MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kryptowaluty Bitcoin Binance Coinbase

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 14 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ... 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

Str 14 z 23

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

cris82

Post #1 Ocena: 0

2021-08-29 13:00:35 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

ale co ja mam sie kopac z koniem niskie stopy zle...dobre... etyka mnie nie obchodzi jestem gdzie jestem w takich a nie innych czasach trzeba sie zaadaptowac

a nie narzekac ze kiedys to bylo tak i tak stary idziemy w czasy gdzie ma byc dochod gwarantowany a ty bujasz w oblokach o tym ze zloto powinno byc zwiazane z waluta

tego juz nie ma fajne sa takie ciekawostki co bylo kiedys ale tego juz nie ma

tak jak radzik pisze poki co od 10lat zyjemy w czasach gdzie za rent placisz 1300 a kredyt 700 jesli tobie sie to oplaca to ok ja nie widze tu okazji

jesli i inwestycje w krypo i na gieldzie bylyby tak pewne i bezpieczne jak ty to tutaj probujesz przedstawic to juz dzisiaj bralbys kredyt pod inwestycje ale tego nie zrobisz

bo piszesz jedno a z tylu glowy masz cos innego

wychodzi na to ze kazdy jednak ma w planie zakup/budowe domu t21 czy twoj kumpel nie wazne jaka technika jednak celem jest posiadanie swojej nieruchomosci a nie wynajem : )

ja wiem o co ci chodzi ty wolisz odkladac i inwestowac ta kase i kupic za kredyt lub gotowke nie wazne wazne zebys mogl to splacic odrazu i ok tylko ten plan ma jedna wade

chaty moga byc nie po 250 a po 350 jak to sie stanie i koniec koncow efekt bedzie podobny

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 29-08-2021 13:06 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radzik77

Post #2 Ocena: 0

2021-08-29 14:10:07 (4 lata temu)

radzik77

Konto usunięte

Mieszkać gdzieś trzeba. Jak oprocentowania kredytów pójdą w górę, wynajem również. Jak ktoś nie poradzi sobie z ratami kredytu, to z wynajmem też lepiej nie będzie.

Kredyt na dom/mieszkanie brać i spłacać jak najszybciej. Takie jest moje zdanie

Do góry stronyOffline

TenLoginJestWol

Post #3 Ocena: 0

2021-08-29 15:49:08 (4 lata temu)

TenLoginJestWolny

Mężczyzna

Z nami od: 22-06-2021

[ Ostatnio edytowany przez: TenLoginJestWolny 29-08-2021 16:09 ]

Żyrafy wchodzą do szafy? Oczywiście, że znam.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #4 Ocena: 0

2021-08-29 16:47:40 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

"tak jak radzik pisze poki co od 10lat zyjemy w czasach gdzie za rent placisz 1300 a kredyt 700"

i trzeba jeszcze pamietac ze w tych 700 pewnie z 250 to twoj kapital

czyli 1300 vs 450odsetek (bo kapital to twoje oszczednosci)

czyli 850x12

10200 rocznie do przodu

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 29-08-2021 17:46 ]

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #5 Ocena: 0

2021-08-29 17:40:31 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Spoko Wy macie swoją wizję ja mam swoją. Rent 1300 to chyba w Londynie. No a tego, że z tych 700 to 250 to Twój kapitał to już wcale nie kumam to co 450 wyrosło Wam na drzewie?

Ja nikomu nie mówię, że inwestycje na giełdzie lub w krypto są bezpieczne, nie ma gwarancji nigdzie czy to nieruchomość czy akcje tylko ja to robię za swoje. Jeśli chodzi o kredyt pod inwestycje myślę o tym ale to będzie maks 5% wartości mojego portfela na pięć lat na stałej stopie, a Wy jesteście zapakowani w krechę pod korek. Ja lubię bezpieczeństwo i zawsze mam plan B i myślę o tym żeby mleko się nie rozlało, a większość ludzi ma podejście będę się martwił jak już mleko się rozleje.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #6 Ocena: 0

2021-08-29 17:45:44 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

jezeli placisz rate kredytu 700 stow to wiadomo ze sklada sie ona na odsetki i kapital w pierwszych latach splaty kredytu odsetki sa zazwyczaj 60% tej kwoty czyli wszystko ponad to jest twoje

takiego podzialu nie ma w rencie

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #7 Ocena: 0

2021-08-29 17:55:52 (4 lata temu)

radzik77

Konto usunięte

Naprawdę nie widzę żadnej przewagi wynajmu przez 10 lat względem kredytu hipotecznego przez ten sam okres. Moim zdaniem hipoteka ma zdecydowana przewagę cokolwiek by się nie wydarzyło. Jeśli kredyty pójdą w górę, to co się stanie z kosztami wynajmu?

Do góry stronyOffline

rafal80

Post #8 Ocena: 0

2021-08-29 18:07:11 (4 lata temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Jeśli ktoś potrafi tak inwestować i sporo z tego wyciągać to super. Z pewnością jak już się ma sporo wolnej gotówki to jeszcze lepiej. Jednak dla ludzi, którzy dopiero co uzbierali na depozyt z pewnością lepiej jest wziąć kredyt zamiast wynajmować. Jeśli zdecydowaliby się zainwestować ten depozyt w coś innego to musieliby osiągać procentowo bardzo duże zyski (wręcz nierealne) aby wróciła im się kasa wywalona na wynajem. A tak, spłacając kredyt paradoksalnie szybciej uda im się odłożyć jakąś kasę i dopiero wtedy w coś zainwestować.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #9 Ocena: 0

2021-08-29 18:13:15 (4 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Na BTC szykuje się korekta. Niby nie potwierdzona ale to wisi w powietrzu. Co prawda przebił 50K ale brak nowego kapitału aby aby ciągnąć do sufitu. Tu na BTC niema inwestorów co kupują na lata.
Jak większość się zabezpieczy stopami to dopiero zatrzymają to "grubasy" ustawieni na 34-37K?
Na "crypto" ciężko zrobić dobrą analizę bo jest dużo małych giełd co tym handlują i często z małą płynnością i bez dobrej przejrzystości.
Ceny indeksowe są uśrednione więc na poszczególnych giełdach mogą być różne.

Ja od dawna w większości zapakowany jestem w ETF indeksowy S&P500. Około 15 Września spodziewam się małej korekty, ale nie wychodzę.
Jak ostatnio się przygotowałem do wyjścia w Lutym 2020 to będąc w hotelu w Costaryce przez kilka dni nie można się było połączyć z moją platformą (bo chyba "władza" banki zbanowała). Była "masakra" ale jak Już 03 Marca wróciłem do domu to było "pozamiatane", na szczęście ładnie odrobiło.

Co do waszej dyskusji o inwestycjach to dla przeciętnego Kowalskiego bym powiedział : Staraj sie więcej zarabiać jak średnia w twojej grupie społecznej a wydaj mniej jak inni.
Jak masz rodzinę z dziećmi to kupić dom ale nie na wyrost. Dom to jest swego rodzaju przymusowym oszczędzaniem ale gdzieś trzeba mieszkać. Za zwyczaj to tylko pierwsze 5 lat Jest napięty budżet.
Kryzysy ekonomiczne nie doprowadzają do bankructwa większości społeczeństwa ale małego % tych co byli nieodpowiedzialni albo mieli pecha.
Osobna kasta to inwestorzy, przedsiębiorcy, spekulanci albo hybryda tych "specimenów".
Tą grupę społeczną można ocenić dopiero po "latach".
Kredyty, hipoteki ? to zależy na co. Jak patrzeć na statystykę to żadna rewelacja ale bez tego czasem się nie z obejdziesz.
Inne spojrzenie będzie miał młody co to dopiero edukację skończył i zakłada rodzinę, albo 55 lat ustabilizowana kariera i dzieci poszły na "swoje".
Siła nabywcza pieniądza coraz gorsza ? niby w przytoczonych przykładach tak ale czy w latach 70 "Kowalskiemu" w Stanach żyło się lepiej niż obecnie ? też koniec z końcem ledwo wiązali i nie mogli liczyć na pomoc rodziców a ni dziadków bo przeważnie pochodzili z rodzin wielodzietnych. Dzisiaj niby ceny domów są wygórowane ale ktoś je kupuje. Obecnie rodziny są mało dzietne i młodym w zakupie pierwszego domu pomagają rodzice i dziadkowie.

Statystycznie można by powiedzieć że jest gorzej ale i tak poziom życia młodych par jest lepszy jak ich dziadków.

Jaka przyszłość ? hmm... to sprawa psychologii:
Jak się będziesz czół w swojej grupie społecznej w której się znajdujesz na tle innych.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #10 Ocena: +1

2021-08-29 22:20:15 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Emeryt56 jak to nie ma inwestorów kupujących na lata, jest wiele portfeli, które "mrożą" swoje BTC przez kilka lat. Owszem jest dużo giełd, ale po to jest analiza onchain dzięki czemu masz niesamowitą przejrzystość, widzisz jakie portfele kupują, jakie sprzedają ile BTC wpływa/wypływa na giełdy, ile BTC jest na giełdach itd... poza tym BTC jest już z nami od jedenastu lat widać w jakich cyklach się porusza, głównie te cykle kształtują halvingi to jest młoda klasa aktywów, ale już coś można określić na podstawie tego co się wydarzyło.

Jeśli chodzi o BTC patrząc na pewne rzeczy, które się wydarzyły w ostatnich dniach na rynku spot i na rynku z dźwignią powinno dojść do do dużej zmienności, ale nie jestem w stanie określić w którym kierunku, taka konsolidacja jaką mamy od 10-14 dni według AT jest traktowana jako odreagowanie poprzedniego ruchu i częściej rynek wybija zgodnie z kierunkiem poprzedniego ruchu, jednak rozsądek podpowiada mi, że będą spadki moim zdaniem max w okolice 40-42k, a w średnim terminie wzrosty i jeszcze w tym roku nowe ATH.

Giełda:
Ostatnio zatrzymałem się na chwilę przy tym wykresie: https://indices.barclays/IM/21/en/indices/static/historic-cape.app
w 2000 roku na szczycie bańki “dotcomów” CAPE dla amerykańskiej giełdy wynosiło 47, później w 2007 roku (kolejna bańka) 27, ale wtedy kapitał mocniej popłynął na pozostałe rynki np. CAPE w 2007 dla Polski wynosiło 30, dla Singapuru 35. Obecnie CAPE dla Polski 12, Singapur 16, ale, jesteśmy w cyklu w którym kapitał płynie do USA tak jak w cyklu zakończonym w 2000 roku, w tej chwili CAPE dla USA wynosi 38, patrząc na ten wskaźnik i porównując go do bańki dotcom to tutaj teoretycznie jest jeszcze miejsca do wzrostów, ja jednak od S&P500 i od NASDAQ trzymam się z daleka. Obecnie jeśli chodzi o część akcyjną w moim portfelu to w tej jestem fanem takich rynków jak Polska, Rosja, Chiny tam jest historycznie tanio co nie oznacza, że nie będzie taniej gdy dojdzie do spadków w USA, kusząca jest Turcja, ale tutaj jest zbyt duże ryzyko walutowe.

[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 29-08-2021 22:34 ]

Do góry stronyOffline

Strona 14 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ... 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,