MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co czytacie? Czy w ogóle czytacie?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 104 z 205 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 103 | 104 | 105 ... 203 | 204 | 205 ] - Skocz do strony

Str 104 z 205

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

SweetLiar

Post #1 Ocena: 0

2015-11-11 22:23:26 (10 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Właśnie kończę czytać "Dziewczynę o siedmiu imionach".
Jest to opowieść zbiegłej kobiety z Korei Północnej. Opisuje ona swoją ucieczkę, która miała być tylko kilkudniową wyprawą do rodziny w Chinach nastolatki, która zapragnęła przygody przed rozpoczęciem kolejnego etapu w życiu, ale nieszczęśliwie następnego dnia po jej wyjeździe w kraju odbywał się spis powszechny przed wyborami więc władze zorientowały się, że coś jest nie tak, ludzie zaczęli plotkować, a matce pozostało tylko przesłać jej wiadomość "nie wracaj tu, mamy kłopoty".

I tak utkwiła w Chinach na 10 lat jako nielegalna, której grozi w każdej chwili grozi deportacja do kraju, a tam w najlepszym wypadku obóz pracy.

Oprócz tego, z książki dowiadujemy się jak nasza bohaterka dorastała w "najlepszym kraju na świecie", jak rodzina Kimów zdominowała każdy aspekt życia mieszkańców tego kraju, jakim szokiem dla wybrańców narodu, którzy mogą podróżować poza Koreę, jest konfrontacja wpajanej od przedszkola propagandy z rzeczywistością.

Książka nie idealizuje Korei Północnej, choć bohaterka ją kocha i za nią tęskni, ale jest arcyciekawa, odkrywa czytelnikowi wiele niuansów z życia w reżimowym państwie, jest pełna zwrotów akcji i naprawdę godna polecenia.

[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 11-11-2015 22:34 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #2 Ocena: 0

2015-12-07 20:56:11 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Dostalam ostatnio ksiazke przy spotkaniu z Marzycielska rodzina jak bylam w Polsce

Nie podpisuje sie pod zadnym wyznaniem religijnym , niemniej tego ksiedza czyta mi sie wyjatkowo przyjemnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

malinowka

Post #3 Ocena: 0

2015-12-13 21:39:22 (10 lat temu)

malinowka

Konto usunięte

Obrazek

Siódemka Ziemowita Szczerka to powieść drogi. Podróż z Krakowa do Warszawy staje się pretekstem do przemyśleń na temat naszych narodowych przwar i strachów, kompleksów i myślowych stereotypów. Autor świetnie portretuje spotkane po drodze postaci i krajobraz, barwny język i cięty dowcip powodują, że czyta się szybko i przyjemnie. Po skończonej lekturze natomiast pojawia się jedna myśl: Polska to bardzo dziwny kraj.
" Płakać trze­ba w spo­koju. Tyl­ko wte­dy ma się z te­go radość."

Do góry stronyOffline

GiantGoram

Post #4 Ocena: 0

2015-12-17 07:24:46 (10 lat temu)

GiantGoram

Kobieta

Z nami od: 20-09-2015

Dla osob ktore chodzily do ogolniaka w latach 90tych I chca powspominac polecam ksiazke "There is an egg in my soup"- Tom Galvin.kilka lat temu dostalam ja na urodziny.
Nieswiadomy niczego Irlandczyk pojechal do Polski w latach 90tych uczyc angielskiego w liceum jako native speaker. Przyznam ze wrocily wspomnienia nie tylko ze szkoly-mielismy Amerykanke ktora myslala ze jej miesieczna wyplata to tygodniowka :-)-ale tez polskiej rzeczywistosci lat 90tych.
Tak jakbym czytala o swojeje szkole

W tej chwili staram sie przebrnac przez kolejny Tom "the Wheel of time" Roberta Jordana.
Jezeli ktos lubi fantasy typu Wladca pierscieni to nie bedzie zawiedziony-duzo tomow I dosyc grube ale fajnie sie czyta-jak jest czas*OK*

Do góry stronyOffline

right_winger

Post #5 Ocena: 0

2015-12-17 08:40:37 (10 lat temu)

right_winger

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2013

MICHAEL CONNELLY - serdecznie polecam jesli ktos lubi powiesci kryminalne i bede wdzieczny za wskazanie jakiegos autora mogacego konkurowac z nim i jego dwoma czasem przeplatajacymi sie seriami (detektyw Harry Bosch oraz prawnik Mickey Haller).
Natrafilem na niego przypadkowo, gdy bylem na wakacjach to w pokoju hotelowym obok innych znalazlem ksiazke "Echo Park". Potem zaczalem czytac jego serie chronologicznie i niestety docieram do konca, a w nic innego nie moge sie tak wkrecic. Probowalem Lee Child (troche za ciezkie dla mnie, kiepsko napisane choc fabula niezla), Robert Crais (niezle, ale to z kolei za lekkie), Harlan Coben i paru innych amerykanskich, o ktorych szybko zapomnialem. Brytyjskie wspolczesne kryminaly, nawet te topowe to dla mnie meczarnia, zeby przebrnac. Ze skandynawskich trylogia Larssona byla nawet niezla, ostatnio zaczalem serie Camilli Lackberg o Erice Falck i zamierzam kontynuowac, choc to dalej nie "to".
Dodam, ze czytam glownie po angielsku (z powyzszych tylko skandynawskie i chyba Coben po polsku), wiec nie wiem czy w wersji polskiej Connelly tez by mnie tak wciagnal.

Uwaga! Nie mylic z Peterem Connolly a szczegolnie z Michaelem Connolly! Ten ostatni przypadek to juz mega-chamskie zagranie kogos, kto celowo przybral taki pseudonim literacki z jedna literka roznicy w nazwisku i napisal jakies gnioty, niestety troche osob dalo sie nabrac myslac, ze to wlasciwy Connelly...

Do góry stronyOffline

malinowka

Post #6 Ocena: 0

2015-12-25 20:11:25 (10 lat temu)

malinowka

Konto usunięte

Obrazek

Bazar złych snów Stephena Kinga to zbiór opowiadań mistrza grozy. Każde z nich poprzedzone jest krótkim wstępem, gdzie autor wyjaśnia genezę powstania poszczególnych tekstów. Mamy tu dziwną mieszankę, od klasyki gatunku, poprzez historie obyczajowe, na próbach poetyckich kończąc. Ale jak to u Kinga bywa, wszystkie opowiadania wzbudzają niepokój i zazwyczaj nie kończą się dobrze.

" Płakać trze­ba w spo­koju. Tyl­ko wte­dy ma się z te­go radość."

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #7 Ocena: 0

2015-12-30 06:51:42 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Sandra Brown "W objęciach chłodu"
Wciągająca, mogę pożyczyć bo mam na MP3, chyba 15 godz. słuchania.

Do góry stronyOffline

kksiezniczka

Post #8 Ocena: 0

2015-12-30 10:11:07 (10 lat temu)

kksiezniczka

Kobieta

Z nami od: 22-12-2006

King też:-)
Skończone opowiadania "Po zachodzie słońca"
I teraz "Pan Mercedes" i " znalezione nie kradzione" - w tej kolejności.

Wcześniej Mo Hyder.
...Wehikuł czasu to byłby cud...

Do góry stronyOffline

Gabo72

Post #9 Ocena: 0

2015-12-30 20:50:34 (10 lat temu)

Gabo72

Kobieta

Z nami od: 25-03-2011

Cytat:

2015-12-17 08:40:37, right_winger napisał(a):
MICHAEL CONNELLY - serdecznie polecam jesli ktos lubi powiesci kryminalne i bede wdzieczny za wskazanie jakiegos autora mogacego konkurowac z nim i jego dwoma czasem przeplatajacymi sie seriami (detektyw Harry Bosch oraz prawnik Mickey Haller).
Natrafilem na niego przypadkowo, gdy bylem na wakacjach to w pokoju hotelowym obok innych znalazlem ksiazke "Echo Park". Potem zaczalem czytac jego serie chronologicznie i niestety docieram do konca, a w nic innego nie moge sie tak wkrecic. Probowalem Lee Child (troche za ciezkie dla mnie, kiepsko napisane choc fabula niezla), Robert Crais (niezle, ale to z kolei za lekkie), Harlan Coben i paru innych amerykanskich, o ktorych szybko zapomnialem. Brytyjskie wspolczesne kryminaly, nawet te topowe to dla mnie meczarnia, zeby przebrnac. Ze skandynawskich trylogia Larssona byla nawet niezla, ostatnio zaczalem serie Camilli Lackberg o Erice Falck i zamierzam kontynuowac, choc to dalej nie "to".
Dodam, ze czytam glownie po angielsku (z powyzszych tylko skandynawskie i chyba Coben po polsku), wiec nie wiem czy w wersji polskiej Connelly tez by mnie tak wciagnal.

Uwaga! Nie mylic z Peterem Connolly a szczegolnie z Michaelem Connolly! Ten ostatni przypadek to juz mega-chamskie zagranie kogos, kto celowo przybral taki pseudonim literacki z jedna literka roznicy w nazwisku i napisal jakies gnioty, niestety troche osob dalo sie nabrac myslac, ze to wlasciwy Connelly...

O ja lubię kryminały.Dzięki za polecenie :)
Larssona uwielbiam.Lacberg też.Przeczytana w całości.Musi szybciej pisać :) ogólnie po Larssonie zakręciłam się na skandynawskich autorów i kino.

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #10 Ocena: 0

2015-12-31 01:59:00 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Robert Ludlum, Protokół sigmy zapowiada się ciekawie...

Do góry stronyOffline

Strona 104 z 205 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 103 | 104 | 105 ... 203 | 204 | 205 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,