Postów: 29 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2020-12-31 14:40:49 (3 lata temu) |
Konto usunięte |
Pomysł na temat przyszedł mi wraz z moim prezentem od Sw Mikołaja- filter do wina UIIO, przetestowałam i potwierdzam, że działa- reklama mowi, ze 5 funtowe wino mozna przemienić w 30 funtowe... mi najbardziej zależało na filtracji siarczanów, i smak bardzo poprawia, moge potwierdzić.
Ada
|
Gwontownik | Post #2 Ocena: 0 2020-12-31 16:17:08 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Najlepszy sposób na wino bez siarczków i siarczanów to zrobić sobie samodzielnie.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2020-12-31 16:54:46 (3 lata temu) |
Konto usunięte |
Zapewne, ale w razie braku swojego wina, ten gadżet jest przydatny.
Ada
|
Gwontownik | Post #4 Ocena: 0 2020-12-31 17:55:47 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Ada, pomysł na przyszły rok o zrobieniu własnego. Koszt sprzętu niewielki, darmowych owoców pełne lasy i parki (jagody, maliny, jeżyny, głóg, czarny bez, dzika róża, jabłka, mirabelki). Pomysł, warto.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
Turefu | Post #5 Ocena: 0 2020-12-31 19:47:19 (3 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Moj project na nastepny rok: zrobic swoje wino. Mam sprzet w szopie, ciagle planuje i nie wychodzi.
Ciekawy gadzet, Ada. |
|
|
keramczak | Post #6 Ocena: 0 2020-12-31 20:06:07 (3 lata temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
A jak zatrzymac fermentacje bo w zeszlym roku po przelaniu do butelek zamykanych na korki(po piwie)gaz je rozsadzil
wino z jerzyn.. #MajsterNaStulecie
|
andyopole | Post #7 Ocena: 0 2020-12-31 20:46:57 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Za szybko rozlales. Fermentacja sama się zakończy, wtedy się rozlewa do butelek. Tylko w "jabolach" żeby przyspieszyć kończono fermentacja za pomocą dwutlenku siarki.
|
Wilki2 | Post #8 Ocena: 0 2020-12-31 21:30:56 (3 lata temu) |
Z nami od: 15-12-2019 Skąd: gdzieśtu |
Chciałem wkleić o nowej ładowarce ale boję się ,że temat się rozwinie w jak wybudować własną elektrownię atomową.
|
Gwontownik | Post #9 Ocena: 0 2020-12-31 21:34:53 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2020-12-31 20:06:07, keramczak napisał(a): A jak zatrzymac fermentacje bo w zeszlym roku po przelaniu do butelek zamykanych na korki(po piwie)gaz je rozsadzil wino z jerzyn.. To jest tak: Każdy 1 procent alkoholu uzyskujemy z 17 gram cukru, wliczając sumarycznie cukier z owocow i cukier dodany. Reszta zależy od drożdży, a one są różne. Jedne pracują do 12, inne do 18 proc. Tak wiec, cukier dozujemy w zależności od tego jakie mamy drożdże, jaką słodkość chcemy uzyskać i ile cukru mamy w owocach. Do pomiaru cukru w roztworze służy hydrometr lub refraktometr. Nierzadko, w winach słodkich szczególnie, cukier dozuje się na dwa rzuty, bo gdy nastaw zawiera zbyt dużo cukru, to on zabija drożdże i nie ma fermentacji. Ale gdy dojdzie do granicy możliwości drożdży,czyli np 15 procent (zalezne od drożdży), to alkohol zabija drożdże. Czyli cukru dajemy tyle, aby po jego przerobieniu na alkohol drożdże zostały zabite. Fermentacje sa dwie, jedna burzliwa, druga cicha. Przy drugiej nic nie widać, aby się coś działo. Oto cała filozofia. Gdy używamy owoców bez zawartości cukru (czarny bez, żurawina) możemy cukier dodawać wg obliczenia na kazdy litr roztworu. Cytat: 2020-12-31 21:30:56, Wilki2 napisał(a): Chciałem wkleić o nowej ładowarce ale boję się ,że temat się rozwinie w jak wybudować własną elektrownię atomową. Spróbuj. Moze nie znajdzie sie fachowiec od tego tematu. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 31-12-2020 21:48 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
Gwontownik | Post #10 Ocena: 0 2021-01-01 00:21:08 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Ewentualnie, awaryjnie możesz zatrzymać fermentację przez klarowanie środkiem do klarowania wina.
Uwaga. Jeśli fermentacja zostanie zatrzymana w sposób naturalny czyli poprzez wyczerpanie się cukru, to po dosypaniu może ruszyć samodzielnie jeśli drożdże nie obumarły lub dodając nowe. Jeśli zatrzymasz środkami klarujacymi to już nie ruszy w żaden sposób. Do poprzedniego posta. To 17 gram cukru na 1 procent alkoholu to oczywiście w 1 litrze roztworu. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|