W Peru za 18 lat pracy płacą pełną emeryturę?
Emeryci w UK bardzo często dostają realnie więcej, bo są jeszcze benefity, zastanawiam się czy oby to nie jest specjalnie - ci którzy wyjadą dostaną tylko gołą emeryturę.
Str 3 z 3 |
|
---|---|
daavid | Post #1 Ocena: 0 2025-08-17 13:57:27 (8 godzin temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
W Peru za 18 lat pracy płacą pełną emeryturę?
Emeryci w UK bardzo często dostają realnie więcej, bo są jeszcze benefity, zastanawiam się czy oby to nie jest specjalnie - ci którzy wyjadą dostaną tylko gołą emeryturę. |
plazaa | Post #2 Ocena: 0 2025-08-17 14:09:51 (8 godzin temu) |
Z nami od: 15-06-2016 Skąd: cambridge |
Chodzi o to ze mozesz wyjechac do innego kraju i pobierac emeryture z UK. Pod warunkiem jak beda wygladaly emerytury w UK za 20 lat bo moze wogole ich nie bedzie.
|
dominikana36 | Post #3 Ocena: 0 2025-08-17 14:25:39 (8 godzin temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Temat wyprowadzki z zachodniego kieratu i to troche wczesniej niz w wieku 65 lat, to ja rozgrzebuje juz od jakiegos czasu. Mnie osobiscie interesuje SEA albo z blizszych krajow czesc Balkanow (Albania/ North Macedonia), patrzylam tez sobie na Egipt czy Turcje ale musielibysmy jeszcze kilka razy tam sie wybrac. Am Pld nie rozwazam, ze wzgledu na nieznajomosc hiszpanskiego i kwestie bezpieczenstwa. Tak czy inaczej to wniosek ten sam: zyc z anigielskimi swiadczeniami emerytalnymi i wlasna chalupa czy apartamentem to sie tam da.I to bardzo przyjemnie. Ba, nawet da rade spelnic wymagania pobytowe/wizowe. Ale na leczenie czegokolwiek wiecej niz zlamanej nogi, szczegolnie po skonczeniu 75 roku zycia to juz stac na pewno nie bedzie. To da sie uratowac tylko trzymajac nieruchomsc w PL w razie "wu". Tylko, ze to wygeneruje koszta, no i za swiadczenia brytyjskie to tez juz u nas nie poszalejemy.
I temat wcale nie jest prosty, bo niestety obbecnych 40-50 latkow (czyli mnie), ktorzy zostana UK|/EU w wieku emerytalnym, czeka pracowanie do smierci zeby sobie zapewnic w miare przyzwoity poziom zycia a nie wegetacje. A jesli wyjedziemy uciekajac od koniecznosci pracy, to koncowka zycia moze byc bardzo marna. |
plazaa | Post #4 Ocena: 0 2025-08-17 16:14:44 (6 godzin temu) |
Z nami od: 15-06-2016 Skąd: cambridge |
Cytat: 2025-08-17 14:25:39, dominikana36 napisał(a): Temat wyprowadzki z zachodniego kieratu i to troche wczesniej niz w wieku 65 lat, to ja rozgrzebuje juz od jakiegos czasu. Mnie osobiscie interesuje SEA albo z blizszych krajow czesc Balkanow (Albania/ North Macedonia), patrzylam tez sobie na Egipt czy Turcje ale musielibysmy jeszcze kilka razy tam sie wybrac. Am Pld nie rozwazam, ze wzgledu na nieznajomosc hiszpanskiego i kwestie bezpieczenstwa. Tak czy inaczej to wniosek ten sam: zyc z anigielskimi swiadczeniami emerytalnymi i wlasna chalupa czy apartamentem to sie tam da.I to bardzo przyjemnie. Ba, nawet da rade spelnic wymagania pobytowe/wizowe. Ale na leczenie czegokolwiek wiecej niz zlamanej nogi, szczegolnie po skonczeniu 75 roku zycia to juz stac na pewno nie bedzie. To da sie uratowac tylko trzymajac nieruchomsc w PL w razie "wu". Tylko, ze to wygeneruje koszta, no i za swiadczenia brytyjskie to tez juz u nas nie poszalejemy. I temat wcale nie jest prosty, bo niestety obbecnych 40-50 latkow (czyli mnie), ktorzy zostana UK|/EU w wieku emerytalnym, czeka pracowanie do smierci zeby sobie zapewnic w miare przyzwoity poziom zycia a nie wegetacje. A jesli wyjedziemy uciekajac od koniecznosci pracy, to koncowka zycia moze byc bardzo marna. Ale jednak nam blizej do krajow katolickich a nie muzulmanskich. Jakbym byl kobieta balbym sie krajow muzulmanskich. Ja tez juz mam 41 lat wiec trzeba brac pod uwage ze co najmniej polowa zycia juz minela ![]() |
Gwontownik | Post #5 Ocena: 0 2025-08-17 16:45:58 (5 godzin temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Trzeba zrobic tak; sprzedać caly swoj majatek ruchomy i nieruchomy, pieniadze do banku ziemskiego i do councilu po mieszkanie wraz z czynszem. Do tego jeszcze dostaniesz support na media i inne cuda.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|