Wielka Emigracja
Str 16 z 61 |
|
---|---|
Gwontownik | Post #1 Ocena: 0 2021-04-26 17:17:00 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Skłodowska akurat ani literatem, ani z okresu romantyzmu.
Wielka Emigracja Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
sqlserver | Post #2 Ocena: 0 2021-04-26 17:37:15 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat: Hej Gwontownik. Ja jako wielbicielka Wokulskiego od czasow nastoletnich, pamietam ze w dziewietnastym wieku popularny byl juz angielski. Zawsze mnie zastanawialo jak Starski z Izabela rozmawiali po angielsku o "pierniczkach" flirtowania, ale zdecydowanie podobno mowili to po angielsku a i Wokulski te pierniczki po angielsku tez rozpoznal. ![]() "Farewell, Miss Iza, farewell" to cytat z Prusa 🙂 angielski był taki popularny ze dopiero Jerzy V mówił po angielsku poprzedni albo po francusku albo niemiecku albo angielski z takim akcentem niemieckim ze nikt ich nie rozumiał ![]() Dewiza GB Dieu et mon droit jest po Francusku nie mogę tego znaleźć bo gdzieś widziałem zestawienie wszystkich króli angielskich i większość nie mówiła po angielsku Ryszard lwie serce mówił po Flamandzku, wielu mówiło po Duńsku, Normandzku czy Francusku własnie moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
PannaZMokraGlow | Post #3 Ocena: 0 2021-04-26 17:45:58 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2021-04-26 17:17:00, Gwontownik napisał(a): Skłodowska akurat ani literatem, ani z okresu romantyzmu. Wielka Emigracja Nie byla ani literatem, ani z okresu romantyzmu, ani z okresu "Wielkiej Emigracji z pierwszej polowy XIXw." do ktorej chyba zalaczyles link. |
sqlserver | Post #4 Ocena: 0 2021-04-26 17:49:37 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-04-26 15:05:05, Blamestorm napisał(a): Musze sie nie zgodzic, szczegolnie ze dzis ze mna pracuje Edward Elgar. To chocby on. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Blamestorm</i> 26-04-2021 15:08 ] Bardziej stawiałem napiszesz Händel ale on był Niemcem jak się okazuje zresztą urodzony na obecnie Polskich terenach , Brytyjski kompozytor narodowy ![]() bo EE to taki międzynarodowy jak i nasz chiński gwiazdor Zenek moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|
PannaZMokraGlow | Post #5 Ocena: 0 2021-04-26 17:51:39 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Przepraszam SQL ale w okresie rewolucji przemyslowej o ktorej pisalam, do ktorej nawiazuje Prus opisujac "nowomodny" angielski w dziewietnastowiecznych kregach polskiej mlodszej arystokracji ("Starski", "Łęcka"
![]() |
|
|
PannaZMokraGlow | Post #6 Ocena: 0 2021-04-26 17:57:09 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2021-04-26 17:37:15, sqlserver napisał(a): Cytat: Hej Gwontownik. Ja jako wielbicielka Wokulskiego od czasow nastoletnich, pamietam ze w dziewietnastym wieku popularny byl juz angielski. Zawsze mnie zastanawialo jak Starski z Izabela rozmawiali po angielsku o "pierniczkach" flirtowania, ale zdecydowanie podobno mowili to po angielsku a i Wokulski te pierniczki po angielsku tez rozpoznal. ![]() "Farewell, Miss Iza, farewell" to cytat z Prusa 🙂 angielski był taki popularny ze dopiero Jerzy V mówił po angielsku poprzedni albo po francusku albo niemiecku albo angielski z takim akcentem niemieckim ze nikt ich nie rozumiał ![]() Dewiza GB Dieu et mon droit jest po Francusku nie mogę tego znaleźć bo gdzieś widziałem zestawienie wszystkich króli angielskich i większość nie mówiła po angielsku Ryszard lwie serce mówił po Flamandzku, wielu mówiło po Duńsku, Normandzku czy Francusku własnie Bo Anglikow podbili kiedys Normandowie. A skad wedlug Ciebie pochodzi jezyk prawniczy tutaj? Czy kiedykolwiek zastanawialo Cie takie okreslenie w umowach jak "Terms and Conditions" Terms - ze staroangielskiego Conditions - z normandzkiego Pisma oficjalne byly dwujezyczne. |
sqlserver | Post #7 Ocena: 0 2021-04-26 18:13:32 (4 lata temu) |
Średnie spóźnienie japońskich kolei to 18 sekund przy 140 tysiącach pociągów rocznie.
Polskie Koleje Państwowe są przy nich powodem do drwin, angielskie według moich obserwacji również Ten wynik jest okupiony wielkim stresem motorniczych, 25 kwietnia 2005 109 osób zginęło w katastrofie kolejowej w poniedziałek rano niedaleko Osaki, na zachodzie Japonii Dwa z siedmiu wagonów kolejki z całą siłą uderzyły w budynek. Wagony zostały niemal całkowicie zmiażdżone. W ponad pięć godzin po wypadku, ratownicy nadal usiłowali wydobyć żywych ludzi i ciała zabitych ze zmiażdżonych wagonów. W siedmiu wagonach pociągu znajdowało się w sumie około 580 osób. W większości były to dzieci i młodzież jadące do szkoły. Teoretycznie pociąg powinien jechać z szybkością nie większą niż 70 km na godzinę, prawdopodobnie jednak - jak sugerują japońscy eksperci - jechał ponad 130 km na godzinę. Ciało wydobyte ze zmiażdżonego pierwszego wagonu pociągu zostało zidentyfikowane jako ciało maszynisty, Ryujiro Takamiego. Zdaniem śledczych za wypadek odpowiadał maszynista, który zginął na miejscu. Na poprzedniej stacji nabrał 90-sekudnowego opóźnienia, które najprawdopodobniej chciał nadrobić, zwiększając nadmiernie prędkość. Pociąg na łuku w tym miejscu mógł jechać maksymalnie 70 km/h. a urządzenia pokładowe zarejestrowały prędkość co najmniej 100 km/h, choć eksperci uznali - po ocenie skutków zdarzenia - że w momencie wykolejenia skład musiał jechać 140 km/h. Kultura japońska jest surowa, jeżeli chodzi o punktualność, zresztą rozkład na tej linii był dosyć napięty (maszynista miał tylko 28 sekund "rezerwy" na odcinku poprzedzającym miejsce katastrofy). Spóźniający się maszyniści byli karani finansowo i poddawani upokarzającym programom przekwalifikowania, co miało oczywisty wpływ na ich zachowanie. Motorniczy pracował 11 miesięcy - w miesiąc po objęciu stanowiska maszynisty został ukarany upomnieniem, ponieważ nie zatrzymał się na jednej ze stacji. Prawdopodobnie w poniedziałek obawiał się, że opóźnienie o ponad minutę może stać się powodem nowej nagany. Upomnienie ma tam trochę inny charakter niż my sobie to wyobrażamy, Takami trafił na kilka dni do ośrodka szkoleniowego gdzie na wzór wojskowej fali był poniżany i męczony fizycznie przez instruktorów. Po następnej naganie mal trafić na szkolenie wyższego poziomu, stres i strach przed kara spowodował katastrofę. Po ustaleniu przyczyn ośrodki szkoleniowe nie zostały zlikwidowane moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|
sqlserver | Post #8 Ocena: 0 2021-04-26 20:24:45 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-04-26 17:51:39, PannaZMokraGlowa napisał(a): Przepraszam SQL ale w okresie rewolucji przemyslowej o ktorej pisalam, do ktorej nawiazuje Prus opisujac "nowomodny" angielski w dziewietnastowiecznych kregach polskiej mlodszej arystokracji ("Starski", "Łęcka" ![]() patrząc na Wikipedia, bo taki mądry nie jestem ![]() akcja lalki 1878-1879 w tym czasie w GB Z Bożej łaski Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii królowa, Obrończyni Wiary, cesarzowa Indii Wiktoria a właściwie Wiktoria Sachsen-Coburg-Saalfeld Mimo że dzieciństwo spędziła w Wielkiej Brytanii, jej pierwszym językiem był język niemiecki, którym posługiwała się matka i opiekunka. Dopiero w wieku 3 lat rozpoczęła naukę języka angielskiego. Nauczyła się również włoskiego, greckiego, łaciny i francuskiego. Angielski tez nie jest miejscowym językiem, jest językiem najeźdźców którzy wyparli celtycki język Brytów który prawdopodobnie był on podobny do walijskiego moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|
PannaZMokraGlow | Post #9 Ocena: 0 2021-04-26 20:38:28 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
W jezyku angielskim grupy zwierzat maja swoje specyficzne okreslenia, np:
Grupa zyraf nazywa sie "tower" (wieża) Grupa myszy = "mischief" ("psota" ![]() Grupa sów = "parliament" Grupa hipopotamow = "bloat" (..."wzdęcie"?) 😁 Grupa fretek = "business" |
PannaZMokraGlow | Post #10 Ocena: 0 2021-04-26 20:58:07 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2021-04-26 20:24:45, sqlserver napisał(a): Cytat: 2021-04-26 17:51:39, PannaZMokraGlowa napisał(a): Przepraszam SQL ale w okresie rewolucji przemyslowej o ktorej pisalam, do ktorej nawiazuje Prus opisujac "nowomodny" angielski w dziewietnastowiecznych kregach polskiej mlodszej arystokracji ("Starski", "Łęcka" ![]() patrząc na Wikipedia, bo taki mądry nie jestem ![]() akcja lalki 1878-1879 w tym czasie w GB Z Bożej łaski Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii królowa, Obrończyni Wiary, cesarzowa Indii Wiktoria a właściwie Wiktoria Sachsen-Coburg-Saalfeld Mimo że dzieciństwo spędziła w Wielkiej Brytanii, jej pierwszym językiem był język niemiecki, którym posługiwała się matka i opiekunka. Dopiero w wieku 3 lat rozpoczęła naukę języka angielskiego. Nauczyła się również włoskiego, greckiego, łaciny i francuskiego. Angielski tez nie jest miejscowym językiem, jest językiem najeźdźców którzy wyparli celtycki język Brytów który prawdopodobnie był on podobny do walijskiego Angielski wspolczesny jest wypadkowa staroangielskiego oraz francuskiego jezyka normandzkich najezdzcow a Celtowie przyjechali tu z rejonow polnocnej Germanii a nie wyrosli z tej ziemi. Czy Celtowie nie wyparli na polnocy Piktow? |