MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

UZALEŻNIENIA W NASZYM ZYCIU

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

Str 8 z 20

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

gosian

Post #1 Ocena: 0

2021-07-02 22:58:33 (4 lata temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Oczywiste, że mogę. Jestem uzależniona od słodyczy. Nie raz już o tym wspominałam Violettko ;-)
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

daavid

Post #2 Ocena: 0

2021-07-03 11:55:07 (4 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2021-07-02 13:15:22, SweetLiar napisał(a):
Uwierz, że spadnie i jeszcze pociągnie za sobą tego co miał mu pomagać.
Nie takie historie widzieli w AA dlatego obowiązują zasady, których się bezwzględnie przestrzega.

Cytat:

2021-07-02 12:59:42, cris82 napisał(a):
tutaj jest krolestwo autora a wy wchodzicie do domu z buciorami

Przyzwoitość kazała mi się wtrącić kiedy autor proponuje niesienie pomocy. Niepijący alkoholik z depresją chce pomagać czynnym alkoholikom. Bądźmy poważni. Można zgłosić się na wolontariat w miejscach do tego przeznaczonych i tam pomagać. Tylko może właśnie z jakiegoś powodu jego pomocy tam nie chcą więc dobija się tutaj.

Nie znam tego z praktyki, ale wydaje mi się, że dość często terapeutami zostają osoby wcześniej uwikłane w uzależnienia.

Do góry stronyOnline

sqlserver

Post #3 Ocena: +1

2021-07-03 12:05:06 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2021-07-03 11:55:07, daavid napisał(a):

Nie znam tego z praktyki, ale wydaje mi się, że dość często terapeutami zostają osoby wcześniej uwikłane w uzależnienia.

Gorzej jak terapeuta sam potrzebuje terapii i jako taka traktuje swoją pracę bo może się okazać ze ta incepcja zakończy się fatalnie dla uzależnionego
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

daavid

Post #4 Ocena: +1

2021-07-03 12:48:48 (4 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Cytat:

2021-07-03 12:05:06, sqlserver napisał(a):
Cytat:

2021-07-03 11:55:07, daavid napisał(a):

Gorzej jak terapeuta sam potrzebuje terapii i jako taka traktuje swoją pracę bo może się okazać ze ta incepcja zakończy się fatalnie dla uzależnionego

Rozmawiałem kiedyś z panią dr (może nawet z habilitacją) o procesie rekrutacyjnym na wydział psychologii. Za moich czasów kilkanaście osób na jedno miejsce. To była całkiem luźna rozmowa w okolicznościach innych niż uniwersyteckie, więc mogła sobie pozwolić na swobodę wypowiedzi. Zajmowała się właśnie rekrutacją i oprócz egzaminu była też rozmowa. Pani powiedziała mi, że główny cel tej rozmowy to właśnie odrzucenie osób które mają problemy osobowościowe i myślą, że je rozwiążą studiując psychologię.
Oczywiście psycholodzy też trafiają na terapię. Superwizja to też rodzaj terapii, ale to też inny temat.

No i polecę prywatą, w tonie w jakim wypowiadałem się w innych wątkach. Znam prywatne jedną psycholog, znam ją praktycznie od dziecka, wiem że jest pusta jak bęben, zawód zdobyła dzięki studiom w dość mało renomowanych uczelniach plus milion studiów pt. dwuletnie studia uzupełniające dla absolwentów innych kierunków, pracuje w zawodzie, z sukcesami finansowymi. Szkoda mi ich klientów bo ona wciąż ma problemy.

Gdybym miał potrzebę rozmowy z psychologiem to zaczynam od dyplomu.
Nie jestem jednak pewien jak jest w przypadku terapeuty uzależnień, raczej studiów nie potrzebuje.

Do góry stronyOnline

Jurny_Jurek

Post #5 Ocena: 0

2021-07-03 15:24:50 (4 lata temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

[LIST]Dla mnie dobrą terapia jest np monar sp Kotańskiego. Żadnego leżenia i kwiatków wąchania tylko ciezka nauka życia po latach uzależnień.

Historia tego co zamarzł w górach jest dobrym przykladem, mimo ćpania hery i cracku jako mlody chlopak już go przekreślili. A on po 2-3 latach srogiego ćpania poszedł do Monaru, tam leżenia nie ma tylko praca i treningi.

I gosc kupil sznurek w sklepie rolniczym, wzial 300 dolcow i na stopa pojechał do indii na 8 tysieczniki. Zamienil degenerujacy nałóg na piekny nałóg choć ryzykowny. No ale jak ktos kupuje scigacze zostaje potencjalnym dawca i jest wiele niebezpiecznych hobby. Pardon uzależnień.

Np.od smieciowego jedzenia i choroby z tym zwiazane zabijaja setki tysiecy ludzi rocznie. Pamietam wtedy dyskusje czy rzad zrobil źle dajac pakistańcom 50 tys dolcow by go ratować. I to bylo źle ale miliardy wydane przez pare lat na ratowanie palaczy, pijakow czy ćpunów.

[ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 03-07-2021 15:27 ]

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

daavid

Post #6 Ocena: 0

2021-07-03 16:58:03 (4 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Jurek, ciężko tak powiedzieć czy taka terapia jest dobra, czy nie. Większość ludzi, którzy przeszli przez Monar, wcale swojego życia nie wyprostowali. Z drugiej strony trudno by wyprostować ludzi, którzy wdepli w takie bagno i na dodatek wcale nie mają chęci by to zmienić.

Do góry stronyOnline

ZlotaPerla1

Post #7 Ocena: 0

2021-07-03 17:13:08 (4 lata temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Dużo ludzi umiera nie tyle ze śmieciowego jedzenia, a od właśnie uzależnień
- od jedzenia w tym śmieciowego, bo to najtańsze do zdobycia
- od nie jedzenia, uzależnień na odchudzanie, bulimia, anoreksja.
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #8 Ocena: +2

2021-07-03 17:31:52 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

David psycholog to nie terapeuta, chyba ze dodatkowo zrobi taka specjalizacje, albo rownolegle. To sa rozne specjalnosci terapeuta od zadan specjalnych typu np uzaleznienia, mentor, psychoterapeuta (dodatkowe pare lat po psychitrii albo po psychologii) counsellor (nie wiem jak to sie przeklada na polski, moze wlasnie terapeuta, ten od kozetki i wysluchiwania problemow) nie musi byc po psychologii, ale sam counselling zeby moc prowadzic praktyke to jakies 5- 6 lat supervised practice. Psycholog i psychiatra to tez inne dzialki, bo mozesz robic np psychologie spoleczna, poznawcza, biologiczna, psychologie zdrowia, sportu, neuro- psycholigy albo eksperymentalna. Albo laczone neuro- cognitive, socio- bio itd. I nic z tych kierunkow nie uprawnia takiego do bycia terapeuta, chyba ze robi kierunek counselling psychology.

W terapiach uzealeznien bardzo czesto pracuja ludzie, ktorzy z pierwszej reki czyli znaja temat, czyli wlasnie przez wlasne doswiadczenia przejscia itd, czesto wyleczeni narko- alholicy itd. Nic nie stoi na przeszkodzie zeby zaczeli od stanowiska mentora, volontariusza zrobili jakies kwalifikacje, ktore tu sie robi pewnie na zasadzie QCF (dawne NVQ) czyli bdujac portfolio praktyki zawodowej, bo terapie ine polegaja na drodze akademickiej. Tak samo jak kursy managerskie sa bardziej logiczne w opraciu o sciezke zawodowa, doswiadczenia i awansow niz zrobienia studiow managerskich.

Na tej samej zadsadzie co z uzaleznieniami, w organizacjach pomagajacych samobojcom, takim jak np Samaritans, rowinez pracuja ludzie, ktorych to dotknelo osobiscie, ktos z rodziny albo przyjaciol popelnil samobojstwo itd Jak juz dojda do siebie i chca pomoc innym plus jesli maja odpowiednie wlasciwosci/ jakosc, to wstepuja do takiej organizacji jak przykladowi Samaritans i moga sie szkolic tez rownolegle w dziedzinie counsellingu (czyli terapiuii) natomiast nie nazywaja sie counsellorami/ terapeutami. Szkolenia te pomagaja im w ich pracy z ludzmi z problemiami emocjonalnymi, ale ot szkolenie rowniez nie jest akademickie, tylko wlasnie takie jak terapeutow, oparte na doswiadczeniach zyciowch, kladace nacisk na empatie, wczucie sie w sytuacje drugiego czlowieka itd.

W tutejszych organizacjache charytatywnych pomagajace bylym uzaleznionym (np. Aspire, ktore zmienilo nazwe jakies pare lat temu na CGL change, Grow, Live) cala zaloga od wolontariuszy, przez Team Leadorw po management to ludzie z przeszloscia roznego rodzaju uzaleznien. I teoretycznie nazwet bez kursow counselling moga sie nazywac terapeutami, bo social network, grupowe spotkania gdzie sobie moga pogadac z ludzmi o podobnych doswiadczeniach sa same w sobie terapia. Do tego nie potrzeba 5 lat plus psychologii, w ktorej terapie moga ewentualnie byc jedynie jedna ze specjalzacji.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2021-07-03 17:45:16 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:

2021-07-02 16:14:57, karjo1 napisał(a):
Cris, papier jest na zaangazowanie/prace w procesie terapii pod okiem osob uprawnionych.Klania sie zwykla etyka.

Owszem, mozesz prowadzic kursy dla terapeutow, nikt nie zabrania.
Jedynie nic z tych kursow nie bedzie wynikalo, zadne realne uprawnienia.

'Professional counsellor training takes three to five years and can be diploma or degree level. Qualification requires a minimum number of client hours acquired through a work placement. The training begins with an introduction to counselling'

https://www.cpcab.co.uk/

To jest organizacja akredytujaca kursy dla Counsellor'ow.
Na tej stronie mozna poczytac jak to wyglada w UK i w reszcie anglojezycznego swiata.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #10 Ocena: 0

2021-07-03 18:01:00 (4 lata temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Cytat:

2021-07-03 17:13:08, ZlotaPerla1 napisał(a):
Dużo ludzi umiera nie tyle ze śmieciowego jedzenia, a od właśnie uzależnień
- od jedzenia w tym śmieciowego, bo to najtańsze do zdobycia
- od nie jedzenia, uzależnień na odchudzanie, bulimia, anoreksja.

Sugerujesz, że mcd meal z szejkiem i silikonowymi frytkami to najtańsza opcja? Albo inne sieciowki fastfoodowe z pompowanymi 11 lyzeczkami cukru? Od tego ludzie tyja, maja problemy sercowe i ciśnienie plus cukrzyce i jest ich o wiele więcej (jak i śmiertelne żniwo) niż bulimików.

Just saying.

Co do skutecznosci monaru - inne osrodki tez maja niski % "uzdrowień" a to dlatego, że wielu ćpunów/pijaków po odtruciu nie potrafi funkcjonować na bani, maja mental health w piwnicy przez rozregulowane przekaźniki.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,