|
---|---|
plazaa | Post #1 Ocena: 0 2025-08-03 14:43:23 (dzień temu) |
Z nami od: 15-06-2016 Skąd: cambridge |
Tak jak w temacie
Czy warto ubiegac sie o brytyjski paszport jesli dziecko juz ma obywatelstwo brytyjskie? |
Turefu | Post #2 Ocena: 0 2025-08-03 15:19:05 (dzień temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
To zalezy, co chcesz robic. Ja uwazam, ze warto, bo tylko dlatego, ze czlonek rodziny ma obywatelstwo, nie oznacza to, ze dana osoba zawsze bedzie sie cieszyc pewnymi prawami i swobodami. Pamietajmy pokolenie Windrush.
|
rafald | Post #3 Ocena: 0 2025-08-04 06:19:06 (9 godzin temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Znajdziesz setki wpisów w temacie Obywatelstwo brytyjskie - zarówno za jak i przeciw.
W naszej rodzinie było podobnie: młodszy syn nabył obywatelstwo z urzędu (kiedy się urodził miałem już Permanent Residence), więc zarejestrowaliśmy również starszego, aby mieli te same papiery. A później doszliśmy do wniosku, że skoro dzieci mają, to może nam też się przyda. To było długo przed zapowiedzią referendum brexitowego, ale mieliśmy świadomość, że każdy rodzaj pobytu stałego ulega przeterminowaniu po upływie określonego czasu pobytu poza UK - a nie byliśmy jeszcze tak do końca przekonani, czy zostaniemy tu na dłużej. [ Ostatnio edytowany przez: rafald 04-08-2025 06:20 ] |
plazaa | Post #4 Ocena: 0 2025-08-04 06:27:32 (8 godzin temu) |
tak wiem ze po 5 latach poza granica uk nawet posiadajac stala rezydenture to robi sie problem. Pytanie jak to wyglada jesli dziecko ma obywatelstwo? Podejrzewam ze i tak bedzie duzo latwiej wrocic wtedy do uk. Bo ceny za paszport brytyjski sa chore. Chyba najdrozszy paszport na swiecie albo co najmniej w bardzo scislej czolowce.. Wiem na pewno ze np Niemiecki czy amerykanski jest duzo duzo tanszy
|
rafald | Post #5 Ocena: 0 2025-08-04 06:48:53 (8 godzin temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Jeżeli chcesz aplikować o wizę rodzinną, aby dołączyć do dziecka, musisz wykazać konieczność opieki dziecka nad rodzicem. Takie wizy też nie są tanie.
Jak zawsze - kwestia priorytetów, na co wydać ciężko zarobione pieniądze: urlop w ciepłych krajach, najnowszy iphone, remont mieszkania, czy jakiś stosunkowo mało przydatny papier… |
|
|
daavid | Post #6 Ocena: 0 2025-08-04 09:24:08 (5 godzin temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Windrush to chyba nie jest najlepszy case. Owszem to przykład gdzie ludzie byli traktowani jako ludzie drugiej, lub nawet trzeciej kategorii, tyle że to dotyczy tak naprawdę tego co działo się zaraz po wojnie a cała reszta to następstwa tego. Rasizm po wojnie był sprawą normalną, wystarczy poczytać jakieś książki autobiograficzne,np. członów Black Sabbath. Mój znajomy Jamajczyk opowiadał, że jego ojciec też przyjechał w tym czasie, opowiadał, że był bardzo źle traktowany przez białych i jak tylko dorobił się emerytury to wrócił na Jamajkę zostawiając piątkę dzieci.
|
plazaa | Post #7 Ocena: 0 2025-08-04 09:39:06 (5 godzin temu) |
To jest jakis argument zeby mie placic za wize aby odwiedzic dziecko ok
Gadalem co najmniej z 3 osobami ktore maja brytyjskie paszporty i wszystki mi mowili ze nie warto i wszyscy to nie byli Polacy ![]() Paszport warto miec moze z jednego powodu zeby wjezdzac tutaj kiedy sie chce nic wiecej. Nie czuje sie brytyjczykiem i nigdy nie bede czul czy spedze tu 15 czy 30 lat ![]() Zawsze miec wiecej opcji niz jedna.. Jak sie ma 3 kraje w ktorych mozna mieszkac w razie czego to super. [ Ostatnio edytowany przez: plazaa 04-08-2025 09:52 ] |
daavid | Post #8 Ocena: 0 2025-08-04 09:52:40 (5 godzin temu) |
Cytat: 2025-08-04 09:39:06, plazaa napisał(a): Gadalem co najmniej z 3 osobami ktore maja brytyjskie paszporty i wszystki mi mowili ze nie warto i wszyscy to nie byli Polacy ![]() A jakie mieli argumenty? Ja wiem, że to kosztuje, ale innych minusów raczej nie ma. Nikt nikogo np. nie wcieli do armii i nie wyśle na wojnę... |
plazaa | Post #9 Ocena: 0 2025-08-04 09:59:01 (5 godzin temu) |
A skad to wiesz ze w razie wybuchu wojny majac brytyjski paszport nie musial bys walczyc za uk?
NIe mowie ze bedzie jakas wojna tutaj ale np na przeszkolenie wojskowe...trzeba byloby sie wglebic w temat ciekawie jak to wyglada . Pewnie podobnie tak jakby w Polsce kiedy by wybuchla wojna zakaz opuszczania kraju dla facetow ![]() Przeciez obywatelstwo w razie wojny tez pewnie do czegos zobowiazuje. A co do korzysci ja widze tylko jedna wjazd kiedy chcesz do UK. Chyba nie ma zadnych innych. Paszport ma sens moze jak ktos planuje wyjechac stad np na dluzej niz 5 lat...Ja planuje wyjechac na dluzej niz 5 lat z UK. Dlatego rozwazam wydanie okolo 4000 -5000 funtow ( wszystkie koszty plus moze prawnik) na 2 paszporty mimo ze moje dziecko zaraz bedzie mialo brytyjski paszport. W innych przypadkach status osoby osiedlonej poki co sie nie rozni od paszportu jesli chodzi o korzysci bo jakie niby? ba jak kilka lat temu aplikowalem zonie ( Peruwianka) o cos podobnego do wizy rodzinnej nic nie placilem ale dlatego ze mialem satus osoby osiedlonej a majac brytyjski paszport musial bym zaplacic i to duze pieniadze... [ Ostatnio edytowany przez: plazaa 04-08-2025 10:26 ] |
daavid | Post #10 Ocena: 0 2025-08-04 10:43:01 (4 godziny temu) |
Ja sam nie mam paszportu, nigdy go nie potrzebowałem, ale dostrzegam to, że to co jest dzisiaj może wyglądać inaczej jutro.
|