MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co czytacie? Czy w ogóle czytacie?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 18 z 203 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 201 | 202 | 203 ] - Skocz do strony

Str 18 z 203

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

EFKAKONEFKA33

Post #1 Ocena: 0

2010-01-27 20:06:13 (16 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

dorwalamprzypadkiem i jestem zachlysnieta...

Opowiesc o paryskim odszczepiencu,zlodzieju,poecie i krolu heretykow,Franciszku Villonie...Paryz Villona to miasto niebywale,mroczne ,barwne ,wielkie i wystepne.wzniosle i upadle ,wyrywajace sie ku smakowaniu drobnych radosci zycia ispadajace w bloto grzechow,grzeszkow,malostek...to tyle opisem na tylnej okladce ...a ja powiem od siebie...swieta ksiazka ,zajebi...znaczy zywy i barwny 8-) jezyk wyjatkowo przypadl mi do gustu..z pelna odpowiedzialnoscia ,zdrowa na ciele...i ...umysl w zasadzie przemilcze8-);-)...polecam
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2010-01-27 20:28:40 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #3 Ocena: 0

2010-02-05 02:07:18 (16 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Czy ktos juz czytal to:gildia magow
i czy jest tak dobre jak sie zapowiada?
Pytanie do milosnikow Fantasy oczywiscie.

Zwiedzajac stoisko z ksiazkami ta seria przykula moj wzrok,i w sumie to mialam na nia apetyt,ale wybralam pare innych.Dzis znow przypadkowo na nia trafilam,szukajac czegos zupelnie innego,a ze jest tu paru ludzi lubiacych ten gatunek to pomyslalam ze warto zapytac.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Guylian

Post #4 Ocena: 0

2010-02-06 13:27:33 (16 lat temu)

Guylian

Kobieta

Z nami od: 29-11-2007

galadriel: nie czytalam, niestety, ale zapowiada sie dobrze, wiec moze sie wkrotce skusze :-)

Mam propozycje: widze, ze jest tu sporo zakreconych czytelnikow :-) takich jak ja i pewnie sporo przeczytanych ksiazek, ktore laduja na polkach. Czy byliby chetni do zorganizowania jakiejs wymiany? Ja swoje probowalam sprzedac zeby zrobic miejsce na nowe, ale chyba w dobie kryzysu (bleee) ludzie nie sa zbyt zainteresowani kupowaniem nowych ksiazek. Chetnie pozbylabym sie kilku..dziesieciu pozycji i dostala w swoje lapki cos nowego. A Wy? Sa chetni?

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #5 Ocena: 0

2010-02-06 14:10:40 (16 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Swietny pomysl mam kilka ksiazek po angielsku do oddania. Chetni prosze o kontakt.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Guylian

Post #6 Ocena: 0

2010-02-06 20:59:02 (16 lat temu)

Guylian

Kobieta

Z nami od: 29-11-2007

Ja tez, kilka po angielsku, sporo po polsku. Lista na pr.

Do góry stronyOffline

Webmaster

Post #7 Ocena: 0

2010-02-07 14:35:22 (16 lat temu)

Webmaster

Mężczyzna

Z nami od: 18-04-2003

Cytat:

2010-02-05 02:07:18, galadriel napisał(a):
Czy ktos juz czytal to:gildia magow
i czy jest tak dobre jak sie zapowiada?
Pytanie do milosnikow Fantasy oczywiscie.

Kupiłem sobie dawno temu pierwszy tom w wersji audio, żeby mieć co słuchać w czasie dojazdów do pracy. Książka ciekawa, ale nie powalająca na kolana. Opowieść jest przedstawiona z perspektywy dziewczyny, dysponującej olbrzymią mocą magiczną, ale ze względu na urodzenie nie mającą wstępu w mury szkoły magów - do czasu, gdy okazuje się, że bez kontroli tej mocy może narobić sporych problemów. W grze bierze także udział gildia złodziei, która oferuje jej ochronę przed poszukującymi ją magami - okazuje się, że Sonea może być wartościową monetą przetargową.
Niestety nie miałem możliwości zapoznać się z kolejnymi tomami, więc nie wiem czy są warte uwagi, na pewno lektura pierwszego nie jest czasem straconym ;-)
Nie odpowiedziano na Twój post? Zrób literówkę, zobaczysz ile osób się odezwie ;)

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

galadriel

Post #8 Ocena: 0

2010-02-09 03:19:11 (16 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

A dziekuje Wasza Wysokosc ,brzmi... smakowicie
zapewne przy najblizszej okazji uzupelnie swoja skromna kolekcje
o ta wlasnie wyzej polecona pozycje
:)

aha,gwoli sprostowania:
Cytat:
zdecydowanie najbardziej trafil do mnie alchemik.
Bezbledny styl,niesamowita wyobraznia.Ksiazka...sama sie czyta;)

mowa oczywiscie o Alchemiku..." Michaela Scotta

I na fali najnowszych wzruszen i fascynacji:

ksiazka laczaca w sobie dziecieca niewinnosc postrzegania swiata
jaka jest tlumaczenie otaczajacej rzeczywistosci w bajkowy sposob
i mistrzowski wg mnie sposob w jaki autor oddaje groze grudnia 81' i paranoje/abstrakcje owczesnych realiow.A wszystko to widziane oczyma dziecka sniacego fantasmagoryczny koszmar:

"Nie boj sie ,pan Beton cie obroni.Pojdziecie razem przez miasto GAZ-u ludozerczego,Milipantow-Turbulantow,Podwojnych Agentow i Bubekow klamliwych,Szpicli spiczastych i stalowych Suk,MOMO palujacego,ogromnego Zlomota i krukow,krukow czarnych na szarym niebie i brudnym sniegu"

Kontrast dramatu i traumy opisanych zdarzen
z pozornie naiwna forma basniowej opowiesci chlopca
daje niesamowity efekt.

tytul: Wroniec
autor:Dukaj

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 09-02-2010 03:26 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

KratkaWentylacy

Post #9 Ocena: 0

2010-02-10 18:58:49 (16 lat temu)

KratkaWentylacyjna

Kobieta

Z nami od: 27-09-2009

Chętnie się przyłączę do wymiany książek. Na codzień korzystam z dwóch portali: podaj oraz bookmooch polecam

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

EFKAKONEFKA33

Post #10 Ocena: 0

2010-02-26 21:19:39 (15 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

aktualnie przed snem czytam JOE HILL
Upiory 20 wieku

Niektóre z opowiadanych historii to prawdziwe perełki: surrealistyczny pomysł w połączeniu z doskonałym wykonaniem, daje niesamowity efekt, długo pozostający w pamięci. Tak jest w przypadku opowiadania Pop art, w którym główny bohater zaprzyjaźnia się z… nadmuchiwanym chłopcem. Wielokrotnie przewrotne poczucie humoru autora każe mu podejmować gry literackie z czytelnikiem, zarówno gdy więzi bohatera w rozgrzanym samochodzie, atakowanym przez wściekłego psa, jak i wtedy, gdy ujawnia mroczne hobby pewnego grubasa, pracującego jako klaun.

"Joe Hill to zręczny sukinsyn" – trudno się nie zgodzić ze słowami Goldena, autora wstępu do antologii. Tylko "zręczny sukinsyn" potrafi nawiązać do Kafki w opowiadaniu o małym chłopcu, biorącym odwet na szkolnych prześladowcach czy też odnieść się do Ręki boga, dokonując jednocześnie literackiej dekonstrukcji postaci Van Helsinga. A przy tym wszystkim nie będąc w żadnej mierze wtórnym i pozostając sobą.

Hill jest twórcą dojrzałym, znakomicie operującym słowem. Potrafi stworzyć opowiadania subtelne i delikatne, choć bywa także brutalnie dosłowny. Opowiadane przez niego historie zaciekawiają, wzruszają i zapadają w pamięć. Niezależnie od tego, czy jest to opowieść o duchu zamordowanej w kinie dziewczyny, autystycznym chłopcu budującym niepokojące konstrukcje czy też o bezdomnym włóczędze.

tyle z opisu w sieci..ja jestem po kilku opowiadaniach i ...zreszta sami przeczytajcie8-)

Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Strona 18 z 203 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 201 | 202 | 203 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,