MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

MOJE NIEPOKOJE...KORONAWIRUS

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 1147 z 1206 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 1146 | 1147 | 1148 ... 1204 | 1205 | 1206 ] - Skocz do strony

Str 1147 z 1206

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Emeryt56

Post #1 Ocena: 0

2022-02-21 02:37:34 (4 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2022-02-20 14:02:26, karjo1 napisał(a):
Zapytalam, przy czym nie mialam na mysli wywolania burzy.
Ale chyba nie do konca jest tak z tym protestem dotyczacym tylko USA regulacji, bo szczepienia sa obowiazkowe w Kanadzie, przynajmniej dla pracownikow wszelkich form transportu oraz podroznych?

Szczepienia w Kanadzie nie są obowiązkowe.

Do powyższego stwierdzenia muszę dodać że szczepienia, restrykcje sanitarne i cała służba zdrowia nie jest zarządzana centralnie na całą Kanadę a podlega pod poszczególne prowincje Kanady. Czyli w jednej prowincji może być tak a w innej może być inaczej, np pracownicy służby zdrowia w mojej prowincji (Quebec) nie mają obowiązku szczepień ale w niektórych niektórych mają obowiązek szczepień.

Transportem w prowincji zarządza dana prowincja pomiędzy prowincjami prowincje dogadują się między sobą.

Transportem międzynarodowym zarządza rząd federalny, czyli pośrednio podlega pod Premiera Kanady.

Ten protest kierowców ciężarówek dotyczy międzynarodowego transportu drogowego w relacji Canada-USA.

Zgodnie z Amerykańsko-Kanadyjskim porozumieniem o przekraczaniu granicy Kanada miała wymagać od kierowców przybywających ze Stanów do Kanady “pełnego” szczepienia od 15 Stycznia 2022 ale w ostatniej chwili przedłużono o tydzień na 22 Stycznia 2022.
Natomiast Stany wymagają od kierowców przybywających z Kanady “pełnego” szczepienia od 22 Stycznia 2022.

Jak z tego wynika to jakby rząd Kanadyjski zawiesił te restrykcja to i tak kierowcy z Kanady nie wjadą do USA bo Amerykańscy pograniczniaki ich nie wpuszczą.

Od siebie dodam : tam gdzie w tle jest polityka to swojej ręki nie nadstawię.
Nie bez przyczyny jest powiedzenie:” każda rewolucja zjada swoje dzieci”.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #2 Ocena: 0

2022-02-21 03:10:41 (4 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Taki problem to mozna rozwiazac by nie blokowac drogi. Jedni contenery dowiaza z jednej strony, drudzy zabiora dalej. Kazdy moze jezdzic po swoim kraju....

Tak samo tu z tym Brexit.... jedni moga podwiesc do portu I na prom, po drugiej stronie inni zabieraja dalej, ale nie.... lubia jak nic nie dziala.

Tu na gorze covid...(no isolation)... I nagle prawo tez beda zmieniac, ciekawe.

Nigdzie nie bylam ponad dwa lata.... dziczeje.:-(

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 21-02-2022 03:16 ]

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #3 Ocena: 0

2022-02-21 05:29:52 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2022-02-21 02:37:34, Emeryt56 napisał(a):

Szczepienia w Kanadzie nie są obowiązkowe.

To tak jak w uk i wiellu innych krajach. Też nie są obowiązkowe, a w niektórych miejscach były wymagane i bez nich nic nie zrobisz.
Przynajmniej taki był plan.

Czy wiesz ile ludzi zmarło z powodu " nieobowiązkowych szczepień " przez których wymóg zaniechano leczenia tylko dlatego, że cudowny test o 50 procentowej skuteczności był pozytywny?

Czo można pod względem prawnym i moralnym wymagać od kogoś spełnienia nieobowiązkowego świadczenia, czy może staje się to "miękkim przymusem"?

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 21-02-2022 06:16 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #4 Ocena: 0

2022-02-21 08:18:01 (4 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

"Czo można pod względem prawnym i moralnym wymagać od kogoś spełnienia nieobowiązkowego świadczenia, czy może staje się to "miękkim przymusem"?"

Jakim "miekkim przymusem"? Jak nie mozesz wykonywac swojej pracy i nie dostaniesz za to wynagrodzenia to jaki to "miekki przymus"? Czy rzady wyobrazaly sobie, ze ludzie grzecznie sie zaszprycuja i nikt nie poniesie odpowiedzialnosci za skutki uboczne, czy moze braly pod uwage, ze ktos kto nie bedzie chcial tego zrobic, to pojdzie krasc? Jak jest problem to ludzie sami znajda rozwiazanie, a jak im nie dasz jesc, a jeszcze zagrozisz im dzieciom to moze to sie zle skonczyc dla pomyslodawcow.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #5 Ocena: 0

2022-02-21 09:53:23 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

"Miękki przymus" specjalnie użyłem tego określenia i już wyjaśniam bo kubły pomyj mi się na głowę wyleją. Dlatego Miękki bo mogą być bardziej drastyczne środki nacisku.
Przymus (to jest moje rozumowanie, może jestem w błędzie) to jest wtedy, kiedy do ciebie przyjeżdżają odpowiednie służby i siłą, bez twojej zgody robią co chcą. Czyli gwałt na żywym organizmie, prawach obywatelskich i co tam jeszcze chcesz. A o takiej sytuacji mowy nie ma i oby nie było, choć w Polsce stosowne na te okoliczność przepisy istnieją. W sytuacjiobecnej jest to szantaż, naklanianie do podejmowania decyzji wbrew swej woli, a na to też jest paragraf. W tym momencie ustawodawca zachowal się jak gangster gentleman, który przykładając ci spluwę do głowy twierdzi że nie zrobi ci krzywdy gdy tylko podpiszesz stosowny dokument np sprzedaży pojazdu.
I tu nawiązując do dalszej części twojej wypowiedzi, przepisy te nie przewidują odpowiedzialności medyka za nic. Idąc dalej przepisy nie przewidują odpowiedzialności medyka za ewentualne błędy, niedociągnięcia czy zaniedbanie gdy nastąpi zgon z powodu covid. I teraz staje się jasnym skąd nagle taki wzrost zgonów z tego powodu.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 21-02-2022 10:12 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2022-02-21 09:58:09 (4 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

W kazdym razie dobrze jest widziec, ze nie caly swiat oszalal.
Stwierdzenie, ze w Kanadzie szczepienia sa nieobowiazkowe, niestety nie jest prawdziwe.
Sa obowiazkowe dla podroznych, pracownikow niektorych sektorow transportu, opieki spolecznej/medycznej, studentow etc.

Dziwne, bo brak podstaw medycznych ku temu.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #7 Ocena: 0

2022-02-21 11:02:46 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Iwona38
Odniosę się jeszcze do poprzednich naszych wpisów.
Dla przykładu.
Był obowiązek noszenia masek na twarzy, ale nie było przymusu. Prawda?
Ja, pisząc te słowa nie twierdzę, że sytuacja jest dobra. Ale z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że większość nie rozumie tych różnic do tego stopnia, że ustalający przepisy nawet mają problem z ich interpretacją.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #8 Ocena: 0

2022-02-21 14:53:54 (4 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2022-02-21 09:58:09, karjo1 napisał(a):
W kazdym razie dobrze jest widziec, ze nie caly swiat oszalal.
Stwierdzenie, ze w Kanadzie szczepienia sa nieobowiazkowe, niestety nie jest prawdziwe.
Sa obowiazkowe dla podroznych, pracownikow niektorych sektorow transportu, opieki spolecznej/medycznej, studentow etc.

Dziwne, bo brak podstaw medycznych ku temu.

Powyżej na zapytanie Krajo wyjaśniałem jaki jest stan prawny odnośnie obowiązku szczepień (covidowych) w Kanadzie.

Napisałem "Szczepienia w Kanadzie nie są obowiązkowe."

Tu musze wyjaśnić że miałem na myśli :

Powszechne szczepienia (covidowe) nie są obowiązkowe.

W sensie jak np obowiązkowe płacenie podatku dochodowego. Jak się nie zapłaci podatku dochodowego to "fiskus " się o "swoje" upomni.
A w przypadku braku szczepienia (covidowego) nikt nie dostaje do domu upomnień że się nie zaszczepił i że mu grożą sankcje karne.

Ale są sektory aktywności zawodowej gdzie szczepienia jest lub było wymagane. Np służba zdrowia w niektórych prowincjach szczepienia są wymagane a w innych nie są wymagane.

Pisząc o stanie prawnym to ja osobiście nie wyrażam opinii co jest dobre a co jest złe.
.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #9 Ocena: 0

2022-02-21 16:08:47 (4 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Gwontownik ja wiem co ty masz na mysli ale dla mnie pozbawienie kogos pracy i wynagrodzenia rowna sie przymus. Jak mi zabraniaja isc do kina czy do pubu to jest to dyskryminacja sanitarna, zdrowotna, pies ja zwal jak chcial. A na zamykanie prywatnych biznesow to ja nawet nazwy nie mam, bo kultura wypowiedzi mi nie pozwala.
Nie mozna nazywac tego "miekkim" bo dla niektorych ludzi to jest byc albo nie byc. Jak nie masz wyboru, bo jak to nazwac jak nie przymus? Czy kierowca jezdzacy od 40stu lat ciezarowka moze nagle zaczac sprzatac chodniki? No moze, tylko kto splaci jego kredyty, kto oplaci jego dom, i szkoly dla dzieci? To jest zwykle s...stwo i nazywajmy to po imieniu a nie owijajmy w ladny papierek. Szczepienia sa przymusowe choc rzady twierdza, ze nie ma takiego przymusu, no jaja poprostu z nas sobie robia.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Thorin

Post #10 Ocena: 0

2022-02-21 16:53:56 (4 lata temu)

Thorin

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 23-06-2021

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: Thorin 21-02-2022 16:59 ]

Do góry stronyOffline

Strona 1147 z 1206 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 1146 | 1147 | 1148 ... 1204 | 1205 | 1206 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,