Str 17 z 23 |
|
---|---|
xxxx1234 | Post #1 Ocena: +1 2021-09-11 23:26:30 (4 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Jeśli chodzi o uran siedzę w dwóch spółkach CCJ i UUUU od roku, o tym, że Sprott otwiera ETF na fizyczny uran było wiadomo od 2-3 miesięcy, ale nie spodziewałem się, że to doprowadzi do takich wzrostów ceny. Są dwa ETF-y na spółki uranowe URA i URNM i obydwa dają dobrą ekspozycję na spółki uranowe. W ostatnim czasie mówi się pozytywnie o Kazatomprom jest w składzie tych dwóch ETF-ów ja się obawiam tej spółki ze względu na udział skarbu państwa, (należę do tych osób, które uważają, że sektor prywatny wszystko zrobi lepiej niż państwo włącznie z służbą zdrowia i szkolnictwem) chociaż trzeba przyznać, że Rick Roll facet, który na surowcach "zjadł zęby" ma w swoim portfelu Kazatomprom osobiście spotkał się z zarządem spółki i twierdzi, że w tym przypadku to nie jest zagrożenie bardzo mocno cenię jego zdanie, ale mimo wszystko do tej spółki nie mam przekonania, jeśli chodzi o ETFy obydwa są notowane na amerykańskiej giełdzie z tego co wiem tylko dwaj brokerzy dają dostęp do amerykańskich ETF-ów dla mieszkańców Europy.
Ja nie czytam reddit (o tym, że przyglądają się uranowi dostałem info od kolegi wysłał mi linka) mnie takie akcje jak ta z GME nie interesują na giełdzie interesują mnie spółki silne fundamentalnie, które są zapomniane przez tłum inwestorów, regularnie płacą dywidendę, lubię kupić taką spółkę i trzymać tak długo aż dostrzegą to inni i wtedy partiami wychodzić tak postępuje Buffett i jego filozofia inwestowania jest mi najbliższa, a nie śmieci typu GME, co prawda liczyłem na short squeeze na srebrze nawet zwiększyłem swoją ekspozycję na srebrnych górników przez ETF-y SIL i SILJ, ale srebro jest fundamentalnie śmiesznie tanie. Ostatnio wpadłem jeśli się nie mylę na analizę Marca Fabera według, której uczciwa cena srebra jego zdaniem na dzień to 700$ za uncję. On porównywał obecne czasy pod względem makroekonomicznym do lat 1970-1980 wtedy srebro osiągnęło szczyt coś około 120$ za uncję uwzględnił inflację i wyszło mu 700$, ale wtedy tez dość mocno na rynku srebra namieszali bracia Hunt i to doprowadziło do napompowania bańki, osobiście w nadchodzących latach uważam, że cena srebra może dojść w okolice 300$-350$, srebro ma niesamowite fundamenty 1) rosnąca inflacja 2)zielona rewolucja tutaj do produkcji np. elektrycznych samochodów będzie potrzeba bardzo dużo srebra, 3)na srebrze mamy bessę od wielu lat i srebro jest śmiesznie tanie patrząc historycznie 4) manipulacja cenami srebra przy pomocy kontraktów terminowych, na "comeksie" zawierane są kontrakty na srebro, którego nie ma i nie ma szans ich zrealizować, z tego co ostatnio czytałem duzi gracze nie chcą już rozliczać kontraktów w walucie, coraz więcej instytucji zaczyna się stanowczo domagać dostaw metalu i nadejdzie taki dzień, że ceny metalu fizycznego rozjadą się z ceną kontraktów terminowych i wtedy dojdzie do sytuacji, że na "comeksie" srebro będzie notowane po np.50$ za uncję ale comex nie będzie w stanie dostarczyć srebra (tak zwane papierowe srebro), a osoby/instytucje posiadające metal fizycznie w ręce będą żądać o wiele wyższych cen, identyczna sytuacja jest ze złotem. Co jakiś czas dokupuję fizycznego srebra i złota, ale to jest inwestycja dla cierpliwych na lata. Tutaj masz ciekawy artykuł na temat srebra jeśli Cię interesuje: https://wolnorynkowykapitalizm.pl/czas-na-srebro-analiza-rynku/ Ogólnie ktoś bardzo ciekawe artykuły pisze na tym portalu. Wracając jeszcze na chwile do krypto jak już pisałem dawno temu, że mam w swoim portfelu BTC, DOT, ETH, BNB. Na DOT (polkadot) prawdopodobnie w październiku zostanie ogłoszona data akcji parachainów to powinno wywołać zwiększony popyt i jeśli ogólnie na rynku krypto nie dojdzie do jakiegoś drastycznego załamania DOT, może dać fajnie zarobić w nadchodzących kilku - kilkunastu tygodniach, jeśli zdecydujesz się zainwestować poszukaj na ten temat informacji i zrób porządną analizę nie kupuj tylko dlatego, że ja tak napisałem, każdy z nas wchodził na rynek w innym czasie na różnych poziomach. Kupowałem DOT w grudniu 2020 po 4$ zrealizowałem już sporo zysku i przeniosłem w mniej zmienne aktywa, jeśli teraz zdecyduję się dokupić DOT to biorę pod uwagę dwa rozwiązania albo wrzucę na rynek cześć wcześniej zrealizowanego zysku, opcja 2 sprzedam część swoich BNB i za ten kapitał dokupię DOT ponieważ na ten moment w DOT widzę większy potencjał niż w BNB. Ogólnie w nadchodzących latach warto zwiększać swoją wiedzę o krypto to jest coś przełomowego na taką skalę jak wynalezienie internetu. Zgodnie z 4 letnimi cyklami na BTC sprzedam wszystkie swoje krypto najpóźniej w styczniu 2022, przez kolejny rok powinna być bessa, ale zgodnie z moją analizą znowu będę się pakował na rynek krypto pod koniec 2022, ewentualnie na początku 2023 to są plany na około 18 miesięcy w przód więc możliwe, że po drodze będę je modyfikował . Pamiętaj o tym, że pod koniec XX i na początku XXI wieku wszyscy mówili o internecie, że to tylko chwilowa moda, a co mamy dzisiaj, świat nie jest w stanie funkcjonować bez internetu. W 2000 roku pękła bańka na "dotcomach" czy przez to znikła ta technologia? Moim zdaniem to samo będzie z krypto, nie wiem czy projekty takie jak Solana, DOT,BNB i cała reszta przetrwają, ale moim zdaniem BTC i ETH pozostaną z nami na lata i to nie znaczy, że już będą na zawsze bo tak jak w przypadku telefonów komórkowych na początku na rynku rządziła nokia, dzisiaj to zapomniana marka, ale była pionierem, dzisiaj takimi pionierami są BTC i ETH. |
xxxx1234 | Post #2 Ocena: +1 2021-10-01 13:38:41 (4 lata temu) |
Jak tam dołożyliście krypto podczas wrześniowych spadków, czy strach Wam na to nie pozwolił?
Ja w ostatnich tygodniach zrobiłem kilka zmian sprzedałem cześć spółek uranowych ponieważ ceny samego uranu i spółek wydobywających dość mocno się rozjechały spółki urosly dużo więcej niż sam uran więc trochę zredukowałem pozycje i dosłownie 10 dni później odkupiłem swoje spółki 15% taniej, a te 15% zysku ze spółek uranowych postanowiłem przeznaczyć na dokupienie kryptowaluty DOT. Dodatkowo dołożyłem ekspozycję na węgiel kamienny przez spółkę z GPW, LWB (Bogdanka) niestety wchodzę na rynek bardzo późno gdy węgiel jest po 250% wzrostach w przeciągu ostatnich 12 miesięcy, ale sama spółka w tym czasie podrożała o 100% więc powinna nadrobić zaległości względem samego surowca tutaj odwrotna sytuacja jak w przypadku uranu i spółek uranowych. |
xxxx1234 | Post #3 Ocena: +1 2021-10-02 12:50:13 (4 lata temu) |
Nie pisałem o tym wcześniej bo nie lubię "wróżb cenowych", ale PlanB, twórca modelu Stock to Flow bitcoina, (model, który został tutaj przez kogoś skrytykowany) jeszcze w lipcu opublikował takie poziomy cenowe dla BTC w nadchodzących miesiącach:
Sierpień BTC>47000 Wrzesień BTC>43000 Październik BTC>63000 Listopad BTC>98000 Grudzień BTC>135000 Pierwsze dwa miesiące już za nami i te poziomy cenowe się sprawdziły BTC ostatniego dnia sierpnia i września był minimalnie ponad prognozowanych poziomów. Nie wiem czy kolejne się sprawdzą, ale patrząc historycznie wrzesień zawsze był kiepski dla BTC od 2013 wrześnie wyglądały tak: -1,76%; -19%; +2,35%; +6%; -7,5%; -5,5%; -13%; -7,5%; -7% za to październiki: +60%; -12,9%; +33,5%; +14,7%; +47,8%; -3,8%; +10%; +27,5% Od 2013 roku cena BTC tylko dwa razy 01.10 była wyższa niż z 31.10, tak samo w listopadzie i grudniu. Ogólnie patrząc historycznie ostatni kwartał roku to był rynek byka dla BTC. |
radzik77 | Post #4 Ocena: 0 2021-10-04 21:54:15 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Przebojem Shiba Inu kupiłem w zeszłym tyg +88% komedia
Shorty na Nasdaq i SP500 też dały radę. Prawie na rocznej 200ema są. Niebawem long [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 04-10-2021 21:56 ] |
Gwontownik | Post #5 Ocena: 0 2021-10-04 22:14:23 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Poszło bo Musk reklamę zrobił.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
|
|
xxxx1234 | Post #6 Ocena: +1 2021-10-10 07:20:48 (4 lata temu) |
https://youtu.be/qkn6g2VZSpA
Fajna rozmowa jest coś o polkadot, o solanie, trochę o fundamentach krypto i na końcu filmu gość Kamila Jarząbka odpowiada jakie dwa scenariusze widzi dla rynku krypto i tutaj Cris w odpowiedzi na ostatnie pytanie jest też odpowiedź na naszą rozmowę z tematu "Co się wali w UK" właśnie dlatego nigdy nie zainwestuje 100% kapitału w jedno aktywo i tak jak gość Kamila mocno wierzę w scenariusz numer 1 to biorę też pod uwagę scenariusz numer 2 i tyczy się to wszystkich moich inwestycji. Tak samo mocno wierzę w uran ale nigdy nie postawie na to wszystkich swoich pieniędzy bo jak dzisiaj do szło by do powtórki Czarnobyla to uran pomimo mocnych fundamentów leci do piekła. [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 10-10-2021 07:22 ] |
xxxx1234 | Post #7 Ocena: +1 2021-10-15 08:47:50 (4 lata temu) |
https://beincrypto.pl/polkadot-przygotowuje-sie-do-parachain/
DOTka ogłasza aukcje parachain pisałem tutaj o tym kilka tygodni temu kto złapał DOT na wrześniowych spadkach już dzisiaj, może wziąć 60% zysku z rynku. Ja jednak w tej chwili swoich DOTów nie sprzedaje, moim zdaniem najlepsze jeszcze przed dotką. |
radzik77 | Post #8 Ocena: 0 2021-10-17 09:51:36 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Jaka jest Wasza opinia na temat ETH 2.0
|
xxxx1234 | Post #9 Ocena: 0 2021-10-18 17:41:54 (4 lata temu) |
Co masz na myśli pisząc "jaka jest wasza opinia na temat ETH 2.0"?
Wejście ETH 2.0 moim zdaniem będzie pozytywne dla samego ETH i posiadaczy tokenów, ale może wywrócić cały rynek do góry nogami, ETH może w ciągu kilku kolejnych lat wyprzedzić pod względem kapitalizacji BTC teraz cały rynek, cykle na tym rynku są uzależnione od BTC i od jego halvingów gdyby ETH stał się największą krypto walutą pod względem kapitalizacji prawdopodobnie dużo się zmieni, nie wiadomo czy ten rynek nadal będzie działał w 4 letnich cyklach, do tej pory alty "chodzą" za BTC czyli BTC w górę to "za chwile" alty też w górę, BTC w dół alty też w dół na pewno gdyby ETH przeskoczył BTC w kapitalizacji będzie dużo niewiadomych i rynek będą czekały jakieś turbulencje. |
radzik77 | Post #10 Ocena: 0 2021-10-18 19:12:46 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Mam na myśli kupno ETH
|