MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

andyopole

Post #1 Ocena: 0

2021-01-01 00:24:50 (3 lata temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Mój Tata robił wino że wszystkiego. Bylo znakomite i znane na całą okolicę. Nigdy nie dodawał drożdży wykorzystując jedynie te naturalnie znajdujące się w owocach. Wszystko regulował dodając lub nie cukier, w zależności od potrzeby.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

sqlserver

Post #2 Ocena: 0

2021-01-01 09:45:04 (3 lata temu)

sqlserver

Posty: 4355

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Skąd: yorkshire

Naturalne drożdże są na skórze winogron, śliwek i (chyba) wiśni dlatego to one są najpopularniejszym źródłem wina, ale i z nich trzeba mieć poziom eksperta żeby zrobić dobre wino bez dodawania drożdży. Naturalne drożdże owocowe są bardzo delikatne i najczęściej zabija je wytworzony alkohol we wczesnym etapie i albo wino się psuje albo jest za słodkie, ja winna nie lubię ale od dawna myśle o tym żeby warzyć swoje piwo tylko pomysł nie załapał się na noworoczne postanowienia i musi poczekać
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #3 Ocena: 0

2021-01-01 10:06:11 (3 lata temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2021-01-01 09:45:04, sqlserver napisał(a):
Naturalne drożdże są na skórze winogron, śliwek i (chyba) wiśni dlatego to one są najpopularniejszym źródłem wina, ale i z nich trzeba mieć poziom eksperta żeby zrobić dobre wino bez dodawania drożdży. Naturalne drożdże owocowe są bardzo delikatne i najczęściej zabija je wytworzony alkohol we wczesnym etapie

naturalne drożdże obumierają zazwyczaj w 7-12% alkoholu, stosuje się szlachetne drożdże stosuje się żeby dociągnąć do 18%
Świetna baza do zrobienia ładnie pachnącego bimbru.

Wino kwaśnieje gdy nie zachowa się czystości, albo trafi niezbyt świeży wsad.
Czasami naturalne drożdże też kwaśnieją i robi się Ocet Vinegrette
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

sqlserver

Post #4 Ocena: 0

2021-01-01 10:24:36 (3 lata temu)

sqlserver

Posty: 4355

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Skąd: yorkshire

Ocet to utleniony alkohol dlatego do prawidłowej pracy nie może być dostępu powietrza

Ciekawostka jest taka ze dodając drożdże można zrobić alkohol ( bo wino to złe słowo) ze wszystkiego co ma w sobie cukier nawet z kartek papieru czy choinki z która nie wiesz co po świętach zrobić :)
Tylko lepiej najpierw rozbić cukier złożony, celulozę na dwucukier sacharozę bo inaczej wyjdzie alkohol metylowy :-8

https://youtu.be/v-mWK_kcZMs
Tu ekspert wyjaśnia, gościu jest kozak i na ciężkie czasy jego przepisy jak znalazł, w innym filmie np pokazuje jak z gumowych rękawiczek zrobić sok winogronowy

[ Ostatnio edytowany przez: sqlserver 01-01-2021 10:31 ]

moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2021-01-01 10:53:06 (3 lata temu)

Richmond

Posty: 28861

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Skąd: Surrey

Jak robiłam wino domowe, to używałam specjalnych drożdży winiarskich. Ojciec kupował w sklepie specjalizującym się w tej branzy.

Nasze wina domowe stoją w schowku pod schodami. Nawet myślałam, zeby wyciagnac je, ale trzebaby za dużo rzeczy wystawić, zeby dokopać się do nich. Kiedyś je wypijemy.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #6 Ocena: 0

2021-01-01 11:06:17 (3 lata temu)

gosian

Posty: 9827

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Ja mam kilka butelek win z własnej roboty prawie 20 letnie. Wieloowocowe, z czerwonej porzeczki i z ryżu.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

krakn

Post #7 Ocena: 0

2021-01-03 23:46:47 (3 lata temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2021-01-01 10:53:06, Richmond napisał(a):
Jak robiłam wino domowe, to używałam specjalnych drożdży winiarskich.

Tak są dwa popularne szczepy drożdży, ale wyleciały mi z głowy nazwy. Też kupowałem, jedne były typowo do Wermutów, ale ludzie je stosowali do wszystkiego bo były odporne i wytrzymywały wysokie % alkoholu.
Dawniej większość ludzi robiła wina w domu, a co niektórzy pędzili z tego jeszcze bimberek. Pachnący i klarowny. *THUMBS UP*
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

sqlserver

Post #8 Ocena: 0

2021-01-04 00:03:37 (3 lata temu)

sqlserver

Posty: 4355

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Skąd: yorkshire

Bimber to raczej pędziło się z nieudanego wina, za duża strata produktu na 1,5 litra 50% bimbru trzeba około 10 litrów 12% wina, za to robi się bimber ( grappa) z wyciśniętych na wino owoców winogron
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #9 Ocena: 0

2021-01-04 00:11:08 (3 lata temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2021-01-04 00:03:37, sqlserver napisał(a):
Bimber to raczej pędziło się z nieudanego wina, za duża strata produktu na 1,5 litra 50% bimbru trzeba około 10 litrów 12% wina, za to robi się bimber ( grappa) z wyciśniętych na wino owoców winogron


Pozwolisz że się z Tobą nie zgodzę. Dobry bimber będzie tylko z dobrego wina. Złe wino to rubbish.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2021-01-04 02:41:20 (3 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Fajny temat.
Nie tylko dla pędzących wina/bimbry, ale przy okazji ciekawy pomysł na przyszłość na prezent dla mojego męża. Dzięki 👍

Ja dostałam od znajomej Tajki taki oto kawałek plastiku i bardzo mi się w kuchni przydaje do zup, sałatek, upiększania potraw.
Można zamówić online, w sklepach stacjonarnych też są, ale ważne jest ustawienie ząbków (powinno być pionowe), żeby korzystanie z tego było przyjemnością, nie udręką...

Obrazek
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,