odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
admiralbibol |
Post #1 Ocena: 0 2023-10-14 17:21:13 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
I zwiazane z nia marsze poparcia dla ludności Palestyny.
Czy widzial ktos marsz popacia dla izraela ? Ja odnosze wrazenie ze izrael popieraja jedynie media, rzady i dziennikarze, jak chodzi o "zwyklych" ludzi to poparcia nie zanotowano.
W druga strone, w calej Europie marsze poparcia Palestyny.
Czemu ?
ps. W nazwie tematu, slowo "Palestyna" napisalem wielka litera, ale nie wiedziec czemu forum wyswietla ja z malej. [ Ostatnio edytowany przez: admiralbibol 14-10-2023 17:24 ] Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|

|
 |
|
|
galadriel |
Post #2 Ocena: 0 2023-10-14 17:41:16 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Jam jest Pan Bog twoj, ktorym cie wywiodl z ziemi egipskiej, z domu niewoli… kogo i gdzie wywiodl, i ktory Bog?  bezkrytyczne wsparcie dla Palestyny i anty izraelake nastroje w zachodniwj Europie to w glownie mimo wszystko tzw mniejszosci z krajow post kolonialnych, zeby nie bylo ze wskazuje palcem jedna nacje( albo niech bedzie, u mnie w miescie to Pakistanczycy) Ja pamietam jako mlodxiez, chusty arafatki, i ogolnie moda na uwolnoc Palestyne. Taka cecha mlodosci, wiadomo jest sie po stronie slabszego i okupowanego. Natomiasy cala ta sytuacja tam hest o wiele bardziej skomplikowana i beznadziejna pod wszystkimi mozliwymi wzgledami: geo- poli, historyczne, bezpieczenstwo,- chocby tu i teraz kolejny konflikt oznacza kolejne fale potencjalnych uchodzcow, i nowa generacja z powodem do radykalizacji zamiast do dialogu. Po ostatniej akcji Hamasu zreszta trudno na jakiekowiek pokojowe rozwiazania liczyc. Ja bym sie przeszla na vigil dla ofiaratakow Hamasu ( cyrujac papieza-naszych starszych braci w wierze  ale podejrzewam ze w UK to jeszcze za to mozna sie narazic ze strony mlodych gniewnych muzulmanow brytyjskich na jakies nieprzyjemnosci. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 14-10-2023 17:44 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
admiralbibol |
Post #3 Ocena: 0 2023-10-14 17:49:02 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
Te nastroje moge miec cos wspolego z tym ze 2 mln ludzi jest zamkniete i izolowane od swiata. W sumie to stali sie na wlasnych terenach obywatelami drugiej kategorii.
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|

|
 |
|
galadriel |
Post #4 Ocena: 0 2023-10-14 18:06:00 (2 lata temu) |
Wlasnie ostatnio sie zastanawialam co tam tak cicho ostatnio w tamtym
Rejonie swiata. Pod wplywem obejrzenia serialu Fawda na netflix. Oczywiscie, ze jest tam wiele niesprawiedliwosci i ludzkie dramaty. Jednak raczej daleko mi do przyklaskiwania hamasowi, a to postawa muzulmanow z UK i innych europejskich panstw. Ich nie obchodzi ze mlodziez na koncercie byla wybijana jak kaczki i ludzie napadnieci we wlasnych domach. natomiast jakim cudem Mosad przeoczyl miesiace i lata przygotowan? Jedna z mozliwosci jest taka, ze ostatnio terrorystyczne dokladniej sprawdzaja swoich ochotnikow pod katem przynaleznosci i mental osci plemiennej. Wobec tego pewnie trudnoej tam przemycac agentow. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|

|
 |
|
iwona38 |
Post #5 Ocena: 0 2023-10-14 18:50:24 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
A moze o wszystkim wiedzieli. Poswiecajac niewielka grupe obywateli moga teraz bezkarnie, przy wsparciu calego zachodniego swiata, uzywajac bomb fosforowych, wyrzucic Palestynczykow ze strefy gazy. Kto wie. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
|
stanislawski |
Post #6 Ocena: 0 2023-10-14 18:53:12 (2 lata temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat:
2023-10-14 17:41:16, galadriel napisał(a):
Jam jest Pan Bog twoj, ktorym cie wywiodl z ziemi egipskiej, z domu niewoli… kogo i gdzie wywiodl, i ktory Bog?  bezkrytyczne wsparcie dla Palestyny i anty izraelake nastroje w zachodniwj Europie to w glownie mimo wszystko tzw mniejszosci z krajow post kolonialnych, zeby nie bylo ze wskazuje palcem jedna nacje( albo niech bedzie, u mnie w miescie to Pakistanczycy) Ja pamietam jako mlodxiez, chusty arafatki, i ogolnie moda na uwolnoc Palestyne. Taka cecha mlodosci, wiadomo jest sie po stronie slabszego i okupowanego. Natomiasy cala ta sytuacja tam hest o wiele bardziej skomplikowana i beznadziejna pod wszystkimi mozliwymi wzgledami: geo- poli, historyczne, bezpieczenstwo,- chocby tu i teraz kolejny konflikt oznacza kolejne fale potencjalnych uchodzcow, i nowa generacja z powodem do radykalizacji zamiast do dialogu. Po ostatniej akcji Hamasu zreszta trudno na jakiekowiek pokojowe rozwiazania liczyc. Ja bym sie przeszla na vigil dla ofiaratakow Hamasu ( cyrujac papieza-naszych starszych braci w wierze  ale podejrzewam ze w UK to jeszcze za to mozna sie narazic ze strony mlodych gniewnych muzulmanow brytyjskich na jakies nieprzyjemnosci. [ Ostatnio edytowany przez: <i>galadriel</i> 14-10-2023 17:44 ]
Dokładnie o to chodzi. To mogłoby być po prostu niebezpieczne.
|

|

|
|
dominikana36 |
Post #7 Ocena: 0 2023-10-14 19:28:33 (2 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Tam burdel na lata znowu rozkrecony. Ja tylko sie obawiam, ze zaraz rowniez tutaj ponownie zrobi sie bombowo. Mozna zaczac typowac, gdzie zaczna: Francja, UK, Niemcy, czy moze kraje Benelux'u?
Zreszta takie awantury zawsze napedzaja wszystkie radykalne odlamy islamistyczne. To juz nawet nie chodzi o takie klasyki jak Maroko, Egipt czy Tunezja. A my swieta w Turcjii i maj na Jawie. Oba kraje sa dosc wybuchowe bez dodatkowych impulsow.
|

|
 |
|
galadriel |
Post #8 Ocena: 0 2023-10-14 20:01:59 (2 lata temu) |
Dzisiaj taki urywek w tv. Mlody Palestynczyk wzywa kraje arabskie na pomoc jednoczesbie wymieniajac, ze te bomby na nich zrzucane to z USA, Uk i z Francji ( ciekawe ze zamiast EU wskazuje Francje). Iran sie cieszy, Saudi wsztrzymuje roznowy pokojowe z Izraelem a bron Hamasu pochodzi skad? Natomiast u nas juz wprowadzili stan podwyzszonego zagrozenia atakami terrorystycznymu czy jeszcze nie? To ze rzadu Nataniahu sa jakie sa, tez nikomu normalnemu nie sa na reke to druga sprawa, ale nic sie na to niestety nie poradzi. Tylko oddala sie wizja dwoch wspolnie egzystujacych panstw. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #9 Ocena: 0 2023-10-14 20:20:16 (2 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Na razie za chwile bedziemy mieli calkiem duza, nowa grupe uchodzcow wojennych i co dalej?
|

|
 |
|
BAT_BAT |
Post #10 Ocena: -1 2023-10-14 20:40:40 (2 lata temu) |
Z nami od: 15-06-2023 Skąd: york |
Mnie tylko ciekawi gdzie się podziali wszyscy krzykliwi obrońcy moralności sprzed 2 lat. Nie ma już jazgotu o "orkach"- całe dzielnice w Gazie są równane z ziemią.
Nie ma pisku o barbarzyństwie - Palestyńczycy są wypalani fosforem.
Nie ma klangoru o brutalności-Palestyńczykom odcięto prąd i wodę.
Nie ma wrzasku o ludobójstwie-celem dla rakiet są wyłącznie cywile.
I to jest WOJNA, a nie delikatny klaps w tyłek rozwydrzonego bachora, jakim jest specjalna operacja wojskowa na ukrainie.
Obrońcy moralności czekają na to, co im pan telewizor znów powie? I jak wyjaśni, że niebieskożółci są tacy cacy a zieloni to w ogóle już nie ludzie?
|

|
 |
|