2 B
3 Blondynka
Str 29 z 29 |
|
---|---|
gosian | Post #1 Ocena: 0 2023-04-02 06:43:44 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
1 Wnuczka
2 B 3 Blondynka Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
fugazi | Post #2 Ocena: 0 2023-04-04 19:26:11 (2 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2016 Skąd: l |
Gosian poszłaś jak burza. 2/3 rozwiązane, ale jakim cudem ta wnuczka...?
|
gosian | Post #3 Ocena: 0 2023-04-04 22:38:32 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
![]() Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
Emeryt56 | Post #4 Ocena: 0 2023-04-05 12:34:16 (2 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
1. Jesli córka Anny jest matką córki Marii, kim Maria jest dla Anny?
Hmm... Wiemy że: Anna ma córkę nazwijmy ją "X" : a ta córka "X" (córka Anny) jest matką. Pani "X" jest matką ( swojej ) córki Marii. Wyglądało by że Anna jest babcia dla Marii a Maria jest wnuczką dla Anny . Tak jak już odpowiedziała Gosian. Jednak autor zagadki (fugazi) tego nie potwierdza. Poddaję się ... |
fugazi | Post #5 Ocena: 0 2023-04-06 01:37:39 (2 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2016 Skąd: l |
Cytat: 2023-04-05 12:34:16, Emeryt56 napisał(a): 1. Jesli córka Anny jest matką córki Marii, kim Maria jest dla Anny? Hmm... Wiemy że: Anna ma córkę nazwijmy ją "X" : a ta córka "X" (córka Anny) jest matką. Pani "X" jest matką ( swojej ) córki Marii. Wyglądało by że Anna jest babcia dla Marii a Maria jest wnuczką dla Anny . Tak jak już odpowiedziała Gosian. Jednak autor zagadki (fugazi) tego nie potwierdza. Poddaję się ... 1. "Jesli córka Anny jest matką córki Marii, kim Maria jest dla Anny?" Odpowiedź: Maria jest córką Anny. Sprawdzenie: Córka Anny, Maria, jest matką swojej córki(matką córki Marii). Gdyby Anna miała być jej babcią, pytanie prawdopodobnie brzmiałoby: "Jesli córka Anny jest matką Marii, kim Maria jest dla Anny?" i niewiele miałoby w sobie z łamigłówki ![]() --------- 2. Stefan patrzy na Joannę, a Joanna patrzy na Marka. Stefan jest żonaty, a Marek nie. Czy osoba po slubie patrzy na osobę przed slubem? a. Nie b. Tak c. Zbyt mało danych do rozwiązania tej zagadki. Cytat: 2023-04-01 08:29:36, jolantina napisał(a): 2. Wariant c. Nie wiemy czy Joanna jest chajtnieta i czy z którymś z obecnych Cytat: 2023-04-01 19:50:00, galadriel napisał(a): 2. C Cytat: 2023-04-01 21:01:07, gosian napisał(a): 2 C Prawidłowa dpowiedź b: Tak. Bez względu na to czy Joanna miała już slub czy nie, odpowiedź na pytanie będzie twierdząca. -Joanna przed slubem --- Stefan żonaty się na nią gapi. -Joanna po slubie --- Ona chajtnięta patrzy na Marka. --------- Cytat: 3. Kto zamordował Kowalskiego? Jest noc. Pociągiem z Gdańska wraca Kowalski, który wydaje się spać na swoim siedzeniu. Kiedy pociąg zatrzymuje się w Krakowie, wszyscy wychodzą. Konduktor znajduje w przedziale spiącego Kowalskiego, potrząsa nim i mówi, że dojechali na miejsce. Kowalski nie odpowiada. Nie żyje. Kilka godzin później na komisariacie spotyka się czwórka osób, która dzieliła z Kowalskim przedział. Po kolei składają zeznania. Brunet: "Jestem niewinny. To blondynka rozmawiała z Kowalskim." Blondynka: "Jestem niewinna. Nie rozmawiałam z Kowalskim." Blondyn: "Jestem niewinny. Kowalskiego zabiła brunetka." Brunetka: "Jestem niewinna. Zabił go jeden z mężczyzn." Podchodzi do Ciebie detektyw i mówi: "Wiem, że cztery z powyższych zdań są prawdziwe, a cztery fałszywe. Winna jest tylko jedna osoba." Kto zabił? Cytat: 2023-04-01 08:29:36, jolantina napisał(a): 3. Brunet wieczorowa pora Wiemy, że cztery z powyższych zdań są prawdziwe, a cztery fałszywe. Winna jest tylko jedna osoba. Trzy, z czterech zdań: "Jestem niewinny/niewinna" są na pewno prawdziwe. Pozostaje poszukać czwartego/ostatniego prawdziwego zdania. Dwa wykluczające się wzajemnie zdania to: "To blondynka rozmawiała z Kowalskim" i "Nie rozmawiałam z Kowalskim" Jedno z nich musi być prawdą, czwartym prawdziwym zdaniem. Nawet jesli nie wiemy dokładnie które, daje nam to pewnosć, że dwa ostatnie zdania: "Kowalskiego zabiła brunetka" i "Zabił go jeden z mężczyzn" są fałszywe i wykluczają one z kręgu podejrzanych brunetkę i każdego z mężczyzn. Za kratki trafia blondynka. Zagadka zwłaszcza dla panów... [ Ostatnio edytowany przez: fugazi 06-04-2023 01:51 ] |