MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Posty o ktore nikt nie prosil.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 14 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

Str 14 z 61

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

sqlserver

Post #1 Ocena: 0

2021-04-25 19:39:19 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2021-04-25 11:39:22, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
39 lat temu, w toruńskim klubie "Od Nowa", swoją niezwykłą karierę rozpoczynał jeden z najważniejszych polskich zespołów - Republika. 25 kwietnia 1981 roku słynna grupa Grzegorza Ciechowskiego po raz pierwszy wykonała publicznie piosenkę "Biała flaga", która stała się z czasem swego rodzaju hymnem dla całej rzeszy fanów zespołu.
info z Historia Polski dzien po dniu

Obrazek
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2021-04-25 19:57:38 (4 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Gdzie Ty to wyszukales, recenzja - perelka czasow :]

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #3 Ocena: 0

2021-04-25 20:09:46 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2021-04-25 19:57:38, karjo1 napisał(a):
Gdzie Ty to wyszukales, recenzja - perelka czasow :]

Zamieściła to na swoim Facebooku córka GrzegorzaC a artykuł ponoć z Głosu Wybrzeża 1985
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #4 Ocena: 0

2021-04-25 20:22:00 (4 lata temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2021-04-25 19:39:19, sqlserver napisał(a):
Cytat:

2021-04-25 11:39:22, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
39 lat temu, w toruńskim klubie "Od Nowa", swoją niezwykłą karierę rozpoczynał jeden z najważniejszych polskich zespołów - Republika. 25 kwietnia 1981 roku słynna grupa Grzegorza Ciechowskiego po raz pierwszy wykonała publicznie piosenkę "Biała flaga", która stała się z czasem swego rodzaju hymnem dla całej rzeszy fanów zespołu.
info z Historia Polski dzien po dniu

Obrazek

Świetne. Ta recenzja bardzo mi przypomina opisy obrazów Beksińskiego w jednym z albumów jaki mam w domu :-)
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #5 Ocena: 0

2021-04-25 21:15:02 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Ja jeszcze powroce do tlumaczenia polskiego slowa "smoking" bo w koncu zaczelam sprawdzac tlumaczenia.

Brytyjski angielski = dinner jacket
Amerykanski angielski = tuxedo
Polski = smoking
Rosyjski = смокинг (czyt. smoking)
Turecki = smokin
Francuski = smoking
Wegierski = szmoking (czyt. smoking)
Niemiecki = Smoking
Slowacki = smoking

Niesamowite jak dla mnie. Wyglada na to ze byc moze we wszystkich jezykach jest "smoking" oprocz angielszczyzny?

Podobnie polskie slowo "Parking" = "Car Park" w brytyjskiej angielszczyznie.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #6 Ocena: 0

2021-04-25 21:36:02 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2021-04-25 21:15:02, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Ja jeszcze powroce do tlumaczenia polskiego slowa "smoking" bo w koncu zaczelam sprawdzac tlumaczenia.

Polski = smoking
Turecki = smokin
Francuski = smoking
Niemiecki = Smoking
Slowacki = smoking

Niesamowite jak dla mnie. Wyglada na to ze byc moze we wszystkich jezykach jest "smoking" oprocz angielszczyzny?

Najwidoczniej angielszczyzna jest współczesnym standardem, a z tego jak sięgam pamięcią do literatury polskiej, rosyjskiej oraz opisów zachowań i zwyczajów szlachty (klasy średniej) to fracuzczyzna była dominującą i wyznaczającą standardy kultury włącznie z kulturą osobistą. Stąd zapewne takie, a nie inne wpływy na inne języki.
Kultura brytyjska jest przereklamowana. Swoją popularność zyskała tylko dzięki zaborczości tego kraju i podbiciu połowy świata za czasów kolonialnych. Podbijając wprowadzali swoje zwyczaje, kulturę, język. Reszty dopełniła emigracja z krajów anglojęzycznych.
Nie wiem na ile słuszną i uzasadniona jest to teoria, ale tak to widzę.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 25-04-2021 22:20 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #7 Ocena: 0

2021-04-25 22:24:57 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2021-04-25 21:15:02, PannaZMokraGlowa napisał(a):

Polski = smoking
Turecki = smokin
Francuski = smoking
Niemiecki = Smoking
Slowacki = smoking

polecam strone z mapami czasami zależności powalają

angielski język stal się międzynarodowy bo jest po prostu prosty, nikt nie musi uczyć się deklinacja przez 8 przypadków jak w Polskim i Rosyjskim czy 28 jak jest w Węgierskim.

Kiedyś wydawało mi się ze jak angielski język ma ćwierć milona slow, język polski ma około 140 tys. to ludzie tu mówią bardzo barwnym językiem ale okazuje się ze przeciętny Anglik zna 5tys slow a Polak 10tys

Do góry stronyOffline

Blamestorm

Post #8 Ocena: 0

2021-04-25 23:50:12 (4 lata temu)

Blamestorm

Konto usunięte

A wiekszosc jest pochodna slowa jesc :-]

Obrazek
If you’re reading this, you’ve been in a coma for 10 years We’re trying a new technique. We don’t know where this message will end up in your dream, but we hope it works. PLEASE WAKE UP, We miss you.

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #9 Ocena: 0

2021-04-25 23:58:35 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2021-04-25 23:50:12, Blamestorm napisał(a):
A wiekszosc jest pochodna slowa jesc :-]

Obrazek

ja do tego dodasz niezmącona zdolność do zmiękczania slow w języku polskim to się okazuje ze słowo jedzenie to jedzonko, jedzoneczko, jedzonusko itd

i tu pytanie dla znawców angielskiego
jak powiedzieć koledze z pracy piątek, piąteczek, piątunio ;)

Do góry stronyOffline

Blamestorm

Post #10 Ocena: 0

2021-04-26 00:18:23 (4 lata temu)

Blamestorm

Konto usunięte

Tak zeby dokladnie oddalo to chyba nie ma, sentyment I podekscytowanie moze oddac:
TFIF.

If you’re reading this, you’ve been in a coma for 10 years We’re trying a new technique. We don’t know where this message will end up in your dream, but we hope it works. PLEASE WAKE UP, We miss you.

Do góry stronyOffline

Strona 14 z 61 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ... 59 | 60 | 61 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,