Str 24 z 1206 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2020-08-21 10:28:00 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Zalezy ile czasu przebywales z ta osoba, ale jak zarazona to powinienes zrobic test albo sie izolowac. Test polega na wymazie z nosa i gardła patyczkiem z wata. Trzeba dobrze wsunąć patyczek do nosa i do gardla, bo moze okazac sie ze za malo materialu do badania pobrano, wtedy bedzie pewnie unclear wynik.
Ada
|
andypolo | Post #2 Ocena: 0 2020-08-21 10:55:12 (5 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Dzięki Ada.
Interesuje mnie co byście zrobili. Kilka dni temu spotkaliście się ze znajomym np na lunchu, może w pubie, podaliście sobie rękę lub pocałowali w policzek. Teraz dostaliście wiadomość, że tej osoby test wyszedł pozytywny. Ci robiie? Ignorujecie sytuacje, robicie sobie kwarantanne czy robicie test? Jakie są wasze przemyślenia? Żeby podnieść napięcie powiedzmy, że w okresie pomiędzy spotkaniem z zarażonym spotykaliście się z innymi osobami, między innymi ze starszymi osobami, rodziną. Czy informujecie ich o tej sytuacji czy też nie chcecie ich denerwować, straszyć. Czy informujecie zakład pracy? Nawet jeśli w pracy macie ograniczony kontakt z ludźmi. Pewnie inaczej zachowają się osoby, które na kwarantannie dostają wynagrodzenie z pracy, a inaczej osoby, które muszą siedzieć na kwarantannie za darmo. Inaczej zachowają się osoby święcie wierzący w destrukcję covida, a inaczej sceptycznie patrzący na to. [ Ostatnio edytowany przez: andypolo 21-08-2020 10:59 ] |
galadriel | Post #3 Ocena: 0 2020-08-21 11:01:05 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
@andypolo moja kolezanka/ sasiadka pracujac a domu opieki z testow wybijslo, ze miala. Musiala zostac s donu przez 14 dni chyba. Nie miala zadnych objawoe i sie zdziwila, ze wyszlo jej ze ma. Jej maz byl i tak na furlough Wiec sie razem izolowali, choc jemu wyszlo ze nie ma. To bylo w poczatkach tej paranoi. Zanim ja przetestowali i dostala te wyniki To sie widywysmy czesto gesto, wiec juz moglAm miec sto razy tego wirusa. Tak samo jak afte ( cold sore) chyba ze dwa razy mialam w tym czasie. Tez wirus
![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 21-08-2020 11:11 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
dominikana36 | Post #4 Ocena: 0 2020-08-21 11:14:46 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Cytat: 2020-08-21 09:37:55, andypolo napisał(a): Co byś zrobił/zrobiła gdybyś dostała wiadomość, że osoba z którą widziałaś się/przebywałaś kilka dni temu jest zarażona? [ Ostatnio edytowany przez: <i>andypolo</i> 21-08-2020 09:38 ] Zyczylabym jej zdrowia i przez 2 tyg nie odwiedzala dziadkow ( dla spokoju sumienia)😁 |
Misia13 | Post #5 Ocena: 0 2020-08-21 16:01:45 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Andypolo..... ja tak zyje..."podejrzanie" caly czas.
Odpowiem tak... na test bym nie szla, chyba ze zachoruje bardzo I dla potwierdzenia albo z pracy musowo trzeba bedzie. Do pracy, jaka mam to utrzymuje dystans od ludzi caly czas. Jak sa blizej to maseczka I przylbica. Ja to siebie traktuje jako roznosiciel od poczatku. Nikogo nie odwiedzam ani nigdzie nie laze... to to odpada. Thermometer, bp cuff I pulse oximeter mam w domu, uzywam codziennie. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Misia13 21-08-2020 16:57 ] |
|
|
SweetLiar | Post #6 Ocena: 0 2020-08-21 17:00:45 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Ja w tym tygodniu miałam już dwa testy robione. Wynik negatywny, ale z maseczkami dałam sobie spokój już dawno, zakładam tylko tam gdzie bezwzględnie muszę bo nie wpuszczą bez.
Za to szwagier ma koronawirusa, na szczęście przechodzi bardzo łagodnie i nie miałam z nim bezpośredniego kontaktu od stycznia. Ale już nie mogę powiedzieć, że nie znam nikogo kto jest zarażony ![]() Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Misia13 | Post #7 Ocena: 0 2020-08-21 17:11:00 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
SweetLiar.... dlaczego poszlas na test? Jak dlugo od possible exposure?
Czytalam, ze jak za szybko test zrobiony to bedzie negatywny. Trzeba troszke poczekac. Tak samo z antibodies po 2-3 miesiacach zanikaja powoli. Zycze szwagrowi powrotu do zdrowia. [ Ostatnio edytowany przez: Misia13 21-08-2020 17:11 ] |
SweetLiar | Post #8 Ocena: 0 2020-08-21 17:21:01 (5 lat temu) |
Nie poszłam z własnej woli leżałam w szpitalu i musiałam przejść bo wszystkim robią. Jeśli takie testy dają niewiarygodny wynik to ja nie wiem jaki jest sens, żeby je robić.
Dodam jeszcze, że odwiedziny odbywają się normalnie. W Polsce nie ma mowy o odwiedzinach w szitalu. Tutaj trzeba tylko zdezynfekować ręce przy wejściu do szpitala i założyć maseczkę, ale wchodzi każdy, temperaturę mierzy się tylko pacjentom po kilka razy dziennie. [ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 21-08-2020 17:28 ] Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Misia13 | Post #9 Ocena: 0 2020-08-21 17:43:39 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-08-21 17:21:01, SweetLiar napisał(a): Nie poszłam z własnej woli leżałam w szpitalu i musiałam przejść bo wszystkim robią. Jeśli takie testy dają niewiarygodny wynik to ja nie wiem jaki jest sens, żeby je robić. Zycze powrotu do zdrowia. Jak moj brat byl w szpitalu (w Polsce)... to tez robili 3 testy co 2 dni. Po wszystkich negatywnych przeniesli go z izolatki na sale. Ja osobiscie mysle, ze mial wirusa duzo wczesniej..... ![]() Stroke w wieku 32 lat.... nie ciekawe. Teraz po kilku miesiacach, powoli do przodu, ale ma halucynacje... ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Misia13 21-08-2020 17:45 ] |
SweetLiar | Post #10 Ocena: 0 2020-08-21 17:53:10 (5 lat temu) |
Dzięki Misia
![]() Najgorsze, że szwagier ma ciężarną żonę i kilku letnie dziecko w domu. Oczywiście nie mieszkają pod jednym dachem w tej sytuacji, ale kogo miał zarazić to pewnie już zaraził. Nie ma jednak co panikować. Tylko spokój nas uratuje. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|