MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

UZALEŻNIENIA W NASZYM ZYCIU

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 19 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

Str 19 z 20

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

AbacusII

Post #1 Ocena: 0

2021-07-25 15:46:24 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Z nami od: 12-05-2021

Cytat:

2021-07-25 05:55:11, jolantina napisał(a):
[ciah]Są tez osoby uzależnione od samego chodzenia do kasyna, siedzą (głownie z powodu braku kasy) i się po prostu tam gapia na gry. Ale emocje maja podobne jak grający, jakby na nowo przeżywali te grę.

Bo jest na ...treningu; codziennym treningu nałogowego myślenia i koncentracji uwagi na hazardzie. Z nikłą świadomością (brak wiedzy o mechanizmach swego uzależnienia) ,ze tak to funkcjonuje lub pełną świadomością , gdy zdobył wiedze;jak funkcjonuje jego uzależnienie.Po prostu zaspakaja przymus grania w taki sposob,jaki jest mu dostępny,czyli tak jak alkoholik pije na "sucho" tak on " gra na sucho".Brak kasy na udział w hazardzie czy picie alkoholu,albo sprzeczne z zaleceniami próby samoograniecia nałogu, moga powodować takie zachowania.
Picie na sucho,czyli zaspakajanie potrzeby picia innymi sposobami: powonieniem bywanie w pijalniach wódki (sa takie "odkrywcze" miejsca ,Polska)gdzie stężenie gorzoły (poznanskie.wódki)pozwala zawiesić siekierę w powietrzu. Wzrokowo np: oglądanie alkoholu w markecie na pólkach,dotyk np: pomoc przy myciu kieliszków , sam do dzis na działce u siostry nigdy nie pije źródlanki w dinkowkach czy szklanach do piwa, w ktorych inni maja alkohol, unikam skojarzeń .Nie robie tego ze ściskiem du#$$ jak ktos to tu napisal, po prostu to kwestia szanowania mojej trzeźwości i niedostarczania sobie bodźców przypominających destrukcyjny mój okres życia .To sa zachowania na pełnym luzie , po prostu mam inne myślenie :) Jak ktos kto nie lubi pic kawy w szklance ;)

Istotą u hazardzisty jest by zdal sobie sprawe,ze nawet jesli wygra ogormna kwote to ...
NIE KUPI POCZUCIA WŁASNEJ WARTOŚCI
Emocje choćby biernego towarzyszenia obok źródła akcji,czyli stolu z ruletką czy driinkbaru , za ktorym kusi cała wystawka alkoholi na pólkach sa po prostu piciem, graniem na sucho.Nastepnego dnia moze sie obudzic z suchym kacem , miec sny alkoholowe albo hazardowe .
Dlatego waznym jest aby uświadomić takiej osobe potrzebe leczenia z uzalenienienia. Bo jego pijane , hazardowe myslenie trzymać go bedzie w matni.Z pewnych swoich zachowan i reakcji nie będzie sobie dalej zdawal sprawy chocby z grania na sucho , bo przeciez mysli,ze nie ponosi strat finansowych jak kiedys gdy grał, wiec nie ma problemu.

Kazdemu polece ten film z elementami przejrzystej i celnej w temacie , animacji.

Jeden z wielkich pisarzy Fiodor Dosojewski napisał Gracza w 1886. Stworzył go w ciągu miesiąca.Za uzyskane honorarium spłacił swoje karciane długi. Powieść zawiera wiele wątków autobiograficznych,poniewaz Dostojewski był hazardzistą, podobnie jak bohater książki...

Znalazlem radziecki stary jak węgiel film na podstawie "Gracza" Dostojewskiego z lektorem. Nie rekomenduje,bo jeszcze nie widzialem .Audiobuki sa dostępne bez problemu.Ale mysle ,ze film jako luzne uzupełnienie tematu można zobaczyć.
28 dni z zycia Dostojewskiego

[ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 25-07-2021 15:49 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: +1

2021-07-25 17:54:59 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Może ktoś poleci jakieś filmy o uzależnieniach. Niektóre powinny być obowiązkowo wyświetlane w szkołach ku przestrodze.

Mnie najbardziej zapadły w pamięć tytuły:
Skazany na bluesa
Pod mocnym aniołem
Boisko bezdomnych
Wszystko będzie dobrze
Ida (nie jest to wątek wiodący, ale alkoholizm doprowadza jedną z bohaterek do samobójstwa)

Chciałabym obejrzeć:
Amy
Narodziny gwiazdy
Requiem dla snu

Oraz jakieś inne, godne polecenia.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

jolantina

Post #3 Ocena: 0

2021-07-25 18:01:41 (4 lata temu)

jolantina

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

wszyscy jesteśmy Chrystusami.
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #4 Ocena: 0

2021-07-25 22:04:08 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Cytat:

2021-07-25 17:54:59, SweetLiar napisał(a):
Może ktoś poleci jakieś filmy o uzależnieniach. Niektóre powinny być obowiązkowo wyświetlane w szkołach ku przestrodze.

Klasyk, wyświetlany na terapiach w Polsce (problem uzależnienia i współuzależnienia) , w każdym bądź razie PARPA poleca i ja również."ZRANIONE DUSZE" (cały film w linku w tym poście)
Boisko bezdomnych Nie typowo o alkoholizmie, ale warty zobaczenia.
Boisko bezdomnych caly film
i wklejam tu fragmenty edytowanego mojego postu z działu o Alkoholizmie (zaktualizowane linki i uzupełniona treść), zdając sie na modow, czy taki dubel tu przejdzie ? Skróciłem go do konkretów , Może bardziej sie tu przyda ten post ?

ALKOHOLIZM TO CHOROBA – POMOC – FILMY FABULARNE
Myślisz, że ten temat Cię nie dotyczy?
Postanowiłem Wam pokazać kilka filmów , które mogą sprowokować do myślenia na temat Choroby Alkoholowej.Kino nie raz podejmowało temat Uzależnień. Świadomość społeczna ma ogromne znaczenie, aby nie było przyzwolenia na wykluczanie społeczne osób chorych .Stara zasada Hipokratesa w tym wypadku odnosi się do wszystkich ludzi: Przede wszystkim nie szkodzić. Nie szkodzimy ludziom chorym. Uważasz,ze jesteś Tolerancyjny wobec innych? Nie musisz być uzależnionym.Moze nigdy taka choroba Cię nie dosięgnie, ale w twoim otoczeniu spotkasz takie osoby, bliższe lub dalsze. Nie zaszkodzi skonfrontować swoje obecne postrzeganie ludzi z odczuciami, które… zyskasz po tych filmach. 
Zapraszam do obiecanego :) kina: 
Kobiecy Alkoholizm
,,TYLKO STRACH,, z Anną Dymną o kobiecym alkoholizmie ( mocny film).
Uważam,ze jest to temat ABSOLUTNIE przynajmniej w Polsce zamiatany pod dywan !
Cały film do zobaczenia i wart dyskusji:

Tylko strach

Uzależnienie i współuzależnienie w rodzinie z dzieckiem
Zranione Dusze 
Shattered Spirits (1986) - Martin Sheen

( film rekomendowany przez Instytucje walki z Chorobą Alkoholową , PAPRA)
Ale i ja go gorąco polecam : Film o alkoholizmie ,w którym pokazano proces popadania w chorobę alkoholową ,czym jest wsółuzalenienie partnerki i w jak okrutny sposób zarówno uzalenienie jak i współuzależnienie odziały wuje na dzieci w rodzinie z problemem alkoholowym. Film świetnie oddaje specyfikę  : mechanizmu iluzji i zaprzeczania u alkoholika.Mysle,ze absolutne: Must See

Cały film do zobaczenia :
Zranione dusze

i film, który mnie rozmontował i pozamiatał na kilka dni …Bo to JEST TO ! "Pod mocnym Aniołem"
Kazde słowo, kazda scena , ba ! Kazdy gest ! Doskonle oddaje to czym jest choroba alkoholowa .
Film na tyle autentyczny , zagrany przez Wieckiewicza rewelacyjnie realnie ,że znalazly się głosy, które stwierdziły , ze po tym filmie absolutnie nie chciałyby mieć do czynienia z kimś ,kto był alkoholikiem...Ja uważam,że  można prowadzić normalne życie po wyleczeniu uzależnienia ( wykluczając z niego alkohol absolutnie do końca życia ). Ale rozumiem te osoby.
Dla mnie osobiście najlepsze Kino o tym problemie.
Film można obejrzeć w wypożyczalniach internetowych, dosłownie za kilka złotych .Jest cholernie smutnym filmem ...
FILM ABSOLUTNIE WAŻNY
Oczywiście obrazów wartościowych w tym temacie jest sporo . 

I  kilka słow o tym,ze choroba ta jest Demokratyczna :
Chorują biedni i bogaci, analfabeci i świetnie wykształceni, ludzie zwyczajni i ci z pierwszych stron gazet opływający w luksusy. W Polsce do alkoholizmu przyznały się : Ilona Felicjańska, Stanisława Celińska ,Edyta Olszówka,Agnieszka Krukówna . Z Panów ; Radosław Pazura, Gołebiewski ,Michał Koterski, Waldemar Obłoza ,Janusz Panasewicz ,Paweł Kukiz ,Michał Wiśniewski ( stosuje wszywki, nie polecam), Profesor Religa.
Wspomne nawiązująć do mojego posta na forum w innym temacie o filmie THE FATHER ,ze Anthony Hopkins żyje 45 lat w trzeźwości :)

Powiem Wam,ze Warto zdobyc się na krok w strone odzyskania zycia na trzeźwo .
Kto pije jest przekonany,ze to niemożliwe lub odkłada leczenie na "zaś potem" :( . Ważne, byście znaleźć odpowiedniego specjalistę ,z którym...tak ! ,,zaiskrzy,, ! :) bo zapewniam,ze na sesjach będą wióry leciały , będą łzy i rozdzieranie duszy . Nie musicie mnie słuchać , posłuchajcie mojego Guru , Pana Doktora Woronowicza 

Podstawowym filmem na grupach AA jest "My Name Bill W."
Film o powstaniu tego ruchu pomocowego, warto zobaczyć
Cały film
Nazywam sie Bill W Lektor PL
Polski nie Vegi film z 1957 "Pętla" z Holoubkiem, sam chętnie bym znów zobaczył , nie znalazłem w necie.

28 dni 28 days z Sandra Bullock , na yt reklamowany jako zabawny ! Osobiście nie uwazam zeby to byl dobry film o kobiecym uzalenieniu,ale mimo to zobaczcie :
28 dni
ŻÓŁTY SZALIK z GAJOSEM !!
Obsada i twórcy juz sami w sobie zachęcają do obejrzenia
Obsada aktorska:
Janusz Gajos
Danuta Szaflarska
Krystyna Janda
Joanna Sienkiewicz
Małgorzata Zajączkowska
Grażyna Wolszczak
W reżyserii Janusza Morgensterna na podstawie scenariusza Jerzego Pilcha.
Żóty szalik

Kiedy mężczyzna kocha kobietę (When a man loves a woman) - reż. Luis Mandoki, 1994
Malzenstwo wystawione na ciężką próbę z powodu postępującego alkoholizmu.Film bierze też na tapet trudny aspekt alkoholizmu, na którym mało kto się skupia - ukończenie terapii nie musi oznaczać, że wszystko natychmiast się poukłada...
Kiedy mezczna kocha kobiete

Nie dodam " miłego oglądania filmów" ,ale ŻYCZE WAM POGODY DUCHA :)
A jesli komus brak cierpliwości to polecam przeczytać Dezyderate :)
Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech, i pamiętaj, jaki spokój można znaleźć w ciszy...
Dezyderata

[ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 25-07-2021 22:52 ]

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #5 Ocena: 0

2021-07-25 22:25:59 (4 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2021-07-25 17:54:59, SweetLiar napisał(a):

Mnie najbardziej zapadły w pamięć tytuły:
Skazany na bluesa
Pod mocnym aniołem
Boisko bezdomnych
Wszystko będzie dobrze
Ida (nie jest to wątek wiodący, ale alkoholizm doprowadza jedną z bohaterek do samobójstwa)

Chciałabym obejrzeć:
Amy
Narodziny gwiazdy
Requiem dla snu

Oraz jakieś inne, godne polecenia.

Żółty szalik.

... Sorry, powtórzyłem się.

---

Abstrahując, Abakus, wiesz co może odstraszać potencjalnych klientów od waszych sesji?
To jak długo i o niczym potraficie p...lić.
Nie obraź się, ale popatrz na swoje elaboraty.

Nie jesteś w stanie wycisnąc z tego treści, aby ją skoncentrować w trzech zdaniach?

(np. tak jak tutaj to streścili)

[ Ostatnio edytowany przez: stanislawski 25-07-2021 22:31 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

AbacusII

Post #6 Ocena: 0

2021-07-25 23:27:54 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

W filmie, choć początkowo obawiałem sie roli księdza, zwrócono uwagę na cos niezmiernie ważnego: Uzależnieni chcą podświadomie by pomoc innych okazała sie nieskuteczna, ponieważ pragną mieć komfort picia i trwać w przekonaniu ,ze musza pic ! To na początku, a co sie dzieje dalej , zobaczcie na filmie rekomendowanym przez *PARPA. Zachowanie księdza jest tu jak najbardziej na miejscu.

*Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych

[ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 25-07-2021 23:32 ]

Do góry stronyOffline

kinga77

Post #7 Ocena: 0

2021-07-26 00:07:30 (4 lata temu)

kinga77

Kobieta

Z nami od: 04-08-2008

Ja jestem uzalezniona od migdalow,moge je jesc na okroglo,przy okazji dostalam lsniacej skory i paznokcie mi rosna jak najete,twarde i zdrowe,a do niedawna byla tragedia,wciaz sie lamaly i rozdwajaly,a dlonie byly suche,jak to od roboty.Teraz nie ma znaczenia co robie
Tylko ze nie umiem sie opananowac ,choc zauwalylam ze mam na nie ochote w konkretnych porach

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2021-09-02 15:46:36 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Wklejam tutaj.
Smutne jak dla mnie, ale pokazuje jak szeroki jest to problem.

Obrazek

"Policja zatrzymała 61-letnią kobietę, która prowadziła samochód pod wpływem alkoholu. W organizmie miała 2 promile. Zatrzymana to Beata P. (znana jako Beata K.), współzałożycielka oraz wokalistka zespołu Bajm.
Według nieoficjalnych informacji 61-letnia wokalistka zespołu Bajm jechała od krawężnika do krawężnika „zygzakiem”. Zauważył to jeden z kierowców; powiadomił policję i zablokował P. jazdę na skrzyżowaniu al. Niepodległości z ul. Batorego.
Jak poinformował rzecznik mokotowskiej policji podkom. Robert Koniuszy, 61-latka została przebadana alkomatem. – Badanie wykazało dwa promile alkoholu w organizmie – podał policjant. – Kobiecie zostało zabrane prawo jazdy, a samochód został przekazany osobie wskazanej – podkreślił podkomisarz.
Po zatrzymaniu Beata P. została zwolniona do domu. 61-latka ma się zgłosić w czwartek na policję, gdzie ma usłyszeć zarzuty prowadzenia w stanie nietrzeźwości. Za ten czyn może grozić do dwóch lat więzienia.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2021-09-02 16:10:12 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Beata Kozidrak z Bajmu? I to wieku 61 lat? Straszne.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2021-09-02 16:23:39 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

No straszne, ale wiek to tu raczej nie ma nic do rzeczy. Ani że z Bajmu :-(

Do góry stronyOffline

Strona 19 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,