Str 629 z 1206 |
|
---|---|
iwona38 | Post #1 Ocena: 0 2021-06-19 15:03:06 (4 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Pewnie wszyscy juz slyszeli, ze Lizbona zostala otoczona kordonem sanitarnym i zamknieta dla wjezdzajacych czy tez wyjezdzajacych. Pomijam juz to, ze nie wiem co to jest ten kordon, otoczyli ja wojskiem, czy wlaczyli niewidzialne lasery, serio nie wiem. Ale czy wiecie, ze ten kordon zaczął obowiązywać od wczoraj od godziny 16:00 i potrwa do poniedziałku do godziny 6:00 rano? Rozumiem, ze covid rozprzestrzenia sie tylko podczas weekendu a od poniedzialku pozwala ludziom wracac do pracy. Jezeli sa jeszcze ludzie, ktorzy widza w tym jakis sens to ja wymiekam.
Nie kupuje w Amazonie.
|
Kanonier30 | Post #2 Ocena: 0 2021-06-19 15:20:44 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Normalne. Weekend to chlanie, ćpanie i ru ... . Ludzi trzeba trzymać za cugle, a więc pomysł na izolację miasta. Oczywiście o rzeczywiste powody należałoby zapytać władze Portugalii, ale poza kamerami.
Kordon sanitarny, to rzecz zwyczajna przy stanie epidemii. Był zarządzony podczas epidemii czarnej ospy we Wrocławiu, w 1963. |
iwona38 | Post #3 Ocena: 0 2021-06-19 15:24:14 (4 lata temu) |
No ale chyba nie byl tylko na weekend? Ja nie kwestionuje zasadnosci kordonu kiedy jest epidemia, ja kwestionuje to, ze wladza traktuje ludzi jak istoty myslace. Chociaz czy nie ma racji...
Musialam edytowac bo uzylam za duzego skrotu myslowego😀 [ Ostatnio edytowany przez: iwona38 19-06-2021 15:52 ] Nie kupuje w Amazonie.
|
daavid | Post #4 Ocena: 0 2021-06-19 17:22:55 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2021-06-19 15:24:14, iwona38 napisał(a): No ale chyba nie byl tylko na weekend? Ja nie kwestionuje zasadnosci kordonu kiedy jest epidemia, ja kwestionuje to, ze wladza traktuje ludzi jak istoty myslace. Chociaz czy nie ma racji... Musialam edytowac bo uzylam za duzego skrotu myslowego😀 [ Ostatnio edytowany przez: <i>iwona38</i> 19-06-2021 15:52 ] Pokaż mi czas kiedy władza zachowywała się inaczej. |
iwona38 | Post #5 Ocena: 0 2021-06-19 17:44:19 (4 lata temu) |
Daavid dobre pytanie. Tylko ja chcialam raczej pokazac, ze ludzie teraz zachowuja sie tak, jakby nagle uwierzyli we wszystko co im wladza mowi i tego wogole nie kwestionuja. Jak im mowi, ze zamykamy sie na weekend w domu to sie zamykaja i nawet nie zapytaja: dlaczego tylko w weekend? Jak im powie, ze zamykamy niektore zaklady pracy czy niektore miejsca to nikt nie pyta: dlaczego te zamykamy a inne, czasem mniej wazne, zostawiamy otwarte? Jak im mowi, ze zaszczepieni beda mogli wiecej to nie pytaja dlaczego? Przeciez tez moga zarazac, tez trafiaja do szpitala i tez umieraja. Jak za chwile im powie, ze zaszczepieni beda mogli wiecej ale tylko Ci co zaszczepili sie szczepionka "A", to tez nie zapytaja: dlaczego? A potem tylko Ci co sie zaszczepili 3 razy, a potem to tylko Ci zaszczepieni ta nowa szczepionka, co to jej jeszcze nie ma ale juz o niej wspomniales. Ludzie reaguja w tej chwili jak zombi, zero pytan.
Nie kupuje w Amazonie.
|
|
|
iwona38 | Post #6 Ocena: 0 2021-06-19 18:02:53 (4 lata temu) |
Gdyby ktos chcial wesprzec pracownikow opieki, chocby dlatego, ze mozesz byc nastepna/y to zachecam do podpisania petycji.
petycja Nie kupuje w Amazonie.
|
admiralbibol | Post #7 Ocena: 0 2021-06-19 21:04:57 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
Reinfekcje w uk
Do 30 maja 2021 , z ponad 4 mln potwierdzonych infekcji, ponownej ulegy 53 (slownie - piecdziesiat trzy) osoby. Mowa o potwierdzonych przypadkach a nie udawanych. Dziekuje. Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|
dominikana36 | Post #8 Ocena: 0 2021-06-19 21:35:30 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Cytat: 2021-06-19 21:04:57, admiralbibol napisał(a): Reinfekcje w uk Do 30 maja 2021 , z ponad 4 mln potwierdzonych infekcji, ponownej ulegy 53 (slownie - piecdziesiat trzy) osoby. Mowa o potwierdzonych przypadkach a nie udawanych. Dziekuje. Bozze to ja mam wyjatkowe szczescie! chyba zagram w totka. Bo z tych 53 osob to znam 4! w tym jedna , kt testy potwierdzily Covid 3x w kilkumiesiecznych odstepach czasu ![]() |
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2021-06-19 22:42:00 (4 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Cytat: 2021-06-19 10:21:12, Wielim napisał(a): W szpitalu została mi pobrana krew do pojemniczka , plus dwa razy do hakis buteleczek z plynem , plus jeszcze raz do jakiegoś pojemniczka, ten ostatni raz wiem ze mial na celu sprawdzenie natlenienia krwi, reszty nie wiem. Podłączono mnie na te 2-3h do kroplówki, podano tez paracetamol dożylnie , w międzyczasie dwa razy coś przezroczystego wstrzyknięto tam gdzie kroplówki mialem podłączoną. Mowili ze to antybiotyk. Ten pierwszy byl w takiej grubej strzykawce i to on zadziałał tak ze od tego czasu nie mam gorączki . Po lacznie 3h wypuszczono mnie do domu . Powiedzieli zecnie ma sensu mnie tu trzymsc . Mialem zrobione xray pluc , lekarz powiedział ze widac zeckowid na nie działa ale to normalne. Czulem sie duzo lepiej . Zostały mi przypisane antybiotyki i sterydy do brania w domu . Antybiotyk 7 dni a steryd 5 dni . Lekarz nic sie nie pytał ani o pracy ani o kwarantannie , jedynie o szczepionke sie kazdy pytal . Powiedział ze jakbym poczul sie gorzej to mogę wrócić. Zadnej obserwacji, widzialem leżała ludzie dwa razy starsi ode mnie , wraki ludzi niestety , zle sie tam czulem , zreszta ja sam naciskałem zeby opuścic szpital jak lepiej sie poczulem Zaskakujaco spokojne podejscie medykow, skoro mamy do czynienia z tak agresywna, problemowa infekcja, jak probuja nas przekonac. I nikt nie widzial problemu z powrotem do pracy, miedzy ludzi, tylko w efekcie odliczenia czasu kwarantanny. Dla wlasnego zdrowia posiedzialabym w domu przynajmniej do konca antybiotyku. |
Wielim | Post #10 Ocena: 0 2021-06-19 23:05:52 (4 lata temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Kto mi za to zaplaci ? Do poniedziałku bedzie to juz 2 tyg w domu rachunki musze placic , zwlasacza bardzo wysoką rate za samochod. W poniedziałek moze rusze sie do pracy i wtorek , w środę mecz chciałem obejrzeć. Od czasu szpitalu czuje się tak samo - nie gorzej nie lepiej , brak gorączki, jestem w takiej sytuacji ze jak zlecsie bede czuć w pracy to mogę zawijać do chaty. Kwarantanna minęła mi ubiegłej nocy. Posiedzialbym w domu ale mnie nie stać na to , zwlaszcza ze za miesiąc do Polski chce jechać, uroki zycia self employed. Ledwo co £500 od councilu za self isolated wyrwalem , jeszcze z pretensjami dlaczego nie moge pracowac z domu. Jak odpowiedzialem ze tak mieszkam na parterze ale taksowka nie wjedzie przez te waskie drzwi do domu a nawet jak wykluje dziure w scianie to gdzie ja znajde klienta ? W livingu czy w kuchni ?
|