MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

monalisaaa

Post #1 Ocena: 0

2007-04-27 17:15 (18 lat temu)

monalisaaa

Konto zablokowane

Z nami od: 27-04-2007

bardzo prosze o pomoc.czy jest ktos w stanie mi wyjasnic jak jest tutaj z emerytura???jesli pracuje to czy pracodawca odprowadza skladki czy tez sama musze sie starac i gdzie mam je ewentualnie odprowadzac????a jesli nie pracuje to jak moge sobie 'zapracowac' na przyszla emeryturke??jakiej wysokosci ona moze byc?/po jakim czasie?? gdzie moge szukac dodatkowych oszczednosci??slyszalam tez ze dodatki na dziecko maja wplyw na wysokosc emerytury.czy to prawda???prosze pomozcie mi!!podaje moj mail
irsmom@go2.pl
bede bardzo wdzieczna za pomoc

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AndrzejW

Post #2 Ocena: 0

2007-04-29 20:53 (18 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

Po pierwsze emerytura jest bezndziejnie niska.
Na dzisiaj jest to 87.30 funtów na tydzień + dodatek zależny od wysokości twoich dochodów (ale zazwyczaj łącznie nie przekracza 160 funtów).
Podstawą naliczania emerytury są twoje składki na NIN. - jeśli normalnie pracujesz, to nie musisz nic więcej robić (na wszelki wypadek sprawdzaj bieżące payslipy i porównaj, z deklaracją roczną P45 lub P60 przy zmianie pracy).
Jeśli chodzi o dzieci to wg http://www.hmrc.gov.uk/childbenefit/cb-key.htm#j okres pobierania zasiłku Child Benefit jest uznawany jako lata pracy. Ale ..
1) liczą się tylko pełne lata roku fiskalnego (6 kwiecień do 5 kwiecień) gdy dzieci mają poniżej 16 lat.
2) Child Benefit musi być przyznany na ciebie (a nie na partnera).

Zwróć uwagę, że jeżeli urodziłaś się po 1954 roku, to na emeryturę w UK przejdziesz dopiero w wieku 65 lat :-o. i musisz mieć zaliczone 49 lat - czyli pracować od 16 roku życia.

Minimalny wymagany okres zaliczany okres to 11 lat i daje Ci prawo do 25% pełnej emerytury (trochę ponad 20 funtów tygodniowo).

Jak widać, trzeba odkładać na bieżąco w tutejszym III filarze - czyli w formie dobrowolnych składek. Większość tutejszych firm (oczywiście raczej tych większych) działa w ten sposób, że dopłacają do twojej składki ubezpiczeniowej (a sobie odliczają z podatków). Również tobie odlicza się za to podatek (ale tylko podatek, a nie całą kwotę).

Na razie tyle mi się udało ustalić

Do góry stronyOffline

monalisaaa

Post #3 Ocena: 0

2007-05-07 11:54 (18 lat temu)

monalisaaa

Konto zablokowane

Z nami od: 27-04-2007

Witaj Andrzej!!
bardzo bardzo bardzo Ci dziekuje!to faktycznie malo pocieszajace kwoty ale info dla mnie bardzo cenne!naprawde wielkie dziekuje!

Do góry stronyOffline

AureaPartners

Post #4 Ocena: 0

2008-09-12 00:34:46 (17 lat temu)

AureaPartners

Mężczyzna

Z nami od: 12-09-2008

Od niedawna Polskie firmy oferują prywatne programy emerytalne które mogą zakładać sobie osoby pracujące za granicą.
Takie rozwiązanie sprawia, że gdy pracujesz za granicą możesz spokojnie inwestować i nie przerywać nawet jeśli pojedziesz do pracy do innego kraju. Emeryturę możesz wtedy też pobierać bez względu na to gdzie wtedy będziesz, w Polsce lub za granicą.

Do góry stronyOffline

chinczyk

Post #5 Ocena: 0

2008-09-12 08:08:55 (17 lat temu)

chinczyk

Mężczyzna

Z nami od: 09-07-2008

ja bym od polskiego systemu emerytalnego trzymal sie z daleka
yyy

Do góry stronyOffline