Str 89 z 126 |
|
---|---|
galadriel | Post #1 Ocena: 0 2022-10-06 21:17:34 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Nie pamietam kto mnie namowil na Dahmera, ale juz w polowie pierwszego odcinka mam dosc.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
cris82 | Post #2 Ocena: 0 2022-10-07 07:21:09 (3 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
No to mnie zaskoczyłaś
Szczerze to myślałem że twoimi zainteresowaniem psychologia czy resocjalizacja to będzie serial nr1 dla ciebie : ) Trzeba przejść przez pierwszy odcinek później fabuła staje się dużo ciekawsza |
Turefu | Post #3 Ocena: 0 2022-10-07 13:46:03 (3 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Ogladam „Cesarzowa”. Całkiem niezle, widać ewidentnie, ze reżyser tylko udaje, ze jest na dworze cesarza Franciszka Józefa. Stroje i fryzury maja niewiele wspólnego z tym, co wtedy noszono. Bez lukrowania , pokazano pare młodych ludzi, którzy niewątpliwie się przyciągają , ale nie rozumieją jedno drugiego i czego się od nich oczekuje.
|
galadriel | Post #4 Ocena: 0 2022-10-07 19:55:21 (3 lata temu) |
Cytat: 2022-10-07 07:21:09, cris82 napisał(a): No to mnie zaskoczyłaś Szczerze to myślałem że twoimi zainteresowaniem psychologia czy resocjalizacja to będzie serial nr1 dla ciebie : ) Trzeba przejść przez pierwszy odcinek później fabuła staje się dużo ciekawsza he he, ja to raczej mam serdecznie dosc tematyki ktora studiuje, ale ten tu przypadek to jesli juz to acute psychiatria i to oddzial zamkniety na cztery spusty high security unit; ) Psychole tego kalibru to na szczescie rzadkosc, ale z tego co widze w drugim odcinku to faktycznie zyciorys zgodny wg schematu: rodzina z problemami, sklonnosci psychopatyczne od dziecka, jeszcze pewnie dodadza do tego historie molestowania w dziecinstwie czy za mlodu i juz wszystko pasuje, jak u 90 % przestepcow (ktorzy i tak sa owieczkami w porownaniu z tym tu). Jesli ta histria na faktach, to wyobraz sobie jak ci wszyscy policjanci, sedziowie, psychiatrzy i kto tam jeszcze mial z nim stycznosc sie czuli...A rodzina to juz w ogole. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
cris82 | Post #5 Ocena: 0 2022-10-08 15:54:11 (3 lata temu) |
policjanci akurat sa pokazani z bardzo kiepskim swietley pech chcial ze jeszcze dostali w filmie polsko brzmiace nazwiska pewnie nie przez przypadek : )
to jest kawal dobrego filmu warto zobaczyc zwlaszcza dla roli ojca tego psychola ciekawa postac podobno juz powstaje inny serial o jeszcze wiekszym zwyrolu nie pamietam teraz nazwiska-tytulu serialu ale pokazuja glownego "bohatera" w ostatnim odcinku jak zostaje skazany na smierc warto poczekac i cos mi tez swita ze za chwile chyba wiedzmin bedzie |
|
|
EFKAKONEFKA33 | Post #6 Ocena: 0 2022-10-08 17:54:05 (3 lata temu) |
Konto usunięte |
Kurcze. Zaczęłam ten serial Dahmer. Dotrwałam do 3 odcinka i jakoś nie mogę się dalej przełamać.
Ktoś tu wspominał o Wielkiej Wodzie, może dziś zacznę w zastępstwie. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
cris82 | Post #7 Ocena: 0 2022-10-08 19:52:07 (3 lata temu) |
Widzę że wam to nawet nie warto polecić dobrego kina bo i tak nie docenicie : P
|
galadriel | Post #8 Ocena: 0 2022-10-08 20:21:11 (3 lata temu) |
Moze i jest dobre, ale ciezkie. Jak czlowiek sie chce zrelaksowac, to raczej przy historii seryjnego mordercy psychopaty to bedzie trudne; )
Wyglada na to, ze historia jest na faktach. Bardzo dobrze jest pokazany rasizm w amerykanskim spoleczenstwie w tamtych latach. Scena na sali sadowe, bialy sedzia z klasy sredniej jest w sumie poblazliwy dla bialego zwyrodnialca z klasy sredniej i zirytowany rodzina ofiary- biedymi azjatyckimi imigrantami ( pod klasa). Tak samo wiekszosc ofiar to wszelkiej masci biedota ze slamsow. Przyklad uprzedzenia policji do srodowiska gejow i zreszta rasizm tez jest dobrze pokazany w tej scenie, gdzie malolatowi udalo sie uciec z mieszkania Jeffa, a policja nie sprawdzila nawet tozsamosci malolata, bo przeciez skoro bialy Dehmer mowi, ze wszystko jest ok, to jest ok. No, a ze to geje, to co im sie tam sie beda wtracac. Widac roznice jak np tego typu zgloszona sytuacja bylyby traktowane dzis w UK. Choc czy w USA wiele sie zmienilo to nie wiadomo. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 08-10-2022 20:22 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2022-10-08 21:50:06 (3 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
W ramach dobrego kina i z daleka od Netflixa, 'Going in style' na dobry wieczor.
Dialogi - perelka. |
cris82 | Post #10 Ocena: 0 2022-10-09 07:38:37 (3 lata temu) |
Z tym pobłażaniem to nie do końca w efekcie skończył z kilkoma wyrokami dożywocia
Uprzedzenia do gejów może też trochę uzasadnione widać że to były jakieś szalone lata rozpusty rozkwit gejowskich klubow miejsc typu łaźnia gdzie każdy z każdym kopulowal dla osób żyjących w tradycyjnych związkach moze to być trudne do zaakceptowania Pełna zgoda że policjanci dali ciała gdyby to nie była prawda to uznałbym że jest to trochę naciągane może w tamtych czasach byli mniej czujni hehe puścić wolno gościa w aucie wypchanym czarnymi worami i to o północy który twierdzi że kosił trawę : P |