Str 23 z 23 |
|
---|---|
xxxx1234 | Post #1 Ocena: 0 2023-06-26 23:10:05 (2 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Chyba koleżanka tak nie do końca wie co robi, musi najpierw wpłacić pieniądze, żeby wypłacić, a już jakieś wcześniej wpłaciła? Chyba sama nie wie do końca gdzie.
Jest prosta zasada "jeśli ktoś mówi daj mi swoje pieniądze, a ja będę za Ciebie inwestował i zarobisz na tym miliony w krótkim czasie" i jeszcze to on się do ciebie zgłasza to na 100% jest to oszustwo. Więc jeśli koleżanka dała się nabrać i już wpłaciła gdzieś pieniądze i teraz ktoś mówi, że musi wpłacić jeszcze więcej, żeby później wypłacić to raczej ktoś ją próbuje oszukać drugi raz. Krypto jest fajnym narzędziem do zarabiania pieniędzy, ale na pewno nie dla początkującego inwestora, raczej trzymał bym się tradycyjnych rynków finansowych na początku. To jak został ktoś jeszcze na rynku krypto i zna jakąś giełdę, która bez problemów przyjmie depozyt w fiatach (Euro, USD, GBP, PLN, Frank szwajcarski). Czy ciężki rok 2022 dla rynków finansowych wystraszył wszystkich? Z mojej strony dodam, że rozmawiałem dzisiaj na czacie z bybit i nie był to bot i powiedzieli, że jak im prześle wszystkie potrzebne dane typu zdjęcie paszportu itd... to limit depozytu w wysokości 1000 euro zostanie zniesiony maksymalnie do trzech dni roboczych, więc jest nadzieja. |
Emeryt56 | Post #2 Ocena: 0 2023-06-27 01:10:52 (2 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Hmm... bądź ostrożny,
Podając im wszystkie osobiste dane i kopię paszportu to mogą w twoim imieniu zaciągnąć kredyty. Może trochę przesadzam, ale ... |
xxxx1234 | Post #3 Ocena: 0 2023-06-27 10:00:29 (2 lata temu) |
Hej nie mają mojego adresu, KYC na poziomie 1 tego nie wymaga, więc raczej nie będą w stanie wziąć na minie kredytu 😜
Ciągle mówimy o firmie z globalnymi zasięgami, a nie o jakiejś podrzędnej foremce z kraju trzeciego świata. Teoretycznie korzystając z najbardziej bezpiecznej instytucji świata zawsze może się trafić jakiś nieuczciwy pracownik, który wykradnie dane i wykorzysta w niefajny sposób. 100% bezpieczeństwa jest tylko wtedy gdy trzymasz środki/dane pod swoją kontrolą, a dzisiaj wchodzimy w erę e-dowodow, E-obywateli itd... to będzie raj i pole do popisu na wszelkich oszustów. Wkurzające to jest kilka miesięcy temu tłumaczyłem się z przelewu na konto maklerskie z 2021 roku przelałem wtedy 90k funtów i teraz mnie poprosili udokumentowanie pochodzenia środków jeszcze były dla mnie zrozumiałe te pytania gdybym te pieniądze przyniósł w reklamówce do biura, ale to był przelew z konta bankowego. Mama mi mówiła, że w Polsce przyszedł do mnie list z banku, w którym jest napisane, że bank się dopatrzył, że wpłaciłem "znaczącą kwotę" ta znaczącą kwota to całe 6000$ i proszą żebym wyjaśnił pochodzenie tych środków normalnie kpina, gdzie bank wie, że mieszkam, pracuje i płacę podatki w UK, a pieniądze przywiozłem w kieszeni wymieniłem w kantorze i wpłaciłem na konto co jest zgodne z prawem i już ich o tym poinformowałem podczas wpłacania pieniędzy na konto. Masakra wszyscy wszystko chcą o nas wiedzieć. |
Emeryt56 | Post #4 Ocena: 0 2023-06-29 17:18:25 (2 lata temu) |
Masz na myśli: Bybit ? pisząc "Ciągle mówimy o firmie z globalnymi zasięgami, a nie o jakiejś podrzędnej foremce z kraju trzeciego świata".
Platforma powstała 5 lat temu (w 2018 ) założona przez jednego "guru" Ben Zhou, obecnie z siedzibą w Dubaju, lub na Brytyjskich Wyspach Dziewiczych. Niby o zasięgu "globalnym" ale jednak nie w Stanach gdzie są wysokie wymagania stawianie przez instytucje nadzoru giełdowego, (SEC). Ja może się zdecyduję na inwestowanie (czytaj spekulowanie ) w BTC jak będzie można kupić jako ETS z uznanej instytucji jak np. Black Rock |
xxxx1234 | Post #5 Ocena: 0 2023-06-29 22:02:19 (2 lata temu) |
Emeryt mam wrażenie, że uważasz wszystko co jest regulowane przez SEC jest dobre. Oni sami się już gubią w swoich kłamstwach Gensler, zanim został szefem SEC był pro krypto, teraz krypto stało się największym wrogiem. Przecież oni sami się ośmieszają na Coinbase USA sprzedawało jakieś zarekwirowane BTC, a teraz się do nich przyczepili, przecież to tylko świadczy o tym jak żałosną instytucją jest SEC, Coinbase tak samo jak Binance wynosi z USA i wcale się nie dziwię. Moim zdaniem USA strzela sobie w stopę wypowiadając wojnę firmą związanym z technologią blockchain, te firmy wynoszą się do przyjaznych jurysdykcji.
Ja nie uważam że tylko co amerykańskie jest super raczej na odwrót, sporo inwestuje w Azji i nie mam z tym problemu, że to nie USA. Najgorsze, że Anglia przydupasy USA kopiują to co robią Amerykanie. Poza tym uważam, że kupowanie BTC na giełdzie ,przelanie i trzymanie go na swoim portfelu sprzętowym jest bezpieczniejszym rozwiązaniem , niż ETF od Black Rocka. |
|
|
Emeryt56 | Post #6 Ocena: 0 2023-07-06 15:45:28 (2 lata temu) |
Cytat: 2023-06-29 22:02:19, xxxx1234 napisał(a): Emeryt mam wrażenie, że uważasz wszystko co jest regulowane przez SEC jest dobre. Oni sami się już gubią w swoich kłamstwach Gensler, zanim został szefem SEC był pro krypto, teraz krypto stało się największym wrogiem. Przecież oni sami się ośmieszają na Coinbase USA sprzedawało jakieś zarekwirowane BTC, a teraz się do nich przyczepili, przecież to tylko świadczy o tym jak żałosną instytucją jest SEC, Coinbase tak samo jak Binance wynosi z USA i wcale się nie dziwię. Moim zdaniem USA strzela sobie w stopę wypowiadając wojnę firmą związanym z technologią blockchain, te firmy wynoszą się do przyjaznych jurysdykcji. Ja nie uważam że tylko co amerykańskie jest super raczej na odwrót, sporo inwestuje w Azji i nie mam z tym problemu, że to nie USA. Najgorsze, że Anglia przydupasy USA kopiują to co robią Amerykanie. Poza tym uważam, że kupowanie BTC na giełdzie ,przelanie i trzymanie go na swoim portfelu sprzętowym jest bezpieczniejszym rozwiązaniem , niż ETF od Black Rocka. Może wyjaśnię dlaczego jestem może zbyt ostrożny odnośnie giełd na których są kryptowaluty. W poprzednim wpisie trochę sceptyczne się wyraziłem o "BYBIT". Powstała 5 lat temu co w tej "branży" to niby nic dziwnego bo jak jedni "padają" to na to miejsce jest okazja dla nowo powstałych. Giełdy przeważnie funkcjonują na "samo-regulacji" i zaufaniu . Nie spotkałem się z potwierdzeniem czy np "Bybit" miał zrobiony niezależny "audyt". Bez tego to nawet nie wiadomo jaki jest prawdziwy "wolum". Większość odważnych spekulantów chce tylko na chwilę "wpaść i wypaść", licząc że kupi PKC i natychmiast wyjdzie z zakupem do własnego portfela gdzie może bezpiecznie poczekać kilka miesięcy czy kila lat. Taka teoria się sprawdzała w stosunku do złotych monet bo banki mogły bankrutować a złote monety nawet po 20 czy 50 lat miały dalej swoją wartość. Z krypto walutami może sie okazać że ktoś "łebski" wynajdzie nową technologię pozyskiwania (kopania) krypto walut, może powstaną fałszywki?. Zaczynają coraz bardziej wprowadzać rygorystyczne reglamentacje w poszczególnych krajach co ma zapobiec praniu brudnej mamony. Ten rynek jest bardzo słabo regulowany bo to nowość. Jak któryś z krajów wprowadza regulacje prawne podobne do tych jakie już istnieją na tz klasycznych giełdach to kryptowaluty z takiego kraju się "wynoszą" szukając tz "dzikiego zachodu" gdzie jeszcze niema ścisłego nadzoru. Wspominałem o SEC ( Securities and Exchange Commission ) w Stanach gdzie nadzorują wszystkie giełdy i nie tylko bo też ich klientów. Proste, w uproszczeniu chodzi o ściąganie podatków i "pranie" kasy oraz w razie czego żeby była możliwość skutecznie nałożyć karę. Czy SEC mi sie podoba ? czy ją uznaję za jedyną co zawsze ma rację ?, to tak jak Urząd Podatkowy czy można ich lubić ?, jak zwykle jacy by ni byli to i tak podatku zawsze za dużo płacimy. To są tylko moje rozterki odnośnie krypto walut ale to może dlatego że już takim jak ja to dobry "radca" od inwestycji to powie: dla tego pana to radzę wejść w fazę : ochrona kapitału. |
xxxx1234 | Post #7 Ocena: 0 2023-07-11 06:07:01 (2 lata temu) |
Zgadzam się, że to jest ryzykowny rynek i ma swoje zagrożenia, czy BTC da się podrobić raczej nie powstawały już jakieś podróby np. Bitcoin cash, Bitcoin SV itd.... i to nie wpłynęło na BTC (tutaj trzeba też rozróżnić BTC i pozostała część rynku krypto).
Czy wymyślenie technologi, która przyśpieszy kopanie BTC doprowadzi do jego upadku moim zdaniem nie. W krótkim terminie doszło by prawdopodobnie do załamania kursu, duża podaż w krótkim czasie, ale sieć BTC jest tak skonstruowana, że ma ich być 21 milionów i koniec więc w długim terminie BTC tak czy siak odzyskał by swoją wartość. Tak wracając do ryzyka w inwestowaniu ryzyko jest czymś czego nie da się uniknąć wspomniałeś o złocie i wiesz o tym, że jestem zwolennikiem inwestowania w złoto i jego posiadania, ale jaką mamy gwarancję, że nie zostaną odkryte ogromne złoża tego metalu, albo nie zostanie wynaleziona technologia do kopania złota w kosmosie, który poza ziemią jest podobno pospolitym pierwiastkiem. Trzymając pieniądze na koncie w banku funty, dolary, euro itd... (kto co tam ma) jaką mamy pewność, że rządzący nie zaczną drukować i znowu stracimy 10%-20%-30% siły nabywczej. Gdybym miał obstawiać który z wymienionych scenariuszy jest najbardziej prawdopodobny dodruk ze strony banków centralnych, upadek BTC, upadek złota to jestem przekonany, że dodruk ze strony banków centralnych i to na zasadzie nie czy on nastąpi tylko kiedy nastąpi. Trzymanie swojego majątku 100% w gotówce GBP,USD,EUR itd... to też inwestycja i to najgorsza jaka tylko istnieje, gwarantowana strata w długim terminie. Więc inwestować trzeba z głową ja nie mówię, żeby zainwestować 100% w BTC, albo co gorsze wziąć na to kredyt, a wiele osób na rynku krypto tak robi, mówię o inwestowaniu w krypto kwot, które nie doprowadzą do spadku jakości naszego życia w razie utraty tych pieniędzy. Weźmy sytuację np. mam 100k$ 10% z tego inwestuje w BTC, resztę w super stabilne spółki typu MC Donald, Nike, 3M, Pepsi, Apple itd... czyli światowi giganci i faktycznie dochodzi do upadku BTC straciłem 10% kapitału, ale wystarczy, że pozostała część portfela urośnie o 11,2% i już jestem na plus, a chyba obydwoje wiemy, że to nie jest nierealny wynik, więc "rozsądną" ekspozycja na BTC w portfelu ma sens moim zdaniem. W działaniach SEC moim zdaniem nie chodzi o podatki. W BTC i krypto zostało dostrzeżone zagrożenie dla obecnego systemu wymiany wartości dzisiaj to jest minimalne zagrożenie , ale grupa ludzi, która ma interes w tym aby system pustego pieniądza trwał, próbuje zdusić to zagrożenie w zarodku. Nie bez powodu Gieorgieva (szefowa IMF) jakiś czas temu powiedziała "musimy wprowadzić CBDC jak najszybciej jest możliwe, żeby powstrzymać ekspansję krypto walut" Emeryt, żeby było jasne czasem piszę w taki sposób, jak bym uważał, że wszystko o czym Ty piszesz jest bez sensu, ale tak nie jest masz inny sposób inwestowania, jest on bardzo bezpieczny, ale jak dla mnie zbyt defensywy, nie uważam, że to źle, tutaj chyba duży wpływ na nasze odmienne podejście ma różnica wieku. Pewnie za jakieś 15-20 lat moje podejście też się zmieni. |
xxxx1234 | Post #8 Ocena: 0 2023-07-17 17:47:26 (2 lata temu) |
Cześć
Po kilku tygodniach poszukiwań udało mi się znaleźć giełdę gdzie spokojnie mieszkańcy UK mogą zrobić wpłatę waluty np. euro, dolar, funt, złotówka itd... do wyboru do koloru, jest to polska giełda "Kanga" i co najlepsze wpłacić środki można przelewem, który kosztuje grosze. Co prawda na Kandze nie ma zbyt wielu altów, ale na ten moment akumuluje BTC i ETH więc nie jest to problem, poza tym po wpłaceniu funtów i wymianie ich na stablecoiny, można zrobić transfer np. po blockchainie ethereum na inną giełdę krypto gdzie jest większy wybór "altów". Kanga jest najlepszą znaną mi na ten moment bramką między fiatami (np.GBP) a światem krypto dla mieszkańców UK, alternatywą może być Coinbase, ale u nich nie ma możliwości wpłacenia środków przelewem bankowym, można tylko kartą, a prowizja wynosi 4% przy kwotach typu 100 funtów nie robi to wrażenia, ale przy wpłacie np. 10000 funtów 4% to już nie jest tak mało. Zostawiam tutaj info gdyby ktoś w przyszłości miał podobne problemy i szukał jakiegoś rozwiązania. P.S Support jest bardzo pomocny i szybko odpowiada na maile. |