MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Czy warto miec brytyjski paszport jesli dziecko juz go ma?

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

plazaa

Post #1 Ocena: 0

2025-08-05 13:18:41 (miesiąc temu)

plazaa

Mężczyzna

Z nami od: 15-06-2016

Dlatego trzeba to dobrze przeliczyc czy to sie kalkuluje. Wielu Polakow ktorych znam nie chce miec brytyjskiego paszportu ( obywatestwa) bo mowia ze bede mieli to samo co seatled status.
Roznica jest tylko taka ze mozna sobie wrocic do Uk przy dlugim pobycie za granica bez zadnego problemu z wizami.

Ale byc moze tak jest wysoka cena ale za to wymagania sa male. Bo test jezykowy jest smieszny. Moze rzeczywiscie nie warto placic komus za pomoc przy aplikacji nawet na you tube jest duzo kanalow za darmo jak poprawnie wypelnic aplikacje na obywatelstwo.

[ Ostatnio edytowany przez: plazaa 05-08-2025 13:22 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kanonier39

Post #2 Ocena: 0

2025-09-12 12:27:32 (19 godzin temu)

Kanonier39

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2021

Dla mnie jest oczywiste, że jeżeli długo żyjemy w UK i zamierzamy pozostać na Wyspach, to należy uzyskać obywatelstwo. Nie chodzi o doraźne profity "na już i teraz". Bardziej rzecz w identyfikowaniu się z Wielką Brytanią, jako nową Ojczyzną.
Poza tym prawo imigracyjne może się zmienić, a sytuacja na świecie też jest dynamiczna. Obecny British Nationality Act pochodzi z 1981 roku, sprzed ponad 40 lat... .*DONT_KNOW*

Settle status jets dla wielu, może dla większości wystarczający - rozumiem. Jednak jest bardzo warunkowym umocowaniem prawnym, wobec obywateli UE. Scenariuszy na potencjalne zmiany jest wiele, ale to nie topić, aby się straszyć i obawiać.

Mnie zniesmaczają takie wywody typu, że testy z wiedzy i językowe są "śmieszne", a więc każdy średnio rozgarnięty sobie poradzi. Komentarze, że Ci co mają paszport, to słabo mówią po angielsku itp. No serio?
Test z wiedzy wymaga przygotowania się, bo jest szereg pytań dotyczących historii, na które znakomita większość Polaków nie zna odpowiedzi. Test językowy to poziom B1, a więc wystarczy komunikatywny angielski. Tutaj wymagania nie są wyśrubowane.

Natomiast, to do autorów uszczypliwości, pod hasłem brytyjski paszport (dla ratujących swoje ego lub dla głupków), to dodam. Nie każdy tak łatwo procedurę przebrnie, a może polec na historii kryminalnej, udowodnieniu integracji z lokalną społecznością (to nie tylko referencje), historia zatrudnienia i czas korzystania z benefitów, sytuacja finansowa i kredytowa (CCJ się kłania)...:-|

Co do kosztów aplikacji o obywatelstwo, to jeżeli po latach pracy w UK nie możecie wysupłać 1630 + 150 + 50 (testy) + 100 (paszport), to macie problem. Jeżeli ważniejsze jest leżakowanie w Egipcie czy na Cyprze, to też nie macie po co aplikować.
Podsumowując, to choć Polaków w Wielkiej Brytanii jest znaczna ilość, to dla polityków brytyjskich nie stanowimy odbiorców.

To znaczy wyborców, o których głosy warto zabiegać przy kolejnych wyborach do Izby Gmin. Nadal znikoma część poprzestaje na SS i stawia się w pozycji "wiecznych migrantów". Stąd też będziemy tak traktowani i okazyjnie będziemy celem ataków bardziej radykalnych partii jak Reform UK. Obywatelskie prawa nie są mierzalne w funtach i może dlatego wielu Polaków nie rozumie celu aplikowania o naturalizację. To zaś przeczy tezie, jaką to mądrą nacją jesteśmy.

Przestańcie pisać farmazony, jak to drogo, jak to nieopłacalnie i nie róbcie głupców z tych, co zdecydowali się na przejście tego procesu. Otrzymanie obywatelstwa to ważne wydarzenie w życiu dla każdego migranta, który staje się pełnoprawnym obywatelem UK.

Nie mam problemu, że większość decyduje się na pozostanie przy statusie osiedleńczym. Dla mnie to było już w pewnym momencie za mało. Wiem, że do Polski nie wrócę i wracać też nie mam do czego. Dlatego podjąłem decyzję o aplikowanie o naturalizację i jestem zadowolony. Choć jest to bardzo subiektywne, to przestałem czuć się, jak wieczny migrant, spętany kodami przy aplikowaniu o studia podyplomowe, wynajmie domu, aplikowaniu a pracę, że nie wspomnę ... klasycznych pytań Anglików, jak Ci się podoba w UK? *CRAZY*
Ostatnie zdanie już pół-żartem, pół-serio. Ale coś w tym jest.

Do góry stronyOffline

Kanonier39

Post #3 Ocena: 0

2025-09-12 12:50:38 (19 godzin temu)

Kanonier39

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2021

PS.

W wypadku Niderlandów, to znajomość języka jest wymagana na jeszcze niższym poziomie A1. Opłata około 1 tysiąca euro jest w istocie niższa. Ale co najważniejsze: trzeba zrzec się obywatelstwa polskiego. Procedura zrzeczenia się obywatelstwa polskiego przed otrzymaniem obywatelstwa holenderskiego, to około 420 euro. Razem mamy już około 1500 euro za zostanie Holendrem.

Dla przeciętnych zjadaczy chleba nie ma opcji zachowania obywatelstwa RP, jeżeli aplikujemy o obywatelstwo, paszport holenderski.

To już jest powód do zastanowienia się, a pomimo to ludzie decydują się na zrzeczenie obywatelstwa polskiego.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier39 12-09-2025 12:55 ]

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,