2023-10-10 17:59:13, iwona38 napisał(a): Ja troche ogladalam ta debate i fakt, ze dno i dwa metry mulu ale nie wzgledu na tvp, ktorego nienawidze, ale na wystepujacych tam kabareciarzy.
Chyba tylko Bosak sie wybronil.
Ale jak ktos mnie namawia zeby nie brac udzialu w referendum to mi to smierdzi na kilometr. Niby dlaczego mam nie wyrazic swojego zdania? Dla mnie lewica nie chce sie przekonac, ze czesc z ich towarzyszy postawi 3 x nie. No bo jakby to wytlumaczyli opinii publicznej. Wczoraj na jakims forum probowalam dyskutowac z lewaczka no i poprostu sie nie da.
Czy zaglosujesz w referendum czy nie - nie ma najmniejszego znaczenia.
Jego wynik nie przynosi zadnych skutkow prawnych.
Najpierw "wymyslili" referendum a dopiero potem pytania do niego. Ono sluzy zupelnie innemu celowi, juz o tym pisalem wyzej.
To dlaczego namawiaja do nie brania udzialu, skoro i tak nic nie zmieni....
Moim zdaniem to referendum pokarze ilu Polakom nie po drodze z Unia. Z racji ze ja bylam i jestem za brexitem, tez mi z Unia niemiecka nie po drodze.
2023-10-10 17:59:13, iwona38 napisał(a): Ja troche ogladalam ta debate i fakt, ze dno i dwa metry mulu ale nie wzgledu na tvp, ktorego nienawidze, ale na wystepujacych tam kabareciarzy.
Ale jak ktos mnie namawia zeby nie brac udzialu w referendum to mi to smierdzi na kilometr. Niby dlaczego mam nie wyrazic swojego zdania? Dla mnie lewica nie chce sie przekonac, ze czesc z ich towarzyszy postawi 3 x nie. No bo jakby to wytlumaczyli opinii publicznej. Wczoraj na jakims forum probowalam dyskutowac z lewaczka no i poprostu sie nie da.
Najpierw "wymyslili" referendum a dopiero potem pytania do niego. Ono sluzy zupelnie innemu celowi, juz o tym pisalem wyzej.
Moim zdaniem to referendum pokarze ilu Polakom nie po drodze z Unia. Z racji ze ja bylam i jestem za brexitem, tez mi z Unia niemiecka nie po drodze.
2023-10-10 16:28:42, tesstickle napisał(a): A to widzieliscie?!
Własnoręcznie zniszczył wieniec złożony przy "smoleńskich schodach" przez Zbigniewa Komosę.
Przedsiębiorca składa tam co miesiąc wieniec z napisem (...) ofiarom Lecha Kaczyńskiego (...). Stało się to godzinę po miesięcznicy. Prezes niespodziewanie wrócił pod pomnik z osobistym ochroniarzem i rozbił tabliczkę z napisem przytwierdzoną do wieńca.
Świadków zdarzenia, dziennikarzy obywatelskich - Wolne - Media i Rafał Łuczyński, Tu Obywatele - kazał policjantom wylegitymować. Oświadczył, że jest ministrem do spraw bezpieczeństwa.
Warszawa, 10 października, 2023.
Wszedłem przed chwilą z ciekawości na stronę do rejestracji. Zainteresowanie jest spore - w Londku naliczyłem 19 komisji, w każdej po 2-2.5 tysiąca zarejestrowanych, co przy szacunkowej liczbie 110 tys. Polaków zamieszkujących stolicę i biorąc pod uwagę niedogodności związane z dojazdem, kolejką itp. daje całkiem przywoity wynik.
A kto tak namawia? Słyszałem wiele razy jak Tusk mówił, że niech każdy zrobi co uważa za stosowne tym bardziej , że nic nie wiąże się wynikami.
Powiązanie wyniku z poparciem dla UE to kompletny nonsens.
Cytat:
2023-10-10 20:07:42, rafald napisał(a): Wszedłem przed chwilą z ciekawości na stronę do rejestracji. Zainteresowanie jest spore - w Londku naliczyłem 19 komisji, w każdej po 2-2.5 tysiąca zarejestrowanych, co przy szacunkowej liczbie 110 tys. Polaków zamieszkujących stolicę i biorąc pod uwagę niedogodności związane z dojazdem, kolejką itp. daje całkiem przywoity wynik.
Zapewne nie wszyscy zarejestrowani pójdą głosować. Jest jeszcze kwestia tego czy te wyniki zostaną przeliczone.
Cytat:
2023-10-10 20:25:40, Gwontownik napisał(a): Biorąc pod uwagę ruchy odbywające się w wojsku obstawiam, że wyborów nie będzie raczej.
Co by to PiSowi dało? Byłoby ogromne zamieszanie i po czymś takim byliby skończeni. W tym momencie wygląda to na 50/50. No i jak PiS straci władzę to pokaże co naprawdę kryje się pod terminem "opozycji totalnej".
Pytanie 4: Czy popierasz przyjęcie tysięcy nielegalnych imigrantów z Bliskiego Wschodu i Afryki, zgodnie z przymusowym mechanizmem relokacji narzucanym przez biurokrację europejską
Uwazam ze wlasnie to pytanie, zawierajace okreslenie o narzucaniu sila, czegos przez biurokracje europejska jest defacto scisle polaczone z pokazaniem sprzeciwu przeciwko polityce unii. Dlatego zostalo dodane do tego referendum moim zdaniem. Oczywiscie moge sie mylic, pisiory mogly miec co innego na mysli, ale ja je tak odbieram.
2023-10-11 05:17:52, iwona38 napisał(a): Pytanie 4: Czy popierasz przyjęcie tysięcy nielegalnych imigrantów z Bliskiego Wschodu i Afryki, zgodnie z przymusowym mechanizmem relokacji narzucanym przez biurokrację europejską
Uwazam ze wlasnie to pytanie, zawierajace okreslenie o narzucaniu sila, czegos przez biurokracje europejska jest defacto scisle polaczone z pokazaniem sprzeciwu przeciwko polityce unii. Dlatego zostalo dodane do tego referendum moim zdaniem. Oczywiscie moge sie mylic, pisiory mogly miec co innego na mysli, ale ja je tak odbieram.
Polskie konsulaty wystawiły w bardzo podejrzany sposób ok. 250 tysięcy wiz pracowniczych i studenckich obywatelom krajów Azji i Afryki na podstawie lipnych ofert pracy i studiow. Ci ludzie a na pewno większość nigdy do Polski nie trafili i nie trafią ale są w Europie a nawet w Meksyku próbują forsowac Rio Grande.
Czy w tej sytuacji referendalne pytanie o uchodźców nie jest, delikatnie mówiąc, pozbawione sensu?