MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Netflix lub nie netflix

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 78 z 127 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 77 | 78 | 79 ... 125 | 126 | 127 ] - Skocz do strony

Str 78 z 127

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

EFKAKONEFKA33

Post #1 Ocena: 0

2022-08-22 21:34:15 (3 lata temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2022-08-18 20:58:55, galadriel napisał(a):
No ja juz tego Sandmana obejrzalam. Przereklamowany. Na poczatku wydawalo mi sie, o fajne...

U mnie podobnie...dobrze zarło i przy 4 odcinku gdzieś mi zdechło zainteresowanie i już dalej nie oglądam

Zaczęłam to w zastępstwie

Obrazek
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rafald

Post #2 Ocena: 0

2022-08-23 13:38:34 (3 lata temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

2022-08-21 19:36:07, galadriel napisał(a):
Czy House ofDragonjest tez na Now tv?

Pierwszy odcinek dość przewidywalny, do porzygania napchany feminizmem co przy mało porywającej fabule trochę powoduje, że wieje nudą. Może się rozkręci.

Do góry stronyOffline

Kanonier39

Post #3 Ocena: 0

2022-08-23 14:05:33 (3 lata temu)

Kanonier39

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2021

Obrazek

NOW TV jest internetowym serwisem Sky, a więc programy dostępne według wykupionego pakietu. Jednie, że bez anteny - a poprzez Internet.

U mnie preinstalowany NOW na telewizorze LG, ale pierwszy odcinek obejrzałem na tablecie. Napisy do włączenia bez problemu, aby lepiej zrozumieć dialogi. Często korzystam, bo łatwiej wejść w klimat i przedstawianie postaci w pierwszym odcinku serii.

Pierwsza scena to wprowadzenie do problemów z wyznaczeniem następcy tronu. Po raz kolejny w sukcesji pomija się kobietęRhaenys Targaryen (the Queen who Never Was) jako najstarszą wnuczkę a Jaehaerys I Targaryen (Stary Król) wyznacza najstarszego wnuka w linii męskiej - Viserysa I.
Wchodzimy więc w kwestie następstwa tronu w dynastii Targaryenów. Panowanie Viseysa I, który jest dobrym facetem, ale kiepskim władcą. Na razie bez męskich potomków... jest córka - Princess Rhaenyra Targaryen.

Oczywiście w takiej sytuacji następcą jest brat króla - książę Daemon Targaryen. Postać bardzo wyrazista - świetny rycerz, wojownik. Porywczy, bawiący się przemocą. Wokół seks i picie. Taki łotr, ale bez szaleństwa czy skrzywienia mentalnego.
Jego największym przeciwnikiem jest namiestnik Otto Hightower. Niby honorowy człek z zasadami, ale urabiający po ich króla Viserysa I, jak chce. Stąd nie widzi Daemona, jako króla - wówczas nie miałby wpływu na władzę.
U końca odcinka wychodzi z ser Ottona prawdziwie wężowy charakter, gdy posyła własną córkę, aby pocieszyła Viserysa po stracie żony i potomka (w połogu) i założyła suknie matki ...wszystko w temacie.
Wcześniej pozbywa się z dworu Daemona Targaryena - przekazując jako jedyny, wieść że książę po pijaku wznosił toast za następcę "jednego dnia". Zatem zmarłe niemowlę.

Już w pierwszym odcinku mamy wprowadzenie do fabuły budowanej na "Ogień i Krew" Goerga RR Martina.
Kto jest prawdziwym czarnym charakterem i kto po cichu realizuje swój plan... ? I od razu nie dajmy się zwieść pozorom, że to jest książę Daemon Targaryen - bo jest brutalny, zagląda do burdeli i lubi walkę *DRINK*
Nie, to jest Otto Higtower posyłający młodziutką córkę Alicent do króla Viserysa. Dalej wiemy, że Viserys poślubi Alicent, która da mu upragnionych synów. Potęga Otto Hightowera będzie wówczas ogromna. Czyż nie ?

Pozostaje wówczas najstarsza córka Princess Rhaenyra Targaryen, ogłoszona księżniczką Smoczej Skały (następczynią tronu).
mamy więc gotowy konflikt o następstwo pomiędzy księżniczką a dziećmi, synami Alicent. Na dodatek w pierwszym odcinku widzimy łącząca dwie dziewczyny - przyjaźń.

Daemon Targeryen, moja ulubiona postać tej części sagi Martina, odegra w tym sporze i nadchodzącej wojnie - pierwszoplanową postać. A uwielbienie Rhaenyry Targaryen do stryja nie będzie tylko platoniczne. Jak to u Targaryenów :-]

Efekty i scenografia odcinka na poziomie GOT.

*THUMBS UP*

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier39 23-08-2022 14:37 ]

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #4 Ocena: 0

2022-08-23 18:19:55 (3 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Tez mi sie wydaje, ze Rayenra sie z wujkiem predzej czy pozniej przespi ( o ile juz cos bylo tylko jeszcze nie wiemy) No Daemon raczej dalekoooo od mojego typu, zobaczymy czy ktos na miare Johna Snow.a albo wiedzmina sie pojawi.

Napisy udalo sie ustawic na ipadzie ( wiec 2 razy wczoraj obejrzalam:) na laptopie nic nie dziala, mozna tylko jak w kinie ogladac, zadnej funkcjinie ma, ani pause, ani cofnij, nic. Nie wiem dlaczego.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 23-08-2022 18:20 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Kanonier39

Post #5 Ocena: 0

2022-08-24 11:37:47 (3 lata temu)

Kanonier39

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2021

Jeżeli chodzi o aplikację NOW, to mi też nie działa na 2 Macbookach próbowałem. Dlatego oglądam na tablecie - czasem phonie - no i na tv. Także jest coś na rzeczy z odtwarzaczem NOW TV, bo już czytałem o podobnych kłopotach.

@Gal, jeżeli chodzi o Tragaryenów, to historia jest gotowa w powieści Martina "Ogień i Krew". W tym przypadku, to historia kompletna. Nie ma niedokończonych tytułów książek, jak w GOT - gdzie scenarzyści sami już prowadzili historię w seriach końcowych.

Targaryenowie zawierali małżeństwa najczęściej między sobą, pomiędzy krewnymi czy wręcz rodzeństwem. Martin poszedł tu do wzorców, jakie mamy w historii starożytnej. Powiedzmy Egipt, gdzie faraon poślubiał siostrę dla zachowania czystości dynastii.
W naszej obyczajowości rzecz jest piętnowana i jest kazirodztwem, ale ta przypadłość jest normą u Targaryenów.
Założyciel dynastii Aegon I (Aegon Smok) był żonaty ze swoimi siostrami, które dały my synów - bezpośrednich przodków Viserysa i Daemona. Zresztą królowa umierająca w połogu w pierwszym odcinku, to kuzynka (siostra cioteczna) swojego męża Viserysa.

Znam historię "Tańca Smoków" i nie spodziewam się poważnych odskoczni od powieści, ale nie będę zdradzał co dalej z Daemonem i siostrzenicą - Rhaenyrą. Myślę, że pierwsze odcinki, to ustawianie pionków na szachownicy nim wybuchnie wojna o następstwo tronu, po Viserysie I. Stąd może dla niektórych nudnawe, bo od początku oczekiwali bitew, czarnych charakterów i przeciwieństw - honorowych, dobrych. Dających się lubić od samego początku.
W "Tańcu Smoków" nie będzie jednoznacznie tych pozytywnych i negatywnych. Widz sam dokona wyboru, bo jak to w życiu. Jest wiele odcieni szarości. Myślę, że seria będzie hitiem. Przypomnijcie sobie pierwszy odcinek GOT... co zapowiadało wówczas tak ogromy sukces ? Po pierwszym odcinku ?
Dajcie czas czasowi :-]

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2022-08-24 17:43:34 (3 lata temu)

galadriel

Kobieta

Mnie bitwy nie interesuja, ale romanse jak najbardziej. Dobra, to czekam na ciag dalszy R&D, i ten trzeci rycerz co pokonal Deamona i sie gapil na Rani.

Ja tez uwazam, ze moj brat jest najpiekniejszy na swiecie:8
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #7 Ocena: 0

2022-08-24 23:07:03 (3 lata temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Obejrzałam „ Błękitna Lagunę” z roku 1980. Fajnie jest oglądać film , gdzie można było pokazać pupę niemowlaka i nie być oskarżonym o szerzenie pedofilii. Przepiękne ujęcia przyrody. Pięknie uchwycona idea niewinności.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

tesstickle

Post #8 Ocena: 0

2022-08-25 09:50:36 (3 lata temu)

tesstickle

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

Cytat:

2022-08-24 11:37:47, Kanonier39 napisał(a):
..
Targaryenowie zawierali małżeństwa najczęściej między sobą, pomiędzy krewnymi czy wręcz rodzeństwem...

Czyli tzw.Kojarzenie krewniacze - inaczej "Chów wsobny" coś co na wyspach jest znane od ... uuuu panie, najstarsi górale nie pamietają.:-]
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2022-08-28 13:38:43 (3 lata temu)

galadriel

Kobieta

Nie ma jeszcze odcinka drugiego, dopiero chyba wieczorem. Za to okazuje sie, ze Now TV to Sky Atlantic i maja... Penny Dreadful!

To sobie znowu ogladam: )

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #10 Ocena: 0

2022-08-29 10:13:01 (3 lata temu)

galadriel

Kobieta

O, robi sie coraz lepszy z drugim odcinkiem House of Dragon.

Najbardziej podobalo mi sie jak przyleciala na smaku, tak podejrzewalam, ze przyleci. Romans wisi w powietrzu: )

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 29-08-2022 10:13 ]

Do góry stronyOffline

Strona 78 z 127 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 77 | 78 | 79 ... 125 | 126 | 127 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,