MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kryptowaluty Bitcoin Binance Coinbase

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

Str 8 z 23

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

plazaa

Post #1 Ocena: 0

2021-08-19 06:40:24 (4 lata temu)

plazaa

Mężczyzna

Z nami od: 15-06-2016

Mam swietną wiadomosc!!!!

Jesli jestes rezydentem podatkowym UK nie placisz podatku od kryptowalut do 12300 funtow. Tylko Malo kto I tym Wie. Wyslalem e mail do biura podatkowego w UK I tam mi odpowiedzili. Wiec...:)

a to potwierdzenie:

Podatek od zysków kapitałowych - Capital Gains Tax
Tax tips
Wszyscy podatnicy w UK znają kwotę wolną od podatku od ich zarobków. W roku podatkowym 2020/21 jest to £12,500. Niewielu jednak wie, że można mieć jeszcze dodatkowych £12,300 wolnej kwoty od podatku od zysków kapitałowych (Capital Gains Tax).

‍W tym roku podatkowym możemy zarobić £24,800 i nie zapłacić żadnego podatku.

‍O zyskach kapitałowych mówimy w przypadku sprzedaży assetów (czyli aktywów stałych) takich jak dom, obraz, znaczki, akcje na giełdzie czy nawet kryptowaluty i całe biznesy.

Czym jest zysk kapitałowy?
Wyobraźmy sobie, że mamy trochę wolnej gotówki. Chcemy kupić stary dom, wyremontować go i sprzedać z zyskiem. Właśnie ten zysk po sprzedaży aktywów (assets), takich jak dom, podlega opodatkowaniu od zysków kapitałowych.

Przykład:

Anna kupuje dom za £100,000. W remont wkłada £20,000 po czym sprzedaje za £140,000.

Sprzedaż £140,000

Koszt £120,000

Zysk £20,000

Wolna kwota od podatku £12,300

Do opodatkowania £7,700

Kwoty wydane na prawników czy agencję zajmującą się pomocą w sprzedaży również odliczamy od zysków. Obliczenie zysku kapitałowego nie jest zatem niczym trudnym.

Podatek od zysku kapitałowego
Podatek od zysku kapitałowego jest uzależniony od progu podatku dochodowego na jakim się znajdujemy. Jeśli jesteś osobą, która normalnie jest na wyższym progu podatkowym (40% lub 45%) to wówczas wszelkie zyski kapitałowe są opodatkowane w wysokości 20%. Jeśli jesteś na niższym podatku (Income Tax) to zapłacisz 10% podatku od zysków kapitałowych.

Czyli standardowo mamy dwa progi, 10% i 20% podatku od zysków kapitałowych.

Ania zarabia zaledwie £20,000 na swoich payslipach, więc jej zysk kapitałowy w wysokości £7,700, jak w przykładzie powyżej, będzie na niższym progu podatkowym. Ale… no właśnie, zawsze jest jakieś „ale”;!

Prawo podatkowe (Taxation of Chargeable Gains Act 1992 – TCGA 1992) mówi, że jeśli zyskom kapitałowym poddajemy nieruchomość mieszkalną to kwoty podatku rosną z 10% i 20% na 18% i 28%. W praktyce zatem mamy cztery stawki procentowe podatku od zysków kapitałowych.

Podatek od dochodu czy
podatek od zysków kapitałowych?
Często słyszymy to pytanie od klientów TaxOne, którzy woleliby potraktować swoje zyski jako zyski kapitałowe. Każdy chce wykorzystać dodatkową wolną kwotę od podatku - czy to firma czy osoba prywatna.

Weźmy za przykład Michała. Poza tym, że zarabia budując strony internetowe i następnie płaci podatek dochodowy, bo jest to przecież dochód z wykonywanej pracy, może się pokusić o kupno portalu internetowego, poprawieniu go technicznie i wizualnie, a następnie sprzedaniu z zyskiem. To byłaby sprzedaż aktywa z zyskiem. I tak byłoby do momentu, gdyby zdarzało się to raz, czy dwa razy w roku, jako tzw. „strzał”.

Gdyby Michał jednak często powtarzał ten proces - zakup, „remont” i sprzedaż z zyskiem, mielibyśmy do czynienia Targeted Anti-avoidance rule (TAAR). Wówczas byłoby to traktowane jako „trade”.

Podobnie, gdybym ja kupował samochody i sprzedawał je raz na kilka, czy kilkanaście tygodni to już HMRC mogłoby mnie traktować jako sprzedawcę („treadera”;) i nie mówimy już o Capital Gain (czyli zyskach kapitałowych).

Rozliczanie zysków ze sprzedaży kryptowalut (cryptocurrency)
W zdecydowanej większości kryptowaluty są traktowane przez HMRC jako inwestycja. HMRC uznaje kryptowaluty i do celów podatkowych kwalifikuje je podobnie jak walutę obcą, podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy i podatek od osób prawnych. Czyli właściwie nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić rodzaju podatku, jakim zostaniemy obciążeni bez dokładnej analizy sytuacji podatnika.

Technicznie termin „kryptowaluty” odnosi się do grupy aktywów (assets) obejmującej kryptowaluty. Pojawił się konsensus, że kryptowalut nie można uznać za „walutę” ze względu na ich zmienność i brak płynności. Jeśli zatem nie jest to waluta, to jest to asset, a sprzedaż będzie obciążona podatkiem od zysków kapitałowych.

Kryptowaluty można podzielić na trzy typy:
Tokeny giełdowe - często określane jako „kryptowaluty”, wykorzystywane jako środek wymiany lub inwestycji.

Tokeny zabezpieczające - mogą one dawać prawa, takie jak własność, zwrot określonej kwoty pieniędzy, czy uprawnienie do udziału w przyszłych zyskach.

Tokeny użytkowe - które można wymienić, aby uzyskać dostęp do określonego produktu lub usługi, które są zwykle dostarczane za pomocą platformy DLT (Distributed Ledger Technology).

Obecnie nie ma konkretnych przepisów dotyczących kryptowalut ani orzecznictwa, co powoduje sporą niepewność, w jaki sposób je traktować dla celów podatkowych. Zasady opodatkowania powinny być zatem stosowane indywidualnie dla każdego przypadku.

Niektóre działania związane z kryptowalutami mogą stanowić handel. Możemy tutaj przytoczyć trzy kluczowe przypadki:

Salt przeciwko Chamberlain [1975–1981] 53 TC 143;
Wannell przeciwko Rothwell [1996] 68 TC 719;
Manzur przeciwko HMRC [2010] FTT 580.

Opisane one zostały w HMRC Manuals.

Tutaj pojawia się ryzyko, że HMRC nie uzna naszych inwestycji w kryptowaluty, jako zyski kapitałowe, a raczej jako trade (czyli handel) i opodatkuje je standardowym podatkiem dochodowym. Warto porozmawiać na ten temat z doradcą podatkowym i dowiedzieć się, jakim podatkiem będziemy obciążeni.

Zasadą kciuka jednak będzie:

- jeśli kupiłeś Bitcoin za £10,000, poczekałeś i sprzedałeś go z zyskiem za £30,000 to będziesz rozliczał to jako zysk kapitałowy

- jeśli prowadzisz handel i używasz bitcoina lub innej kryptowaluty do rozliczeń za towaru lub usługi, to raczej będziesz obciążony podatkiem dochodowym.

Wiec w UK nie trzeba placic do kwoty 12300 funtow a w Polsce z tego co wiem chyba 20 % ? z tym ze trzeba byc rezydentem podatkowym w UK. Mozna zlozyc wniosek o wydanie certyfikatu rezydentury podatkowej w UK. Sam będę się o to starał. Zeby polski urzad skarbowy sie nie przyczepił

[ Ostatnio edytowany przez: plazaa 19-08-2021 06:57 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

xxxx1234

Post #2 Ocena: 0

2021-08-19 08:10:52 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Cytat:

2021-08-16 22:01:40, pablotrance napisał(a):
Odświeżę trochę temat.Czy ktoś z Was orientuje się jak wygląda rozliczanie podatku od kryptowalut? Czytałem coś na ten temat ale własne doświadczenia mile widziane 😀

Tak to wygląda jsk napisał Plazza w swoim poście, jest jeszcze jedna bardzo ważna rzecz w Anglii obowiązek podatkowy zachodzi już w momencie gdy sprzedajesz krypto do krypto czyli np. BTC do USDT w tym momencie musisz już zapłacić podatek w wielu krajach obowiązek podatkowy zachodzi dopiero w momencie wymiany krypto do fiat czyli np. BTC do PLN dlatego bardzo dużo osób trzyma zyski w USDT, BUSD, USDC itd... ponieważ nie ma obowiązku podatkowego jednak w przypadku Anglii jest inaczej.

Działam na dwóch kontach brokerskich na siebie i na żonę w ten sposób podnoszę kwotę wolną od podatku do 24 k funtów trzeba robić to bardzo ostrożnie ponieważ HMRC może Ci zarzucić, że robisz to specjalnie żeby uniknąć podatku np. robisz przelew 20k funtów na konto żony, a żona jeszcze tego samego dnia przelewa te pieniądze na konto brokerskie, albo co gorsze że swojego konta robisz przelew na konto brokerskie żony (w tej chwili większość brokerów nie przyjmie przelewu z innego konta bankowego) jeśli HMRC się tego dopatrzy może Ci zarzucić, że są to działania, aby uniknąć płacenia podatków, trzeba to robić sprytnie.

PŁacę podatki wiem, że wiele osób ma to gdzieś, ale wolę spać spokojnie. Działając na dwóch rachunkach na mnie i żonę nie wychodzi tego dużo, a mam święty spokój, nawet gdy zarobię np. 8k funtów w danym roku podatkowym zgłaszam to do HMRC pomimo, że nie muszę zapłacić podatku. Ja praktycznie nie wypłacam pieniędzy ze swoich rachunków brokerskich ciągle reinwestuje i nie chce mieć sytuacji, że za kilka lat przeleję "duża" kwotę z rachunku brokerskiego na konto bankowe a HMRC mnie zapyta skąd to się wzięło.
Obliczanie podatków zlecam księgowemu, liczę tylko "mniej więcej" ile zarobilem, żebym wiedział czego się spodziewać na koniec roku podatkowego, księgowemu raz w w roku przekazuje raporty miesięczne i on to liczy dokładnie.

[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 19-08-2021 08:12 ]

Do góry stronyOffline

cris82

Post #3 Ocena: 0

2021-08-19 09:15:25 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

"Działam na dwóch kontach brokerskich na siebie i na żonę w ten sposób podnoszę kwotę wolną od podatku do 24 k funtów trzeba robić to bardzo ostrożnie ponieważ HMRC może Ci zarzucić, że robisz to specjalnie żeby uniknąć podatku np. robisz przelew 20k funtów na konto żony, a

a co oni mieliby zarzucic przeciez to jest wpelni legalne zona ma konto brokerskie i ty : )

przeciez to normalne na calym swiecie ja mam w Polsce interes na tesciowa wiadomo ze jest to celowe i kazdy urzad do tego dojdzie bez problemu ale to legalne

Do góry stronyOffline

cris82

Post #4 Ocena: 0

2021-08-19 09:18:58 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

ja caly czas przelewam jakies siano miedzy kontami od zony na swoje pozniej na ofsetowe i tak w kolko jak wszystko jest zarobione na legalu to czego masz sie bac? co zona nie ma prawa zalozyc sobie k9nta brokerskiego? a ja nie mam prawa przelac jej 20k zeby ona pozniej przelala to na te konto?? no bez przesady : ))

sorry za wpis pod wpisem...

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 19-08-2021 09:19 ]

Do góry stronyOffline

pablotrance

Post #5 Ocena: 0

2021-08-19 09:35:00 (4 lata temu)

pablotrance

Mężczyzna

Z nami od: 03-03-2013

No to będzie ciężka sprawa z tymi wyliczeniami bo wiele razy zamieniałem jedna walutę na drugą,dokupywalem itd.Jedynie kwota którą zainwestowałem jest mi znana😳

Do góry stronyOffline

cris82

Post #6 Ocena: 0

2021-08-19 09:39:59 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

do tych prawie 13klopsow zysku nic cie nie obchodzi jak zarobiles wiecej to "gorzej"
: )

Do góry stronyOffline

pablotrance

Post #7 Ocena: 0

2021-08-19 10:54:13 (4 lata temu)

pablotrance

Mężczyzna

Z nami od: 03-03-2013

Narazie to sprzedałem z zyskiem grubo poniżej tych 12.5k.Czyli mogę doliczyć kolejne 12.5k kwoty wolnej przysługujące małżonce chociaż mam dwa konta z krypto zarejestrowane na mnie?

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #8 Ocena: 0

2021-08-19 10:55:10 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Cytat:

2021-08-19 09:15:25, cris82 napisał(a):
"Działam na dwóch kontach brokerskich na siebie i na żonę w ten sposób podnoszę kwotę wolną od podatku do 24 k funtów trzeba robić to bardzo ostrożnie ponieważ HMRC może Ci zarzucić, że robisz to specjalnie żeby uniknąć podatku np. robisz przelew 20k funtów na konto żony, a

a co oni mieliby zarzucic przeciez to jest wpelni legalne zona ma konto brokerskie i ty : )

przeciez to normalne na calym swiecie ja mam w Polsce interes na tesciowa wiadomo ze jest to celowe i kazdy urzad do tego dojdzie bez problemu ale to legalne

Żona ma prawo sobie założyć konto brokerskie, ale jeśli Ty dasz żonie "swoje" pieniądze, po to żeby ona je inwestowała, bo Tobie się skończyła np. kwota wolna od podatku z zysków kapitałowych, albo np. wchodzisz na 20% próg podatkowy i w ten sposób chcesz uniknąć opodatkowania to jest to oszustwo podatkowe, ostrzegał mnie przed tym księgowy, nie jest to łatwe do udowodnienia, ale nie niemożliwe, dlatego lepiej jest np. wydawać pieniądze na bieżące wydatki typu zakupy, rachunki itd, które Ty zarabiasz, a pieniądze żony niech zostają na koncie i wtedy przelać je do brokera, nie jest to duży wysiłek, ale jeśli ma mnie to uratować przed jakimiś nieprzyjemnościami w przyszłości to dlaczego tego nie robić.

Nie znam dokładnie prawa podatkowego w Polsce, ale jak Ty to napisałeś masz w Polsce interes na teściową, wedle prawa to nie Ty masz interes tylko teściowa i jeśli US to sprawdzi, a teściowa zainwestowała w interes np. 1000000zł nie wykazując takich dochodów to US, może się zapytać skąd pani wzięła pieniądze na ten interes i co wtedy powie teściowa? Pewnie prawdę dostałam od zięcia, a wtedy US zapyta, a gdzie jest podatek od darowizny i zaczynają się problemy

"przeciez to normalne na calym swiecie ja mam w Polsce interes na tesciowa wiadomo ze jest to celowe i kazdy urzad do tego dojdzie bez problemu ale to legalne"

To nie jest legalne to, że wszyscy tak robią to nie znaczy, że to jest legalne uda się tysiącom osób się uda, a jednej nie i obyś tą jedną nie był Ty.
Należę do tych osób, które chcą mieć spokój i wolę zapłacić te kilka groszy podatku, jeśli będę zarabiał na tyle dużo, że stwierdzę ok wystarczy trzeba coś z tym zrobić to już mam pomysł na optymalizację podatkową (w pełni zgodną z prawem), ale na ten moment koszty optymalizacji przekraczają potencjalne oszczędności podatkowe.

[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 19-08-2021 10:55 ]

Do góry stronyOffline

cris82

Post #9 Ocena: 0

2021-08-19 12:07:57 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Cytat:

2021-08-19 10:54:13, pablotrance napisał(a):
Narazie to sprzedałem z zyskiem grubo poniżej tych 12.5k.Czyli mogę doliczyć kolejne 12.5k kwoty wolnej przysługujące małżonce chociaż mam dwa konta z krypto zarejestrowane na mnie?

w zadnym wypadku

"
Nie znam dokładnie prawa podatkowego w Polsce, ale jak Ty to napisałeś masz w Polsce interes na teściową, wedle prawa to nie Ty masz interes tylko teściowa i jeśli US to sprawdzi, a teściowa zainwestowała w interes np. 1000000zł nie wykazując takich dochodów to US, może się zapytać skąd pani wzięła pieniądze na ten interes i co wtedy powie teściowa? Pewnie prawdę dostałam od zięcia, a wtedy US zapyta, a gdzie jest podatek od darowizny i zaczynają się problemy"

nic takiego sie nie dzieje to jest jakies sf co piszesz : )

robisz umowe bezplatnego uzyczenia i to zamyka temat skarbowki
sprawdzone u ksiegowej i prawnika

a jesli chodzi o kase w uk to jakis zart mamy wspolnosc mahatkowa przelewam na jej konto nasze oszczednosci

co ona nie ma prawa inwestowac tylko dlatego ze ty to robisz daj spokoj : )

nawet gdyby bylo tak jak piszesz w co szczerze watpie bo to sie nawet w glowie nie miesci to jakie byloby ryzyko? zaplacic ten podatek z opoznieniem ?

w ogole tego nie kupuje ja mam konto brokerskie zona tez oboje inwestujemy i oboje korzystamy z ulgi oni wtedy na sile beda udowaniac ze to nie pani pieniadze tylko meza? : )) to w takich kwestiach nawet wspolne konto zalatwia sprawe

to jest moja ulga mam do niej prawo jesli nie ukradlem pieniedzy tylko wzialem od zony to co ? nie moge nimi inwestowac : ) to sie w ogole kupy nie trzyma na zdrowy rozum hehe

to nie jest zadna optymalizacja ona ma swoja ulge ty masz swoja tzn ze moge zonie przelac 20k zeby kupila sobie auto ale zeby inwestowala juz nie?

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 19-08-2021 12:35 ]

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #10 Ocena: 0

2021-08-19 12:36:51 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Przykład zarobiłeś i zaoszczędziłeś że swojej pracy na etacie 20k funtów (przelewasz ze swojego konta bankowego na jl konto bankowe zony) dajesz te pieniądze żonie, żeby ona je inwestowała otwiera konto brokerskie i zaczyna inwestować tutaj nie chodzi kto będzie fizycznie inwestował te pieniądze kto będzie kupował /sprzedawał aktyw tylko, że to są Twoje pieniądze i Ty jej je przekazałeś żeby uniknąć opodatkowania zysków kapitałowych.

Księgowy ostrzegał mnie na zasadzie teraz to nie ma dużego znaczenia, ale jeśli w przyszłości zaczniesz obracać "dużymi kwotami" to HMRC będzie grzebać w historii twoich finansów na wiele lat w stecz.
Zreszta opowiadał mi o swojej klijetce, która nie płaciła podatku od dochodów z najmu domu naliczyli jej podatek na 10 lat wstecz plus odsteki i karę.
Ja nie pisze tego, żeby kogoś straszyć pewnie nikogo z nas taka sytuacja nie będzie dotyczyć jednak ja wolę myśleć o takich rzeczach wcześniej i dmuchać na zimne. Pamiętaj o tym, że w walce z urzędnikami już na starcie jesteś w gorszym położeniu.

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,