Str 4 z 6 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
CuriousCatAlive |
Post #1 Ocena: 0 2023-09-27 06:53:29 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2023-09-26 23:08:21, iwona38 napisał(a):
W sumie to mi sie juz nie chce komentowac Gal twojej wypowiedzi ale chce powiedziec jeszcze tylko jedno, mnie uczono, ze nie sra sie we wlasne gniazdo. Co takim jak Ty daje opluwanie Polakow? Zawsze pokazujecie tylko jakies nasze negatywne cechy, zreszta niejednokrotnie wyolbrzymione w waszych glowach. Czym to jest spowodowane? Nie potrafisz byc dumna, ze urodzilas sie Polka? To cos zlego byc Polka czy Polakiem?
Do Iwony:
Ptak ktory wyfrunal z gniazda rodzinnego i uwil wlasne gniazdo to ktorego wedlug ciebie ma nie kalac? Tego starego? Chyba jednak chodzi o to gniazdo w ktorym siedzi.
Gal wedlug mnie wlasnego gniazda nie kala a jesli kala twoje to juz trudno.
Do Gal:
Jakie domy mieli Twoi dziadkowie? U mnie od strony mamy mieli duzy dom do ktorego komunistyczne wladze dopisywaly lokatorow na"nadmetraż". Moi dziadkowie wiec mieli stale w budynku kilka obcych rodzin czekajacych na mieszkania w bloku. Ich sasiad zburzyl czesc wlasnego budynku zeby do niego juz nikogo nie dalo sie przydzielic. Analogiczna sytuacja jest tutaj gdy wladze przeznaczaja pieniadze z podatkow zeby osiedlac w hotelach tysiace przypyszow z lodzi. Idac Twoim tokiem myslenia moi dziadkowie powinni byli cieszyc sie ze ich dom ma nowych mieszkancow, moze o lepszym profilu genetycznym, i ktorzy nawet moze beda sobie pracowac wiec komu by przeszkadzali. Rozczaruje cie, uwazali ich wlasnie za gorszych mieszkancow i za zlo konieczne bo przybyli nieproszeni. I to samo mysla tu wszyscy o tych z lodzi.
"Curiosity killed the cat", they say.
|

|
 |
|
|
Maat17 |
Post #2 Ocena: 0 2023-09-27 08:34:53 (2 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat:
2023-09-27 04:49:59, xxxx1234 napisał(a):
Cytat:
2023-09-26 21:47:17, Maat17 napisał(a):
Taaaa.
Nic nie wiecie na temat zycia nielegalnego.
Bez papierow, bez jezyka, bez jakiejkolwiek pomocy, bez lokum. Za wszysto sie placi…. nikt nie pomoze bezinteresownie, nic nie jest za darmo. Jeszcze trzeba wmieszac sie w tlum, by nie byc rozpoznanym. W systemie nie istniejesz. Nikt o Tobie nie slyszal.
A jak ktos pisze, ze WIE,ZNA…. to nic nie wie. Tyle w temacie.
Matt ale to ciągle był Twój wybór, jeśli zdecydowałaś się być nielegalnym imigrantem to prawdopodobnie był to dla Ciebie lepszy wybór niż żyć "legalnie" w Polsce, być może źle wybrałaś, jednak to była ciągle Twoja decyzja. Każdy dorosły czlowiek decyduje co chce robić, kim chce być sam i musi ponosić konsekwencje swoich decyzji.
Ciekawe….
A gdzie napisane, ze to ja?
a moze ja, moze polowek, moze siostra czy brat…..
nie o to chodzilo w moim wpisie.
Porownania nie ma I tyle.
Kiedys I teraz.
|

|
 |
|
iwona38 |
Post #3 Ocena: 0 2023-09-27 12:26:52 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Cytat:
2023-09-27 06:53:29, CuriousCatAlive napisał(a):
Cytat:
2023-09-26 23:08:21, iwona38 napisał(a):
W sumie to mi sie juz nie chce komentowac Gal twojej wypowiedzi ale chce powiedziec jeszcze tylko jedno, mnie uczono, ze nie sra sie we wlasne gniazdo. Co takim jak Ty daje opluwanie Polakow? Zawsze pokazujecie tylko jakies nasze negatywne cechy, zreszta niejednokrotnie wyolbrzymione w waszych glowach. Czym to jest spowodowane? Nie potrafisz byc dumna, ze urodzilas sie Polka? To cos zlego byc Polka czy Polakiem?
Do Iwony:
Ptak ktory wyfrunal z gniazda rodzinnego i uwil wlasne gniazdo to ktorego wedlug ciebie ma nie kalac? Tego starego? Chyba jednak chodzi o to gniazdo w ktorym siedzi.
Gal wedlug mnie wlasnego gniazda nie kala a jesli kala twoje to juz trudno.
Do Gal:
Jakie domy mieli Twoi dziadkowie? U mnie od strony mamy mieli duzy dom do ktorego komunistyczne wladze dopisywaly lokatorow na"nadmetraż". Moi dziadkowie wiec mieli stale w budynku kilka obcych rodzin czekajacych na mieszkania w bloku. Ich sasiad zburzyl czesc wlasnego budynku zeby do niego juz nikogo nie dalo sie przydzielic. Analogiczna sytuacja jest tutaj gdy wladze przeznaczaja pieniadze z podatkow zeby osiedlac w hotelach tysiace przypyszow z lodzi. Idac Twoim tokiem myslenia moi dziadkowie powinni byli cieszyc sie ze ich dom ma nowych mieszkancow, moze o lepszym profilu genetycznym, i ktorzy nawet moze beda sobie pracowac wiec komu by przeszkadzali. Rozczaruje cie, uwazali ich wlasnie za gorszych mieszkancow i za zlo konieczne bo przybyli nieproszeni. I to samo mysla tu wszyscy o tych z lodzi.
Przede wszystkim urodzila sie Polka i to jest jej gniazdo. Tam jej dziady i pradziady pomarli. Nie wiadomo jeszcze czy ze skulonym ogonem tam wszyscy nie wrocimy. Z gniazda zawsze mozesz wyfrunac ale to nie zmieni faktu ze w tym gniezdzie sie urodziles. Powtorze jeszcze raz, zeby kazdy mogl zrozumiec, nie sra sie we wlasne gniazdo. Lewica w Polsce tego niestety nie rozumie. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
CuriousCatAlive |
Post #4 Ocena: 0 2023-09-27 13:55:46 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Acha, a srac do nowego gniazda po uwiciu czy nie? A zreszta moi pradziadkowie akurat niekoniecznie z Polski
"Curiosity killed the cat", they say.
|

|
 |
|
iwona38 |
Post #5 Ocena: 0 2023-09-27 14:06:14 (2 lata temu) |
Cytat:
2023-09-27 13:55:46, CuriousCatAlive napisał(a):
Acha, a srac do nowego gniazda po uwiciu czy nie? A zreszta moi pradziadkowie akurat niekoniecznie z Polski
No to akurat widac. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
|
rafald |
Post #6 Ocena: 0 2023-09-27 14:27:27 (2 lata temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat:
2023-09-27 12:26:52, iwona38 napisał(a):
nie sra sie we wlasne gniazdo. Lewica w Polsce tego niestety nie rozumie.
Iwona - lewica, nie tylko w Polsce, przede wszystkim nie rozumie pojęcia "gniazdo". Już szybciej "komunałka", gdzie kibel jest wspólny i każdy korzysta...
|

|
 |
|
iwona38 |
Post #7 Ocena: 0 2023-09-27 15:25:33 (2 lata temu) |
Cytat:
2023-09-27 14:27:27, rafald napisał(a):
Cytat:
2023-09-27 12:26:52, iwona38 napisał(a):
nie sra sie we wlasne gniazdo. Lewica w Polsce tego niestety nie rozumie.
Iwona - lewica, nie tylko w Polsce, przede wszystkim nie rozumie pojęcia "gniazdo". Już szybciej "komunałka", gdzie kibel jest wspólny i każdy korzysta...
Nie do konca sie z toba Rafal zgodze bo polska lewica jest jednak specyficzna w donoszeniu na wlasny kraj. Nie wiem czy w innych panstwach tez tak to wyglada. Ja nie slyszalam o podobnych przypadkach. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
CuriousCatAlive |
Post #8 Ocena: 0 2023-09-27 17:49:33 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
A dlaczego nie slyszalas jesli mieszkasz w UK? Lewica brytyjska nienawidzi brytyjczykow I nieraz zdarzaja sie komentarze lewicowe w telewizji ze za duzo tu bialych. "Curiosity killed the cat", they say.
|

|
 |
|
kubusandpuchate |
Post #9 Ocena: 0 2023-09-27 20:01:56 (2 lata temu) |
Z nami od: 11-03-2010 Skąd: essex |
Mieszkam tu juz kilkanascie lat i nie przypominam sobie żeby tutejsi (partia,grupa spoleczna czy inne towarzystwo) leciała na skargę Junckera albo Urszuli albo głosowała za zabraniem funduszy dla uk.
|

|
 |
|
iwona38 |
Post #10 Ocena: 0 2023-09-27 20:02:23 (2 lata temu) |
Cytat:
2023-09-27 17:49:33, CuriousCatAlive napisał(a):
A dlaczego nie slyszalas jesli mieszkasz w UK? Lewica brytyjska nienawidzi brytyjczykow I nieraz zdarzaja sie komentarze lewicowe w telewizji ze za duzo tu bialych.
I lecieli z tym na skarge do Brukseli? Nie sadze. Ty poprostu nie rozumiesz o czym ja mowie albo udajesz, ze nie rozumiesz. Rafal mial racje, Ty prawdopodobnie nie wiesz co to jest gniazdo. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|