MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Następca Elżbiety II

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 4 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Jurny_Jurek

Post #1 Ocena: 0

2021-04-13 14:57:28 (4 lata temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Myślałem, że nie lubisz post-imperialistycznej monarchii i rozwiniesz w innym watku ciekawe watki na temat historii Anglii a nie bedziesz typował w watku, gdzie nastepca jest tylko jeden choc starszy i drugi, ktory nie powinien zostać królem bo Karol troche już czeka

Pozdrawiam Kanonier i wincyj luzu chłopie.

Opinia moderatora: Post czesciowo edytowany. Reszta przeniesiona do wątku http://www.mojawyspa.co.uk/forum/64/62109/PRZEGNILA-BRYTANIA,930. Konefka

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Blamestorm

Post #2 Ocena: 0

2021-04-13 15:01:17 (4 lata temu)

Blamestorm

Konto usunięte

Kanonier a tego co pamietam jestes historykiem?

If you’re reading this, you’ve been in a coma for 10 years We’re trying a new technique. We don’t know where this message will end up in your dream, but we hope it works. PLEASE WAKE UP, We miss you.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #3 Ocena: 0

2021-04-13 15:24:02 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@Blame ... To chyba jednak za dużo powiedziane. Kiedyś byłem, a teraz... cóż.
Zresztą wykształcenie nie od razu czyni profesjonalistę. Nie tylko w naukach humanistycznych, ale ścisłych również.
Wiedzę zdobytą trzeba pielęgnować i rozwijać. W tej chwili jest to dla mnie duży problem, bo do literatury dostęp mam ograniczony. Nie tylko przez pandemię.

@Jurek... do Imperium Brytyjskiego mam stosunek ambiwalentny. Historia angielska i - po czasie unii 1707 - brytyjska jest inspirująca dla człowieka, którego 'mała ojczyzna' nadal jest w posiadaniu obcej nacji. Od Londynu powinniśmy się wiele jeszcze nauczyć, jako Naród.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #4 Ocena: 0

2021-04-13 15:31:30 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

PS.
Właśnie tak rozważając, gdyby w wyniku referendum Szkocja stała się niepodległym państwem, to tym samym Akt o Unii byłby anulowany.
Zakładam, że Szkocja nadal zachowałaby ustrój monarchii, ale monarchii konstytucyjnej (w Anglii, jak wiemy, żadnej konstytucji w znaczeniu dosłownym nie ma).

Pytaniem otwartym byłoby przyjęcie Windsorów za dom panujący. Ktoś wspomni Bonnie Prince Charlie i Stuartów? Bitwę pod Culloden 1746...?

Jeszcze, ku dywagacjom, to wiemy, że Windsorowie są dynastią NIEMIECKĄ. Proszę przy okazji sprawdzić genealogię zmarłego księcia Filipa, kim byli rodzice itd. Zatem fakt, że Karol, książę Walii, ma w sobie niemiecką krew (po matce i ojcu) jest bezsprzeczne, a Jego związki ze Szkocją pozostają tytularne.
Ponieważ nadal żyją przedstawiciele bocznych linii Stuartów, to wcale nie byłoby dziwne, gdyby w wyniku elekcji parlamentu Szkocji, przyszłym królem Szkocji był przedstawiciel dynastii - rodu Stuartów, jako związanych ze Szkocją...

Ku wyjaśnieniu, to król Jerzy V (dziadek obecnej królowej Elżbiety II) zmienił nazwisko dynastyczne podczas IWW. Powodem była wojna z Cesarstwem Niemieckim, a więc negatywne skojarzenia dynastii Sachsen-Coburg-Gotha z niemieckim rodowodem. Zatem Sachsen-Coburg-Gotha w roku 1917 przeistoczyła się w Windsorów...

:-]

To byłaby niespodzianka dla Anglików.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 13-04-2021 15:53 ]

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #5 Ocena: 0

2021-04-13 15:40:57 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Mamy tu eksperta od Szkocji ale według mnie powstała by Republika Szkocka, pozostanie pod panowaniem Windsorów było by zaprzeczeniem wszystkiego o co walczyli
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #6 Ocena: 0

2021-04-13 15:56:24 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@sqlserver w Szkocji nigdy nie było ustroju republikańskiego. Od średniowiecza Szkocja była niezależnym królestwem, które walczyło przede wszystkim o prawo do bytu z Anglią. Czasowo, wspomniane prawo do samostanowienia, Królestwo Szkocji traciło na rzecz Anglii.

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #7 Ocena: 0

2021-04-13 16:01:00 (4 lata temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Karol, William , George, Charlotte, Louis, Harry, Archie. Taka jest kolejnosc. Mysle , ze sobie poradza w razie potrzeby.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

sqlserver

Post #8 Ocena: 0

2021-04-13 17:05:03 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2021-04-13 15:56:24, Kanonier30 napisał(a):
@sqlserver w Szkocji nigdy nie było ustroju republikańskiego. Od średniowiecza Szkocja była niezależnym królestwem, które walczyło przede wszystkim o prawo do bytu z Anglią. Czasowo, wspomniane prawo do samostanowienia, Królestwo Szkocji traciło na rzecz Anglii.

w średniowieczu Polska tez była królestwem
Żaden bezpośredni potomek Anny Stuart nie żyje, są oczywiście poboczne linie ale to by było chyba naciągane
To tak jakby Konstanty Radziwiłł został Królem Polski
ale to i ta by było lepsze niż uznać Króla Anglii za Króla Szkocji

moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #9 Ocena: 0

2021-04-15 13:30:48 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Angus Macfadyen, który utożsamia się od filmu Mela Gibsona "Braveheart" z Robertem The Bruce...co zresztą udowadnia chyba najsłynniejszy post wyborczy w Szkocji:

... po raz kolejny w Króla Roberta The Bruce wciela się Macfadyen... a zatem, raczej nie będzie republiki i nie będzie rządów Elżbiety II i Jej potomków w Szkocji

PS.
Przy okazji, ponieważ zamknięto serwis hostingowy ifotos, to proszę o sugestie, co do hostingu zdjęć, ale w formatach obsługiwanych na Forum MW.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 15-04-2021 13:53 ]

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #10 Ocena: 0

2021-04-15 14:08:22 (4 lata temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Ostatnio z nudów obejrzałem gdzies na pl kanale braveheart. Cos co łączy to zawsze przekupna szlachta, podobnie było w Polsce tylko później gdzie z kontynentalnego mocarstwa do którego bali podskoczyć sie wszyscy zostaliśmy rozebrani do naga. Damy im ziemie i zamki na północy, w zamian chłopstwo bedzie robić na angielskiego pana.

Nie wiem ile w tym do końca prawdy akurat w tamtym okresie, ostatnio nie zrobilem progresu z ksiażką Antoni'i Fraser.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,