MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

The Poles are Coming 2

« poprzednia strona

Strona 6 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 6 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ZlotaPerla2

Post #1 Ocena: 0

2023-10-02 13:28:52 (2 lata temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Problem nieróbstwa trzeba zacząć od środka, i to w każdym kraju, ktoś sobie wymyślił jakieś zapomogi, a nieroby siedzą przed chatą - rodzina młoda, małe dzieci, pies oczywiście staff bull coś takiego i się bawią przy w biły dzień - żyją i mają się dobrze, bo ja płacę prawie 200f tax a oni nic itp. Tyle, że ja nie narobię sobie dzieciorów nawet bez pamięci z kim i kiedy tylko po to żeby potem socjal doić no i tyle ... a te młode chłopy na pontonach to nie wiem, siedzą w tych obozach, koniec świata będzie niedługo tak czy owak, nie ma się czym przejmować ;-)

Uwaga moderatora: Post edytowany. Złamanie regulaminu forum punkt 2 D. Moderacja MW 3 dni blokady za notoryczne lamanie punktu 2d.

Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Wielim

Post #2 Ocena: 0

2023-10-02 18:37:57 (2 lata temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Cytat:

2023-09-24 20:46:43, galadriel napisał(a):
ZP tu niestety i z Pl kryminal sie zjechal i zdarzylo sie pare glosnych spraw, czy to gwalty, morderstwa czy zabicie dzieci. Nie ma roznicy, miedzy tym jak na nas postrzegaja ( li) tybylcy a nasza polska retoryka w kwestii uchodzcow. I tu niechodzi o to co nam sie wydaje o sobie, tylko wlasnie jak nas widza- ergo, program The Poles Are Coming.

A czy tak wszyscy tu z Europy do pracy przyjechali to niekoniecznie. Niestety wielu rodokow i innych naszych post soviet bratnich narodow calkiem chetnie przyjechalo tu nie do pracy a po zasilki. Maja tak roszczeniowa postawe, ze kopara opada. To tak z perspektywy pracy w jc. Anyway, wracajac do analogii.

Legalnie czy nie, to juz Dominika i zaraz Courious Cat sie tez moze wyswietlic w sumie kolejny raz sie okazuje, ze nie ma zadnej roznicy miedzy nielegalnymi uchodzcami na lodziach, a Polakami sprzed 2004.

Pracy na czarno jest wciaz w brod. Moze sie z tym mniej kryli na tych wspomnianych tu Victoriach station. No i teraz asylum seekers na czarno pracuja nie Polacy. Jak juz dostaja status uchodzcy to moga legalnie. Jesli chca wyrabiac paszport, to beda musieli udowodnic zatrudnienie 5 lat.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>galadriel</i> 24-09-2023 20:50 ]

Niedobrze się czyta to co piszesz. Ja wiem ze lubisz inne nacje , nieraz o tym pisałaś o tym jakich masz partnerów ale nie o tym teraz. Problem w tym że Ty porównujesz Polakow I przybyszów z nowych krajów Unii Europejskiej do tych imigrantow na łódkach dzisiaj. Ci pierwsi przyjeżdżali do pracy , przed unia na czarno ale do pracy, zarobić i wyjechać. Po wejściu do Unii 90% przyjeżdżali do pracy, legalnej juz wtedy pracy, płacili podatki i nikt im nic nie dawał. Nawet razem wzięci, pracujący i ten niewielki procent bezrobotnych na zasilkach wg wyliczeń i tak wpłacali więcej do kasy niz tego z czego korzystali- zasiłków, szkół drog, policji itp itd.
A porównujesz ich do teraźniejszych imigrantow którzy przypływają na pontonach, w 99% to mężczyźni w siłę wieku. Bez żadnych zdolności, bez żadnego zawodu , zadnych umiejętności. Na start dostają hotel 3* lub 4* w całym uk . Wyzywienie i £83 tygodniowo na swoje wydatki. Wszystko sponsorowane przez podatników którzy tego nie chcą ale jako tako muszą. W każdej chwili mogą wyjść z ośrodka. Pracowac nie będą. Nigdy nie będą. Oni już zniszyli Sztokholm , niszczą Paryz , zniszczyli Birmingham. Rozboje, morderstwa , napasci i zabójstwa z nożem. Oni nigdy się nie asymilują. Inna kultura inny świat. Oni zrobia z Europy trzeci świat z jakiego niby uciekli ale robią to samo w Europie. Jak już dostaną pozwolenie w UK to ściągną swoje zony i dziesiątki swoich dzieci. Wszyscy dostaną domy i zasiłki. Pan Enog Powell juz dawno to przewidział, tylko nikt go wtedy nie słuchał. Anglia powoli upada , Birmingham czy polowa Londynu to no go zone. Gwałty, rozboje, morderstwa. Mozna oficjalne ststystyki poczytac. Ile przesptestw w wylonaniu nie europejczykow w stosunku do ich liczby w Anglii. Poczytaj komentarze ludzi mieszkajacych w Croydon , Tottenhamie , Bradford czy Birmingham. Ludzo ktorzy tam zyja cale zycie. Jak bylo 30 lat temu , jak jest dzisiaj. A jal jest w miasteczkach gdzoe hotele za pieniądze podatnikow zmieniono w osrodki dla uchodzcow. Ludzie boja sie wyjsc na ulice. Ale jak tak ich kochasz to przyjmij kilku do domu I zarob na nich

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #3 Ocena: 0

2023-10-02 22:17:47 (2 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:

2023-10-02 11:31:33, xxxx1234 napisał(a):
(…;)Dobra, ale bądźmy "tolerancyjni" i przyjmijmy tych ludzi pod warunkiem zero pomocy socjalnej, możesz do nas przyjechać znaleźć pracę wynająć/kupić mieszkanie na wolnym rynku, możesz nawet nie pracować jak masz wystarczająca ilość pieniędzy.
Ciekawe ile tych biednych uciekających przed wojną ludzi zdecydowało by się przyjechać do Europy w takim scenariuszu, myślę, że problem szybko by się rozwiązał.

Nie wiem czy zauwazyles, ja tu nie pisze o zadnej tolerancji ani zaproszeniach, tylko ze z nimi pracuje.z tymi ktorzy dostali status rezydenta. Maja w tej chwili 7 dni na zwolnienie pokoju z domy dla asylum seekers.

I wlasnie jestem ta osoba, ktora im te informacje przekazuje. tak jak napisales:

1. nie masz szans na mieszkanie socjalne
2. Musisz znalezc prace albo zaakceptowac prace jaka ci zaoferujemy
3. I znalezc pokoj albo mieszkanie sobiei wynajac.

To sa realia.

Inaczej sprawa wyglada z uchodzcami zaproszonymi przez rzad w ramach ARAP scheme ( w tym Syryjczycy) i Ukraine scheme.

Ci pierwsi faktycznie przez ostatnie 2 lata przebywali w tzw bridging hotels, rodziny wielodzietne czesto, wiec to nie jeden, a dwa , trzy pokoje. Albo maja tez w zaleznosci do ktorej scheme sie zakwalifikowali wynajete na preferencyjnych warunkach mieszkania/ domy- na 3 albo do 5 lat. potem musza te domy zwolnic i laduja na ulicy jesli przez ten sie nie zitegrowali nie znalezli pracy.

Pisalam wczesniej, ze zaden rzad poki co nie zrobil takiej kampanii online w ich jezykach, w ich social mediach, fb. Nigdzie o tym w mediach nie ma. Jesli ktos przeczytal/ obejrzal linki ktore wczesniej wrzucilam, to tam jest szeroko opisane jaka jest dzialnosc online przekytnikow i grup terrorystycznych. Moze to jedna z przyczyn dlaczego kierunek jest na zachod. Choc jesli spojrzec na stats to najwiecej uchodzcow jest ponoc w Turcji. Alejto skad i dlaczego to poki co az tak tematu nie zglebiam.

Tez nie wiem dlaczego nie ciagnie wilka do lasu czyli do bogatych krajow arabskich. Byc moze nie lubia sie nawzajem. Na lodziach jest duzo Afrykanow, a Arabowie z polwyspu to rasisci. Plus w tych krajach niewolnicteo jest pewnie legalne to by trafili z deszczu pod rynne. Moze sa zwesternizowani. A moze nie kazdy czarny czy sniady to muzulmanin. Miewam petentow z krzyzami na szyi i takich co na powitanie ( tlumacza) nie odpowiadaja religijnym pozdrowieniem. To mi tlumaczka kiedys wyjasnila, chrzescijanka z Egiptu, ze ona petentow wita dzien dobry ( w doslownym tlumaczeniu: poranek swiatla; ) a nie ichniejszym szczesc boze.

Jak sie tak przygladam z bliska petentom z bardzo roznych srodowisk, ktorzy otrzymali status uchodzcy UK na roznych zasadach/ w ramach roznych scheme, to na prawde wyglada na to, ze najwatwiej sie odnalezc i zasymilowav mlodym singlom. Ja ich nie pytam jaka jest ich religia, ale juz sie nauczylam nie zakladac, ze z Iranu lub Iraku to beda np muzulmanie. Czesto moze byc odwrotnie, ze przed takowymi stamtad uciekali. Ale ja nie jestem Home office wiec jesli sami mi nie powiedzato nie pytam.

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #4 Ocena: 0

2023-10-03 01:06:05 (2 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 03-10-2023 01:09 ]

Do góry stronyOffline