MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zabójstwo w Warszawie-kryzys męskości

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

xxxx1234

Post #1 Ocena: 0

2025-05-08 16:59:45 (10 godzin temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Zadziwia mnie to co się stało na uniwersytecie w Warszawie. Czytałem na jakiś portalu, że 22 letni chłopak który zamordował siekierą kobietę pracująca na uniwersytecie spacerował z siekierą przez godzinę. W tym czasie na jakimś komunikatorze pomiędzy studentami krążyła o tym informacja i wszyscy chowali się w jakimś pokoju. Dla mnie to jest niepojęte po pierwsze dlaczego nikt nie zadzwonił po policję może do tragedii by nie doszło.
Co ważniejsze co się dzieje z facetami w dzisiejszych czasach przecież jak by wyszli z tego pokoju w 10-20-30 połamali jakieś krzesła stoły czy kilku wzięło po krześle żeby w niego rzucić tak żeby wypuścił siekierę zanim inni do niego dobiegną, z jakimiś połamanymi nogami od krzeseł i go obezwładnia może nie doszło by do tej tradegi .Co waszym zdaniem jest nie tak z facetami, skąd biorą się takie problemy?
Dla mnie to wygląda jak by młodzi faceci nie mieli w sobie testosteronu.
Dzisiaj jak bym wszedł do jakiejos lokalu i siedziało przy stole 5 małolatów pilo piwo szczeliny bym jednego z liścia to trzech by wskoczyło pod stolik, a jeden zaczął wszystko nagrywać.
Nie raz stawałem w czyjeś obronie nawet w obliczu przewagi innych i tego, że wyłapie wpierdziel, ale to chyba jakiś naturalny męski odruch jest bronić słabszych, starszych, kobiety.
Co jest nie tak że coraz więcej ludzi odwraca głowę gdy innym dzieje się krzywda?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rafald

Post #2 Ocena: 0

2025-05-08 19:07:45 (8 godzin temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Ale czego Ty się dziwisz, skoro od lat się wmawia, że męskość to szowinizm, misogynia i wszystko be i że w ogóle faceci nie do są do niczego potrzebni?

Do góry stronyOffline

daavid

Post #3 Ocena: 0

2025-05-08 19:12:23 (7 godzin temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Z tego co pamiętam to uw jest w samym centrum Warszawy. Jak były informacje, że czubek chodzi to gdzie była policja?

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #4 Ocena: 0

2025-05-08 20:15:34 (6 godzin temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Bo to studenci ( nie wiadomo tez jakiego kierunku) a nie pakerzy z silowni? Moi koledzy z klasy w liceum to byli intelektualisci. Przyszli lekarze i prawnicy w nie holota jakas ze sztachetami szarzujaca psychola z siekiera.

Ale to, ze po policje nikt nie zadzwonil na czas to akurat tragedia.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 08-05-2025 20:15 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #5 Ocena: 0

2025-05-08 21:09:04 (5 godzin temu)

xxxx1234

Mężczyzna

David z tego co czytałem i jeśli ja to dobrze wszystko rozumiem to ludzie między sobą się wymieniali informacja, że "czubek chodzi" i że chowają się w jakimś pokoju żaden "geniusz" nie wpadł na to żeby zadzwonić na policję. Swoją drogą to też genialny pomysł chować się w jakimś pokoju jak by tam przyszedł z tą siekierą to drzwi pewnie by nie było po jednym machnięcie siekierą, a tych kretynów pewnie by wytłukł jednego po drugim.

Rafał ok można mówić, że męskość to szowinizm , misogynia i inne cuda. To co faceci nie potrafią już myśleć samodzielnie przecież żaden normalny facet nie teroryzuje kobiet, ale są w życiu takie sytuacje, że trzeba pokazać siłę i pomóc innym i chyba każdy rozsądny czlowiek będzie czuł że zrobił dobrze.
Nie wiem, może tu zabrakło jakiegoś lidera, który powiedział by "coś trzeba zrobić" mam wrażenie że w społeczeństwie brakuje takich naturalnych liderów, ludzie nawet w prostych zadaniach wolą żeby ktoś inny za nich podjął decyzję.
Kilka lat temu miałem sutuacje w metrze w Monachium jakieś trzy mendy zatrzepialy starszego pana pełno ludzi sytuacja gęstnieje nikt nic nie robi mówię moim znajomym, że trzeba pomóc temu człowiekowi podeszliśmy tam ja po drodze wziąłem butelkę po piwie która stała na podłodze kolega od razu bez słowa jednego odepchnął tak, że poleciał 2-3 metry do tego poleciało kilka k...w po polsku i sytuacja się uspokoiła poszli sobie na drugą stronę, wyszliśmy razem z tym panem i odprowadziliśmy go do domu chyba z 50 razy na dziękował, skończyło się szczęśliwie. Ok w tej sytuacji można się było bać.

Gal to nie ma znaczenia facet to facet mam kolegę z podstawki który skończył prawo na Uniwersytecie Jagiellońskim, a w czasach szkolnych bił się z kim popadło dla zabawy. Dodatkowo lekarze, prawnicy itd..
tym bardziej powinni być wyczuleni jak się komuś dzieje krzywda, jeśli to są przyszłe elity i jedyne co im mózg podpowiedział to zamknąć się w jakimś pokoju to ja słabo widzę przyszłość Polski jak by ten świr przyszedł do nich to by połowę z nich wytłukł tą siekierą, a na pewno ktoś by to nagrał telefonem.
Inna sytuacja kiedyś nad morzem w Walii człowiek leżał na deptaku żaden żul normalnie ubrany facet nie śmierdział alkoholem zatrzymaliśmy się z żoną sprawdzić co się z nim dzieje okazało się że zrobiło mu się słabo oblałełem swoją koszulkę wodą położyłem na głowie żeby go schłodzić wezwaliśmy pogotowie i jedno pytanie dręczy mniendo dzisiaj co tym wszystkim "intelektualistom" którzy tamtędy przechodzili nie pozwoliło zatrzymać się i pomóc temu człowiekowi?

[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 08-05-2025 21:14 ]

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2025-05-08 21:16:47 (5 godzin temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

daavid

Post #7 Ocena: 0

2025-05-08 21:39:30 (5 godzin temu)

daavid

Mężczyzna

Z krzywdą i pomocą różnie bywa i czasami naprawdę można zaliczyć mocną wtopę.

Kiedyś mój ojciec prowadził zakład produkcyjny i ja też tam często bywałem. Był czas, że było bardzo dużo pracy i braliśmy prawie każdego. Przyszedł człowiek, który wyglądał na lubiącego alkohol, ale że byliśmy zdesperowani to miał zacząć od następnego dnia. Nie przyszedł, ale pod sklepem go widywano.

Po jakimś czasie zawołał mnie żebym zawołał ojca. Wyglądał na nawalnego więc postanowiłem go spławić, ale ojca coś naszło i przyszedł. Okazało się, że on się bardzo źle czuł i prosił żeby go zawieść do szpitala, okazało się że przechodził zawał. Ojciec go zawiózł i później bywał pod tym sklepem.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #8 Ocena: 0

2025-05-08 21:52:42 (5 godzin temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

To nie jest zaden kryzys meskosci, to ogolnie panujaca znieczulica. Kazdy mysli tylko o sobie, nie ma tu znaczenia plec.
Empatia jest niemodna, modne jest dokopanie lezacemu. Tez od wczoraj zastanawiam sie co trzeba miec we lbie, zeby nagrywac filmiki w czasie kiedy ktos kogos morduje. I co trzeba miec we lbie zeby brak reakcji usprawiedliwiac.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #9 Ocena: 0

2025-05-08 22:01:05 (5 godzin temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Dawid Trochę nie rozumiem tego wpisu. Wkurzają mnie takie pijaki z pod sklepów i ja bym go pewnie zignorował, ale jak bym wiedział, że ten człowiek ma zawał i nawet wiedział bym, że jak go zawiozę do szpitala i lekarze go uratują, a ona za miesiąc dwa trzy wróci pod ten sklep to i tak bym go zawiózł, bo to nie ja powinien podejmować decyzje czy ten człowiek powinien żyć pomimo, że się w ogóle nie zgadzam z jego stylem życia moim obowiązkiem jako człowieka było by mu pomóc. Tragedią było by to, że pewnie nie zwrócił bymna niego uwagi bo pomyślał bym, że chce wyciągnąć ode mnie "2zl".

Nie rozumiem Twojego wpisu gdybyś wiedział Ty / Twój tato że ten człowiek wróci pod sklep to nie zawiózł byś go do szpitala? Tak przynajmniej zabrzmiał Twój wpis

[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 08-05-2025 22:02 ]

Do góry stronyOffline

daavid

Post #10 Ocena: 0

2025-05-08 22:11:34 (4 godziny temu)

daavid

Mężczyzna

Nie, to nie było o tym. Każdemu w takiej sytuacji powinno się pomagać. Człowiek który ma zawał może wyglądać jak człowiek upojony alkoholem. Jeśli go znasz z takiego kontekstu to tym bardziej. Wpis był o tym, że przez to, iż zaklasyfikowałem go błędnie to przez to mogło się źle skończyć. On mi wtedy nie powiedział o co chodzi, chciał prosić o pomoc mojego ojca i na szczęście wszystko dobrze się skończyło (w miarę, bo zawał jednak przeszedł).

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 08-05-2025 22:12 ]

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,