MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Posty o ktore nikt nie prosil.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 15 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

Str 15 z 61

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

sqlserver

Post #1 Ocena: 0

2021-04-26 00:46:15 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

TFIF nie jest nośnikiem takich emocji i brakuje mu tej słowiańskiej finezji w żonglerce prostym słowem, wymawiając piatunio już czujesz zapach grila albo gofrownicy układającej włosy na sobotnia imprezę
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

PannaZMokraGlow

Post #2 Ocena: 0

2021-04-26 07:07:07 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2021-04-26 00:46:15, sqlserver napisał(a):
TFIF nie jest nośnikiem takich emocji i brakuje mu tej słowiańskiej finezji w żonglerce prostym słowem, wymawiając piatunio już czujesz zapach grila albo gofrownicy układającej włosy na sobotnia imprezę

Nie wiem co to jest TFIF ale kazdy jezyk ludzki jest nosnikiem tych samych emocji. Natomiast rzeczywiscie kazdy uwaza ze jego jezyk jest wyjatkowy. Mialam kiedys gluchoniemego znajomego ktory upieral sie (na pismie do mnie) ze jego jezyk migowy ma ekspresje ktorej nie maja inne jezyki.

Jak roznia sie emocje pomiedzy piąteczek a piątunio? Czytajac Twoj opis piątunia, skojarzylo mi sie z popularnym na mediach spolecznosciowych Friyay.

----
Dla osob nie mowiacych po angielsku:
"Friyay" to hybryda slow Friday = piatek oraz yay (wymawia sie jej) czyli okrzyk zachwytu lub triumfu lub zachety

[ Ostatnio edytowany przez: PannaZMokraGlowa 26-04-2021 07:16 ]

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #3 Ocena: 0

2021-04-26 07:21:01 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2021-04-26 07:07:07, PannaZMokraGlowa napisał(a):

Nie wiem co to jest TFIF ale kazdy jezyk ludzki jest nosnikiem tych samych emocji. Natomiast rzeczywiscie kazdy uwaza ze jego jezyk jest wyjatkowy. Mialam kiedys gluchoniemego znajomego ktory upieral sie (na pismie do mnie) ze jego jezyk migowy ma ekspresje ktorej nie maja inne jezyki.

coś w tym jest

proponuje tez poszukać na YT filmów z tłumaczenia na migowy koncertu z rocznicy Powstania Warszawskiego

Dzięki za Friyay bo na pewno bardziej oddaje radość niż
Thank F*k Its Friday

moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #4 Ocena: 0

2021-04-26 14:22:47 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

[B]2021-04-25 22:24:57, sqlserver napisał(a):

angielski język stal się międzynarodowy bo jest po prostu prosty, nikt nie musi uczyć się deklinacja przez 8 przypadków jak w Polskim i Rosyjskim czy 28 jak jest w Węgierskim.

Jezyk angielski posiada nieregularna koniugacje. Trzeba uczyc sie czasownikow nieregularnych zeby wprawnie wladac angielszczyzna.

Dla kontrastu, jezyk turecki nie posiada nieregularnej koniugacji. Wszystko odmienia sie bardzo prosto przez czasy za pomoca szeregu koncowek. Jezyk turecki nie posiada nawet przedimkow. Nie posiada tez deklinacji. Nie posiada rodzaju meskiego lub zenskiego. Jest maksymalnie prosty gramatycznie.

A jednak nikt nie chce uczyc sie prostszego tureckiego tylko tlumy wybieraja bardziej od niego zlozony angielski.

Wedlug mnie osobiscie to ze wzgledu na slownictwo. Wielka Brytania przodowala w czasach rewolucji przemyslowej, stad wyszlo mnostwo wynalazkow, to i ludzie kopiowali slownictwo. Z krajow anglojezycznych pochodzi tez rock-and-roll, ludzie na calym swiecie spiewaja po angielsku, wiec jezyk nadal sie upowszechnia. Gdybys nie zauwazyli to w Polsce rowniez duzo piosenek powstalo po angielsku dla szerszej publicznosci, a w prostym jezyku tureckim raczej jednak nikt tam nie tworzy.

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #5 Ocena: 0

2021-04-26 14:31:01 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2021-04-25 21:36:02, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

2021-04-25 21:15:02, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Ja jeszcze powroce do tlumaczenia polskiego slowa "smoking" bo w koncu zaczelam sprawdzac tlumaczenia.

Brytyjski angielski = dinner jacket
Amerykanski angielski = tuxedo
Polski = smoking
Rosyjski = смокинг (czyt. smoking)
Turecki = smokin
Francuski = smoking
Wegierski = szmoking (czyt. smoking)
Niemiecki = Smoking
Slowacki = smoking

Niesamowite jak dla mnie. Wyglada na to ze byc moze we wszystkich jezykach jest "smoking" oprocz angielszczyzny?

Podobnie polskie slowo "Parking" = "Car Park" w brytyjskiej angielszczyznie.

Najwidoczniej angielszczyzna jest współczesnym standardem, a z tego jak sięgam pamięcią do literatury polskiej, rosyjskiej oraz opisów zachowań i zwyczajów szlachty (klasy średniej) to fracuzczyzna była dominującą i wyznaczającą standardy kultury włącznie z kulturą osobistą.

Hej Gwontownik. Ja jako wielbicielka Wokulskiego od czasow nastoletnich, pamietam ze w dziewietnastym wieku popularny byl juz angielski.
Zawsze mnie zastanawialo jak Starski z Izabela rozmawiali po angielsku o "pierniczkach" flirtowania, ale zdecydowanie podobno mowili to po angielsku a i Wokulski te pierniczki po angielsku tez rozpoznal. :)

"Farewell, Miss Iza, farewell" to cytat z Prusa 🙂

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #6 Ocena: 0

2021-04-26 14:42:34 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Gdyby Turkom wyszło pod Wiedniem w 1683 to mogło by tak być, język Turecki jest niemelodyjny i ciężki w wymowie
co do wynalazków to jakby tak dobrze policzył to nie jestem pewien czy nie powinniśmy mówić po niemiecku
Śpiewają po angielsku nie dla Anglii tylko dla USA bo to jest największy odbiorca muzyki na świecie, jak za chwile będą nią Chiny to się nagle okaże ze wszyscy śpiewają po Chińsku

Przy okazji, ktoś tu kiedyś napisał ze jego kolega Anglik stwierdził, ze muzykę wymyślili Anglicy

Ostatnio sporo słuchałem muzyki klasycznej i olśniło nie ze nie ma Brytyjskich twórców, Polski, Węgierski, Rosyjski, Hiszpanski, Włoski, Austriacki, Meksykański , Amerykański ale nie Brytyjski . Oczywiście są ale się nie liczą na świecie
Tacy to oni muzykalni

Do góry stronyOffline

Blamestorm

Post #7 Ocena: 0

2021-04-26 15:05:05 (4 lata temu)

Blamestorm

Konto usunięte

Musze sie nie zgodzic, szczegolnie ze dzis ze mna pracuje Edward Elgar. To chocby on.

[ Ostatnio edytowany przez: Blamestorm 26-04-2021 15:08 ]

If you’re reading this, you’ve been in a coma for 10 years We’re trying a new technique. We don’t know where this message will end up in your dream, but we hope it works. PLEASE WAKE UP, We miss you.

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #8 Ocena: 0

2021-04-26 16:11:43 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2021-04-26 14:42:34, sqlserver napisał(a):
Gdyby Turkom wyszło pod Wiedniem w 1683 to mogło by tak być, język Turecki jest niemelodyjny i ciężki w wymowie
co do wynalazków to jakby tak dobrze policzył to nie jestem pewien czy nie powinniśmy mówić po niemiecku

Mozemy sie pobawic. Licz niemieckie wynalazki a ja mysle ze podam Ci wiecej brytyjskich.

A co sprawia Ci trudnosc w wymowie tureckiej?

---
Kazdy kraj jest dumny ze swoich wynalazkow. Ktos pisal mi pare lat temu ze Szwajcarii ze przy zapaleniu swiatelek swiatecznych odtwarzano "Lucy in the Sky with Diamonds" na pamiatke tego ze LSD wynalezli Szwajcarzy.

[ Ostatnio edytowany przez: PannaZMokraGlowa 26-04-2021 16:18 ]

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #9 Ocena: 0

2021-04-26 16:27:43 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2021-04-26 14:31:01, PannaZMokraGlowa napisał(a):

Hej Gwontownik. Ja jako wielbicielka Wokulskiego od czasow nastoletnich, pamietam ze w dziewietnastym wieku popularny byl juz angielski.

Tak, tylko że literatura to nie tylko Prus i jego Lalka. Ponadto Lalka to przedstawia inne środowisko. W tych czasach fascynacja Francją była większa co widać również po kierunku emigracji. Mickiewicz, Skłodowska, Chopin, Norwid, Słowacki. To wszystko i znacznie więcej Francja.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #10 Ocena: 0

2021-04-26 16:57:48 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2021-04-26 16:27:43, Gwontownik napisał(a):
Cytat:

2021-04-26 14:31:01, PannaZMokraGlowa napisał(a):

Tak, tylko że literatura to nie tylko Prus i jego Lalka. Ponadto Lalka to przedstawia inne środowisko. W tych czasach fascynacja Francją była większa co widać również po kierunku emigracji. Mickiewicz, Skłodowska, Chopin, Norwid, Słowacki. To wszystko i znacznie więcej Francja.

W "tych czasach" gdy pisal Prus, wieszczow romantycznych juz nie bylo na swiecie, wiec to moze nie "inne srodowisko" tylko inne pokolenie.

Do góry stronyOffline

Strona 15 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,