MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wybory parlamentarne 2023/ referendum

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 153 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 151 | 152 | 153 ] - Skocz do strony

Str 3 z 153

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

daavid

Post #1 Ocena: 0

2023-09-17 17:29:57 (2 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2023-09-16 22:13:59, xxxx1234 napisał(a):

Zagłosuje jak to ktoś tu napisał na czubów z Konfederacji nie są idealni, ale ich poglądy gospodarczo-ekonomiczne są mi najbliższe, drugą opcją na którą mógł bym zagłosować jest "Polska jest tylko jedna", ale oni są słabo rozpoznawalni i to raczej był by zmarnowany głos.

Moim zdaniem głosując na Konfederację głosujesz na PiS, bo ten może mieć nadzieję tylko w Konfederacji. Albo od razu stworzą koalicję (Konfederacja), albo poprą rząd miejszościowy a reszta dokona się później. Drugiej okazji mogą nie mieć, a nie wierzą, że chodzi im o coś innego jak innym. A jak będą rządzić razem z tymi którzy mają lewacką wizję gospodarki to nie zralizują ani w jednym procencie swojego programu.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 17-09-2023 17:31 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2023-09-17 21:39:20 (2 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Cytat:

2023-09-17 17:23:06, daavid napisał(a):
Cytat:

2023-09-16 20:57:17, karjo1 napisał(a):
Chyba wyjatkowo parszywa kampania wyborcza ze wszystkich stron.
Coraz bardziej widac, ze nie ma zadnej sensownej opcji.

Przy okazji, az sie zapytam, Daavid, ciocia aktywnie pracowala jako gornik, przy bezposrednim wydobyciu? Bo to chyba jedyna teraz opcja, by zalapac sie na emeryture przed 50?

Teraz może tak, ale jak w latach 90tych likwidowano jej szwalnię to można było sobvie pracę ogarnąć, czy stworzyć coś swojego bo przecież powstawało wiele firm, zdaje się, że w milionach można było liczyć

Chyba nie bardzo rozumiem, jak powyzsze ma sie do przejscia na emeryture przed 50 rz?

Do góry stronyOffline

daavid

Post #3 Ocena: 0

2023-09-17 22:30:05 (2 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Ale czego tutaj nie rozumiesz? Przeszła na przedwczesną emeryturę, bo takie były możliwości (zdaje się, że nazywało się to emerytura pomostowa). Zdecydowała się na to pomimo młodego wieku i świadomości, że świadczenia nie będą wysokie. Mogła pracować, bo nawet w jej rodzinie wielu ma firmy gdzie mogłaby popracować, ale jak typowy himosoviticus może zrezygnować z czegoś co jest "za darmo" nawet jak jest bardzo mało. A teraz wychwala władzę, bo podnieśli te najniższe emerytury (te z KRUSU również). Efekt taki, że ci co bardziej się starali już nie mogą liczyć na zbyt wiele.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2023-09-17 22:41:00 (2 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Tego, ze standartowym wiekiem przejscia na emeryture byl wiek co najmniej 50 lat, o ile dobrze pamietam.

Jesli ktos poszedl na wczesna emeryture, radzi sobie, to w czym problem?
W wolnym wyborze opcji politycznej dostepnej t i teraz?

Do góry stronyOffline

daavid

Post #5 Ocena: 0

2023-09-17 23:16:00 (2 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Nie pamiętam czy to było 50 lat, czy mniej i czy może jednak ciotka miała już 50 lat. Chodziło mi tylko o to, że ludzie z premedytacją pchali się w takie rozwiązania, wiedzieli, że czeka ich emerytura z tych najniższych itd a mimo to decydowali się na takie rozwiązanie. To samo było z wieloma ludźmi trzymającymi się kurczowo KRUSU. Obawiam się, że tak samo skończyłoby się realizacja pomysłu Konfederacji o zniesieniu konieczności płacenia ZUSu przed przedsiębiorców. Spora część nie płaciłaby nic a skoczyła na garnuszku państwa.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #6 Ocena: 0

2023-09-18 04:45:45 (2 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Cytat:

2023-09-17 17:29:57, daavid napisał(a):
Cytat:

2023-09-16 22:13:59, xxxx1234 napisał(a):

Zagłosuje jak to ktoś tu napisał na czubów z Konfederacji nie są idealni, ale ich poglądy gospodarczo-ekonomiczne są mi najbliższe, drugą opcją na którą mógł bym zagłosować jest "Polska jest tylko jedna", ale oni są słabo rozpoznawalni i to raczej był by zmarnowany głos.

Moim zdaniem głosując na Konfederację głosujesz na PiS, bo ten może mieć nadzieję tylko w Konfederacji. Albo od razu stworzą koalicję (Konfederacja), albo poprą rząd miejszościowy a reszta dokona się później. Drugiej okazji mogą nie mieć, a nie wierzą, że chodzi im o coś innego jak innym. A jak będą rządzić razem z tymi którzy mają lewacką wizję gospodarki to nie zralizują ani w jednym procencie swojego programu.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>daavid</i> 17-09-2023 17:31 ]

Nie wiem czy kiedyś dokladnie słuchałeś tego co mówi Mentzen. On myśli jak typowy przedsiębiorca w długim terminie, a nie tu i teraz. Jego plan zakłada dojście do władzy bez żadnej koalicji w perspektywie 8 lat.

Poza tym chyba wszyscy wiedzą jak się wychodzi na koalicji z pisem i nie wiem czy z nimi kto kolwiek będzie chciał wejść w koalicję.

Moim zdaniem pisowi bliżej jest do platformy niż do konfederacji, przynajmniej w tych najważniejszych sprawach, zresztą Morawiecki kiedyś powiedział coś takiego, że oni poglądy mają prawicowe i lewicowe w zależności od tematu, a kampania obydwóch partii polega na przesciganiu się w obietnicach rozdawnictwa.

Dla mnie Konfederacja nie jest idealna nie podoba mi się np. ściągnięcie Wiplera, albo Banasia, nie we wszystkich poglądach zgadzam się też z Bosakiem, ale na ten moment jak dla mnie nie ma lepszej opcji. Nie rozumiem dlaczego ludzie znowu chcą głosować na po i Tuska mieli swój czas i go nie wykorzystali.
Mam wrażenie, że oni mają poparcie np. wśród tak zwanych "Januszy biznesu", którzy nie chcą prowadzić firmy w uczciwy sposób tylko kraść bo po umożliwiało to ostatnim razem i mam wrażenie, że ci ludzie myślą, że tak samo będzie tym razem, a moim zdaniem się mocno zdziwią.

Cytat "Szaleństwem jest robić to samo i oczekiwać innych rezultatów" chyba wszyscy znają więc nie rozumiem dlaczego ktoś chce głosować na popis skoro jest niezadowolony z ogólnej sytuacji, dlatego ja głosuje na konfederację i zakładam, że to może być błąd, ale wiem, że głos na po lub pis to na pewno jest błąd.

Do góry stronyOnline

daavid

Post #7 Ocena: 0

2023-09-18 11:47:07 (2 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Mentzen mówi, że chce dalej budować swoją partię tak żeby rządzić samodzielnie, bo przed wyborami mówienie o poparciu rządu PiS może mu przynieść tylko straty. Jednakże do polityki idzie się po to żeby rządzić, nawet jeśli jeden lider myśli inaczej. Jeśli będą mogli uczestniczyć w rządzeniu to to zrobią, inaczej posłowie Konferencji zostaną powoli przejęci przez PiS. Ja nie mam absolutnie złudzeń. Serio wierzysz, że Konfederacja może kiedyś rządzić samodzielnie?

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #8 Ocena: 0

2023-09-18 12:45:42 (2 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Nie będę się wdawał w dyskusję bo to nie ma sensu. Przypomnę Ci tylko, że Ty już nie miałeś złudzeń podczas pandemii i nie brałeś pod uwagę tego, że możesz się mylić, a dzisiaj coraz częściej oficjalnie się mówi o tym, że to była ściema.
Jeśli nie masz złudzeń postaw na to cały swój majątek. Kolega, który ciągle gra u bukmachera powiedział mi, że na takie rzeczy też można stawiać pieniądze. Więc jeśli nie masz złudzeń, może warto postawić i w krótkim czasie np. podwoić majątek.

Do góry stronyOnline

daavid

Post #9 Ocena: 0

2023-09-18 12:52:52 (2 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Nie postawię na nic, bo nie jestem hazardzistą.
Możesz wskazać gdzie "oficjalnie" mówi się, że pandemia była ściemą?

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #10 Ocena: 0

2023-09-18 16:25:43 (2 lata temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2023-09-18 12:45:42, xxxx1234 napisał(a):
... podczas pandemii i nie brałeś pod uwagę tego, że możesz się mylić, a dzisiaj coraz częściej oficjalnie się mówi o tym, że to była ściema.
...

.... a te miliony ludzi ktorzy umarli to tylko zartowali.... :-U

Do góry stronyOnline

Strona 3 z 153 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 151 | 152 | 153 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,