MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kryptowaluty Bitcoin Binance Coinbase

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

Str 4 z 23

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tomaszzet

Post #1 Ocena: 0

2021-07-12 18:23:29 (4 lata temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Czy Ledger nie miał rzypadkiem niebezpiecznej aktualizacji.
Przeczytaoo mi się w pewnym momencie coś takiego. Była sugestia by nie updatować optogramowania.

Cytat:

2021-07-10 23:58:44, TenLoginJestWolny napisał(a):
Również mam taką nadzieję, każda strategia jest dobra, jeśli na końcu przynosi profit.

No i mam nadzieję, że nie trzymasz wszystkiego na giełdzie, tylko zaopatrzyłeś się w jakiś Ledger czy coś podobnego.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>TenLoginJestWolny</i> 11-07-2021 00:06 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rafal80

Post #2 Ocena: 0

2021-07-12 18:25:30 (4 lata temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Cytat:

2021-07-11 21:12:26, TenLoginJestWolny napisał(a):
Nie do końca tak jest.

Podam Ci może mój prosty przykład "chłopa z roli", z ostatnich tygodni, powiedzmy po tych dużych spadkach z maja.

Kupuje btc zawsze, jak jest kilka czerwonych świec od 4-5-6-tej (i czekam, bo to jest prostacki system dla cierpliwych), sprzedaje natomiast przy odbiciu, jak zielona przekracza poziom kupna (czyli na każde $1000 wydane przy określonym poziome, sprzedaje ten sam $1000 przy poziomie o 100, 200 czy 500 baksów wyzszym). Profit wrzucam w stablecoiny i gram dalej.

Naprawdę tym najprostszym na świecie mykiem dorobiłem sobie ostatnio całkiem nieźle.

A jak runie znowu porządnie np. poniżej $20k, to zatrzymam sobie to, co zostalo, wrzuce na Ledgera i poczekam na dalszy rozwój wydarzeń 2021/2022.

I wiem, że to tylko teraz itd. i w aktualnej sytacji na rynku- ale przez te ostatnie tygodnie to działa.
I o to mi w tym wypadku chodzi.

Naprawdę wierzysz że to takie proste? Nie myl szczęścia z umiejętnościami/działającym systemem.
Profesjonalne firmy zatrudniają topowych matematyków, programistów i analizują ogromne ilości danych aby stworzyć jakąś metodę wyciskania kasy z rynku. Nawet dla nich jest to trudne ponieważ jest duża konkurencja na tym rynku.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #3 Ocena: 0

2021-07-12 18:59:24 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Rafal80 zarabianie na rynkach finansowych nie jest łatwe, ale też nie jest tak bardzo trudne jak próbują nam to wmówić te "profesjonalne firmy".
Problem wielu ludzi jest taki, że szkoda im pieniędzy, czasu, żeby kupić kilka książek przeczytać, a później brać się za inwestowanie.
Wiesz jak postępuje większość ludzi woli ciężko pracować odłoży np. 10tyś funtów i wrzuci tą kasę na giełdę i na 99% ją straci bo szkoda im wydać np.200 funtów na książki. Tacy ludzie nie rozumieją jak działa rynek kiedy trzeba kupować, kiedy sprzedawać. Ja znam każde aktywo i rozumiem dlaczego je mam w swoim portfelu i jak się zaczynają spadki to nie jest fajne uczucie, ale dzięki tej wiedzy jestem wstanie to przetrzymać.
W dzisiejszych czasach mamy taki dostęp do wiedzy jak nigdy w przeszłości tylko trzeba z niej umieć, a przede wszystkim chcieć skorzystać. Ja spędzam tygodniowo około 15 godzin na czytaniu różnych raportów, analizowaniu wykresów, czytaniu książek itd... ale to wnosi coś dobrego do mojego życia, a większość ludzi woli przeznaczyć ten czas na oglądanie "Dlaczego ja" albo innych bzdur i tu jest problem.

Do góry stronyOnline

TenLoginJestWol

Post #4 Ocena: 0

2021-07-12 19:05:56 (4 lata temu)

TenLoginJestWolny

Mężczyzna

Z nami od: 22-06-2021

xxxx1234
Trochę się nie zrozumieliśmy- hasło "inwestujemy kasę, ktorą możemy stracić" oznacza, że nie inwestujemy w wysokie ryzyko , np. właśnie w krypto- oszczędności całego życia ani pieniędzy, ktore mielismy przeznaczone przykladowo na mieszkanie dla dziecka, albo chleb i mleko na przyszły miesiąc. Inwestujemy pieniądze, ktore w razie ewentualnej straty 60-80 czy 95%, nie spowodują olbrzymiego dramatu życiowego i np. samobójstwa. To oznacza właśnie to hasło.

rafal80 - nie , nie wierzę, że to takie proste. Jak już wspominałem i chyba wszyscy tutaj wiemy, zabawa z krypto jest w pewnym sensie hazardem.
"Nie myl szczęścia z umiejętnościami/działającym systemem."
Może niejasno się wyrażam, ale przecież właśnie dokładnie to poprzednio napisałem. Jeśli zrozumiałeś inaczej, że zamiast prostackiego do bólu rzeźbienia w g...., które chwilowo, w aktualnej sytacji przynosci efekty, znalazłem rewelacyjny "system" perpetuum mobile na świeczkach, to nie - nie znalazłem. :-]

tomaszzet- coś mi się o uszy obiło, ale chodziło chyba o podróby Ledgera albo o jakies lewe oprogramowanie wysyłane do użytkownikow? Nie wiem dokładnie.
Wiem, że Ledger i Trezor są uważane za najlepsze i zdominowały rynek "hardware wallets".

[ Ostatnio edytowany przez: TenLoginJestWolny 12-07-2021 19:16 ]

Żyrafy wchodzą do szafy? Oczywiście, że znam.

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #5 Ocena: 0

2021-07-12 19:20:59 (4 lata temu)

radzik77

Konto usunięte

Aby odnosić sukcesy potrzebna jest wiedza, ale może być też ktoś, kto nam ja dostarczy (uwaga na scam). Jedno i drugie łatwo nie przychodzi, czasem trzeba lat.

Nie każdemu książki się przysłużą, jeśli nie ma "analitycznych sklonnosci czy zainteresowań" ale wypadałoby się jednak z biegiem czasu dokształcać.

- odpowiednie zarządzanie gotówką (rozmiar inwestycji, zysk, strata)
- dywersyfikacja portfolio/aktywów
- plan działania!
- reinwestowanie zysku (compounding profit)

Hasła typu "to the moon" czy" hodl the line" mogą wyrządzić wiele złego i doprowadzić do tragedii.

Ogólnie to podoba mi się plan inwestowania jaki "uprawia" xxxx1234. Daleko mi do takiej wiedzy. Szacun

PS. A krypto nie ruszam, bo się nie znam. Nawet gdyby mi ktoś sygnały podrzucał to i tak wolę się nie dotykać.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 12-07-2021 19:25 ]

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #6 Ocena: 0

2021-07-12 19:47:06 (4 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2021-07-12 18:25:30, rafal80 napisał(a):
Cytat:

Nie do końca tak jest.

Podam Ci może mój prosty przykład "chłopa z roli", z ostatnich tygodni, powiedzmy po tych dużych spadkach z maja.

Kupuje btc zawsze, jak jest kilka czerwonych świec od 4-5-6-tej (i czekam, bo to jest prostacki system dla cierpliwych), sprzedaje natomiast przy odbiciu, jak zielona przekracza poziom kupna (czyli na każde $1000 wydane przy określonym poziome, sprzedaje ten sam $1000 przy poziomie o 100, 200 czy 500 baksów wyzszym). Profit wrzucam w stablecoiny i gram dalej.

Naprawdę tym najprostszym na świecie mykiem dorobiłem sobie ostatnio całkiem nieźle.

A jak runie znowu porządnie np. poniżej $20k, to zatrzymam sobie to, co zostalo, wrzuce na Ledgera i poczekam na dalszy rozwój wydarzeń 2021/2022.

I wiem, że to tylko teraz itd. i w aktualnej sytacji na rynku- ale przez te ostatnie tygodnie to działa.

Naprawdę wierzysz że to takie proste? Nie myl szczęścia z umiejętnościami/działającym systemem.
Profesjonalne firmy zatrudniają topowych matematyków, programistów i analizują ogromne ilości danych aby stworzyć jakąś metodę wyciskania kasy z rynku. Nawet dla nich jest to trudne ponieważ jest duża konkurencja na tym rynku.

Nie znam umiejętności jakie posiada TLJW ale tak jak On to przedstawił to przy ustabilizowanym rynku na jednym walorze małą łyżeczką można podbierać.
Jak to powiadają trzeba się umieć wstrzelić.
Jednak z czasem nasza zachłanność nas gubi.
.

Do góry stronyOffline

rafal80

Post #7 Ocena: 0

2021-07-12 20:29:01 (4 lata temu)

rafal80

Mężczyzna

Cytat:

2021-07-12 19:47:06, Emeryt56 napisał(a):

Nie znam umiejętności jakie posiada TLJW ale tak jak On to przedstawił to przy ustabilizowanym rynku na jednym walorze małą łyżeczką można podbierać.
.

I uważasz, że duże firmy zajmujące się tym od dekad nie zauważyłyby takiej okazji? Oczywiście, że by zauważyły i wyssały by z rynku wszystko zanim przeciętny Kowalski zdążyłby od palić komputer.

Wg mnie żadna ilość wiedzy i treningu nie pokona czegoś co z punktu widzenia tradera indywidualnego jest przypadkowe (nie mylić z umiejętnością wytłumaczenie czegoś co się już stało - chodzi mi o przewidywanie przyszłego zachowania cen).

Wstrzelić się - brzmi dla mnie jak po prosu mieć fuksa.

Jest jednak jeden bardzo pewny i stabilny sposób na zarabianiu kasy w "retail trading". Jest to sprzedawanie systemów, sygnałów lub szkoleń - opowiadanie ludziom jak to ważna jest psychika, wiedza, cierpliwość, determinacja. Przeczytałem wiele takich artykułów naprawdę interesująco i inteligentnie napisanych, które po prostu miały sens. Nawet ktoś kumaty mógł się na to nabrać. Problem w tym że żaden z tym mentorów nigdy nie udowodnił, że sam zarabia na traidingu. Wielu z nich twierdzi, że chcę po prostu pomóc, wielu z nich nawet kreuje się na filantropów. Na przykład Nial Fuller z Australii - koleś świetnie zna się marketingu internetowym, można znaleźć wiele pozytywnych komentarzy na jego temat. Jest tylko jeden problem - nie ma dowodu że on właściwie sam zarabia na tradingu. Natomiast zarobił już kilka milionów dolarów na sprzedaży swoich kursów.

[ Ostatnio edytowany przez: rafal80 12-07-2021 20:30 ]

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #8 Ocena: 0

2021-07-12 20:39:35 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Radzik77 dzięki za miłe słowa, ale ta wiedza przyszła mi tylko z jednego powodu bo mnie fascynuje ekonomia ja naprawdę wolę poczytać jakąś książkę o ekonomii niż obejrzeć serial w TV, albo jadąc samochodem posłuchać jakiegoś wykładu zamiast radia. Napisałeś, że krypto nie ruszasz bo się nie znasz i to jest zdrowe podejście, ja mam bardzo podobnie nie inwestuje w coś czego nie rozumiem choćby to miało potencjał zrobienia 10000000%.

Emeryt56 opanowanie chciwość jest chyba najcięższym zadaniem w tym wszystkim, dlatego ja zakładam sobie poziomy % każdego aktywa w portfelu i jeśli coś zaczyna znacząco przekraczać ten założony poziom wtedy sprzedaje.
Kolejnym takim moim wskaźnikiem jest to, że gdy dane aktywo zaczyna rosnąć i je sprzedaje z bólem serca po prostu źle się czuje z tym, że sprzedaje to zazwyczaj to jest dobra decyzja. Ostatnio tak było ze sprzedażą ETH sprzedałem po 3500$ przez dwa dni chodziłem i biłem się z myślami czy ja dobrze zrobiłem, minęło kilkanaście dni i ETH można było kupić po 1800$-2000$.
Czasami jednak mnie chciwość poniesie tak było z nieudanym short squeezem na srebrze jakiś czas przed tym wydarzeniem kupiłem dwie spółki "srebrnych górników" czysto spekulacyjne zagranie, miałem plan sprzedam je jak urosną o 15%-20% był taki moment, że jedną z nich mogłem sprzedać z 70% zyskiem, a drugą z 50%, ale w tamtym czasie ja już widziałem srebro po 100$ za uncje i efekt jest taki, że się z nimi bujam do dzisiaj, bo wróciły do poziomów na jakich je kupowałem, tyle dobrego, że chociaż na dywidendę się załapałem.

Rafał80 tutaj się z Tobą zgadzam w 100% trading moim zdaniem to więcej szczęścia niż umiejętności mi bliżej jest do tego co robi Buffett, kupuje tanie fundamentalnie aktywa i trzyma je w portfelu, aż dostrzegą je inni i wtedy je opyla tym właśnie innym. Te jego powiedzenia "Bądz chciwy gdy inni się boją, bój się gdy inni są chciwi", albo "Giełda to takie miejsce gdzie majątek jest transferowany od niecierpliwych do cierpliwych" są tak wymowne, że nie trzeba nic dodawać.

[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 12-07-2021 20:48 ]

Do góry stronyOnline

TenLoginJestWol

Post #9 Ocena: 0

2021-07-12 20:43:25 (4 lata temu)

TenLoginJestWolny

Mężczyzna

Z nami od: 22-06-2021

Cytat:

2021-07-12 19:47:06, Emeryt56 napisał(a):
Cytat:

2021-07-12 18:25:30, rafal80 napisał(a):
Cytat:

Nie do końca tak jest.

.

Dokładnie tak własnie robię- podbieram cierpliwie małą łyżeczka (przy aktualnym zachowaniu btc).

rafal80 - "brzmi dla mnie jak po prosu mieć fuksa."

Ok, umówmy się, że od prawie 2 miesięcy regularnie mam fuksa i zrobiłem z tego dodatkowy (niemały) dochód. Mi pasi.

Na marginesie mówiąc szczerze nie obchodzi mnie to, jak zwał tak zwał, ważne, że daje zarobić.

A jak już w końcu spadnie na łeb na szyję albo wystrzeli "to the moon" ;) to (jak wspominałem we wcześniejszych postach) już się nie będę martwił - summa summarum będę po stronie zwycięzców w tej grze :-8

P.S. bitek ładnie spada, wiec czas kupic za 32800 i poczekac na kolejnego fuksa ;)

a poniżej 30k wejdę większym butem

[ Ostatnio edytowany przez: TenLoginJestWolny 12-07-2021 21:15 ]

Żyrafy wchodzą do szafy? Oczywiście, że znam.

Do góry stronyOffline

rafal80

Post #10 Ocena: 0

2021-07-12 21:22:13 (4 lata temu)

rafal80

Mężczyzna

"a poniżej 30k wejdę większym butem"

Oczywiście, że może się udać ale też wszystko się może zdarzyć. Osobiście uważam, że "double down" ma sens na indeksach giełdowych przy długoterminowym inwestowaniu ale przy innych instrumentach to za duże ryzyko.

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,