Str 3 z 23 |
|
---|---|
pablotrance | Post #1 Ocena: 0 2021-07-10 23:38:01 (4 lata temu) |
Z nami od: 03-03-2013 Skąd: Morley (Leeds) |
No nic.Teraz inaczej bym to troszeczkę rozegrał.Dopiero co zacząłem przygodę z krypto parę miesięcy temu.Na pewno zainwestowałbym mniejszą sumę na początek.Mam nadzieję że bitcoin nie wchodzi w bear market i druga połowa roku to rajd w górę w kierunku 100k😁 Będę zadowolony gdy xrp wygra lawsuit z SEC i poszybuje w kierunku przynajmniej 10 bucks'ow😁
|
TenLoginJestWol | Post #2 Ocena: 0 2021-07-10 23:42:37 (4 lata temu) |
Z nami od: 22-06-2021 Skąd: Loginborough |
Wiesz, z bitcoinem to jest tak- nawet ci, co kupowali na górce w przeszłosci, jeśli wytrzymali ciśnienie w gaciach i spokojnie chomikowali- w dłuższym okresie byli na plusie.
Ale tutaj niestety nikt nie ma szklanej kuli i nie zapewni na 100%, że historia się powtórzy. No i taka rada (po 2 latach bujania sie on i off z krypto tak uważam), żeby jednak te minimum 50% portfela zawsze trzymać w btc. [ Ostatnio edytowany przez: TenLoginJestWolny 10-07-2021 23:46 ] Żyrafy wchodzą do szafy? Oczywiście, że znam.
|
pablotrance | Post #3 Ocena: +1 2021-07-10 23:48:06 (4 lata temu) |
Z nami od: 03-03-2013 Skąd: Morley (Leeds) |
Generalnie mam nadzieję że w dłuższej perspektywie hossa na bitcoinie powróci a wraz z nim solidne wzrosty na reszcie altcoinow.Nie mam wyjścia a więc trzymam bo nie mam zamiaru sprzedawać że stratą
|
TenLoginJestWol | Post #4 Ocena: 0 2021-07-10 23:58:44 (4 lata temu) |
Również mam taką nadzieję, każda strategia jest dobra, jeśli na końcu przynosi profit.
No i mam nadzieję, że nie trzymasz wszystkiego na giełdzie, tylko zaopatrzyłeś się w jakiś Ledger czy coś podobnego. [ Ostatnio edytowany przez: TenLoginJestWolny 11-07-2021 00:06 ] Żyrafy wchodzą do szafy? Oczywiście, że znam.
|
xxxx1234 | Post #5 Ocena: 0 2021-07-11 12:11:27 (4 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Cytat: 2021-07-10 16:11:22, Emeryt56 napisał(a): W zasadzie na BTC jest klasycznie: Sprzedaj w maju i odejdź – ( Sell in May and go away). Jak by to się sprawdzało to po 2 miesiącach spadków powinniśmy sobie wyznaczyć nowe poziomy i ustawić cenę kupna. Patrząc na wykresy widać dużo podobieństw do hossy z 2013 roku jeśli miała by być powtórka to BTC powinien powrócić do wzrostów jesienią, zobaczymy wiele na to wskazuje chociaż by to, że duże portfele nie sprzedają to wygląda tak, że one sprzedają patrząc na ilość tych największych portfeli to ona ciągle spada, ale patrząc na ilość bitcoinów w rękach największych graczy to wygląda na to, że one zaczęły kupować, ale tak dzielą ilość BTC w portfelach, żeby to wyglądało, że oni sprzedają. Patrząc na wykres ilości BTC na giełdach i wykres ile BTC wpływa/wypływa z giełd to ciągle więcej wypływa niż wpływa, o wiele ciekawiej pod tym względem jest na ETH i jeśli ta hossa powróci to moim zdaniem "gwiazdą jesieni" będzie ETH. Ktos z Was pisał też o internetowych guru. Ja oglądam dwóch Piotra Ostapowicza i Phila Koniecznego = Instytut kryptografii moim zdaniem warto ich oglądać Phil fajnie omawia Gllasnode, a raczej nikt z tego forum nie ma dostępu i tak jak pisałem wcześniej można znaleźć na darmowych stronach wykresy np. jak zmienia się ilość tych największych portfeli i patrząc tylko na to wygląda, że oni sprzedają, ale mając już dostęp do tego ile jest w BTC w tych największych portfelach to przybywa, to samo Ostapowicz w kwietniu, maju mówił o tym, że okres wakacyjny to zawsze jest gorszy czas dla krypto i być może warto zrealizować część zysków, co prawda takich spadków to chyba nawet on się nie spodziewał, posłuchać przeanalizować i wyciągnąć wnioski samemu to jest ważne. Ja ciąłem pozycje w portfelu bardzo mocno w maju dały mi do myślenia słowa Ostapowicz i to, że wykres BTC praktycznie cały marzec, kwiecień szedł bokiem widać było, że kapitał nie płynie do BTC, co mnie martwiło i dlatego sprzedałem. Pisaliście tutaj o słuchaniu żony, moja to jest tak chciwa, że jak bym jej słuchał to bym do dzisiaj nie sprzedał ani jednego satoshi ![]() Co do samej chciwości czasem bardzo ciężko jest nad tym panować jak już pisałem wcześniej inwestuje w metale szlachetne, akcje, surowce, krypto.... moje założenie na tą hossę jest około 15% portfela w krypto, gdy dochodzi do 20% sprzedaje tak, żeby znowu było 15% i chyba tylko dlatego, że miałem taki plan sprzedawałem krypto, a i tak były takie momenty, że dopuszczałem do tego, żeby było 22% w krypto. |
|
|
TenLoginJestWol | Post #6 Ocena: 0 2021-07-11 18:51:54 (4 lata temu) |
Nad chciwością łatwiej zapanować, jak się ma konkretny plan/ "risk management" od którego nie ma więszych odstępstw (ja tak robię, np. 1 - jak wypłacisz wkład początkowy+ 10%, to już nie tylko nie stracisz, ale zawsze na koniec gry nawet w przypadku totalnego krachu będziesz zarobiony)
Nie oglądam oczywiście youtubowych przygłupów pompujących fomo - przy inwestycjach na giełdach emocje odkładamy obowiązkowo na bok. I tak dalej. No i zasada główna- inwestujemy tylko kasę, którą możemy sobie pozwolić stracić. Do dzisiaj mam w portfelu jakieś Shiba Inu, które kupilem dla zabawy z ułamka % profitu z jakiejś innej, poważniejszej krypto. [ Ostatnio edytowany przez: TenLoginJestWolny 11-07-2021 18:56 ] Żyrafy wchodzą do szafy? Oczywiście, że znam.
|
dominikana36 | Post #7 Ocena: 0 2021-07-11 19:57:01 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Z krypto to zazwyczaj jest tak jak w tym dowcipie o egzaminie na prawo jazdy:
Egzaminator pokazuje kursantowi plansze i mowi: -mamy tu skrzyzowanie rownorzedne:karetka, autobus, samochod osobowy i policja. Kto przejezdza pierwszy? -Kursant: motor -motor? a skad sie panu tu wzial motor? - a ch.. go wie! ![]() ![]() W sumie zawsze da rade cos z tego wyciagnac, ale co i kiedy to przeciwdziec niepodobna. |
TenLoginJestWol | Post #8 Ocena: 0 2021-07-11 21:12:26 (4 lata temu) |
Nie do końca tak jest.
Podam Ci może mój prosty przykład "chłopa z roli", z ostatnich tygodni, powiedzmy po tych dużych spadkach z maja. Kupuje btc zawsze, jak jest kilka czerwonych świec od 4-5-6-tej (i czekam, bo to jest prostacki system dla cierpliwych), sprzedaje natomiast przy odbiciu, jak zielona przekracza poziom kupna (czyli na każde $1000 wydane przy określonym poziome, sprzedaje ten sam $1000 przy poziomie o 100, 200 czy 500 baksów wyzszym). Profit wrzucam w stablecoiny i gram dalej. Naprawdę tym najprostszym na świecie mykiem dorobiłem sobie ostatnio całkiem nieźle. A jak runie znowu porządnie np. poniżej $20k, to zatrzymam sobie to, co zostalo, wrzuce na Ledgera i poczekam na dalszy rozwój wydarzeń 2021/2022. I wiem, że to tylko teraz itd. i w aktualnej sytacji na rynku- ale przez te ostatnie tygodnie to działa. I o to mi w tym wypadku chodzi. Żyrafy wchodzą do szafy? Oczywiście, że znam.
|
TenLoginJestWol | Post #9 Ocena: 0 2021-07-11 21:29:57 (4 lata temu) |
xxxx1234
apropos Phila, to owszem można posłuchać jak się ma czas, ale zawsze trzeba podchodzić z dystansem. To samo Ostapowicz (a na tego, jak i innych Majków Satoshi nie mam czasu). Ten magiczny portfel Phila, co to niby przynosi zyski bez względu, czy btc idzie do góey, czy spada. to też jakis niezły przekręt. Posłuchac jednym uchem go mogę (jak mam czas), ale tylko własnie konkretów logicznych/matematycznych. Cała reszta wywodu (czyli zazwyczaj większość), to tak jak u wszystkich: jeden rabin mówi tak, drugi rabin mówi nie, szklana kula, albo wróżenie z fusów. Żyrafy wchodzą do szafy? Oczywiście, że znam.
|
xxxx1234 | Post #10 Ocena: 0 2021-07-12 17:53:03 (4 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Znowu problemy z binance, chciałem przelać dzisiaj kasę na do swojego do broekra w tym celu wymieniłem część swoich BUSD na GBP i okazało się, że nie ma opcji przelania GBP do banku, stwierdziłem dobra spróbuje przelać EURO na revoluta i binance odrzuca mi przelew w euro na revoluta.
Jeśli chodzi o portfel Phila pod hossę, który zrobił x15 w tym najlepszym momencie licząc od grudnia 2020 to z tego co mi wiadomo to są alty z TOP 100. Z ciekawości popatrzyłem ile moje projekty z TOP10 zrobiły w tym czasie: BNBx22, BTCx4, ETHx8 DOTx9 więc prawda jest taka, że kupując w grudniu 2020 praktycznie na wszystkim, można było zarobić. Ja też nie oglądam nikogo poza Philem i Ostapowiczem (jeśli chodzi o krypto), ale szczerze mówiąc bardziej cenię Ostapowicza. Ja mam zupełnie inny sposób zarządzaniem portfelem i opanowanie chciwości, ale tak jak pisałem inwestuje w różne klasy aktywów a krypto to tylko pewna część portfela. Jak dla mnie ta zasada "inwestujemy tylko kasę, którą możemy sobie pozwolić stracić" to jest jakaś totalna bzdura powiedzmy zainwestuje 10k w krypto cena urosła o 100% wyciągam swoje 10k i co zostawiam je, to inflacja będzie zjadać siłę nabywczą przecież to nie ma sensu, pieniądze w dzisiejszych czasach trzeba ciągle reinwestować dzieląc w różne klasy aktywów i w takiej sytuacji nie ma opcji, żeby stracić wszystko ja mam u siebie w portfelu dwie spółki z Ukrainy, ale łącznie one stanowią 2% nawet jak Rosja najedzie Ukrainę i zanim to sprzedam cena poleci o 50% to mnie nie zniszczy finansowo. Dla mnie trzymanie dużej ilości gotówki w tych chorych czasach to jakaś abstrakcja. Owszem zawsze mam na koncie poza portfelem inwestycyjnym pieniądze na czarną godzinę powiedzmy tak na 6-8 miesięcy życia, ale nie więcej. Może ktoś poleci jakieś książki o krypto? Bo chętnie bym dorzucił coś do listy lektur. Ze swojej strony mogę polecić "Standard Bitcoina". |