MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kryptowaluty Bitcoin Binance Coinbase

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 21 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 20 | 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

Str 21 z 23

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

xxxx1234

Post #1 Ocena: 0

2021-11-28 20:09:42 (3 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Nie musisz deklarować, tylko pamiętaj o tym, że w Anglii jeśli handlujesz krypto do krypto to też zachodzi obowiązek podatkowy, czyli jeśli sprzedałeś swoje BTC,ETH,LTC ogólnie co tam miałeś do stablecoinów, czyli np. USDC,BUSD,USDT i przechowujesz kapitał w tych stablecoinach bo nie masz potrzeby wydawać zarobionych pieniędzy na krypto to w świetle prawa masz obowiązek zapłacić podatek jeśli przekroczyłeś kwotę wolną od podatku.
Domyślam się, że dopiero teraz pozbyłeś się swoich krypto jeśli tak jest podatek od zysków kapitałowych za rok podatkowy 2021/2022 (czyli obecny rok podatkowy) będziesz musiał zapłacić do stycznia 2023 o ile w Twoim przypadku zachodzi obowiązek podatkowy.

Co do mojego wczorajszego wpisu trzeci największy portfel na blockchain bitcoina wczoraj znowu dołożył do swojej pozycji 990 BTC od momentu kiedy zaczęła się korekta właściciel tego portfela dołożył do swojego salda 7760 BTC, jest kolejny klocek pasujący do układanki, że to jeszcze nie jest koniec hossy i kolejny dowód na to, że duzi gracze ciągle akumulują BTC.
Link do adresu tego portfela
https://bitinfocharts.com/pl/bitcoin/address/1P5ZEDWTKTFGxQjZphgWPQUpe554WKDfHQ

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

pablotrance

Post #2 Ocena: 0

2021-12-04 13:25:54 (3 lata temu)

pablotrance

Mężczyzna

Z nami od: 03-03-2013

No i mieliśmy wielkie boomm.Bitcoin poleciał w dół ostro do 41k.Flash crash czy początek bear market? Ważne będzie zamknięcie tygodnia powyżej 47k żeby"podtrzymać" nadzieję na kontynuację bull run.Chyba historycznie bardzo dobra końcówka roku tym razem się nie sprawdzi.Obserwujmy giełdy szczególnie w Stanach, rozwój akcji z omicronem i ruchy wojska rosyjskich przy granicy z Ukrainą..

Do góry stronyOffline

cris82

Post #3 Ocena: 0

2021-12-04 16:09:54 (3 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

akurat te wszystkie omricony to moglyby btc tylko pomoc przeciez ostatnio tak wlasnie bylo

scenariusze sa tylko dwa albo do gory albo na dol 50% szans a i tak nikt nic nie wywrozy ze szklanej kuli hehe

Do góry stronyOffline

pablotrance

Post #4 Ocena: 0

2021-12-04 16:23:57 (3 lata temu)

pablotrance

Mężczyzna

Z nami od: 03-03-2013

Ja jestem dobrej myśli.W sumie nie wiem dlaczego😃. Myślę,że ten cykl jeśli nadal będzie trwał to wydłuży się w czasie przynajmniej do połowy 2022.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #5 Ocena: 0

2021-12-04 20:47:40 (3 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Pamiętacie jak pisałem, że spekulacyjnie kupuje BTC tydzień temu, bo testuje linie trendu wzrostowego i z tego miejsca było odbicie we wrześniu, bo spadki wyhamowały itd... nie tylko ja to zauważyłem zauważyła to większość rynku tylko co zrobiła większość rynku zapakowała się w pozycje lewarowane https://cryptoquant.com/overview/btc-exchange-flows
tutaj możecie zobaczyć jak wpływały BTC na rynek derywatów w ostatnich dniach i wiele innych wykresów zobaczyli to grubi gracze i postanowili spekulować na spadki, doprowadzając do zamknięcia lewarowanych pozycji, które były zabezpieczone BTC gdy dochodziło do zamykania lewarowanych pozycji brokerzy automatycznie sprzedawali BTC, które było zabezpieczeniem w ten sposób jeszcze obniżając kurs i likwidując kolejne pozycje i to spowodowało te spadki. Przy lewarze x2 jeśli kurs spadnie o 50% Twoja pozycja jest zamykana, a niektóre platformy umożliwiają spekulowanie na dźwigni x100 więc minimalny ruch w dół wystarczy, żeby zamknąć taką pozycję. Ja widziałem, że płynie sporo BTC na rynki z dźwignią, ale to zignorowałem i to był mój błąd, właśnie dlatego jestem inwestorem długoterminowym, a jeśli nawet próbuje spekulować to nigdy nie robię tego na dźwigni i tyko na takich aktywach, w które wierze fundamentalnie, długoterminowo i w razie czego będę je trzymał w portfelu nawet przez kolejne kilka lat.

Na ten moment od strony technicznej mamy przebitą linie trendu wzrostowego na T1 i nie łudzę się, że do zamknięcia tygodnia (czyli do jutra) wrócimy nad linię trendu wzrostowego i po dzisiejszych spadkach zostanie dolny cień, tutaj trzeba odczekać do przyszłej niedzieli jeśli kolejna świeca zamknie się poniżej linii trendu to nie będzie wesoło. Pozytywne jest to, że n T1 to jest ciągle wyższy dołek, więc sekwencja wyższych dołków i wyższych górek nie została naruszona (na ten moment), kolejnym pozytywem jest to, że odbicie przyszło z 50MA na T1, co prawda została ona naruszona cieniem, ale korpus świecy jest ciągle powyżej ostatni raz gdy 50MA na T1 została przebita (korpusem świecy) to był marzec 2020 i spadki do dna sięgnęły 60%.

Co ważniejsze, na rynki spot nie widać napływu BTC ani teraz, ani nie było ich przed spadkami to oznacza, że starzy gracze, grube ryby, hodlerzy tak zwane "silne ręce" nie sprzedają, a to bardzo dobry znak, trzeba jednak pamiętać, że ci od których zależy co się dzieje na rynku w weekend nie pracują.
Moim zdaniem ważne będzie co się wydarzy na przestrzeni tygodnia jeśli na rynek spot zacznie wpływać dużo BTC od wielorybów to sytuacja będzie nieciekawa.

Co do samego cyklu i jego wydłużenia ja myślałem, że on się skończy w grudniu, ale to było by zbyt oczywiste większość rynku tego oczekuje, a ten rynek musi czymś zaskoczyć. Moim zdaniem tym razem cykl może zakończyć ETH, a dokładniej wejście ETH2.0 które jest planowane na pierwszy kwartał 2022. Widzę to tak pod wprowadzenie ETH 2.0 będzie spekulować dużo ludzi co napompuje bardzo mocno cenę przed samym wprowadzeniem ETH2.0 mądrzejsi uczestnicy rynku zaczną sprzedawać na zasadzie "kupuj plotki sprzedawaj fakty" to wywoła spadki na ETH, które rozleją się na cały rynek i tak się skończy hossa. Czego mi brakuje w tym, żeby uznam to za koniec w 2017 BTC w dwa tygodnie podwoił swoją wartość, a teraz czegoś takiego nie widzieliśmy i ok, mniejszego kapitału trzeba żeby pchnąć BTC z 10k$ na 20k$ niż z okolic 60k$ do tych 120k$, więc być może tym razem hossę zakończy ETH który na ten moment kosztuje około 4k$ i tutaj łatwiej będzie podwoić jego wartość w krótkim czasie.

Ja też jestem jakoś spokojny w ogóle mnie te spadki nie ruszyły być może dlatego, że już różne cuda widziałem na tym rynku być może dlatego, że mój portfel nadal jest na sporym plusie względem tego co zainwestowałem pomimo tego, że na rynku od trzech tygodni leje się krew i jest jeden pozytyw tej sytuacji cholerne amerykańskie obligacje, które trzymam od roku i od roku były na stracie w końcu weszły w profit i w końcu pozbędę się tego śmiecia z mojego portfela.
Szczerze, mówiąc bardziej mnie wkurzył dzisiaj mój kolega, który zadzwonił i mnie obudził pytaniem widziałeś jak BTC spadł niż sam spadek BTC.
Podczas pisania tego posta u mnie za oknem szaleje burza chyba pierwszy raz w życiu widzę burzę w grudniu , niech to będzie znak, że to nie koniec hossy :-)

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #6 Ocena: 0

2021-12-05 03:14:05 (3 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2021-11-24 10:22:22, xxxx1234 napisał(a):
W ostatnim czasie w środowisku krypto dużo szumu zrobiło się wokół nie istniejącej od wielu lat giełdy MT.GOX i zamrożonej na jej portfelu BTC, które mają zostać wypłacone poszkodowanym użytkownikom giełdy, wypłata tych BTC może wywołać duże spadki na rynku krypto, a nawet zapoczątkować bessę.

.
Ja też bym się dopatrywał że to teraz ten spadek jest związany z zbliżającą wypłata odzyskanych strat po bankructwie giełdy kryptowalut "MT.GOX" w 2014 roku.
Do podziału jest około 200 000 BTC. Co prawda to tylko jest około 23% strat ale w owym czasie za 1 BTC płacono $600, a dzisiaj $40 000-50 000 ?
Ta giełda w owym czasie była największa bo na niej wymieniano aż 70%-80% wszystkich światowych kryptowalut.
Co prawda wypłaty mają nastąpić w pierwszym lub drugim kwartale 2022 roku ale obawy to jedno a likwidator bankructwa Nabuaki Kobayashi to drugie, bo już raz doprowadził w Maju 2021 do krachu (-50%). Po prostu dostał część wynagrodzenia za swoje usługi w BTC i sprzedawał je na giełdzie. Za całość swoich usług prawno-księgowych ma otrzymać $5,5 miliona. Niby miał to sprzedawać poza licytacją ale ale nie było komu a kasa jest potrzebna i puścili to na licytację. Teraz może być podobnie. Po prostu jest mały wolum bo poszczególne giełdy oszukują i "grają" na słupa aby przyciągnąć "leszczy" a tak naprawdę to się gra "grosikami". Jak ktoś się trafi z grubszą kasa to "pomiata" kursem.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #7 Ocena: 0

2021-12-05 10:57:55 (3 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

[/LIST]Emeryt z danych do jakich mi się udało dotrzeć z MT.GOX do wypłacenia jest 144000 BTC, a nie 200000 poza tym poszkodowanym nie będą wypłacane dolary tylko BTC i ta podaż się w jakiś sposób rozłoży to nie będzie tak, że jednego dnia na sprzedaż pójdzie 144000 BTC bo część ludzi postanowi sprzedać BTC, które otrzyma, a część będzie je nadal trzymać, poza tym ta informacja wypłynęła jakoś miesiąc temu i co teraz nagle po miesiącu z tego powodu rynek obsunął się o 20% w jeden dzień.

Co do likwidatora nie znam tego tematu, ale napisałeś, że ma otrzymać 5,5 miliona dolarów za swoją pracę i dostał część wypłaty w BTC nie napisałeś ile dokładnie dostał w tych BTC, ale przyjmijmy, że całość 5,5 miliona dolarów, otrzymał w maju BTC był wtedy warty około 60000$, a kapitalizacja rynkowa wynosiła dla BTC bilion dolarów dolarów, dal całego rynku krypto 2,3 biliona dolarów.
5500000:60000=83,33 BTC
No sorry ale 83BTC nie są w stanie wywołać ponad 50% spadków.
Właściciel tylko tego portfela <a href="https://bitinfocharts.com/pl/bitcoin/address/1P5ZEDWTKTFGxQjZphgWPQUpe554WKDfHQ" target="_blank" target="_new">https://bitinfocharts.com/pl/bitcoin/address/1P5ZEDWTKTFGxQjZphgWPQUpe554WKDfHQ</a>

wciąga o wiele większą podarz, zakupy tego kogoś z ostatnich dwóch tygodni 356BTC, 991BTC, 105BTC, 615BTC. W drugą stronę 11.08.2021 zrzucił na rynek 1500BTC co nie wywołało 50% spadków, a my mówimy tutaj o 83 BTC gdyby to była całość wynagrodzenia tego człowieka, a sam napisałeś, że to była tylko część.
Nie pamiętasz jaki w maju był wysyp negatywnych newsów na początek awaria prądu w chińskiej prowincji gdzie było bardzo dużo koparek BTC i duży spadek hashrate BTC, to była akurat prawda i pierwsza mocna przecena BTC, później banowanie BTC w Chinach, co było nieprawdą Chiny kazały wynosić się górnikom bitcoina z kraju, później Musk, który kilka razy zmieniał zdanie, że sprzedał swoje BTC, później, że sprzedał tylko trochę itd... jeszcze stwierdził, że BTC nie jest zielony i nie może dużej akceptować płatności BTC za Teslę, to wszystko wywołało bardzo negatywny sentyment i 19.07 (jeśli dobrze pamiętam) mamy konferencję online Muska, Cathie Wood i tam był ktoś jeszcze tylko nie pamiętam kto i nagle wszyscy stwierdzają, że w sumie BTC i krypto to przyszłość i nawet jest już trochę zielony, jak to można odczytać? Dobra ulica wysypała się z krypto, siedzi wystraszona to pora zacząć pompować rynek i co mamy przy 60k znowu entuzjazm ulicy znowu na forach jest "to the moon" itd... więc trzeba pakować się na rynek i to na lewarze i pojawiają się spadki. Na tym rynku zmienność jest tak duża bo przychodzą tu ludzie, którzy nie mają pojęcia jak działają rynki finansowe, którzy nigdy nie inwestowali, którzy mają kilka tysięcy dolarów i w rok chcą zostać milionerami , żyją marzeniami ich nie interesuje 20% w rok z rynku akcji ich interesuje 1000%-2000%-3000% na rynku krypto bo oni mają np.10000$ i co im da te 20% w rok, nie rozumieją, ze jak zrobią 20% to w przyszłym rok będą mieli 12000$ jak z 12000$ zrobią 20% to będą mieli 14400$ itd... i w ten sposób buduje się kapitał, dla nich 20% na akcjach to sobie można zarabiać jak masz portfel warty co najmniej milion, oni muszą szybko zarobić tysiące %, a to wykorzystują starzy wyjadacze na rynku i ludzie z kilkoma tysiącami $ są goleni ze swoich oszczędności

Nie wierzę w oszustwa giełd takich jak binance, coinbase, czy instytucji takich jak glassnode, cryptoquant to są biznesy rozpoznawalne na całym świecie wśród społeczności krypto, ludzie którzy za nimi stoją myślą perspektywie lat, a nawet pokoleń czy oni mają cel zniszczyć markę, którą zbudowali, żeby "na chapać" się tu i teraz czy może zarabiać duże pieniądze przez kolejne X lat. To nie są ludzie pokroju Maraina , który przywiózł na lawecie z niemieckiego złomu dwa passaty w TDI w szopie pospawał z dwóch jednego sprzedał sąsiadowi z wioski obok i teraz się cieszy jak to zarobił na frajerze, ale ten "frajer" już więcej nic od Mariana nie kupi, a do tego koledzy tego "frajera" nic od Mariana nie kupią i tak biznes Mariana szybko się skończy, gdyby Marian myślał długofalowo to sprzedał by sąsiadowi dobry samochód sąsiad za jakiś czas kupił by od Mariana kolejny samochód.
Ludzie stojący za markami typu Binance nie myślą sposobem Mariana, ale to tylko moje zdanie być może się mylę.

Na koniec trochę humoru koniec hossy na rynku krypto w "w kratkę"
https://youtu.be/Y2mcpScxNVw

[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 05-12-2021 11:13 ]

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #8 Ocena: 0

2021-12-06 17:12:29 (3 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Przepraszam bardzo ale pomyliłem się wczoraj w obliczeniach
5500000:60000=91,66BTC co nie zmienia faktu 83BTC vs 92BTC nie jest jakaś gigantyczną różnicą w podaży.
Jak to obliczałem to zaokrągliłem podaną przez emeryta kwotę do 5 milionów, a jak pisałem wiadomość to wpisałem 5,5 miliona.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #9 Ocena: 0

2021-12-07 00:55:22 (3 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2021-12-06 17:12:29, xxxx1234 napisał(a):
Przepraszam bardzo ale pomyliłem się wczoraj w obliczeniach
5500000:60000=91,66BTC co nie zmienia faktu 83BTC vs 92BTC nie jest jakaś gigantyczną różnicą w podaży.
Jak to obliczałem to zaokrągliłem podaną przez emeryta kwotę do 5 milionów, a jak pisałem wiadomość to wpisałem 5,5 miliona.

Masz rację że 92 BTC nie "zwali" kursu. Muszę przyznać ze pisałem "skrótami".
Poprzednio pisałem że będzie do podziału około 200 000 BTK i tak pierwotnie miało być ale w końcu powiedziano że od tej sumy trzeba odliczyć koszty, ile ? no na pewno nie tylko te $5,5 miliona co poprzednio pisałem. Można przypuszczać że od tej kwoty 200 000 BTC (tajemniczy portfel odnaleziony 2 tygodnie po ogłoszeniu niewypłacalności) odjąć 144 000 BTC co maja zwrócić inwestorom to na koszty "likwidatorskie" przeznaczono 56 000 BTC.
Taka kwota to już może narobić szkody. A jak wiadomo likwidator jest pierwszy do wypłaty i on potrzebuje należność w obiegowej walucie, czyli BTC trzeba puścić na jakąś giełdę.
W momencie jak ogłoszono niewypłacalność w 2014 roku to nie znikły wszystkie BTC ale to była taka duża kwota (mówi się o 850K) że utracili płynność i nie mogli dalej funkcjonować.
Po mimo wszystko musiało pozostać wystarczająco kasy aby przez 7 lat "sępy" miały na czym żerować.
Właściciel tej giełdy (w 88%) Mark Karpele geniusz w informatyce i specjalista od krypto walut został oskarżony że to on upozorował ataki hakerskie a sam wyprowadził kasę z giełdy, nawet go zatrzymali na 10 miesięcy ale mu tego nie udowodniono. Jednak znaleziono co innego, miał "bota" (elektronicznego słupa) nazywanego Willy a drugi nazywany był Markus. Boty prowadziły sztuczne transakcje i podkręcały wolum. Za to właściciel giełdy dostał 2,5 roku w zawiasach.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #10 Ocena: 0

2021-12-07 16:39:02 (3 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Emeryt do wypłaty zostało 144tys BTC pozostałe 56tys BTC zostało już sprzedane i to chyba nawet w 2017. Co do samego Karpelesa, to on znalazł portfel z 200tys BTC i przekazał go władzom, po drugie poszkodowane osoby w MT.GOX były na łączną kwotę 480 milionów dolarów, już w 2017 roku 200tys BTC było warte ponad miliard dolarów według japońskiego prawa poszkodowanym powinna zostać zwrócona kwota 480 milionów usd, a reszta przekazana Karpelesowi, a koleś zrzekł się do nich prawa czy tak postępuje oszust, miał dwa razy szanse zatrzymać te BTC z czego raz w legalny sposób i ich nie chciał. Co do botów, które miały podkręcać obrót na MT. GOX nie znam tematu, ale zakładając, że to jest prawda to czy Twoim zdaniem odrazu wszystkie giełdy muszą oszukiwać, ten rynek jest zupełnie inny w 2021 niż był w 2014. Czy taki coinbase, który jest notowany na NYSE może sobie pozwalać na takie numery?
Widząc wszędzie spiski i oszustwa to nigdy w nic bym nie zainwestował, owszem nie trzymam wszystkich pieniędzy w krypto, (nie trzymam krypto na giełdach), albo całego majatku u jednego maklera bo zawsze może się coś wywrócić, ale już nie przesadzajmy to nie są firmy typu "pan, Mietek od Passata w TDI".

Co do podaży 144tys BTC z Mt.GOX tą sprawę trzeba mieć na uwadze to może mocno zatrząść rynkiem, moze wywołać nawet bessę, a może rozejść się po kościach tego nikt z nas nie wie, ale na bank nie można tego bagatelizować.

Do góry stronyOffline

Strona 21 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 20 | 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,