Str 3 z 6 |
|
---|---|
iwona38 | Post #1 Ocena: 0 2023-09-26 12:23:50 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Co ty pleciesz, jak o nas w gazetach pisali to przyjezdzalismy tu legalnie. I pisali, ze zabieramy im prace. Widzisz roznice?
Nie kupuje w Amazonie.
|
dominikana36 | Post #2 Ocena: 0 2023-09-26 13:07:06 (2 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Cytat: 2023-09-26 12:23:50, iwona38 napisał(a): Co ty pleciesz, jak o nas w gazetach pisali to przyjezdzalismy tu legalnie. I pisali, ze zabieramy im prace. Widzisz roznice? A no plecie. Porownanie sytuacji imigrantow z krajow bloku wschodniego PRACUJACYCH to nielegalnie ale PRZYBYWAJACYCH legalnie przed 2004 r, kiedy to nie mieli dostepu do ZADNEGO socjalu i byli tu porzadani i potrzebni, do nielegalnych przybyszow na lodziach z socjalu zyjacych latami i pokoleniami, jest po prostu z d..y ![]() A beneficiarze i kryminal "ze wschodu" to sie tu wlasnie zaczal zjezdzac LEGALNIE po roku 2006, kiedy okazalo sie, ze wszystko sie nalezy za przybycie..I wtedy pojawily sie pierwsze artykuly dotyczace zabierania pracy i pobierania benefitow, wzrostu przestepczosci itd bo zaraz zaczal sie kryzys wiec kogos winic bylo trzeba. A w 2016 wystarczylo tylko wszystko odswierzyc. Zreszta sytuacja troszke sie zmienia, bo w tym sezonie znacznie sie rozwinal system dorywczej pracy obywateli EU na lewo. To oczywiscie nigdy nie bedzie ta skala co 25 lat temu ( z roznych przyczyn) i dotyczy glownie prywatnego sektora uslugowego ale proceder ma sie dobrze. |
galadriel | Post #3 Ocena: 0 2023-09-26 21:21:17 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Alez chetnie popisze sobie, jak tylko znajde chwilunie by usiasc wygodnie i poplesc. I nie w desen jak Kali komus ukrasc krowe to ok, ale jak Kalemu ktos cos, to juz nie
![]() Biznes sie kreci i czekajacy na decyzje asylum seekers czesto pracuja. Na czarno. W gazetach o tym nie ma, wiec wielu mysli, ze oni w tych osrodkach zamknietych czekaja. Ano nie. Znam przypadki takich co swietnie sobie radzili na nielegalu. Tacy, co wogole omineli jakos system. Mieli gdzie mieszkac, mieli prace, a z dniem otrzymania statusu uchodzcy czy tam rezydenta nagle zglaszaja sie po lokum, i z dnia na dzien sie stali bezrobotni. Ale to wcale tak nie jest, ze dostaja te socjalne mieszkania. Przynajmniej u nas. Jak jest zdrowy, mlody facet to ma sobie wynajac pokoj prywatnie i tyle. A bedac na UC musi pracy szukac legalnej jak kazdy. Inaczej sytuacja wyglada z uchodzcami, ktorych UK tu sciagnelo samo w ramach programowdla Afganczykow i Syrian. Ale ten esej to pozniej. Przy kawusi. Przypomnial mi sie kolega z pracy. Imigrant zarobkowy z Zimbabwe chyba. Z rodzina. Kolega po fachu z ochrony. W podobnym czasie robilismy obywatelstwo brytyjskie. I on tak z obrzydzeniem patrzyl i komentowal o jakis przypadkowych ( bezdomnych? ) ze widac po nich, ze tu na lodziach nielegalnie przybyli. Przy czym on czul sie lepszy, co mnie w sumie zdziwilo. Ale wolalam nie komentowac co ja mysle o tych roznicach, bo jeszcze by mnie z pracy zbanowali. Heh, zeby tak wszyscy Polacy na wyspach byli tacy wspaniali, mlodzi, wyksztalceni, z duzych miast, bezdzietni, bez zasilkow, zorientowani na kase w tym kapitalistycznym kraju i oczywiscie nie tam jakas recydywa co tu nielegalnie przybyla. .. ![]() Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Maat17 | Post #4 Ocena: 0 2023-09-26 21:47:17 (2 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Taaaa.
Nic nie wiecie na temat zycia nielegalnego. Bez papierow, bez jezyka, bez jakiejkolwiek pomocy, bez lokum. Za wszysto sie placi…. nikt nie pomoze bezinteresownie, nic nie jest za darmo. Jeszcze trzeba wmieszac sie w tlum, by nie byc rozpoznanym. W systemie nie istniejesz. Nikt o Tobie nie slyszal. A jak ktos pisze, ze WIE,ZNA…. to nic nie wie. Tyle w temacie. |
iwona38 | Post #5 Ocena: 0 2023-09-26 22:21:48 (2 lata temu) |
Cytat: 2023-09-26 21:21:17, galadriel napisał(a): Alez chetnie popisze sobie, jak tylko znajde chwilunie by usiasc wygodnie i poplesc. I nie w desen jak Kali komus ukrasc krowe to ok, ale jak Kalemu ktos cos, to juz nie ![]() Biznes sie kreci i czekajacy na decyzje asylum seekers czesto pracuja. Na czarno. W gazetach o tym nie ma, wiec wielu mysli, ze oni w tych osrodkach zamknietych czekaja. Ano nie. Znam przypadki takich co swietnie sobie radzili na nielegalu. Tacy, co wogole omineli jakos system. Mieli gdzie mieszkac, mieli prace, a z dniem otrzymania statusu uchodzcy czy tam rezydenta nagle zglaszaja sie po lokum, i z dnia na dzien sie stali bezrobotni. Ale to wcale tak nie jest, ze dostaja te socjalne mieszkania. Przynajmniej u nas. Jak jest zdrowy, mlody facet to ma sobie wynajac pokoj prywatnie i tyle. A bedac na UC musi pracy szukac legalnej jak kazdy. Inaczej sytuacja wyglada z uchodzcami, ktorych UK tu sciagnelo samo w ramach programowdla Afganczykow i Syrian. Ale ten esej to pozniej. Przy kawusi. Przypomnial mi sie kolega z pracy. Imigrant zarobkowy z Zimbabwe chyba. Z rodzina. Kolega po fachu z ochrony. W podobnym czasie robilismy obywatelstwo brytyjskie. I on tak z obrzydzeniem patrzyl i komentowal o jakis przypadkowych ( bezdomnych? ) ze widac po nich, ze tu na lodziach nielegalnie przybyli. Przy czym on czul sie lepszy, co mnie w sumie zdziwilo. Ale wolalam nie komentowac co ja mysle o tych roznicach, bo jeszcze by mnie z pracy zbanowali. Heh, zeby tak wszyscy Polacy na wyspach byli tacy wspaniali, mlodzi, wyksztalceni, z duzych miast, bezdzietni, bez zasilkow, zorientowani na kase w tym kapitalistycznym kraju i oczywiscie nie tam jakas recydywa co tu nielegalnie przybyla. .. ![]() Gdyby tak pieknie bylo jak to opisalas, to UK byloby mlekiem i miodem plynace. Niestety nielegalni imigranci kosztuja nas wszystkich i wcale nie dlatego, ze poszli do pracy na czarno😂 Na tych lodziach przyplywaja mlode byczki z konkretnymi roszczeniami wobec ulomnego benefitowego angielskiego systemu. Nie widzialam zeby takie same mlode byczki przyjezdzaly nielegalnie ze wschodniej Europy. Jak ktos tego nie widzi to musi byc slepy. [ Ostatnio edytowany przez: iwona38 26-09-2023 22:26 ] Nie kupuje w Amazonie.
|
|
|
rafald | Post #6 Ocena: 0 2023-09-26 22:44:36 (2 lata temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: 2023-09-26 21:21:17, galadriel napisał(a): Heh, zeby tak wszyscy Polacy na wyspach byli tacy wspaniali, mlodzi, wyksztalceni, z duzych miast, bezdzietni, bez zasilkow, zorientowani na kase w tym kapitalistycznym kraju i oczywiscie nie tam jakas recydywa co tu nielegalnie przybyla. .. ![]() Nie możesz wyrabiać sobie opinii tylko przez pryzmat jednostek, z którymi masz do czynienia z racji wykonywanej pracy. Ci wykształceni, zorientowani na kasę, raczej poradzą sobie sami ze znalezieniem zajęcia czy lokum. Czego mnie nauczyło kilkanaście spędzonych w tym multietnicznym tygielku lat - to żeby nie generalizować i nie oceniać książki po okładce. A że media szukają taniej sensacji i opisują najbardziej skrajne przypadki - no coż, historie o pozostałych 90%, grzecznie odpalających na codzień do roboty raczej słabo się sprzedają... Jak już kiedyś pisałem - większość społeczeństwa nie partycypuje w ewentualnych zyskach z jakiegokolwiek kryzysu (do wyboru: migracja, banki, kowid) ponosząc ich koszt - takie historyjki padają na wyjątkowo podatny grunt. Co do percepcji tubylców a naszego wysokiego mniemania o sobie względem przybyszów na łódkach - tu pewnie masz rację - jedni i drudzy wpadają w kategorię podludzi, bez różnicy ile rocznie płacą podatków. Co nie oznacza, że musimy posypywać głowę popiołem i wiecznie mieć jakieś kompleksy. Kiedyś znajomy Anglik, komentując rzekomą nienawiść przybyszów z byłych kolonii do UK, powiedział coś takiego, że dopóki imigrant - kierowca ubera wiezie go pijanego do domu i nie marudzi - ma wywalone co sobie myśli. Toteż odwracając logikę - dlaczego my nie mamy mieć wywalone, co o nas myślą tubylcy, wywożąc nasze śmieci, serwując kawę, czy wykonując polecenia służbowe w pracy? |
iwona38 | Post #7 Ocena: 0 2023-09-26 23:08:21 (2 lata temu) |
W sumie to mi sie juz nie chce komentowac Gal twojej wypowiedzi ale chce powiedziec jeszcze tylko jedno, mnie uczono, ze nie sra sie we wlasne gniazdo. Co takim jak Ty daje opluwanie Polakow? Zawsze pokazujecie tylko jakies nasze negatywne cechy, zreszta niejednokrotnie wyolbrzymione w waszych glowach. Czym to jest spowodowane? Nie potrafisz byc dumna, ze urodzilas sie Polka? To cos zlego byc Polka czy Polakiem?
Nie kupuje w Amazonie.
|
fugazi | Post #8 Ocena: 0 2023-09-26 23:41:04 (2 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2016 Skąd: l |
Cytat: 2023-09-26 21:47:17, Maat17 napisał(a): Taaaa. Nic nie wiecie na temat zycia nielegalnego. Bez papierow, bez jezyka, bez jakiejkolwiek pomocy, bez lokum. Za wszysto sie placi…. nikt nie pomoze bezinteresownie, nic nie jest za darmo. Jeszcze trzeba wmieszac sie w tlum, by nie byc rozpoznanym. W systemie nie istniejesz. Nikt o Tobie nie slyszal. A jak ktos pisze, ze WIE,ZNA…. to nic nie wie. Tyle w temacie. Ja WIEM. 10lat. Starczy? [ Ostatnio edytowany przez: fugazi 26-09-2023 23:45 ] |
Maat17 | Post #9 Ocena: 0 2023-09-27 02:17:21 (2 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat: 2023-09-26 23:41:04, fugazi napisał(a): Ja WIEM. 10lat. Starczy? Zalezy. [ Ostatnio edytowany przez: Maat17 27-09-2023 02:27 ] |
xxxx1234 | Post #10 Ocena: 0 2023-09-27 04:49:59 (2 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Cytat: 2023-09-26 21:47:17, Maat17 napisał(a): Taaaa. Nic nie wiecie na temat zycia nielegalnego. Bez papierow, bez jezyka, bez jakiejkolwiek pomocy, bez lokum. Za wszysto sie placi…. nikt nie pomoze bezinteresownie, nic nie jest za darmo. Jeszcze trzeba wmieszac sie w tlum, by nie byc rozpoznanym. W systemie nie istniejesz. Nikt o Tobie nie slyszal. A jak ktos pisze, ze WIE,ZNA…. to nic nie wie. Tyle w temacie. Matt ale to ciągle był Twój wybór, jeśli zdecydowałaś się być nielegalnym imigrantem to prawdopodobnie był to dla Ciebie lepszy wybór niż żyć "legalnie" w Polsce, być może źle wybrałaś, jednak to była ciągle Twoja decyzja. Każdy dorosły czlowiek decyduje co chce robić, kim chce być sam i musi ponosić konsekwencje swoich decyzji. |