W innym wątku (chyba o złotej statuetce) zostałem poinstruowany, że z banków żywności korzystają ludzie by miec na fajki i piwo. I częściowo to zgoda, bo zasiłkowcy od pokoleń robili tak długo przed pandemią. Jednak lawinowy skok w wielu krajach to efekt bardzo szybkiego ubożenoa klasy średniej i rosnącego bezrobocia. Dobrym przykładem jest Hiszpania, duma unii europejskiej która zarzadzana mądrze byłaby potęgą - euro źle dziala na kraje poludnia, do tego rzadza socjalisci:
,,Pomimo negowania przez socjalistyczny rząd Hiszpanii zjawiska „kolejek głodu” w Hiszpanii, bieda wśród klasy średniej narasta z każdym miesiącem. W maju dziennik ABC, jako jedyny wśród mediów głównego nurtu, przerwał milczenie:
„Wstydzę się tu być. Dwa miesiące temu pracowałam w sali gier w centrum stolicy. Byłam uprzywilejowana, miałem dobrą pensję” – mówi Deborah i płacze. Ale pandemia i ERTE (tymczasowe zwolnienia z przyczyn ekonomicznych), które po niej nastąpiły, zrujnowały ją. „Nie musiałbym tu stać, gdyby zapłacili mi w kwietniu i maju” - wyjaśnia. (…

Podobnie jak Deborah, kilkanaście osób spokojnie oczekiwało swojej kolejki u drzwi kościoła w Villa de Vallecas, który co miesiąc dystrybuuje 70 000 kilogramów żywności. Ogromna ich część czyli 50 000 kg przeznaczona jest dla najbardziej potrzebujących rodzin. I wielu staje tu po raz pierwszy. Ojciec Gonzalo, który zarządza kościołem od sześciu lat, przekazuje dary żywnościowe każdemu, kto przyjedzie z sąsiedztwa. Wie, że w jego kościele torby z jedzeniem są większe niż w innych”.
Jak wyjaśnia autor artykułu Cris de Quiroga: „Kryzys społeczny, zwielokrotniony przez wzrost bezrobocia i zwolnień tymczasowych (ERTE), dopiero się rozpoczął, ale liczba obywateli, którzy nie mieli czym napełnić lodówki, rosła lawinowo już w czasie kwarantanny."
Bank żywności jak widać prowadzi margot z łanią z organizacji lewicowych tolerantów. Do tego rzad ESP skrupulatnie ukrywa gwałtowny wzrost samobójstw oraz szacowany x5 wzrost przepisywanych psychotropów.
Tymczasem Szwedzi już niemal wymarli, dalem kiedys statystyki, ze 80% zgonów to osoby powyzej 70rż glownie z chorobami tow., z czego 26% to osoby +90 lat a 60% to +80 lat - uwaga - głównie w domach opieki. Robia slusznie pozwalajac żyć zdrowym ludziom normalnie lecz niestety - podobnie jak w uk kapitan państwo poległ by chronić starców w domach opieki.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..