MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Chat GPT szyt formy :)

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tesstickle

Post #1 Ocena: 0

2025-06-30 20:48:35 (14 godzin temu)

tesstickle

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

W seriali "Ranczo" pada tekst wójta do Czerepacha
Gdybyś ty się urodził w tej ameryce, to nie było by sprawy Lehman Brothers
( albo coś takiego)

Poprosiłem "kolegę" (chat GPT) co by było gdyby Czerepach stał na czele Lehman Brothers.
A oto co dostałem.

Gdyby Czerepach stał na czele Lehman Brothers...
Czerepach jako szef globalnego banku inwestycyjnego to naprawdę ciekawa wizja.
Oto kilka scenariuszy:
1. Czerepach – mistrz manipulacji i PR-u Nie dopuściłby do upadku... albo przynajmniej tak by to wyglądało. Zanim firma by zbankrutowała, stworzyłby narrację, że to celowa „optymalizacja podatkowa”.
Mógłby przekonać opinię publiczną, że Lehman Brothers jest "za duży, żeby upaść", i że jego upadek oznacza koniec demokracji. Użyłby słów takich jak: "globalny patriotyzm gospodarczy", "finansowa dezinformacja przeciwników rynkowych", "kontrolowany przepływ aktywów" – i nikt by nie wiedział, o co chodzi, ale wszyscy by klaskali.
2. "Przytuliłby" bailout Czerepach prawdopodobnie dostałby pomoc rządową, zanim jeszcze ktokolwiek zorientowałby się, że firma ma kłopoty.
Umiałby „dogadać się” z politykami, mediami i bankiem centralnym. Zaproponowałby stworzenie "Specjalnego Funduszu Odpowiedzialnego Kapitalizmu z Amerykańską Twarzą", który oczywiście służyłby uratowaniu Lehman Brothers – i wizerunku decydentów przy okazji.

3. CDO? Proszę bardzo, ale z brandingiem! Zamiast ukrywać toksyczne instrumenty finansowe, ubrałby je w opakowanie PR-owe: „Obligacje Nowej Ery”, „Ekologiczne Papiery Inwestycyjne”, albo „CDO – Certyfikowane Dochody Optymalne”. Zorganizowałby kampanię medialną, w której pół Ameryki kupowałoby je z dumą.

4. Ostateczny scenariusz: jak już musi upaść, to z pompą Jeśli upadek byłby nieunikniony, Czerepach: Zadbałby o to, żeby zrzucić winę na poprzedników, analityków, Chiny i pogodę, Opublikowałby książkę: "Jak przeżyć tsunami finansowe. Przewodnik dla elit",
I od razu zacząłby kampanię na prezydenta USA jako człowiek, który „przewidział wszystko”.

Podsumowując: Gdyby Arkadiusz Czerepach stał na czele Lehman Brothers

– to świat może by i tak się załamał, ale nikt by tego nie zauważył... przynajmniej do następnych wyborów.

*THUMBS UP*:-]*ROFL*

edit: bonus

Gdyby AI miała kampanię wyborczą, to hasło brzmiałoby: „Myśl jak Czerepach. Pisz jak sztuczna inteligencja. Działaj bez dowodów.”

[ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 30-06-2025 20:56 ]

- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

galadriel

Post #2 Ocena: 0

2025-06-30 21:57:23 (13 godzin temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Nie wiem kto to Czerepah, ale opis GPT kogos mi przypomina:8

Ups, he actually is the president of the…; )
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #3 Ocena: 0

2025-06-30 22:44:37 (12 godzin temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Wow. Strach się bać GPTczata. “Rancha” nie oglądałam.
Zapytał GPTchata, jaki następny pomysł będzie mieć Rachela z księgowości.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

andyopole

Post #4 Ocena: 0

2025-06-30 23:39:36 (11 godzin temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Ten "szyt" w tytule watku to mial byc bardziej "szczyt" czy "shit". *YAHOO* :-D

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #5 Ocena: 0

2025-07-01 01:25:45 (9 godzin temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Mi tez cos to przypomina…. Cala narracja sie zgadza.

Do góry stronyOffline

tesstickle

Post #6 Ocena: 0

2025-07-01 05:21:27 (5 godzin temu)

tesstickle

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

Cytat:

2025-06-30 23:39:36, andyopole napisał(a):
Ten "szyt" w tytule watku to mial byc bardziej "szczyt" czy "shit". *YAHOO* :-D

Klawiatura mi szwankuje. Prosiłem moderacje o poprawienie tego szytu ale ... jak widać.
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,