MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kryptowaluty Bitcoin Binance Coinbase

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 13 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

Str 13 z 23

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

xxxx1234

Post #1 Ocena: 0

2021-08-28 11:40:15 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Cris ja już napisałem co myślę na temat nieruchomości kilkukrotnie, co zrobiłem, żeby mieć "darmową" kasę na czynsz w UK, dla mnie kredyt na 30 lat to jest zbyt duże ryzyko. Dzisiaj gdyby, sprzedał firmę w Polsce i wszystkie aktywa jakąś "tanią" chatę/ mieszkanie kupił bym w UK za gotówkę, ale uważam, że był by to skrajny idiotyzm z mojej strony bo to wszystko daje mi większe zyski niż czynsz w UK, może kiedyś kupię dom , ale tylko wtedy gdy mój portfel inwestycyjny będzie na tyle duży, żebym mógł z niego wyciągnąć daną pulę pieniądze nie narażając się na utratę mojego pasywnego źródła dochodu. Na samym krypto w przeciągu roku zarobiłem na kolejne 4 lata czynszu mówię tutaj o zrealizowanym zysku, a nie o tym co jeszcze mam w krypto, przeznaczyć te pieniądze na wkład własny i kredyt na 30 lat, nie dziękuje bardzo, bo zanim będę musiał zapłacić czynsz z tych pieniędzy zarobię na kolejne kilka lat czynszu.

"ja nie kumam tej tezy stawianej przez trejdera ze banki nie podniosa stop bo firmy zombi by upadly a do tego nie moga dopuscic bo czekalby nas kryzys i recesja

to przeciez mogliby je dotowac bezposrednio lepsze to niz "darmowa kasa" i inflacja"

To nie jest tylko teza T21, ale wielu innych osób między innymi z polskiego YT Przemysława Kwietnia. Kryzys i recesja jest nam potrzebna do oczyszczenia gospodarki, ale wiesz dlaczego bankierzy i politycy nie chcą do tego dopuścić bo obawiają się, że tym razem to się nie rozejdzie po kościach tak ja po upadku Lemana i społeczeństwo tym razem nie odpuści i ktoś będzie musiał za to beknąć.
Przecież można powiedzieć, że te firmy "zombie" są bezpośrednio dotowane bo czym jest skupowanie obligacji korporacyjnych przez banki centralne? Jak Ty sobie wyobrażasz dotowanie firm bezpośrednio, że dzisiaj rząd powie dajemy firmie X "ileś tam" dotacji bo kiepsko sobie radzi, a firmie Y nie dajemy nic, no chyba jeszcze do tego stopnia społeczeństwo nie jest głupie, żeby coś takiego akceptować. W praktyce to tak wygląda, bo czym jest emisja obligacji korporacyjnych skupowanych przez banki centralne tylko mało kto ma w ogóle świadomość, że tak się dzieje. No i skąd wziąć na to pieniądze jak nie z dodruku.

Przeczytałem kiedyś w jakiejś książce fajne porównanie: To co się teraz dzieje, można porównać do dobrej imprezy szampan się leje uczestnikom bąbelki coraz bardziej uderzają do głowy i coraz bardziej puszczają hamulce, ale gospodarz tej imprezy pilnuje, żeby uczestnicy nie przesadzili bo im lepsza zabawa tym kac będzie gorszy na drugi dzień. Autor imprezą nazwał hossę, a kacem bessę, tym razem mamy sytuację w trakcie której gospodarz jest osobą, która się najlepiej na tej imprezie bawi, a wczorajsze przemówienie Powella z Jackson Hole, można odczytać na zasadzie, właśnie gospodarz przyniósł kolejną butelkę szampana i bal nadal trwa. Jednak każda impreza prędzej czy później się kończy i ważne, żeby pomimo dobrej zabawy nas ten kac nie dopadł, albo był jak najmniejszy.
To teraz czekamy chyba jakoś pod koniec września FED będzie coś ogłaszał, zobaczymy czy Powell przyniesie kolejną butelkę szampana, czy zamknie barek :-)

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

xxxx1234

Post #2 Ocena: 0

2021-08-28 17:08:41 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Sorry za post pod postem, ale nie mogę już edytować:

Cris celem uzupełnienia poprzedniego wpisu właśnie w swoich notatkach wpadłem na tabelkę jak zmieniały się pensje i jak zdewaluował się dolar amerykański od 1971 roku do 2020:
1971rok 2020rok
Średnia pensja: 10622$ 35977$ +240%
Nowe mieszkanie: 25200$ 340000$ +1250%
Nowy samochód: 3560$ 36800$ +930%
bilet do kina: 1,50$ 9,26$ +520%
benzyna: 0,40$ 2,54$ +540%
znaczek pocztowy 0,08$ 0,55$ +590%

a to jest właśnie zasługa zerwania linku ze złotem w 1971 roku i manipulacja stopami procentowymi, a Ty dalej myśl, że jesteś szczęśliwcem bo masz dom na kredyt na całe życie w normalnych czasach mieszkanie, można było kupić po 5-6 latach oszczędzania, teraz powinno być jeszcze taniej bo rozwinęła się technologia, jesteśmy okradani z naszej pracy bo pieniądz nie ważne czy to funt, dolar, złotówka jest tylko pośrednikiem (ciągle tracącym na wartości) pomiędzy naszą pracą, a tym co kupujemy. Co z tego, że np. w 2010 ktoś zarabiał 10 funtów za godzinę pracy, a teraz zarabia 15, gdy np. w 2010 w pubie za 5 piw płacił 10 funtów czyli godzinę swojej pracy, teraz w pubie za te same pięć piw płaci 20 funtów czyli godzinę i piętnaście minut swojej pracy, W ten sposób został okradziony inflacją z 15 minut swojej pracy, to nie są prawdziwe dane tylko przykład jak jesteśmy okradani z naszej pracy. Prawdziwe dane, są wyżej.

[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 28-08-2021 17:11 ]

Do góry stronyOnline

cris82

Post #3 Ocena: 0

2021-08-29 08:56:38 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

"Średnia pensja: 10622$ 35977$ +240%
Nowe mieszkanie: 25200$ 340000$ +1250%"

na moje oko to tylko pokazuje ze oplaca sie inwestowac w dom nie bardzo rozumiem co miales na mysli

przeciez to jest piekne w nieruchomosciach ze za stosunkowo maly wklad mozesz miec cos swojego co bedzie roslo na wartosci

nie wiem ziom ciezko ci mnie bedzie przekonac do takiego podejcia zwazywszy na to ze gdybym dzisiaj sprzedal dom to bylbym okolo 60k f do przodu od maja 2016roku a tak naprawde to wiecej liczac splacany kapital a nie tylko wzrost cen
nie ma tragedii lepiek byc cos tam na plusie niz 100% rentu na minusie i tak przez ile 5? 10 ? 20lat? gdzie tu zysk?

ogolnie jak dla mnie to jedno nie wyklucza drugiego mam w pl biznesik tutaj dom i inwestuje czasami an gieldzie ale nie tak intensywnie jak ty oczywiscie i malymi kwotami

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #4 Ocena: 0

2021-08-29 10:28:17 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

W tym co napisałem, że w 1971 można było kupić mieszkanie w USA za 2,5 roku pracy, a teraz trzeba pracować 9,5 roku chodzi o to, że nasza praca jest coraz mniej warta. 50 lat temu człowiek oszczędzając przez 5-6 lat mógł kupić mieszkanie za gotówkę teraz jest to praktycznie niemożliwe.

Owszem w 1971 roku jeśli ktoś kupił dom i teraz by go sprzedawał to jest do przodu względem nowych samochodów, biletów do kina, benzyny itd... ale jest jedna zasadnicza różnica w 1970 roku mieszkanie można było kupić za gotówkę, teraz bierze się kredyty na całe życie, a te 30 lat to jest bardzo długi okres i nie wiesz co się w tym czasie stanie. Osoby biorące kredyty we frankach też nie zakładały, że kiedykolwiek będą płacić większe raty co się stało kilka lat później straciły domy, i kapitał który już spłaciły i nie wiem jak to wtedy było czy był jakiś wkład własny, jeśli był to wkład własny. Gdy by ktoś mi dzisiaj zagwarantował, że przez kolejne 30 lat stopy będą się utrzymywać na tym samym poziomie to biorę kredyt w ciemno, ale tego nikt nie jest w stanie nam zagwarantować, branie kredytu na 30 lat w dzisiejszych czasach to jest czysty hazard, może się uda, a może nie, ja hazardzistą nie jestem.
Tak samo jak mogłem we wrześniu 2020 za wszystkie pieniądze jakie miałem kupić krypto i dzisiaj był bym bardzo bogatym człowiekiem, ale włożyłem tylko część pieniędzy bo zapakowanie 100% kapitału w krypto było by zwykłym hazardem, mógł bym też czasowo źle trafić tak jak ci, którzy kupowali krypto w kwietniu 2021.
Dla mnie kupienie domu na kredyt na całe życie to jest decyzja, albo będę miał szczęście i nic się po drodze nie wydarzy, albo niestety nie będę miał tego farta. Mam nadzieje, że jesteś na tyle osobą honorową, że jak nie będziesz miał tego farta to nie będziesz się zachowywał jak "frankowicze" w Polsce i robił afery od 10 lat, że Cię bank oszukał skoro ci ludzie byli na tyle tępi, że nie potrafili zrozumieć, że kursy walutowe są zmienne to powinni wziąć to teraz na klatę. Ja dobrze pamiętam ten czas i narracje "teraz wszyscy tak robią" tutaj idealnie pasuje powiedzenie M. Thatcher "Nie idź za tłumem, bo nigdzie nie dojdziesz."

"nie wiem ziom ciezko ci mnie bedzie przekonac do takiego podejcia zwazywszy na to ze gdybym dzisiaj sprzedal dom to bylbym okolo 60k f do przodu od maja 2016roku"

Ja wcale nie chce Cię przekonywać, wiedziałem, że jak napiszę o nieruchomościach to będziesz osobą, która się uruchomi w tym temacie.

lepiek byc cos tam na plusie niz 100% rentu na minusie i tak przez ile 5? 10 ? 20lat? gdzie tu zysk?

Mając kapitał np. 200k i wrzucić go na giełdę i robić z niego 10% rocznie czyli 20k, płacić 10k czynszu rocznie kolejne 10 zostaje czyli w kolejnym roku zrobisz 21k (procent składany) to lepiej jest Twoim zdaniem kupić dom za 200k czy płacić czynsz?
Ja wiem, że napiszesz przeznaczyć 20k na wkład własny wziąć kredyt na dom resztę wrzucić na giełdę, ale takiej opcji nie ma kredyt na 30 lat zbyt duże ryzyko.
Wiem, że napiszesz mi jak przyjdą spadki i konto stopi się z 200 do 150 to ciekawe co wtedy zrobisz już przeżyłem spadki właśnie na krypto, ponad 50% i na początku nie zrobiłem absolutnie nic, po kilku tygodniach zdecydowałem się dorzucić do swojej pozycji.

Wracając do krypto wczoraj sprzedałem 55% ETH, które kupiłem 20 lipca w ten sposób zabezpieczając zainwestowany kapitał pozostałe 45% jest wolne od ryzyka i niech leci albo do piekła albo do nieba wolę niebo :-). Miałem poczekać, aż dojdzie do 3600$ wtedy sprzedając połowę zabezpieczył bym zainwestowany kapitał, ale nie podoba mi się ta sytuacja, że krypto tak wisi od kilkunastu dni do tego zbliża się wrzesień, a patrząc na cykliczność to kiepski miesiąc zarówno dla giełd jak i dla krypto i wolę mieć trochę więcej gotówki.

Do góry stronyOnline

cris82

Post #5 Ocena: 0

2021-08-29 10:46:41 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

"W tym co napisałem, że w 1971 można było kupić mieszkanie w USA za 2,5 roku pracy, a teraz trzeba pracować 9,5 roku chodzi o to, że nasza praca jest coraz mniej warta. "

dokladnie : ) to tym bardziej warto kupic bo wychodzi na to ze za 40lat wlasne mieszkani to bedzie dobro luksusowe o ile juz nie jest [*]null

z tymi frankami to nie wierz w te bajki ze im sie jakas wyjatkowa krzywda dziala/ dzieje w porownaniu z ludzm8 ktorzy brali wtedy w zlotowkach

i ile jest takich osob co maja 200tysiecy za ktore wola kupic krypto czy akcje zamiast mieszkania lapka w gore : P

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 29-08-2021 10:53 ]

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #6 Ocena: 0

2021-08-29 11:01:13 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Ja znam kilka osób, które brało kredyty we frankach i niestety większość poległa na kredytach frankowych, dwóm moim kolegą udało się utrzymać, ale płacą 100% więcej niż wcześniej.

Widzę, że uwielbiasz z moich wypowiedzi wybierać tylko kawałki pasujące do Twojej retoryki tylko dlaczego, nie zacytowałeś dalszej części ALE RÓŻNICA POMIĘDZY 1971, a 2021 JEST TAK, ŻE WTEDY MOŻNA BYŁO KUPIĆ DOM PO 5-6 LATACH OSZCZĘDZANIA, A TERAZ BIERZE SIĘ KREDYT NA 30 LAT.

Poza tym unikasz odpowiedzi na moje niewygodne pytania:

Mając kapitał np. 200k i wrzucić go na giełdę i robić z niego 10% rocznie czyli 20k, płacić 10k czynszu rocznie kolejne 10 zostaje czyli w kolejnym roku zrobisz 21k (procent składany) to lepiej jest Twoim zdaniem kupić dom za 200k czy płacić czynsz?

Do góry stronyOnline

cris82

Post #7 Ocena: 0

2021-08-29 11:25:41 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

"ALE RÓŻNICA POMIĘDZY 1971, a 2021 JEST TAK, ŻE WTEDY MOŻNA BYŁO KUPIĆ DOM PO 5-6 LATACH OSZCZĘDZANIA, A TERAZ BIERZE SIĘ KREDYT NA 30 LAT."

posluchaj ale powiedz mi po co te porownania ze w 1970 kupowales dom za 3 roczne wyplaty? tego juz nie ma ...

jakbysmy siegneli dalej to za 100 dolcow pewnie mozna bylo kupic dzialke w nowym yorku
czyli co ? dlatego ze kiedys ta dzialka kosztowala 100 pozniej 100k to nikomu nie oplacalo sie pozniej kupowac za milion bo bylo to nie osiagalne ze sredniej wyplaty? : )

to nie jest kwestia unikania odpowiedzi tylko podejmowanego ryzyka takich osob co wiedza jak inwestowac to jest garstka

my rozmawiamy o kowalskich czyli o mnie co on8 maja zrobic chcesz mi powiedziec ze wynajem dla 90% ludzi to lepsza opcja?

w ogolne dla mnie to kwestoa priorytetow po prostu mamy inne ja musze wiedziec ze mam swoje 4katy a pozniej nadwyzki moge lokowac na gieldzie

a nie domu nie mam i to co mam pakuje na gielde

ogolnie to ja rozumiem twoj p. widzenia pewnie bardzo sluszy majac ta wiedze co ty

ja tylko przedstawiam swoj nic ponad to
: )

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 29-08-2021 11:32 ]

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #8 Ocena: 0

2021-08-29 11:37:13 (4 lata temu)

radzik77

Konto usunięte

Bardziej chodzi o to, że nie każdy ma wiedzę i talent do inwestowania. Można zjeść wszystkie książki i nic nie zdziałać, a można przebojem bez większej wiedzy, zdobyć fortune.

Większość ludzi jednak preferuje zakup domu i mi również jest bliżej do tego typu rozwiązania. W moim przypadku wynajem 1300, rata kredytu 760. Różnice mogę inwestować.

Zawsze można wziąć kredyt i inwestując dodatkowo na giełdzie spłacić ten kredyt w 10lat anie 30.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #9 Ocena: 0

2021-08-29 11:47:44 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

dokladnie 30lat to opcja dla luzakow w Anglii dzisiaj w 10lat taki kredyt moze spokojnie splacic sprzataczka ze spawaczem i to bez cisnienia

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #10 Ocena: 0

2021-08-29 12:24:40 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

No i zatoczyliśmy kółko wycinasz kawałki wygodne dla Ciebie, żeby wytłumaczyć sobie, że robisz dobrze i stąd to bicie piany i jak ganienie za własnym ogonem. Wróć do wypowiedzi w której wrzuciłem ceny z 1971 roku chodziło mi tylko o to, że dzięki zerwaniu parytetu złota i manipulacją stopami procentowymi jesteśmy okradani z naszej pracy bo w 1970 można było kupić dom za 2,5 roku pracy teraz można za 9,5 roku pracy przy jednoczesnym rozwoju technologii gdzie pewnie ten sam dom w 1970 przy dzisiejszej technologii można było by wybudować jeszcze taniej. Chodziło mi tylko o to, że niskie stopy procentowe są naszym przekleństwem.

"my rozmawiamy o kowalskich czyli o mnie co on8 maja zrobic chcesz mi powiedziec ze wynajem dla 90% ludzi to lepsza opcja?"

Jeśli ktoś ma te przysłowiowe 200k na dom w gotówce to nie jest zwykł Kowalskim zazwyczaj ma na tyle oleju w głowie, ze wie co zrobić z tymi pieniędzmi, żeby one lepiej zarobiły niż ten nieszczęsny czynsz, jeśli jednak mówimy o osobie, która musi się zadłużyć na całe życie, żeby kupić dom to prawdopodobnie nie ma wiedzy na temat tego co się, może stać gdy pójdą stopy procentowe w górę i tak powinna wynajmować bo jest to dla niej bezpieczniejsze.

Kiedyś na pw pisałem Ci o moim koledze, który miał ogromne doświadczenie w biznesie i na giełdzie odziedziczył po rodzicach cukiernie, którą rozbudował do małego przedsiębiorstwa (około 100 pracowników) później zaczął inwestować na GPW, a swój dom kupił w wieku 42 lat do tego czasu wynajmował mieszkanie i owszem w wieku 42 lat kupił dom na kredyt dysponując tak dużym kapitałem, że mógł by kupić 10 takich domów, a czemu na kredyt bo bo swój kapitał mógł nadal inwestować i zarabiać więcej niż rata kredytu, ale wiesz jak między nim, a Kowalskim jest różnica on rozumiał co robi i powiedział ja w razie problemów sprzedam część swoich aktywów i spłacę kredyt od ręki, a co zrobi Kowalski żyjący z miesiąca na miesiąc wyleci na bruk i zostanie z długami do końca życia.
Co powiedział mu facet, który udzielał kredytu, że nigdy nie miał tak świetnie przygotowanego obeznanego z umową klienta, czyli większość ludzi nie rozumie tego w co się pakuje, a to się może skończyć tragedią nie za miesiąc, nie za rok, ale może za 10 lat.

Do góry stronyOnline

Strona 13 z 23 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 21 | 22 | 23 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,