkujących ją ludzi. Dosłownie wszystko co tam żyje bezustannie atakuje mieszkańców, a zasobów broni i amunicji nie jest nigdy dość. Dochodzi do tego grawitacja 2g oraz duża aktywność tektoniczna.

Podobnie jak Stalowy Szczur nieprzecietna jednostka niedostosowana spolecznie i jej inne podejscie do zycia.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2010-10-25 23:15:35 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2010-10-25 23:28:07 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Undergrounden_s

Post #4 Ocena: 0

2010-10-26 03:22:13 (15 lat temu)

Undergrounden_studio

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 13-10-2010

"Zimny pokój" - Stuarta MacBride'a.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

galadriel

Post #5 Ocena: 0

2010-11-03 04:40:19 (15 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:

2010-10-25 16:14:32, galadriel napisał(a):

tymczasem przywiozlam sobie "zielone oczy wyroczni" rozy jakobsze
(...) ale jeszcze nie przeczytalam he he,
tak i za wczesnie by mniej lub bardziej szczerze polecac;)

no i przeczytałam

a, jako że już w innym miejscu opisałam swoje wrażenia na temat tej książki, przekleję ten tekst i tu:

Przeczytałam ubiegłej nocy.
Wrażenia?

Wszechobecna atmosfera smutku sprawia, że miło się w ten świat wchodzi.
Trochę, dzięki tej gotyckiej aurze książka kojarzyła mi się z Wichrowymi wzgórzami (choć Bronte mnie powala, a ta historia na kolana jednak nie rzuca).
W sumie chyba właśnie dlatego gładko czytało mi się opowiastkę, która sama w sobie wcale mnie nie interesowała.

(...)

Rozdrażniło mnie zakończenie. Po takiej dawce cienia, to ja mam ochotę na happy end! Autorka tymczasem pozostaje konsekwentna w tym swoim skrajnym romantyźmie- żadnej nadziei, tragizm do bólu. Wkurzające.

Wulgaryzmy rażą. Są prostackie. Nie pasują do obrazu postaci (na przykład Pytii).

Kilka osób posługuje się podobnym językiem, nie widać różnic między nimi, a przecież reprezentują sobą zupełnie coś innego. Niby ich charaktery (czy profile psychologiczne jak kto woli) się różnią, tak wiec sposób w jaki się wysławiają też powinien się różnić.
Przecież ja jestem laikiem, przeciętnym odbiorcą, zwykłym czytelnikiem- nie powinnam nawet tego zauważyć, a rzuciło mi się w oczy.

To taki zgrzyt w tej perfekcji mrocznego klimatu, którym książka ocieka.
Bo nastrój faktycznie jest idealny, oczywiście jeśli ktoś lubi bezgraniczny smutek.
;)

"A Ty wciąż swoje! Nie można mieć demonów na swoich usługach. Nie takich demonów, bo jeśli chodzi o te małe, poślednie...Tak, je można oswoić, ale to żaden powód do chluby. Prawdziwego demona, z jego duszą, z jego złożonym charakterem, nie można ujarzmić. Nie można sprowadzić jego indywidualności do kilku podstawowych poleceń. Niektórzy, bardzo potężni magowie, potrafią je zastraszyć, szantażować, ale gdy demon znów czuje się bezpieczny, zbuntuje się, będzie zabijał, będzie się bardzo mścił, lecz czy można go winić?"

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 03-11-2010 04:51 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #6 Ocena: 0

2010-11-03 13:07:52 (15 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Tucker Max - I Hope They Serve Beer in Hell

W skrocie:
Tucker Max drinks to excess at inappropriate times, disregards social norms, indulges every whim, takes no responsibility for his actions, rebels against any authority, mocks idiots and posers, sleeps with more women than is safe or reasonable and generally just acts like an asshole

I niestety trzeba dodac ze opisuje swoje przezycia w zaskakujaco urokliwy sposob.
Ksiazka NIE dla wyrobionego czytelnika, jakkowliek dla czytelnika Z duzym poczuciem humoru I dystansem do siebie.

Mozna tez obejrzec film pod tym samym tytulem, chociaz fabula oparta jest zestawie kilku roznych epizodow. Ksiazka to luzny spis mniej lub bardziej zabawnych wydarzen z zycia Tucker'a Max'a.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

KratkaWentylacy

Post #7 Ocena: 0

2010-11-21 12:02:18 (15 lat temu)

KratkaWentylacyjna

Kobieta

Z nami od: 27-09-2009

Dostałam do przeczytania "Ubika" pana Dick-a i spodobał mi się pomysł na treść, choć wykonanie już nie końca przypadło mi do gustu. Teraz usiłuję zmęczyć "Przez ciemne zwierciadło" tegoż samego pana i musze powiedzieć, ze wymiękam. Mam dośc. Schizofreniczne treści i kompozycje zupełnie mi nie pasują. Chociaż gdybym wypiła kilka wyjątkowo głębokich...;-)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

AvonGosia

Post #8 Ocena: 0

2010-11-21 21:10:57 (15 lat temu)

AvonGosia

Kobieta

Z nami od: 26-08-2010

Właśnie przeczytałam DOM NAD ROZLEWISKIEM Małgosi Kalicińskiej i mam zamiar przeczytać następne dwie części ;)

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #9 Ocena: 0

2010-11-22 00:32:47 (15 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Tom Standage A History of the World in Six Glasses w polskiej wersji Historia świata w sześciu szklankach.

Przez cztery tysiąclecia i cztery kontynenty - dzieje świata oglądane przez pryzmat tego, jaki napój kształtował oblicza kolejnych epok.

Dowiadujemy się więc od Standage'a, jak Sumerowie zbierali w piwie podatki i jak Egipcjanie płacili piwem robotnikom pracującym przy wznoszeniu piramid, później przenosimy się do starożytnej Grecji (między innymi po to, by posłuchać Platona) i do antycznego Rzymu (warto wiedzieć, co pijał Marek Aureliusz), płyniemy do Galii galerami przewożącymi po trzysta tysięcy amfor rzymskiego wina i sprawdzamy, dlaczego wodzowie Wandalów karali gardłem za niszczenie winnic. Po piwie i winie przychodzi pora na mocniejsze alkohole. Dzięki Standage'owi dowiadujemy się, jak bardzo odkrycie i upowszechnienie destylacji odmieniło oblicze świata. Śledzimy dzieje rumu, który umożliwił Anglikom zwycięstwo pod Trafalgarem i pozbawił ich amerykańskich kolonii, przyglądamy się narodzinom brandy, waluty, która zdominowała handel niewolnikami, zanim wyparł ją z tej roli rum, i patrzymy, jak whisky (i whiskey) kształtowały oblicze młodej amerykańskiej republiki. Następnie obserwujemy karierę kolejnego napoju, który odmienił oblicze świata - kawy. Tu stajemy się świadkami narodzin Oświecenia i rewolucji francuskiej i śledzimy, jak w angielskich kawiarniach rodziła się inna rewolucja ? naukowa ? i współczesny system finansowy (a przy okazji możemy dowiedzieć się, za co i kiedy przed sądem kawę stawiali muzułmanie i chrześcijanie). Odstawiwszy filiżankę kawy, sięgamy po herbatę - napój, którego popularność doprowadziła do upadku jedno mocarstwo (Chiny), a z drugiego (Wielkiej Brytanii) uczyniła władcę mórz i niemal połowy zamieszkanego świata. Naszą podróż kończymy w imperium zupełnie współczesnym - w USA. Tu bowiem narodził się napój, który symbolizuje współczesną cywilizację i stał się ikoną konsumpcjonizmu i globalizacji. Jak do tego doszło, pokazuje ponad stuletnia historia Coca-Coli.

Do góry stronyOffline

espe-7

Post #10 Ocena: 0

2010-11-22 10:57:01 (15 lat temu)

espe-7

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Cytat:

2010-11-21 12:02:18, KratkaWentylacyjna napisał(a):
Dostałam do przeczytania "Ubika" pana Dick-a i spodobał mi się pomysł na treść, choć wykonanie już nie końca przypadło mi do gustu. Teraz usiłuję zmęczyć "Przez ciemne zwierciadło" tegoż samego pana i musze powiedzieć, ze wymiękam. Mam dośc. Schizofreniczne treści i kompozycje zupełnie mi nie pasują. Chociaż gdybym wypiła kilka wyjątkowo głębokich...;-)

Kupilam i przeczytalam jego wszystkie ksiazki chyba - dawno, jakies 12-13 lat temu!
Ubik - klasyka :)
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

Strona 33 z 204 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 32 | 33 | 34 ... 202 | 203 | 204 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,