Poprzednie części były całkiem sympatyczne i tworzyły jakąś całość.
Ale to ...

Ni z dupy ni z procy.

[ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 07-06-2025 19:54 ]
Str 126 z 126 |
|
---|---|
tesstickle | Post #1 Ocena: 0 2025-06-07 19:50:39 (3 tygodnie temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Popełniłem oglądanie filmu pt. U pana boga w królowym moście
Poprzednie części były całkiem sympatyczne i tworzyły jakąś całość. Ale to ... ![]() Ni z dupy ni z procy. ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 07-06-2025 19:54 ] - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
galadriel | Post #2 Ocena: 0 2025-06-07 20:08:29 (3 tygodnie temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: 2025-06-07 13:08:02, galadriel napisał(a): (… ![]() na amazon prime The Immigrant o Polce w NY czasy przedwojenne. ale temat losy i traktowanie imigrantow wciaz na czasie. Wow, Cottilliard i Phoenix ( Jezuu jaki on piekny jest). Film smutny, dramat, no jakzeby inaczej- o Polakach i immigrantach. Ale qrde dobry. Taki ciezki, troche ta atomosfera jak ze Zbrodni i kary, gangsta, prohobicja i psychologiczny. Nie wiem, w sumie czy po takich przejsciach ludzie kiedykolwiek moga byc normalni. Szczesliwi… Aha ale kosciol to chyba nie katolicki tylko orthodoxyjny. Z tymi swieczkami. Pamietam tak wygladal kosciol w Betlejem, chyba ze u nich taka moda w Ameryce? Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
rafald | Post #3 Ocena: 0 2025-06-08 06:51:48 (3 tygodnie temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
James Gray takie “smutne” filmy kręci: oglądaliśmy jakiś czas temu Ad Astra - też z gwiazdorską obsadą.
Jego dziadkowie byli rosyjskimi Żydami z Ostropola na Ukrainie. The Immigrant bazuje w dużej mierze na ich opowieściach. |
galadriel | Post #4 Ocena: 0 2025-06-08 08:27:11 (3 tygodnie temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Stad taki realistyczny pewnie. To rowniez by tlumaczylo ten wschodni obrzadek (te male dlugie swieczki).
Ad Astra kiedys ogladalam, to ten z Bradem? Ale wpgple nie pamietam o co tam chodzilo. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 08-06-2025 08:28 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
rafald | Post #5 Ocena: 0 2025-06-08 13:38:15 (3 tygodnie temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Tak, z Bradem, który szuka ojca, też astronauty.
Będę musiał obejrzeć The Immigrant w wolnej chwili. To dla mnie prywatnie ciekawe zagadnienie, po tym, jak kilkanaście lat temu udało mi się nawiązać kontakt z rodziną brata mojego pradziadka, który emigrował w 1913, a w 1928, u progu Wielkiego Kryzysu, nagle zmarł, pozostawiając żonę i 3 małe córki. Niejedna taka rodzinna historia nadawałaby się na film. |