MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wybory parlamentarne 2023/ referendum

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 87 z 153 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 86 | 87 | 88 ... 151 | 152 | 153 ] - Skocz do strony

Str 87 z 153

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Gwontownik

Post #1 Ocena: 0

2023-12-18 18:49:22 (rok temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2023-12-18 18:00:25, andyopole napisał(a):
Nie żebym kogoś bronił albo ganił, założenie jarmułki jest wg mnie wyrazem szacunku dla czyjejś wiary, tak jak zdjęcie czapki przy wejściu do kościoła.
Wielu z nas zapewne zwiedzało niejeden meczet - zdejmowaliscie buty?

Nie to abym komuś na siłę chciał cokolwiek zarzucac ale
Ale jak zwiedzasz obiekty sakralne to uszanuj panujące tam zasady, a jeśli nie zamierzasz to się tam nie pchaj. Zupełnie czym innym jest okazanie szacunku wobec kultu, a zupełnie czym innym udawanie składania modlitw w obiektach "obcych wyznań". To nie jest tak, że jak wejdziesz do meczetu to jesteś już muzułmaninem i w turbanie paradując wznosisz modły. Należy rozgraniczać te dwie rzeczy.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

daavid

Post #2 Ocena: 0

2023-12-18 21:01:30 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2023-12-18 18:49:22, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

Nie żebym kogoś bronił albo ganił, założenie jarmułki jest wg mnie wyrazem szacunku dla czyjejś wiary, tak jak zdjęcie czapki przy wejściu do kościoła.

Ale jak zwiedzasz obiekty sakralne to uszanuj panujące tam zasady, a jeśli nie zamierzasz to się tam nie pchaj. Zupełnie czym innym jest okazanie szacunku wobec kultu, a zupełnie czym innym udawanie składania modlitw w obiektach "obcych wyznań". To nie jest tak, że jak wejdziesz do meczetu to jesteś już muzułmaninem i w turbanie paradując wznosisz modły. Należy rozgraniczać te dwie rzeczy.

Nie jest też tak, że jak założysz coś na głowę to stajesz się wyznawcą jakieś religii i jeszcze afektuje to na cały naród. Pamiętam brytyjskich premierów, niepochodzących z mniejszości hinduistycznej, którzy coś tam na głowę ubierali i nie widziałem jakiś szczególnie durnych głosów jak tutaj.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #3 Ocena: 0

2023-12-18 21:33:01 (rok temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Cytat:

2023-12-18 21:01:30, daavid napisał(a):
Cytat:

2023-12-18 18:49:22, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

Nie jest też tak, że jak założysz coś na głowę to stajesz się wyznawcą jakieś religii i jeszcze afektuje to na cały naród. Pamiętam brytyjskich premierów, niepochodzących z mniejszości hinduistycznej, którzy coś tam na głowę ubierali i nie widziałem jakiś szczególnie durnych głosów jak tutaj.

Dawid. Tobie to trzeba tak jak pastuch krowie na rowie. Tak więc ci tłumaczę.
Masz rację tak nie jest. Ale jest tak że żadna religia ani katolicka, ani muzułmańska, ani żydowska nie namawia do sprawowania obrzędów, modlitw, rytuałów Religi innej niż własna.
Do tego sobie dołóż poprzednie wpisy o szacunku do ludzi, o moralności.
Myślałem, że tego nie będę musiał wyjaśniać mając do czynienia z wykształconymi i inteligentnymi ludźmi. A takimi chcą być postrzegani. Przepraszam że się pomyliłem.
A dopisze jeszcze bo może to też wprost nie wynika z mojej wypowiedzi.
Wyznawca Religi X, wznoszący modły czy odbywający obrzędy religii y narusza reguły, zasady, prawa każdej z tych religii, a według swych braci w wierze będzie postrzegany jako człowiek bez zasad, bez moralności, bez własnej godności. Który swoimi działaniami upokarza całą społeczność.
Mam nadzieję, że teraz masz dosłownie wyartykułowane całe zagadnienie.
Jeśli się mylę, a ty masz rację to wskaż mi proszę w Biblii, torze, Koranie fragmenty, które dopuszczają takie podejście do wyznania.

Durne jazdy powiadasz?
Ja nie wiem co brytyjscy ministrowie sobie na głowę zakładali i mnie to nie interesuje bo nie jestem Brytyjczykiem. Jestem Polakiem i pod tym katem się wypowiadam.

A teraz odpowiedz mi na pytanie.
Mamy pana Jana katolika, który ma przyjaciela Isaaca żyda. Obaj się znają jak łyse konie i szanują na wzajem. Bez tego nie byłoby ich przyjaźni. Czy miłym dla Jana byłoby gdyby Isaac udawał zrozumienie i uczestnictwo czynne w jego obrzędach? I odwrotnie. Czy dalej szanowali by się wzajemnie będąc świadomym, że aby sprawić komuś (co?) przyjemność uczestniczyć w jego obrzędach które nic dla niego nie znaczą? Czy Jan jest na tyle perfidna szują że wciska taki kit swojemu przyjacielowi? Czy Isaac ma dalej powód darzyć szacunkiem Jana, a Jan Isaaca gdyby ten oczekiwał od niego takiego postępowania?
I na koniec; czy obaj wiedząc o ograniczeniach wynikających z religii przyjaciela będą domagać się od siebie nawzajem złamania zasad własnej Religi dla sprawienia przyjemności stronie drugiej? Czy to jeszcze jest przyjaźń?
I to nie jest nic wspólnego z szacunkiem do jakiekolwiek religii.
To są zasady tych wyznań zamieszczone w odpowiednim miejscu.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 18-12-2023 22:21 ]

Do góry stronyOffline

daavid

Post #4 Ocena: 0

2023-12-19 16:07:21 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

Oczywiście przywołane przez Ciebie uczestniczą w różnych obrzędach religijnych i nic im się z tego tytułu nie dzieje. Wielu z nas, mieszkających w UK, wywiązało się z przykrego obowiązku ostatniego pożegnania znanej nam osoby i często była to jak najbardziej religijna czynność. Wielu ateistów, z własnego wyboru, który jak domniemuje jest wyrazem szacunku dla zmarłej osoby bierze udział w obrzędach religijnych, zachowuje się mniej więcej tak jak inne osoby, chociaż czasami dobrze nie zna rygorów zachowania na takich obrzędach. To samo dzieje się podczas uroczystości związanych ze ślubem.
Oczywiście nikt nikogo nie zmusza do takich uroczystości i dlatego zgadzam się, że wywieranie presji na Bosaku żeby wziął udział w czymkolwiek było niewłaściwe, ale i ta "presją" nie była znacząca.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 19-12-2023 16:07 ]

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #5 Ocena: 0

2023-12-19 16:23:21 (rok temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Wladze panstwowe nie powinny brac udzialu w zadnych religijnych obrzadkach, chyba, ze ktos robi to prywatnie a nie jako prezydent, minister itp.
Tak samo nie powinny sie uginac przed innymi rzadami, np. mam na mysli wizyty w Arabii, gdzie kobiety musza zaslonic wlosy.
Szacunek nie ma tu nic do rzeczy, nie jestem muzulmanka, nie bede zakrywac wlosow. Koniec kropka. I zeby nie bylo, tak samo zachowuje sie na wizycie w Watykanie. Tak powinno wygladac rozgraniczenie panstwa i religii, kazdej religii. W tej chwili to jakas szopka byla z tym paleniem swiec w sejmie. Co to wogole jest, czemu niby to mialo sluzyc? Czy Polacy powinni teraz klekac i bic sie w piersi, bo ktos zgasil swieczki, ktore zapalono w miejscu absolutnie nie przeznaczonym do tego?
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #6 Ocena: 0

2023-12-19 16:30:20 (rok temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Dawid. Twoje przyklady sa noc noe warte. I nie wiem czy wynika to z twojej przekornosci, czy moze braku swiadomosci, czy moze przuczyna jest jeszcze inna? I nawet sytuacja Jana I Isaaka do ciebie nie przemowila, to ja wiecej pytan nie mam.

Nie prosilem cie o takie analizy, lecz prosilem o wskazanie fragmentu mowiacego o pozwoleniu uczestnictwa w obcych obrzedach.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #7 Ocena: 0

2023-12-19 17:47:03 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

Ja tylko chcę zasygnalizować, że nikt nie był przymuszany myślę, że poseł Braun nawet nie był zapraszany na uroczystość zapalania świec, tak samo jak nie każdy musi przyjść na spotkanie opłatkowe, czy korzystanie z sejmowej kaplicy. Jednoczesne uważam, że wszystkich tych obrządków mogłoby nie być w Sejmie, ale poseł Braun wcale nie walczył o oddzielenie sakrum od profanum, tylko zasygnalizował "walkę z Satanizmem". Może to wskazywać na konieczność przebadania przez specjalistę, aczkolwiek sądzę, że on to robi z premedytacją, nie wiem tylko czy nie na rozkaz oficera prowadzącego.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 19-12-2023 17:47 ]

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #8 Ocena: 0

2023-12-19 22:30:47 (rok temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Ale to nie jest dyskusja o Pośle Braunie. Nie zauważyłeś tego? Nie jest też podnoszony problem czy ktoś był zapraszany czy nie. Nie masz żadnych argumentow więc wprowadzasz nowe zagadnienia, o których tu nikt nie wspominał. Mowa jest o zupelnie czyms innym.
A to o czym ty piszesz to mowa jest o szacunku wzajemnym do ludzi i prezentowanych przez nich wartości. A to już zupełnie inny temat.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 19-12-2023 22:51 ]

Do góry stronyOffline

admiralbibol

Post #9 Ocena: -1

2023-12-20 12:26:24 (rok temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Z nami od: 29-03-2015

Siepacze koalicji 13 grudnia skasowali tym razem nie Teleranek ale cała stację.
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #10 Ocena: +1

2023-12-20 12:56:28 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

Cytat:

2023-12-20 12:26:24, admiralbibol napisał(a):
Siepacze koalicji 13 grudnia skasowali tym razem nie Teleranek ale cała stację.

Oby tak było.

Do góry stronyOffline

Strona 87 z 153 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 86 | 87 | 88 ... 151 | 152 | 153 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,