MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Posty o ktore nikt nie prosil.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 34 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 33 | 34 | 35 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

Str 34 z 61

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tesstickle

Post #1 Ocena: 0

2021-06-13 18:54:13 (4 lata temu)

tesstickle

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

Cytat:

2021-06-13 17:57:44, Maat17 napisał(a):
Cytat:

2021-06-13 13:42:04, AbacusII napisał(a):
Rozumiem zal po stracie i potrzebę posiadania zdjęc pamiątkowych w czasach, gdy nikt nie miał aparatow na co dzień , pod reką , ale i tak pomysł i przygotowania pośmiertne , Upiorne ...

Mozna sie przyzwyczaic. Praca jak kazda inna.

Kiedyś to były inne czasy, czasem weselsze.. a czasem nie.
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla1

Post #2 Ocena: 0

2021-06-13 19:27:29 (4 lata temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Cytat:

2021-06-11 14:00:22, Jurny_Jurek napisał(a):
Jestem pod wrażeniem info dawanego tutaj, szczególnie przez sqlserver. Fajnie sie czyta te ciekawostki.

Bez pomocy google prosiłbym wytypować z jakiego kraju i jakiego roku pochodzi ta wizualizacja przyszłości. Co do kraju pomylić się nie można, co do roku dajmy margines błędu 8 lat.

Obrazek

Jaka jest odpowiedź?

Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #3 Ocena: 0

2021-06-13 20:07:30 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Polska 2021?

:D
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

sqlserver

Post #4 Ocena: 0

2021-06-13 20:27:02 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2021-06-13 20:07:30, galadriel napisał(a):
Polska 2021?

:D

Wyraźnie tu widzę kompleksy

Co do rysunku to internet mówi ze ZSRR lata 30
Link
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

tesstickle

Post #5 Ocena: 0

2021-06-13 21:15:24 (4 lata temu)

tesstickle

Mężczyzna

Cytat:

2021-06-13 19:27:29, ZlotaPerla1 napisał(a):
Cytat:

2021-06-11 14:00:22, Jurny_Jurek napisał(a):
Jestem pod wrażeniem info dawanego tutaj, szczególnie przez sqlserver. Fajnie sie czyta te ciekawostki.

Bez pomocy google prosiłbym wytypować z jakiego kraju i jakiego roku pochodzi ta wizualizacja przyszłości. Co do kraju pomylić się nie można, co do roku dajmy margines błędu 8 lat.

Obrazek

Jaka jest odpowiedź?

Cytat: W ZSRR było też wiele ciekawych pomysłów o różnym stopniu realizmu. Na przykład jest to ilustracja do książki Pawła Łopatina „Moskwa”, wydanej w 1939 roku. Widzimy ideę podniesionego pociągu, nieco podobnego do współczesnego pomysłu Hyperloopa. Jeszcze kilka dekad - i coś takiego jest całkiem możliwe do stworzenia:

To konkretnie o tej ilustracji.
(tak, wiem. Miało być bez pomocy wujka)

[ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 13-06-2021 21:16 ]

- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #6 Ocena: 0

2021-06-13 21:44:51 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

w 1992 roku fiński arcybiskup John Vikström złamał obojczyk Władimirowi Putinowi
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

tesstickle

Post #7 Ocena: 0

2021-06-13 21:58:28 (4 lata temu)

tesstickle

Mężczyzna

Cytat:

2021-06-13 21:44:51, sqlserver napisał(a):
w 1992 roku fiński arcybiskup John Vikström złamał obojczyk Władimirowi Putinowi

Trzeba też nadmienić ze pastor miał wtedy 61 lat *THUMBS UP*:-]
A Putin tylko 40 :-)

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #8 Ocena: 0

2021-06-14 01:26:08 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Z nami od: 12-05-2021

Cytat:

2021-06-13 17:57:44, Maat17 napisał(a):
Cytat:

2021-06-13 13:42:04, AbacusII napisał(a):
Rozumiem zal po stracie i potrzebę posiadania zdjęc pamiątkowych w czasach, gdy nikt nie miał aparatow na co dzień , pod reką , ale i tak pomysł i przygotowania pośmiertne , Upiorne ...

Mozna sie przyzwyczaic. Praca jak kazda inna.

Nie wątpię,ze dla innych , tak.Pracując w szpitalu zdarzało sie ,ze odnosiłem dzieciaczki do kostnicy ,na prosbe pielegniarek ...Ja sie nie przywyczailem, ta praca mnie; 19 letniego chlopaka,rozstroila na dlugo...

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #9 Ocena: 0

2021-06-14 05:33:03 (4 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

“odnosilem”....??? Jak na rekach?

Ja mialam stretchers.... a czasami w windzie to sie jeszcze przescieradlo ruszalo....tez do piwnicy kilka pieter ja I body.

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #10 Ocena: 0

2021-06-14 07:54:19 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Kiedy radzieccy zawodnicy wchodzili na boisko, byli pewni siebie. Nie mieli pojęcia, że już za chwilę prosty chłopak ze Śląska da im prawdziwą lekcję pokory. Gerard Cieślik kochał grę w piłkę ponad wszystko i jako kapitan reprezentacji Polski postanowił - nomen omen - dokopać przeciwnej drużynie. Mecz, który rozegrano w mglisty październikowy dzień 1957 r.
Na murawie toczyły się pojedynek piłkarski - pomiędzy dwoma fenomenalnymi zawodnikami: kapitanem polskiej reprezentacji Gerardem Cieślikiem i bramkarzem ZSRR Lwem Jaszynem
Obrazek
Kiedy Gerard Cieślik po dośrodkowaniu w 43. minucie strzelił pierwszego gola, stadion zawył. Radość kibiców była ogromna. Wybuchła jeszcze głośniej, gdy po przerwie zdobył z główki drugiego gola. Tysiące gardeł wrzeszczały z radości, a piłkarz amator ze Śląska, który na co dzień nie miał za sobą sztabu ludzi spełniających każde jego życzenie, tylko pracował jako tokarz, w jednej chwili został bohaterem narodowym. Prawdziwym herosem.
Ten mecz przeszedł do legendy. Wiwatujące tłumy zeszły na murawę. Reprezentację Polski kibice znosili do szatni na rękach i śpiewali jej tradycyjne “Sto lat”. Szybko zapełniła się też prowizoryczna izba wytrzeźwień, jaką stworzono na stadionie. Obywatele przynieśli ze sobą kilka tysięcy butelek wódki. Planowali opijać zwycięstwo, albo zapijać porażkę. Dzięki Cieślikowi morze alkoholu polało się jednak na wesoło i radosna feta rozeszła się na całe miasto.

Bramkarz reprezentacji ZSRR wspominał, że polski kapitan strzelał niczym z katapulty. Aż trudno sobie wyobrazić, jaką parę miały jego stalowe mięśnie. Cieślik był stosunkowo drobnej budowy i miał niewielką stopę (nosił rozmiar 38!), jednak wszystko nadrabiał piekielną siłą i zwinnością. Jego kopnięcie miało być tak potężne, że w słynnym meczu z 1957 r., gdy trafił piłką w łączenie słupka i poprzeczki, roztrzaskał je. Gdyby rzeczywiście dokonał tego wyczynu, zapisałby się pewnie w księdze rekordów Guinnessa. W rzeczywistości jednak nic takiego nie miało miejsca. To piękny, ale jednak mit. Gerardowi Cieślikowi nie trzeba dopisywać zmyślonych osiągnięć. I bez tego był świetnym boiskowym snajperem, który potrafił dać szkołę nawet najwybitniejszym bramkarzom w lidze, a najlepsze kluby biły się o niego, choć on nie miał zamiaru opuszczać ukochanego Ruchu Chorzów.

Mit rozwalonej atomowym kopnięciem bramki wziął się z polskiej komedii poświęconej piłce nożnej, nakręconej w końcówce lat 80., czyli z “Piłkarskiego pokera”. Jej główny bohater, wymyślony sędzia pierwszej ligi Jan Laguna, którego brawurowo zagrał Janusz Gajos, w przeszłości był świetnym piłkarzem. Ciągle nadużywający alkoholu były reprezentant kraju w meczu z ZSRR strzelił tak potężnie, że roztrzaskał drewnianą bramkę. Awansem tę filmową historię dopisano do wyczynów Cieślika, na którym scenarzyści wzorowali pewne elementy postaci.

To, że nie dokonał tego polski piłkarz, wcale nie znaczy, że taka sytuacja nie miała nigdy miejsca. Sprawcą podobnego wyczynu był William Foulke, zwany “Grubasem”. Zasłynął nie tylko swoją tuszą (był najcięższym zawodnikiem w historii reprezentacji Anglii), ale i krnąbrnością. Miał paskudny zwyczaj podtapiać piłkarzy z drużyny rywali w kałuży, siadać na nich albo wrzucać ich do siatki. Gdy zaczynał się nudzić, bawił się w bramce - siadał na poprzeczce, albo podciągał się na niej. Pod jego ciężarem drewniana belka niebezpiecznie wyginała się w łuk. Pewnego razu w czasie meczu dało się słyszeć trzask - to belka postanowiła się poddać w nierównej walce z Foulkem i pękła na pół. Spotkanie zostało z tego powodu przerwane, jego wygłupy przeszły do historii futbolu.

Do góry stronyOffline

Strona 34 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 33 | 34 | 35 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,