Cytat:
2022-02-19 19:14:54, iwona38 napisał(a):
Chyba masz przestarzale informacje, premiera popiera teraz tylko 16% Kanadyjczykow, to najgorszy wynik od 30 lat.
link
I dobrze sie usmialam, ze stwierdzenia, ze
"TV raczej w odwrocie i nie serwuje aż tak oderwanego od rzeczywistości swiata".
Ja wiem, ze niektorzy dalej wierza w te brednie codziennie nam serwowane w tv ale zeby wierzyc, ze cos sie zmienia na dobre to juz chyba lekka przesada
Odnośnie sondażu poparcia dla Premiera Kanady.
Te 16% co go bezwzględnie popiera to wygląda na katastrofę ale co pod tym się kryje ?
Czyli te 84 % go nie popiera bo : dla swoich członków parti jest za miękki ( na Śląsku by powiedzieli : miękkim robiony) i dał się anarchistom wpuścić w maliny, zalegalizował marihuanę, Jest w mniejszości w Parlamencie czyli większość to jest jego naturalnymi przeciwnikami politycznymi.
Ten artykuł co podałaś jest z 16 Lutego a dzisiaj jest 19 Luty czyli w miarę na czasie z tym że fakty z sondażu ( Maru Public Opinion) są trochę inaczej interpretowane w artykule (z 17 Lutego w National Post)co się też powołują na sondaż przeprowadzony przez : Maru Public Opinion.
https://nationalpost.com/news/politics/two-thirds-of-canadians-support-use-of-emergencies-act-and-want-freedom-convoy-cleared-out-poll
Dwie trzecie Kanadyjczyków popiera decyzję premiera Justina Trudeau o powołaniu się na ustawę o sytuacjach nadzwyczajnych i uważa, że nadszedł czas, aby usunąć protestujących z konwoju wolności w Ottawie, nawet jeśli ludzie ucierpią w tym procesie, ujawnia nowy sondaż.
Większość Kanadyjczyków (54 proc.) mówi, że „wstydzi się” tego, jak politycy pozwolili protestom wymknąć się spod kontroli.
Śmiało można powiedzieć że Premier Kanady stał się ofiarą własnej polityki rozmiękczania władzy. To znaczy że policja obecnie boi się interweniować bo w czasie siłowej akcji mogą komuś np złamać rękę i przez sąd mogą być uznani winni bo nie wybrali bardziej pacyficznej opcji. Za tego premiera takie są tendencje.
Partia (Liberalna) Premiera Kanady jest w mniejszości w Parlamencie brakuje im 11 głosów po mimo tego opozycja nie proponuje głosowania nad "votum nieufności" bo wszyscy wiedzą że tak nie może być aby garstka niezadowolonych obalała legalny rząd. Od tego są wybory.
W Kanadzie niema afer że ktoś próbuje fałszować wybory do Parlamentu.
Dla przypomnienia o co jest ten protest co się przerodził w protest okupacyjny:
Gdy wybuchła pandemia w Marcu 2020 roku USA zamknęło lądowe przejścia graniczne z Kanadą. Oczywiście zrobiono wyjątki (pod pewnymi rygorami sanitarnymi) dla kierowców do przewozu towarów.
Amerykanie otworzyli swoją granicę po 19 miesiącach 08 Listopada 2021. W tym czasie Amerykańskie wymagania sanitarne dla kierowców ciężarówek przyjeżdzających z Kanady się zmieniały. Jedne z ostatnich wymagań to pełne zaszczepienie i była wyznaczona data wejścia w życie tego wymagania.
Z powodu różnych względów około 10% się nie zaszczepiło, zwrócili się do własnych związków zawodowych. Władze związkowe im odpowiedziały że ich rozumią ale że to są wymagania z strony USA to niewiele mogą zrobić i poradzili im aby się przestawili na dostawy krajowe. Jednak pewne grupy tz "anty-maseczkowe" zauważyły że to dla nich okazja aby "zaistnieć" bo taki sfrustrowany kierowca w dużej ciężarówce to wzbudza strach i respekt, bo w takim wozie taranowym nikt się mu nie oprze. Jednym słowem protest zwykłych kierowców ciężarówek zastał zawładnięty przez wszelkiej maści anarchistów, wywrotowców, głosicieli spisku światowego itd. (czytaj sympatyków kierowców) i zwykły protest kierowców przerodził się w protest okupacyjny z ciężarówkami co stoją na środku ulicy urządzając koncert klaksonów. Tak jest od 3 tygodni, a ludzie mieszkają obok, ani spać ani nie pracować. Do tego jest sporo (około 100) z kierowcami małoletnich dzieci a to po to aby policja nie pacyfikowała siłowo.
Teraz jest weekend więc Policja jest w akcji.
Złośliwe języki podpowiadają że Kanada już od kilku lat ma na Ukrainie wojsko szkolące Ukraińców posługiwania się nową bronią to może z rewanżu ktoś organizuje "majdan" w Kanadzie
Ktoś może powie: Emerycie piszesz tak bo jesteś za maseczkami i szczepieniami i wszelkimi restrykcjami sanitarnymi a co za tym idzie za tz "resetem ekonomicznym" oraz redukcją populacji na ziemi. Jak ktoś o mnie tak myśli to jest w błędzie.
To mi przeszkadza jak większości z was, a może jeszcze bardziej bo mam czas i środki a jestem po części uziemiony.
Ja zazwyczaj dużo podróżuję a tu wszędzie restrykcje. W ubiegłym roku to tylko raz byłem w PL ale w tym roku to już byłem raz na Dominikanie i dwa razy na Kubie a rok dopiero się zaczął.
Z ciekawostek to lecąc na Kubę w samolocie przed lądowaniem na podłodze rozpylają jakieś środki wirusobójcze, miało zapach jak środki na "stonkę". Po wylądowaniu przed budynkiem był jakiś dywanik czymś tam namoczony po którym należało przejść, umyć ręce oraz wszystkim sprawdzali temperature ciała.
Ps Rozpisałem się bo Krajo mnie wywołała do tablicy.