MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Postów: 29

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2020-12-31 14:40:49 (3 lata temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Pomysł na temat przyszedł mi wraz z moim prezentem od Sw Mikołaja- filter do wina UIIO, przetestowałam i potwierdzam, że działa- reklama mowi, ze 5 funtowe wino mozna przemienić w 30 funtowe... mi najbardziej zależało na filtracji siarczanów, i smak bardzo poprawia, moge potwierdzić.

Obrazek
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #2 Ocena: 0

2020-12-31 16:17:08 (3 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5108

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Najlepszy sposób na wino bez siarczków i siarczanów to zrobić sobie samodzielnie.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2020-12-31 16:54:46 (3 lata temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Zapewne, ale w razie braku swojego wina, ten gadżet jest przydatny.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #4 Ocena: 0

2020-12-31 17:55:47 (3 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5108

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Ada, pomysł na przyszły rok o zrobieniu własnego. Koszt sprzętu niewielki, darmowych owoców pełne lasy i parki (jagody, maliny, jeżyny, głóg, czarny bez, dzika róża, jabłka, mirabelki). Pomysł, warto.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Turefu

Post #5 Ocena: 0

2020-12-31 19:47:19 (3 lata temu)

Turefu

Posty: 4026

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Skąd: York

Moj project na nastepny rok: zrobic swoje wino. Mam sprzet w szopie, ciagle planuje i nie wychodzi.
Ciekawy gadzet, Ada.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

keramczak

Post #6 Ocena: 0

2020-12-31 20:06:07 (3 lata temu)

keramczak

Posty: 5981

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

A jak zatrzymac fermentacje bo w zeszlym roku po przelaniu do butelek zamykanych na korki(po piwie)gaz je rozsadzil:-(
wino z jerzyn..
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

andyopole

Post #7 Ocena: 0

2020-12-31 20:46:57 (3 lata temu)

andyopole

Posty: 12803

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Za szybko rozlales. Fermentacja sama się zakończy, wtedy się rozlewa do butelek. Tylko w "jabolach" żeby przyspieszyć kończono fermentacja za pomocą dwutlenku siarki.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Wilki2

Post #8 Ocena: 0

2020-12-31 21:30:56 (3 lata temu)

Wilki2

Posty: 526

Mężczyzna

Z nami od: 15-12-2019

Skąd: gdzieśtu

Chciałem wkleić o nowej ładowarce ale boję się ,że temat się rozwinie w jak wybudować własną elektrownię atomową. :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #9 Ocena: 0

2020-12-31 21:34:53 (3 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5108

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Cytat:

2020-12-31 20:06:07, keramczak napisał(a):
A jak zatrzymac fermentacje bo w zeszlym roku po przelaniu do butelek zamykanych na korki(po piwie)gaz je rozsadzil:-(
wino z jerzyn..

To jest tak:
Każdy 1 procent alkoholu uzyskujemy z 17 gram cukru, wliczając sumarycznie cukier z owocow i cukier dodany. Reszta zależy od drożdży, a one są różne. Jedne pracują do 12, inne do 18 proc. Tak wiec, cukier dozujemy w zależności od tego jakie mamy drożdże, jaką słodkość chcemy uzyskać i ile cukru mamy w owocach. Do pomiaru cukru w roztworze służy hydrometr lub refraktometr. Nierzadko, w winach słodkich szczególnie, cukier dozuje się na dwa rzuty, bo gdy nastaw zawiera zbyt dużo cukru, to on zabija drożdże i nie ma fermentacji. Ale gdy dojdzie do granicy możliwości drożdży,czyli np 15 procent (zalezne od drożdży), to alkohol zabija drożdże. Czyli cukru dajemy tyle, aby po jego przerobieniu na alkohol drożdże zostały zabite. Fermentacje sa dwie, jedna burzliwa, druga cicha. Przy drugiej nic nie widać, aby się coś działo. Oto cała filozofia.
Gdy używamy owoców bez zawartości cukru (czarny bez, żurawina) możemy cukier dodawać wg obliczenia na kazdy litr roztworu.


Cytat:

2020-12-31 21:30:56, Wilki2 napisał(a):
Chciałem wkleić o nowej ładowarce ale boję się ,że temat się rozwinie w jak wybudować własną elektrownię atomową. :)

Spróbuj. Moze nie znajdzie sie fachowiec od tego tematu.:-]

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 31-12-2020 21:48 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #10 Ocena: 0

2021-01-01 00:21:08 (3 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5108

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Ewentualnie, awaryjnie możesz zatrzymać fermentację przez klarowanie środkiem do klarowania wina.
Uwaga. Jeśli fermentacja zostanie zatrzymana w sposób naturalny czyli poprzez wyczerpanie się cukru, to po dosypaniu może ruszyć samodzielnie jeśli drożdże nie obumarły lub dodając nowe. Jeśli zatrzymasz środkami klarujacymi to już nie ruszy w żaden sposób.

Do poprzedniego posta.
To 17 gram cukru na 1 procent alkoholu to oczywiście w 1 litrze roztworu.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,