Str 15 z 203 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
chinczyk |
Post #1 Ocena: 0 2009-08-19 10:40:52 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-07-2008 Skąd: najpiekniejsze miasto na wyspach!!!! |
Cytat:
2009-08-18 21:08:00, Kasia_red napisał(a):
Cytat:
2009-06-25 08:06:47, vicealigator napisał(a):
- Galia est omnis divisa in partes tres, quarum unam incolunt Belgae, aliam Aquitanii, tertiam qui ipsorum lingua Celtae, nostra Galli apellantur.
Boshhh, aż się spociłam, jak to przeczytałam, dziwnie znajome
przetlumacz yyy
|

|

|
|
|
|
Post #2 Ocena: 0 2009-08-19 10:55:01 (16 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Netta6 |
Post #3 Ocena: 0 2009-08-19 12:27:12 (16 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2006 Skąd: Bridgwater |
Dzisiaj w nocy skończyłam czytać "Bez mojej zgody" Jodi Picoult.
Książka bardzo poruszająca i dająca do myślenia. Główną bohaterką jest trzynastoletnia Anna, która została poczęta dzięki kombinacji materiału genetycznego aby jej tkanki wykazywały pełną zgodność z tkankami siostry chorej na żadką odmianę białaczki. Rodzice zdecydowali się na poczęcie Anny gdyż jej krew pępowinowa mogła uratować życie Kate. Jednak na pobraniu krwi sie nie skończyło i przez 13 lat Anna poddawana była róznym zabiegom ratującym życie jej siostry. Kiedy zachodzi potrzeba przeszczepu nerki Anna wraz z adwokatem wytacza proces swoim rodzicom o odzyskanie prawa do decydowania o własym ciele. Więej szczegułów nie zdradzę tylko zachęcam do lektury.
|

|

|
|
JOCEBA |
Post #4 Ocena: 0 2009-08-19 12:44:59 (16 lat temu) |
Z nami od: 28-05-2009 Skąd: PETERBOROUGH |
A ja ciagle i nieprzerwanie od 20 lat czytuje Joanne Chmielewska ( oczywiscie nie tylko, ale to moja ulubiona autorka na zle dni) - jej ksiazki wciaz mnie bawia, nawet czytane po raz piaty czy dziesiaty.
Polecam glownie dziewczynom - faceci jakos jej nie lubia ( ciekawe czemu?). W szczegolnosci- "Wszystko czerwone", "Lesio", "Romans Wszechczasow", Boczne drogi, czy "Studnie przodkow".
|

|
 |
|
Libbii |
Post #5 Ocena: 0 2009-08-19 15:25:19 (16 lat temu) |
Z nami od: 17-03-2009 Skąd: Leicester |
Cytat:
2009-08-19 12:27:12, Netta6 napisał(a):
Książka bardzo poruszająca i dająca do myślenia. Główną bohaterką jest trzynastoletnia Anna, która została poczęta dzięki kombinacji materiału genetycznego aby jej tkanki wykazywały pełną zgodność z tkankami siostry chorej na żadką odmianę białaczki. Rodzice zdecydowali się na poczęcie Anny gdyż jej krew pępowinowa mogła uratować życie Kate. Jednak na pobraniu krwi sie nie skończyło i przez 13 lat Anna poddawana była róznym zabiegom ratującym życie jej siostry. Kiedy zachodzi potrzeba przeszczepu nerki Anna wraz z adwokatem wytacza proces swoim rodzicom o odzyskanie prawa do decydowania o własym ciele. Więej szczegułów nie zdradzę tylko zachęcam do lektury.
Nie czytałam książki, brzmi interesująco, ale chyba nakręcili ekranizację, bo na podstawie Twojego opisu przypominają mi się sceny z filmu.
Co do Chmielewskiej to mi nigdy nie przypadła do gustu i nigdy nie potrafiłam zrozumieć, co w tych książkach jest takiego, co zachwyca tak wielu ludzi.
pzdr
|

|
 |
|
|
kksiezniczka |
Post #6 Ocena: 0 2009-08-19 15:33:45 (16 lat temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Cytat:
2009-08-19 15:25:19, Libbii napisał(a):
Cytat:
Nie czytałam książki, brzmi interesująco, ale chyba nakręcili ekranizację, bo na podstawie Twojego opisu przypominają mi się sceny z filmu.
Co do Chmielewskiej to mi nigdy nie przypadła do gustu i nigdy nie potrafiłam zrozumieć, co w tych książkach jest takiego, co zachwyca tak wielu ludzi.
pzdr
Chmielewska...Sama nie wiem co w niej jest takiego,ale ja ja bardzo lubię ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|

|
 |
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #7 Ocena: 0 2009-08-19 16:27:06 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
polecam roland topor opowiadania. czteruy roze dla lucienie.zbior opowiadan francuskiego mistrza czrnrgo humoru.warte przeczytania Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
wiolonczela |
Post #8 Ocena: 0 2009-08-19 17:10:35 (16 lat temu) |
Z nami od: 19-04-2008 |
Polecam "Hrabia Monte Christo". Koniecznie!
|

|
 |
|
|
Post #9 Ocena: 0 2009-08-19 17:22:52 (16 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Netta6 |
Post #10 Ocena: 0 2009-08-19 17:35:59 (16 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2006 Skąd: Bridgwater |
Cytat:
2009-08-19 15:25:19, Libbii napisał(a):
Cytat:
pzdr
Nie wiem czy jest film na podstawie tej książki. Ja wyznaję zasadę, że najpierw czytam książkę a potem szukam filmu jeśli książka interesująca.
Polecam również i książkę i film " Zielona mila"
|

|

|
|