MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Roaming po brexicie

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mela1984

Post #1 Ocena: 0

2020-12-02 07:36:28 (5 lat temu)

mela1984

Kobieta

Z nami od: 21-08-2013

Czy już coś wiadomo jak bēdą funkcjonowały połączenia między UK A UE i odwrotnie?Mama ma polską kartę bo tato czēsto to dzwoni i martwi się że dużo podrożeją rozmowy?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla1

Post #2 Ocena: 0

2020-12-02 07:59:04 (5 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

A nie mogą przez komunikatory? wi fi call? rozmowy telefoniczne to już tylko konieczność 😉 przychodnie i inne „media”
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2020-12-02 09:15:26 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Czytalam jakis czas temu, ze u operatorow UK ma sie to nie zmienic, a co u Polski, jak beda naliczac rozmowy do UK, to nie wiem.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #4 Ocena: 0

2020-12-02 11:48:51 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Niektórzy seniorzy nie używają internetu to i wifi im niepotrzebne i tu pojawia się problem.
Moja siostra była u mnie w październiku i okazało się, że musi sobie włączyć roaming, żeby pobierali jej opłaty. Tydzień wcześniej wrocila z Grecji i tam wszystko działało jak zwykle bez grzebania w ustawieniach.
Myślę, że powinny być wkrótce odpowiednie informacje na stronach operatorów.

[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 02-12-2020 11:50 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2020-12-02 11:57:40 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Tu od strony UK:
https://www.gov.uk/guidance/using-your-mobile-in-eu-and-eea-countries-after-the-uk-leaves-the-eu

"From 1 January 2021 onwards

Surcharge-free roaming when you travel to EU and EEA countries will no longer be guaranteed from 1 January 2021. This would include employees of UK companies travelling in the EU for business.

The mobile operators (Three, EE, O2 and Vodafone) have have stated that they have no current plans to change their mobile roaming policies.

The government has legislated to protect consumers from unexpected charges from 1 January 2021. This is to ensure that obligations on mobile operators to apply a financial limit on mobile data usage while abroad is retained in UK law.

The limit has been set at £45 per monthly billing period (currently €50 under EU law). This means you cannot continue to use mobile data services when roaming unless you actively chose to continue spending. The government has also legislated to continue to ensure that consumers receive alerts when they are at 80% and 100% data usage."

A tu od polskiej strony:
https://spidersweb.pl/2020/11/orange-roaming-uk-brexit-anglia-ceny.html

"Pomarańczowy operator podzielił się właśnie informacją na temat nowego cennika usług w roamingu. Sieć przypomina przy tym, że pojawienie się opłat za roaming w Wielkiej Brytanii wynika z faktu, iż Brytyjczycy opuścili Unię Europejską i było konieczne, by regulaminy operatora i ceny były zgodne z obowiązującym prawem.

Wielka Brytania zostaje przeniesiona z krajów unijnych do 2. strefy roamingowej o nazwie „Więcej Europy”. Znajdują się w niej również takie kraje jak Albania, Andora, Białoruś, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Gibraltar, Kosowo, Macedonia, Mołdawia, Rosja, San Marino, Serbia, Szwajcaria, Turcja, Ukraina, Wyspa Guernsey, Wyspa Jersey, Wyspa Man, Wyspy Owcze oraz pozostałe kraje i terytoria europejskie.

(...)
Dla przykładu ceny to 4,94 zł za minutę połączenia z polskiego numeru z Anglii do Polski. Odebranie telefonu to koszt 2,02 zł za minutę, a wiadomości kosztują odpowiednio 1,51 zł za SMS-a i 3,03 zł za MMS-a. Transfer danych z kolei wyceniony został na 1,51 zł za 50 kB i 31,76 zł za MB. Pełny cennik w formie dokumentu PDF znalazł się na stronie telekomu."

A tu o innych sieciach, niektore jeszcze nie opublikowaly cen.

https://www.wnp.pl/rynki-zagraniczne/koniec-tanich-polaczen-z-wielka-brytania,435360.html

Wziawszy pod uwage, ze mam telefon w Orange, to bede go dalej trzymala wylaczonego w UK. Jak zostawie wlaczony, to dzwonia mi jacys sprzedawcy inwestycji i zawracaja glowe.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

mela1984

Post #6 Ocena: 0

2020-12-02 13:34:46 (5 lat temu)

mela1984

Kobieta

Z nami od: 21-08-2013

Cytat:

2020-12-02 11:48:51, SweetLiar napisał(a):
Niektórzy seniorzy nie używają internetu to i wifi im niepotrzebne i tu pojawia się problem.
Moja siostra była u mnie w październiku i okazało się, że musi sobie włączyć roaming, żeby pobierali jej opłaty. Tydzień wcześniej wrocila z Grecji i tam wszystko działało jak zwykle bez grzebania w ustawieniach.
Myślę, że powinny być wkrótce odpowiednie informacje na stronach operatorów.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>SweetLiar</i> 02-12-2020 11:50 ]

Rodzice korzystają z internetu,ale czasem trzeba jakieś sprawy ważne obgadać,gdy tato jest np urzedzie,a internet akurat nie za bardzo działa, i wkurzające jest jak się przycina,no i rozmowa przez telefon jest bardziej cicha:-D

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #7 Ocena: 0

2020-12-02 14:03:01 (5 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2020-12-02 07:59:04, ZlotaPerla1 napisał(a):
A nie mogą przez komunikatory? wi fi call? rozmowy telefoniczne to już tylko konieczność 😉 przychodnie i inne „media”

Nie o to było pytanie.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

stanislawski

Post #8 Ocena: 0

2020-12-02 14:05:00 (5 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

A tak w ogóle, to polski Orange wyrwał się przed szereg. Już straszą swoich klientów
Małą rzecz - a cieszy.
Nie używać.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,