|
|
---|---|
FunkyKoval | Post #1 Ocena: 0 2023-02-23 12:23:11 (2 lata temu) |
Z nami od: 01-03-2021 Skąd: Londyn |
Dzień dobry
Mam pytanie odnośnie sprzedaży produktów na eBay Byłem kiedyś świadkiem rozmowy dwóch osób na temat umieszczania tam produktów,sprzedał jeden z nich telefon stan igła po kilku dniach telefon zwrócony bo stan niezgodny z opisem ( cały porysowany,kartę sim próbowano wyjąć chyba śrubokrętem)Nie przejąłem się tym zbytnio nie moja sprawa ja tylko sprzedaje drobnice i to raz na jakiś czas. Pytanie:Jak się ustrzec przed taką tranzakcją,chciałbym właśnie umieścić tam swój telefon ale troszke strach bo niechce aby mi przytrafiło sie cos takiego.Dzięki za odpowiedzi |
ZlotaPerla2 | Post #2 Ocena: 0 2023-02-23 13:21:30 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Dzień dobry
Sprzedaję na ebay od 15 lat, nigdy nie dostałam zwrotu porysowanego (a wcześniej igła) telefonu ![]() Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
Emeryt56 | Post #3 Ocena: +1 2023-02-23 14:33:26 (2 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Taki handel za pośrednictwem eBay to jest oparty na wzajemnym zaufaniu. Dlatego jest ważne wystawianie opinii po zakończeniu transakcji.
Ryzyko zawsze istnieje. Przykład z tym telefonem że go kupujący porysował chcąc wyjąć kartę SIM, po czym odesłał porysowany telefon. Z punktu widzenia sprzedającego to czysta strata z winy kupującego, ale niema jak to udowodnić. Z punktu widzenia kupującego: przysłali mi tu telefon bez instrukcji obsługi jak zmienić kartę SIM i bez tej "szpileczki co służy do otwarcia "szufatki" do karty SIM. To z winy sprzedającego się trochę porysował więc mu to odesłałem. |
CuriousCatAlive | Post #4 Ocena: +1 2023-02-23 16:33:12 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Ja czasem sprzedaje na eBay i zawsze zaznaczam brak mozliwosci zwrotu.
Do wyboru jest czy mozna zwrocic czy nie - no chyba ze cos sie teraz zmienilo? "Curiosity killed the cat", they say.
|
ZlotaPerla2 | Post #5 Ocena: 0 2023-02-23 19:45:04 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Cytat: 2023-02-23 16:33:12, CuriousCatAlive napisał(a): Ja czasem sprzedaje na eBay i zawsze zaznaczam brak mozliwosci zwrotu. Do wyboru jest czy mozna zwrocic czy nie - no chyba ze cos sie teraz zmienilo? Nie ma czegos takiego jak zakaz zrotu - przy zakazie zwrotu zawsze jest mozliwosc zwrotu w wypadku - Item not as descr. / doesn`t match description or photos, faulty, damaged itp. Kupilam ostatnio kurtke na motor za prawie 150f. kurka byla wystawiona jako size 10 a w rzeczywistosi na metce byl size 14 i rozmiar pasowal na 14 i odeslalam mimo returns not accepted, po co mi taka wielka? Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
|
|
rafald | Post #6 Ocena: 0 2023-02-23 20:57:40 (2 lata temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Wystawiam z ceną wyższą niż "rynkowa" i daję accept offers. Jak już spływają oferty - czasem wolę zaakceptować niższą o ile kupujący ma feedbacki OK - pozytywne i uzbierane w dłuższym okresie czasu.
2 razy miałem próby zwrotu. w 1-ej kupujący walnął babola w mailu przyznając się, że sam spalił sprzęt przy montażu, w drugim zgłaszał wadliwy sprzęt i chciał refund ale po zaproponowaniu wymiany na taki sam model - więcej się nie odezwał. |
|