Str 12 z 20 |
|
---|---|
AbacusII | Post #1 Ocena: 0 2021-07-13 12:33:06 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-05-2021 Skąd: Londyn |
Chciałem cos wrzuci,do "Artystyczny Bałagan" i znalazłem film z choreografią , ale okazał sie pewną historią , którą możecie zobaczyć...
|
Kasia_red | Post #2 Ocena: +1 2021-07-14 14:53:38 (4 lata temu) |
Z nami od: 10-07-2009 Skąd: Londyn |
Chciałam zaznaczyć w temacie kwalifikacji w Polsce, że w PL nie ma obowiązującej ustawy o zawodzie terapeuty (w tym terapeuty uzależnień), podobnie jak nie ma obowiązującej ustawy o zawodzie psychologa. Oznacza to, że absolutnie każdy może sobie wynająć gabinet, postawić tabliczkę z napisem - psychoterapeuta lub terapeuta uzależnień - i przyjmować pacjentów. Nie jest to żadne przestępstwo czy wykroczenie. Można pozyskiwać klientów i robić im wodę z mózgu. Można też kończyć 2-tygodniowe szkolenia "terapeutyczne" i wieszać sobie certyfikaty w tymże gabinecie.
Dlatego bardzo ważna jest moim zdaniem edukacja społeczeństwa, że jeśli ktoś już się wybiera do terapeuty, żeby go "wylegitymować" i sprawdzić, czy ma stosowne wykształcenie. Inna sprawa to zatrudnianie terapeutów w instytucjach publicznych czy w szanujących się gabinetach terapeutycznych. NFZ zatrudni wyłącznie terapeutę po min. drugim roku szkolenia terapeutycznego (stanardowo szkolenie terapeutyczne trwa 4 lata (choć t. uzależnień trochę krócej, spotkałam się z 3-letnimi szkoleniami). Instruktor terapii uzależnień to zawód, który na polskim rynku istnieje od paru lat, można nim zostać po rocznym szkoleniu. To ktś w rodzaju asystenta terapeuty uzależnień, może go wspierać w pracy oraz zajmować się pracami administracyjnymi, związanymi z uczestnikami kursu. Instruktor terapii uzależnień nie może sam bez nadzoru specjalisty prowadzić terapii uzależnień. Specyfika tego zawodu w PL jest fajnie opisana w broszurze na tej stronie Cytat: 2021-07-02 02:17:36, AbacusII napisał(a): Co do mojego wykształcenia , cenie je wg. mojego systemu doceniania siebie . Ktos je umniejszy, co poradzę ? Wg polskiego prawa moge prowadzić na jego podstawie terapie indywidualne. A to ciekawe ![]() Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem
|
AbacusII | Post #3 Ocena: 0 2021-07-14 15:29:12 (4 lata temu) |
Tu jedna z funcjonujacych w Polsce szkół.
Prosze przeczytac co oferują Szkola Perspektywy pracy Instytucje opiekuńcze Jednostki prowadzące grupy wsparcia Kliniki i przychodnie Młodzieżowe ośrodki wychowawcze Opieka prywatna Ośrodki i gabinety leczenia uzależnień Poradnie psychoterapeutyczne Prywatne konsultacje Stowarzyszenia i fundacje Środowiskowe domy samopomocy Dodam,ze chce zrobic PARPA po powrocie do Polski. Zwroce uwage, ze kazda osoba moze doradzac "jak nie pic" prawda? Nikogo nie dziwi, ze robi to ktos z AA.Natomiast problem jest gdy ktos nie tylko sam ma trzezwosci wiele lat ale i ukonczyl roczna szkole o tym kierunku. A w szkole nam wyraźnie powiedziano, ze indywidulnie mozecie pomagac uzaleznionym. Do Pastwowych instytuvji zrobcie PARPA. Na marginesue dodam, ze to ja zadawalem trudne pytania w sekretariacie, prosilem o przekonanie mnie, ze ta szkola da uprawnienia do pracy.I kiedy pokazali podobne j.w.mozliwisci.podjalem nauke. Nie mniej w moim przypadku, choc to inna szkola w przykladzie, nauka przebigala pod okiem wykwalifikowanyvh wykladowcoemw z wlasciwych kierunkow, ktorzy sa albo z Uniwerku albo sa praciwnikami w instytucjach panstwowych pomocy psychologicznej.Wszystko jest W indexie ze szkoly. [ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 14-07-2021 15:38 ] |
Kasia_red | Post #4 Ocena: 0 2021-07-14 15:39:40 (4 lata temu) |
Z nami od: 10-07-2009 Skąd: Londyn |
Jestem terapeutą CBT i wiem, jak pracować z uzależnionymi. Jednak nie przyszłoby mi do głowy, żeby samodzielnie prowadzić terapię uzależnień z jedną osobą czy grupową. Zawsze odsyłam do ekspertów w tej dziedzinie, czyli terapeutów uzależnień - bo lepiej się na tym znają niż ja. Uważam, że to oni są dedykowani do takiej pracy, są po studiach z psychologii i czteroletnim kursie zakończonym uzyskaniem certyfikatu, często pracują w specjalistycznych ośrodkach odwykowych.
Czym innym jest profesjonalna pomoc, czym innym przyjacielskie wsparcie czy grupa wsparcia przy AA lub jakimś ośrodku. Takie mniej lub bardziej formalne grupy są niezastąpione. W tej dyskusji moją uwagę zwróciło to, co napisałeś, że instruktor terapii możne prowadzić indywidualną terapię. Z punktu widzenia kwalifikacji/uprawnień zawodowych to nieprawda. Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem
|
AbacusII | Post #5 Ocena: 0 2021-07-14 15:48:40 (4 lata temu) |
Czyli szkoka wprowadza w blad?
Osobiscie znam emerytowanego terapete, który fizycznie nie mogl ukonczyc szkoly no chyba ze w PRL cos takiego bylo.. A ktory ma gabinet i od 25 pomaga tam AA owcom w utrzymaniu trzezwosci.Robil tez prelekcje wraz z innymi zaproszonymi certyfikowanymi terapeutami,nam w szkole. Bylbym szczesliwy gdybym mogl pomagac Doswiadczonym terapeutom w taki sposob jak napisalas, uczyc się od nich i jak bedzie na to szansa, skorzystam. [ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 14-07-2021 15:54 ] |
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2021-07-14 16:38:21 (4 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Szkola nie wprowadza w blad, okreslenia: prywatna opieka i prywatne konsultacje nie sa rownoznaczne z samodzielnym prowadzeniem terapii.
Jest to tylko okreslenie formy opieki, przy podziale na 'panstwowa' ( w ramach NHS/NFZ) i 'prywatna' (w pelni odplatna). |
AbacusII | Post #7 Ocena: 0 2021-07-14 16:56:19 (4 lata temu) |
Prosze przeanalizowac te kwalifikacje i zakres pracy indywidualnej po ukonczonej szkole w Polsce.Oczywiscie facet zdobyl dalsza edukacje, ale pracowal indywidualnie.
"Jestem psychoterapeutą w trakcie certyfikacji. Oferuję psychoterapię dla osób dorosłych. Pracuje w podejściu integratywnym, dopasowując sposób pracy do potrzeb poszczególnego klienta. Szkoła Psychoterapii DDA przy stowarzyszeniu OD-DO w Warszawie. przygotowała mnie do pracy z klientami „dotkniętymi skutkami dziecięcej traumy relacyjnej związanej z wzrastaniem w rodzinie dysfunkcjonalnej (syndrom DDA/DDD)“ Ukończyłem kurs Introduction to Counselling Skills w Cambridge, jako wolontariusz prowadziłam psychoterapię w ramach projektu PPA w Cambridge. Obecnie prowadzę psychoterapię dla osób uzależnionych w WDP w Harrow ucząc się współpracy w zespole terapeutycznym . Ukończyłem studia magisterskie na kierunku ochrony środowiska oraz podyplomowe przygotowanie pedagogiczne. Poza psychoterapią moją pasją jest przyroda oraz edukacja, jestem wielkim zwolennikiem leśnych szkół. Budowałem moją wiedzę na temat wczesnego rozwoju człowieka pracując z dziećmi przedszkolnymi w Cambridge. Wszystkie moje doświadczenia staram się łączyć i używać w oferowanej przeze mnie psychoterapii. Oferuję terapię w formie online oraz w gabinecie w Hitchin znajdującego się w odległości 35 min od stacji Londyn Kings Cross. Moją pracę poddaję regularnej superwizji u superwizora rekomendowanego przez Polskie Towarzystwo Psychologiczne. Odbyłem długoterminową psychoterapię własną." kwalifikacje po kursie [ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 14-07-2021 16:57 ] |
gosian | Post #8 Ocena: 0 2021-07-14 17:01:44 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
A tak z ciekawości tylko się zapytam, bo pada tu często słowo klient.. Nie powinno się mówić pacjent?? Być może obydwie formy są poprawne, ale dla mnie osobiście lepiej się słyszy pacjent.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
Maat17 | Post #9 Ocena: 0 2021-07-14 17:06:48 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat: 2021-07-14 17:01:44, gosian napisał(a): A tak z ciekawości tylko się zapytam, bo pada tu często słowo klient.. Nie powinno się mówić pacjent?? Być może obydwie formy są poprawne, ale dla mnie osobiście lepiej się słyszy pacjent. Klient placi. ![]() |
gosian | Post #10 Ocena: 0 2021-07-14 17:07:47 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
No dokładnie, dlatego to słowo i pomoc nie idą w parze jak dla mnie
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|