Str 20 z 25 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
daavid |
Post #1 Ocena: 0 2021-05-15 12:01:56 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat:
2021-05-15 08:59:51, stanislawski napisał(a):
Cytat:
2021-05-15 03:16:50, daavid napisał(a):
Niewątpliwie Holokaust był czymś co sprawił, że sympatia świata była po stronie Izraela, przede wszystkim Wielkiej Brytanii i USA. Tyle, że załatwiono im państwo kosztem innych ludzi. Warto dodać, że przedwojenne antysemickie hasło"Żydzi na Madagaskar" nie wzięło się z sufitu bo i takie plany miały organizacje syjonistyczne. Skutek byłby podobny choć może otoczenie trochę lepsze, wszak to wyspa.
Trochę tak sarkastycznie można powiedzieć, że skoro Holokaust był czymś co ufundował im państwo to nie w Palestynie powinno się ono znajdować a na terenie Niemiec, np. w Bawarii. Byłoby w imię "historycznej sprawiedliwości".
Jak dla mnie Holokaust nie ma np. z moim spojrzeniem na obecną sytaucję nic wspólnego.
Co do zaś powstania obecnego państwa Izrael, to nowożytne osadnictwo żydowskie na tych terenach zaczęło się na długo przed Holokasutem, bo w I połowie XIX wieku (wcześniej, mimo diaspory, Żydzi też tutaj byli, ale jako mniejszość) i do II wojny światowej było jużnięte (w czym ochoczo pomagaliśmy).
Tylko, że osadnictwo polegało w tamtym czasie na wykupywaniu domów. Palestyńczyków z nie wyrzucano z ich domostw. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 15-05-2021 12:03 ]
|

|
 |
|
|
Jurny_Jurek |
Post #2 Ocena: 0 2021-05-15 13:45:03 (4 lata temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Cytat:
2021-05-15 09:19:00, admiralbibol napisał(a):
David, napisz jeszcze o michnikach, uprzedze, czy obaj grali w orkiestrze, pracowali na kolei albo w kuchni ?
System winny, ludzie bez skazy.
Jasne, Baumann był nikim, kierowca wożącym grochówkę na posterunki dlatego zrobił taka karierę. Może sprawdź kariere Baumanna david, poczytaj czemu przywiezieni na sowieckich czołgach chazarscy żydzi z nkwd zmieniali nazwiska na polskie (szechter to ukraiński kryminalista, michnik to polski inteligent i sędzia wolnychsonduff) i czemu to chazarscy żydzi popmpuja nacjonalizm żydowski, natanjahu i wzywaja do "ostatecznego rozwiazania kwestii palestyńskiej". I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|

|
 |
|
stanislawski |
Post #3 Ocena: 0 2021-05-15 13:54:02 (4 lata temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat:
2021-05-15 12:01:56, daavid napisał(a):
Cytat:
2021-05-15 08:59:51, stanislawski napisał(a):
Cytat:
2021-05-15 03:16:50, daavid napisał(a):
Niewątpliwie Holokaust był czymś co sprawił, że sympatia świata była po stronie Izraela, przede wszystkim Wielkiej Brytanii i USA. Tyle, że załatwiono im państwo kosztem innych ludzi. Warto dodać, że przedwojenne antysemickie hasło"Żydzi na Madagaskar" nie wzięło się z sufitu bo i takie plany miały organizacje syjonistyczne. Skutek byłby podobny choć może otoczenie trochę lepsze, wszak to wyspa.
Trochę tak sarkastycznie można powiedzieć, że skoro Holokaust był czymś co ufundował im państwo to nie w Palestynie powinno się ono znajdować a na terenie Niemiec, np. w Bawarii. Byłoby w imię "historycznej sprawiedliwości".
Jak dla mnie Holokaust nie ma np. z moim spojrzeniem na obecną sytaucję nic wspólnego.
Co do zaś powstania obecnego państwa Izrael, to nowożytne osadnictwo żydowskie na tych terenach zaczęło się na długo przed Holokasutem, bo w I połowie XIX wieku (wcześniej, mimo diaspory, Żydzi też tutaj byli, ale jako mniejszość) i do II wojny światowej było jużnięte (w czym ochoczo pomagaliśmy).
Tylko, że osadnictwo polegało w tamtym czasie na wykupywaniu domów. Palestyńczyków z nie wyrzucano z ich domostw. [ Ostatnio edytowany przez: <i>daavid</i> 15-05-2021 12:03 ]
Tak, domów, ziemi... ale nie rozumiem po co to mówisz - przecież ja nie twierdzę, że było inaczej.
Mówiłeś o Holokauście, ja przypomniałem, że osadnictwo rozpoczęło się wcześniej i tyle.
|

|

|
|
sqlserver |
Post #4 Ocena: 0 2021-05-15 14:16:58 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat:
2021-05-15 13:54:02, stanislawski napisał(a):
Tak, domów, ziemi... ale nie rozumiem po co to mówisz - przecież ja nie twierdzę, że było inaczej.
Mówiłeś o Holokauście, ja przypomniałem, że osadnictwo rozpoczęło się wcześniej i tyle.
A co to ma do tematu, niemieccy osadnicy Ostsiedlung zajęli pół Galicji i Ukrainy i jeszcze dalej os średniowiecza i nie daje im to prawa do tych ziem moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|

|
 |
|
daavid |
Post #5 Ocena: +1 2021-05-15 17:34:00 (4 lata temu) |
Cytat:
2021-05-15 13:45:03, Jurny_Jurek napisał(a):
Cytat:
2021-05-15 09:19:00, admiralbibol napisał(a):
David, napisz jeszcze o michnikach, uprzedze, czy obaj grali w orkiestrze, pracowali na kolei albo w kuchni ?
System winny, ludzie bez skazy.
Jasne, Baumann był nikim, kierowca wożącym grochówkę na posterunki dlatego zrobił taka karierę. Może sprawdź kariere Baumanna david, poczytaj czemu przywiezieni na sowieckich czołgach chazarscy żydzi z nkwd zmieniali nazwiska na polskie (szechter to ukraiński kryminalista, michnik to polski inteligent i sędzia wolnychsonduff) i czemu to chazarscy żydzi popmpuja nacjonalizm żydowski, natanjahu i wzywaja do "ostatecznego rozwiazania kwestii palestyńskiej".
Czytałeś którąś z książek Baumana?
Twierdzę, że wywoływanie Baumana i Michnika j at bezsensowne. To tak jakby odpowiedzialnościa za stan wojenny obarczyć nie Jaruzelskiego czy Kiszczaka tylko jakiego Ormowca z Pścina Dolnego.
|

|
 |
|
|
daavid |
Post #6 Ocena: 0 2021-05-20 09:02:22 (4 lata temu) |
Polecam kolejną rozmowę z Zychowiczem
https://www.facebook.com/401622546959324/videos/1284082335320542/
Zychowicz, pod koniec filmu opowiada o rozmowie z Normanem Davisem. Brytyjski historyk myśl pracować w jednym z renomowanym amerykańskim uniwersytecie. Przeniósł się już do USA, kupił dom itd. Okazało się, że została zmieniona decyzja o jego zatrudnieniu pod wpływem lewicujących historyków żydowskiego pochodzenia. Stało się tak bo Davies za dobrze pisał o Polsce.
|

|
 |
|
Jurny_Jurek |
Post #7 Ocena: 0 2021-05-20 16:22:11 (4 lata temu) |
Cytat:
2021-05-15 17:34:00, daavid napisał(a):
Czytałeś którąś z książek Baumana?
Twierdzę, że wywoływanie Baumana i Michnika j at bezsensowne. To tak jakby odpowiedzialnościa za stan wojenny obarczyć nie Jaruzelskiego czy Kiszczaka tylko jakiego Ormowca z Pścina Dolnego.
Czy pisanie książek przez Baumanna automatycznie kasuje jego zasługi dla umacniania stalinizmu w PRL? Nie wydaje mi sie.
I nie mam zamiaru przeczytać kogos inspirowanego takim marxem, tak jak nie zamierzam czytać dzieł breivika. Sam sobie to czytaj. I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|

|
 |
|
daavid |
Post #8 Ocena: 0 2021-05-20 18:05:11 (4 lata temu) |
Proszę napisz jakie konkretnie Baumana miał zasługi dla umacniania stalinizmu w PRL. Liczę na to, że jak tak kategorycznie się wypowiadasz to wiesz o czym mówisz. Nie żebym specjalnie Baumana bronił, ale to dziwne, że przeszkadza Ci taki Bauman, człowiek który być może był naiwny w swoim postępowaniu a także miał jakieś osobiste przesłanki. Mało tego, przeszkadzają Ci jego książki. Skończyła się wojna, jakże straszna dla ludzi, jak mi jeden z profesorów kiedyś powiedział, że ta cała komunistyczna ideologia wciągnęła młodych, niewykształconych ludzi. Praktycznie całe pokolenie. Jesteś pewny, że jakbyś żył w tamtych czasach i miał okazję to nie chciałbyś kształcić się na uniwersytecie, tylko biegał po lasach jako, żołnierz wyklęty? Wielu z tych młodych ludzi z lasów z chęcią zmienili by swoje życie, ale nie mieli takich możliwości. Mieli wybór, albo las, albo czapa.
Piotrowicz w latach 70 czy stanie wojennym dobrze wiedział z czynna do czynienia a mimo to trwał do samego końca. Teraz wiadomo kim jest i dzięki komu. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 20-05-2021 18:12 ]
|

|
 |
|
Jurny_Jurek |
Post #9 Ocena: 0 2021-05-20 19:15:34 (4 lata temu) |
No dobra, w latach II WŚ funkcjonariusz NKWD w Moskwie, następnie wyższy oficer KBW - ubeckiego "wojska" z szybką karierą. Walczył z polskim podziemiem niepodległościowym z dobrymi rezultatami czyli na polecenie sowietów pomagał zabijać Polaków. Był agentem Informacji Wojskowej (pod ps. "Semjon"  . W l. 1953-1968 funkcjonariusz komunistycznej pseudonauki. Potem został wybitnym myślicielem socjalistycznym zakochanym w ideach marxa.
Rzeczywiście, nim zaczne od twórczości tego chazarskiego żyda to chyba zamowie książke breivika. Poziom wczesnej tworczosci pewnie podobny, kto wie w jakiego wybitnego mysliciela ewoluuje breivik. A że za młodu zabił 77 osób i ponad 200 ranił? Stary, ci młodzi ludzie mogli wybrać inną wyspę albo hotel w centrum Oslo a poza tym nie ma co wypominać komuś co robił za młodu.
Nie, nie zamierzam czytać baumanna, czy to straszne?
Wiec jak widzisz - Baumanna nie wciagnely uniwersytery po wojnie zamiast biegania po lasach, jako nkwdzista przyjechał na czołgu z Moskwy. [ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 20-05-2021 19:48 ] I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|

|
 |
|
daavid |
Post #10 Ocena: 0 2021-05-20 20:32:31 (4 lata temu) |
Jurek, nie ma nigdzie papierów na Baumana. Nie wiem, albo nic nie było, albo ktoś wyczyścił odpowiednie akta, ale fakt jest taki, że nie ma nic.
|

|
 |
|