Str 18 z 203 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
EFKAKONEFKA33 |
Post #1 Ocena: 0 2010-01-27 20:06:13 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
dorwalamprzypadkiem i jestem zachlysnieta...
Opowiesc o paryskim odszczepiencu,zlodzieju,poecie i krolu heretykow,Franciszku Villonie...Paryz Villona to miasto niebywale,mroczne ,barwne ,wielkie i wystepne.wzniosle i upadle ,wyrywajace sie ku smakowaniu drobnych radosci zycia ispadajace w bloto grzechow,grzeszkow,malostek...to tyle opisem na tylnej okladce ...a ja powiem od siebie...swieta ksiazka ,zajebi...znaczy zywy i barwny  jezyk wyjatkowo przypadl mi do gustu..z pelna odpowiedzialnoscia ,zdrowa na ciele...i ...umysl w zasadzie przemilcze   ...polecam Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
|
|
Post #2 Ocena: 0 2010-01-27 20:28:40 (16 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
galadriel |
Post #3 Ocena: 0 2010-02-05 02:07:18 (16 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Czy ktos juz czytal to: gildia magow
i czy jest tak dobre jak sie zapowiada?
Pytanie do milosnikow Fantasy oczywiscie.
Zwiedzajac stoisko z ksiazkami ta seria przykula moj wzrok,i w sumie to mialam na nia apetyt,ale wybralam pare innych.Dzis znow przypadkowo na nia trafilam,szukajac czegos zupelnie innego,a ze jest tu paru ludzi lubiacych ten gatunek to pomyslalam ze warto zapytac. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
Guylian |
Post #4 Ocena: 0 2010-02-06 13:27:33 (16 lat temu) |
Z nami od: 29-11-2007 Skąd: Birmingham |
galadriel: nie czytalam, niestety, ale zapowiada sie dobrze, wiec moze sie wkrotce skusze
Mam propozycje: widze, ze jest tu sporo zakreconych czytelnikow  takich jak ja i pewnie sporo przeczytanych ksiazek, ktore laduja na polkach. Czy byliby chetni do zorganizowania jakiejs wymiany? Ja swoje probowalam sprzedac zeby zrobic miejsce na nowe, ale chyba w dobie kryzysu (bleee) ludzie nie sa zbyt zainteresowani kupowaniem nowych ksiazek. Chetnie pozbylabym sie kilku..dziesieciu pozycji i dostala w swoje lapki cos nowego. A Wy? Sa chetni?
|

|
 |
|
marcinb |
Post #5 Ocena: 0 2010-02-06 14:10:40 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Swietny pomysl mam kilka ksiazek po angielsku do oddania. Chetni prosze o kontakt. Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|

|

|
|
|
Guylian |
Post #6 Ocena: 0 2010-02-06 20:59:02 (16 lat temu) |
Z nami od: 29-11-2007 Skąd: Birmingham |
Ja tez, kilka po angielsku, sporo po polsku. Lista na pr.
|

|
 |
|
Webmaster |
Post #7 Ocena: 0 2010-02-07 14:35:22 (16 lat temu) |
Z nami od: 18-04-2003 Skąd: Yorkshire |
Cytat:
2010-02-05 02:07:18, galadriel napisał(a):
Czy ktos juz czytal to: gildia magow
i czy jest tak dobre jak sie zapowiada?
Pytanie do milosnikow Fantasy oczywiscie.
Kupiłem sobie dawno temu pierwszy tom w wersji audio, żeby mieć co słuchać w czasie dojazdów do pracy. Książka ciekawa, ale nie powalająca na kolana. Opowieść jest przedstawiona z perspektywy dziewczyny, dysponującej olbrzymią mocą magiczną, ale ze względu na urodzenie nie mającą wstępu w mury szkoły magów - do czasu, gdy okazuje się, że bez kontroli tej mocy może narobić sporych problemów. W grze bierze także udział gildia złodziei, która oferuje jej ochronę przed poszukującymi ją magami - okazuje się, że Sonea może być wartościową monetą przetargową.
Niestety nie miałem możliwości zapoznać się z kolejnymi tomami, więc nie wiem czy są warte uwagi, na pewno lektura pierwszego nie jest czasem straconym  Nie odpowiedziano na Twój post? Zrób literówkę, zobaczysz ile osób się odezwie 
|

|

|
|
galadriel |
Post #8 Ocena: 0 2010-02-09 03:19:11 (16 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
A dziekuje Wasza Wysokosc ,brzmi... smakowicie
zapewne przy najblizszej okazji uzupelnie swoja skromna kolekcje
o ta wlasnie wyzej polecona pozycje
aha,gwoli sprostowania:
Cytat: zdecydowanie najbardziej trafil do mnie alchemik.
Bezbledny styl,niesamowita wyobraznia.Ksiazka...sama sie czyta
mowa oczywiscie o Alchemiku..." Michaela Scotta
I na fali najnowszych wzruszen i fascynacji:
ksiazka laczaca w sobie dziecieca niewinnosc postrzegania swiata
jaka jest tlumaczenie otaczajacej rzeczywistosci w bajkowy sposob
i mistrzowski wg mnie sposob w jaki autor oddaje groze grudnia 81' i paranoje/abstrakcje owczesnych realiow.A wszystko to widziane oczyma dziecka sniacego fantasmagoryczny koszmar:
"Nie boj sie ,pan Beton cie obroni.Pojdziecie razem przez miasto GAZ-u ludozerczego,Milipantow-Turbulantow,Podwojnych Agentow i Bubekow klamliwych,Szpicli spiczastych i stalowych Suk,MOMO palujacego,ogromnego Zlomota i krukow,krukow czarnych na szarym niebie i brudnym sniegu"
Kontrast dramatu i traumy opisanych zdarzen
z pozornie naiwna forma basniowej opowiesci chlopca
daje niesamowity efekt.
tytul: Wroniec
autor:Dukaj
[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 09-02-2010 03:26 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
KratkaWentylacy |
Post #9 Ocena: 0 2010-02-10 18:58:49 (16 lat temu) |
Z nami od: 27-09-2009 Skąd: Essex |
Chętnie się przyłączę do wymiany książek. Na codzień korzystam z dwóch portali: podaj oraz bookmooch polecam
|

|

|
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #10 Ocena: 0 2010-02-26 21:19:39 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
aktualnie przed snem czytam JOE HILL
Upiory 20 wieku
Niektóre z opowiadanych historii to prawdziwe perełki: surrealistyczny pomysł w połączeniu z doskonałym wykonaniem, daje niesamowity efekt, długo pozostający w pamięci. Tak jest w przypadku opowiadania Pop art, w którym główny bohater zaprzyjaźnia się z… nadmuchiwanym chłopcem. Wielokrotnie przewrotne poczucie humoru autora każe mu podejmować gry literackie z czytelnikiem, zarówno gdy więzi bohatera w rozgrzanym samochodzie, atakowanym przez wściekłego psa, jak i wtedy, gdy ujawnia mroczne hobby pewnego grubasa, pracującego jako klaun.
"Joe Hill to zręczny sukinsyn" – trudno się nie zgodzić ze słowami Goldena, autora wstępu do antologii. Tylko "zręczny sukinsyn" potrafi nawiązać do Kafki w opowiadaniu o małym chłopcu, biorącym odwet na szkolnych prześladowcach czy też odnieść się do Ręki boga, dokonując jednocześnie literackiej dekonstrukcji postaci Van Helsinga. A przy tym wszystkim nie będąc w żadnej mierze wtórnym i pozostając sobą.
Hill jest twórcą dojrzałym, znakomicie operującym słowem. Potrafi stworzyć opowiadania subtelne i delikatne, choć bywa także brutalnie dosłowny. Opowiadane przez niego historie zaciekawiają, wzruszają i zapadają w pamięć. Niezależnie od tego, czy jest to opowieść o duchu zamordowanej w kinie dziewczyny, autystycznym chłopcu budującym niepokojące konstrukcje czy też o bezdomnym włóczędze.
tyle z opisu w sieci..ja jestem po kilku opowiadaniach i ...zreszta sami przeczytajcie
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|