MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zmiana imienia i nazwiska w UK

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kalafiori

Post #1 Ocena: 0

2021-06-06 13:14:16 (4 lata temu)

kalafiori

Mężczyzna

Z nami od: 19-12-2008

Chciałem zmienić imię i nazwisko swoje na angielskie. Mam podwójne obywatelstwo. Na jednych stronach pisze że to bardzo proste i tanie a na innych że prawie niemożliwe. Tutaj widać problemy z 2016 roku.
https://forumprawne.org/prawo-cywilne/433943-zmiana-imienia-nazwiska-w-uk.html
Czy ktoś już to przechodził i może się podzielić?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

sqlserver

Post #2 Ocena: 0

2021-06-06 13:17:42 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Z tego co wiem to TU proste i tanie ale nie skutkuje zmiana w Polsce przez co tworzy wiele problemów

Link
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #3 Ocena: 0

2021-06-06 13:29:02 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Zgadza sie ja kiedys musialam się w Polsce umowic na rozmowe ze starosta czy jak mu tam bylo zeby zmienic nazwisko w polskich dokumentach.

Do góry stronyOffline

kalafiori

Post #4 Ocena: 0

2021-06-06 18:00:08 (4 lata temu)

kalafiori

Mężczyzna

Tego potrzebowałem. Bardzo dziękuję Sqlserver i PannaZMokraGlow. Zatem nie muszę zaczynać od Polski? Jeśli w Brytyjskim paszporcie już zmienię imię i nazwisko to nic nie szkodzi jak w Polsce zrobię to np. za kilka lat? PannaZMokraGlow czy Ty zmieniłaś w UK w ten sam sposób o którym piszemy czy może chodziło zawarcie małżeństwa. Pytam bo wcześniej podałem link w którym okazało się że w praktyce Polak miał wielkie problemy i musiał zaczynać chyba od Polskich dokumentów bo w UK robili mu problemy. Zmiana imienia i nazwiska w UK
Z tego filmu wynika że trwa to bardzo krótko wspomnieli nawet o 24 godzinach ale wszystko domyślam się że może potrwać tylko kilkanaście dni. UK Deed Poll Office: Introduction to Changing Your Name with CCwww.youtube.com/watch?time_continue=54&v=E5T_TKJevB4&feature=emb_logo
Obawiam się tylko przeszkód z powodu polskiego obywatelstwa, dlatego chciałbym usłyszeć od kogoś kto w praktyce też to zrobił.

[ Ostatnio edytowany przez: kalafiori 06-06-2021 18:07 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

PannaZMokraGlow

Post #5 Ocena: 0

2021-06-06 19:24:08 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Zawsze najlepiej sprawdzic u zrodla.

Deed Poll Office radzi tutaj ze jesli masz dwa obywatelstwa to powinienes zastosowac sie do tych regul co imigranci, czyli najpierw sprawdzic we wlasciwej ambasadzie co do procedury. Czyli raczej jednak nie unikniesz Polski chyba ze jakos zrzeczesz sie obywatelstwa.

Osoba z Twojego linku nie chciala zmienic nazwiska oficjalnie wlasciwa droga bo chciala bez publikowania tej informacji, jakos po cichu. A przy oficjalnej zmianie nazwiska jest to informacja jawna, udostepniona publicznie.

Do góry stronyOffline

kalafiori

Post #6 Ocena: 0

2021-06-06 19:49:24 (4 lata temu)

kalafiori

Mężczyzna

Jestem teraz chwilowo w Polsce, i w tych dniach zamierzam udać się i złożyć podanie. Ale widzę że chyba będą problemy bo piszą że w Polsce można to zrobić
tylko z ważnych powodów. Mam nadzieję że obywatelstwo Brytyjskie pomoże coś w tym temacie, ale to też wątpliwe. Będę to robił i zobaczę. Oto dwie strony opisujące problem:

Zmiana tylko z ważnych powodów
Nie można w Polsce zmienić sobie imienia lub nazwiska tylko dlatego, że poprzednie przestało się podobać. Zmiana nazwiska lub imienia jest możliwa wtedy, gdy jest spowodowana ważnymi powodami. W ustawie o zmianie imienia i nazwiska podano przykładowy wykaz ważnych powodów.
Link

Przytoczone powody nie przekonały kierownika USC ani wojewody lubelskiego. Odmówili zmiany nazwiska. Zgodnie z przepisami ustawy o zmianie imienia i nazwiska taką procedurę można przeprowadzić wyłącznie z obiektywnie ważnych względów. Nie mogą one wynikać z subiektywnego przekonania osoby zain-teresowanej.
Link

[ Ostatnio edytowany przez: kalafiori 06-06-2021 19:50 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

jola1972

Post #7 Ocena: 0

2021-06-06 20:12:31 (4 lata temu)

jola1972

Kobieta

Z nami od: 10-03-2007

Ja tez zmienialam nazwisko przez Deed Poll. Bardzo szybko i bezproblemowo. Pozniej tylko jak chcialam paszport wymienic na nowe nazwisko to musialam wypelnic forme (dostalam w konsulacie albo sciagnelam z ich strony- juz nie pamietam bo to juz jakis czas temu bylo) i wyslac do urzedu miasta i gminy w moim miescie w PL. Decyzja o zmianie z PL przyszla bardzo szybko bez zadnych problemow.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2021-06-06 20:36:23 (4 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Wydaje mi sie, ze lepiej zacząć od zmiany w UK, a potem za jakiś czad zmienić w PL na podstawie tego, ze jest sie znanym pod tym imieniem/nazwiskiem.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

NoNickname

Post #9 Ocena: 0

2021-06-07 23:34:46 (4 lata temu)

NoNickname

Kobieta

Z nami od: 10-02-2011

Cytat:

2021-06-06 20:36:23, Richmond napisał(a):
Wydaje mi sie, ze lepiej zacząć od zmiany w UK, a potem za jakiś czad zmienić w PL na podstawie tego, ze jest sie znanym pod tym imieniem/nazwiskiem.

Masz rację, dokładnie tak należy zrobić.

6 lat temu moja córka zmieniła imię i nazwisko przez Deed Poll, a po roku skontaktowała się telefonicznie z Urzędem Stanu Cywilnego m.st. Warszawy ( nie ma zameldowania w Polsce) i uzgodniła, że prześle akt urodzenia, uzasadnienie zmiany i Deed Poll, oraz opatę za czynności administracyjne bez konieczności przyjazdu w tym celu do Polski.

Bardzo szybko otrzymała decyzję, a zaraz po tym zmieniła paszport.

Do góry stronyOffline

kalafiori

Post #10 Ocena: 0

2021-06-08 10:11:13 (4 lata temu)

kalafiori

Mężczyzna

Cytat:

2021-06-07 23:34:46, NoNickname napisał(a):
a zaraz po tym zmieniła paszport.
W tym wypadku chodziło o zmianę imienia i nazwiska w Brytyjskim paszporcie czy Polskim?

[ Ostatnio edytowany przez: kalafiori 08-06-2021 10:15 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,